sam przed wyjazdem szukałem rad i widziałem wiele pytań na temat kosztów walut itd. podaję porady jakie chciałbym znaleźć przed wyjazdem.
1. waluty, w Polsce kupiłem 200 KUN po 0,64 PLN/KUNA, za hotel na miejscu płaciłem kartą MC wyszło 0,614 PLN/KUNA, kupiłem też w Polsce 500 EUR po 4,24 PLN/EUR które wymieniłem w kantorze w Chorwacji po 7,3 KUNY/EUR co daje 0,585 PLN/KUNA. Jak widać najlepiej opłacało się kupić w Polsce EUR i zamienić w Chorwacji na KUNY.
2. droga, byliśmy 9 nocy/noclegów w Opatija zatoka Kvarner na północy. Najlepiej jechać autostradami przez Czechy(winieta 310 KC na 10 dni), Austria (winieta 15 EUR za 10 dni), Słowenia (niestety winieta 15 EUR/7 dni i na powrót 15 EUR/7 dni), Chorwacja( krótki odcinek 20 km dwie bramki po 9 KUN=18 kun).
3. dokumenty, dowód osobisty.
4. koszty, lepiej wykupić wyżywienie w hotelu np. HB, śniadanie i obiadokolacje, drinki i napoje w cenie, koszt dzienny HB na osobę 70-90 kun czyli ok. 40-60 PLN (full jedzenie extra, dla tych którzy lubią zjeść i obżerać się ich wspaniałymi lokalnymi potrawami należy wybrać jedzenie w hotelu, jedliśmy do syta i spalaliśmy na spacerach po 30 km dziennie) . Chorwacja jest bardzo droga, obiad kawałek ryby, frytki, surówka coca cola zapłaciłem w wiosce rybackiej Wolosko za dwie osoby w porze lunch 250 KUN tj 150 PLN, w sklepach (Billa, Konsum, a nawet LIDL które zona jest specem od cen i promocji) jest większość prawie 2 razy droższa jak w Polsce, czereśnie czy morele w sklepie 20 PLN na polskie. nie dziwię się teraz że ludzie biorą jedzenie z Polski
było pięknie i jestesmy b. zadowoleni, spotkaliśmy sie z b. miłą atmosferą. wracamy w następnym roku też na 10 dni gdzieś na południe, na marginesie to cieszę się że mieszkam w Polsce bo to najpiękniejszy kraj spośród tych jakie w tej podróży odwiedziłem
jakieś pytania piszcie, chetnie odpowiem
pozdro Piotr
info 03-07-2013
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
byliśmy w Hotelu Belvedere ** ulica. Ive Kaline. nie ma klimatyzacji i telewizora w pokoju. Byliśmy pod koniec czerwca temp dochodziły do 35 C, hotel jest nad samym a nasz pokój był boczny na park, temperatura w pokoju była ok, nie wiem czy tak samo byłoby w lipcu czy sierpniu - należy dopytać sie w hotelu.
schodząc z tarasu hotelu możemy wejść na promenadę cesarza Franciszka która z Opatiji prowadni do Lovran 15 km, przejście promenadą zajmuje 3 godz a w szybkim tempie drogą ok 2 godz w jedna stronę
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
woda ciepła i klimat super, ludzie fajni. dla porównania rok 2012 Hiszpania podobny termin ale bardzo gorąco, nie dało się wyjść z hotelu tak prażyło, koszty podałem dla orientacji nie po to by komuś odradzić ale by się lepiej przygotować, myślę że urlop w Chorwacji wart jest dużo większych wydatków