Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koszty przejazdu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anusia
Croentuzjasta
Koszty przejazdu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 29.05.2006 10:52

Witam wszystkich, wybieramy sie do cro (do Orasac'a) pierwszy raz własnym samochodem i szczerze mówiąc nie do końca wiemy ile wydamy na podróż. Jedziemy w 4 osoby, kombiakiem na gaz, i dość mocno wypakowanym bagaznikiem. Myślicie że po 250 zł/os na podróż nam wystarczy(juz z kosztami przejazdu autostradami) czy liczyć więcej?? Czy w celu redukcji kosztów polecacie ominąć autostrade z Zagrzebia do Splitu?? a jak jest z jazdą w nocy przez Cro?? interesuje nas czy drogi sa oświetlone ( np. magistrala) ??
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 29.05.2006 11:06

Ja licze całośc na 1100-1200 zł. Łącznie na 4000 km. Tez gaz. paliwo jakies 800 zł + 350 winietki i tunele(wracam przez niemcy)
Czyli Tobie powinno wystrczyc.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 29.05.2006 11:23

hmm nie wiem dokładnie ile jest do Orasaca, ale chyba ok.1600 km. ale i tak najdrożej wychodzi przejazd atrostradami przez Chorwacje, dlatego zastanawiamy się czy z nich nie zrezygnowac. Prosimy więc o porady, albo o jakies za i przeciew, pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2006 11:37

Zagrzeb-Split tam i z powrotem to około 200 PLN. Czechy, jeżeli mnie pamięć nie myli, to w obie strony około 100 PLN, Austria w obie około 60 PLN.
Wygodniej i BEZPIECZNIEJ podróżować autostradą. Niestety Chorwacja to nie Belgia; oświetlenia na całym odcinku brak.
Ile Wasze kombi pali, nie wiem. Musicie sobie policzyć. Średnie spalanie nie będzie niższe, niż normalnie. Autostrady zachęcają do depnięcia. Ale wtedy jesteście szybciej na miejscu.
Przy średnio 8l gazu na 100km (3200km), powinniście się zmieścić w kwocie około 1.000 PLN. Dodajcie jeszcze coś na wycieczki; z 400km. Jednakże żelazną rezerwę na nieprzewidziane powinniście mieć.

FUX
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 29.05.2006 12:08

W czechach najlepiej kupić winietke na dwa miesiące- 300 koron czyli około 42 zł i z banki.( jeżeli oczywiście nie wystarczy 15 dniowa)
lelek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lelek » 29.05.2006 12:30

To jakie koszty mogę ponieść przy 3 osobach jadac tico do Puli? i Wypad do plitvickich jezior?? Jak faktycznie wyglada trasa co do autostrad(opłaty)?? Wg. mnie ok. 2500 km. Może ktoś już tędy jechał?? (pojade przez słowenie.

Pozdrawiam [/list]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2006 12:35

lelek napisał(a):To jakie koszty mogę ponieść przy 3 osobach jadac tico do Puli? i Wypad do plitvickich jezior?? Jak faktycznie wyglada trasa co do autostrad(opłaty)?? Wg. mnie ok. 2500 km. Może ktoś już tędy jechał?? (pojade przez słowenie.

Pozdrawiam [/list]

http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=page2.aspx&pageID=412&lan=en
Powyżej masz cennik autostrad. Nieistotne, czy jadą 3 czy 5 osób. Płacisz za auto, a nie ilość osób.

FUX
lelek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lelek » 29.05.2006 14:20

a jak wyglada sprawa z winietkami w slowacji austrii, slowenii i na wegrzech bo pzmot to chyba przegina
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2006 14:31

lelek napisał(a):a jak wyglada sprawa z winietkami w slowacji austrii, slowenii i na wegrzech bo pzmot to chyba przegina

Przegina min 50%.
To jest stara posocjalistyczna firma, która już dawno powinna przestać istnieć
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 29.05.2006 16:49

dzięki. ale czy opłaca sie jechać odcinkiem autostrady Zadar-Split?? słyszałam że w sierpniu (wtedy jade) mozna tam się natknąć na niezłe korki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2006 17:17

Na niezłe korki można się natknąć na odcinku A1 Bosiljevo-Zadar, bo tam sa dwa długie ponad pięciokilomertowe tunele i tu czasami są korki- w zależności od dnia i godziny przejazdu, natomiast odcinek Zadar -Split nie powinien się "korkować"- no chyba że trafi się jakiś wypadek. ale wtedy mozna zjechać na równoległą "jadrankę" i podziwiać w czasie jazdy widoki :lol:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 29.05.2006 21:08

Janusz Bajcer napisał(a):Na niezłe korki można się natknąć na odcinku A1 Bosiljevo-Zadar, bo tam sa dwa długie ponad pięciokilomertowe tunele i tu czasami są korki- w zależności od dnia i godziny przejazdu, natomiast odcinek Zadar -Split nie powinien się "korkować"- no chyba że trafi się jakiś wypadek. ale wtedy mozna zjechać na równoległą "jadrankę" i podziwiać w czasie jazdy widoki :lol:
wg. powyższego, czy przejazd przez te tunele są płatne?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2006 21:26

bonar napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Na niezłe korki można się natknąć na odcinku A1 Bosiljevo-Zadar, bo tam sa dwa długie ponad pięciokilomertowe tunele i tu czasami są korki- w zależności od dnia i godziny przejazdu, natomiast odcinek Zadar -Split nie powinien się "korkować"- no chyba że trafi się jakiś wypadek. ale wtedy mozna zjechać na równoległą "jadrankę" i podziwiać w czasie jazdy widoki :lol:
wg. powyższego, czy przejazd przez te tunele są płatne?

W Cro te nie.

FUX
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2006 22:16

FUX już odpowiedział, że te w Cro nie-a ja dodam, że jak do tej pory jeden tunel w Cro jest płatny -tunel UCKA za Rijeką w kierunku na Istrię.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2006 05:50

Janusz Bajcer napisał(a):FUX już odpowiedział, że te w Cro nie-a ja dodam, że jak do tej pory jeden tunel w Cro jest płatny -tunel UCKA za Rijeką w kierunku na Istrię.

Janusz chylę czoło. Zapomniałem. Jechałem tmtędy ponad 10 lat temu, stąd moje stwierdzenie.
Na myśli miałem te, na autostradzie do Splitu.

Pozdrawiam

FUX
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone