napisał(a) Romano300 » 03.08.2013 21:43
KajkaSamograjka napisał(a):
"Pokaż mi ten wielki przemysł w Chorwacji- chętnie skorzystam z Twojej wiedzy i podpowiem moim zaprzyjaźnionym Chorwatom gdzie najszybciej znajdą miejsca pracy bez wyjeżdżania poza granice kraju. Wytłumacz mi też dlaczego Włosi nad ten sam Adriatyk chętnie przyjeżdżają do Chorwacji skoro mają go u siebie. Tak jak w Polsce nikogo nie nawracam na racjonalne żywienie tak i w Hr tego nie uskuteczniam. Ktoś ma ochotę żyć dwa tygodnie na chińskich zupkach produkowanych w Radomiu- jego wola i mnie nic do tego. "Ani mnie to grzębi ani zieje". Tak samo jak nie dyskutuję z tymi co lubią wakacje spędzać w hotelu z pełnym wyżywieniem i nie namawiam tych osób do przeniesienia się do prywatnych kwater.[/quote]
Największy przemysł jeśli chodzi o Chr jest w regionie Karlovacka, hutnictwo żelaza (huta w Sisak) i aluminium (huty w Lozovac i Razine), przemysł stoczniowy ( Rijeka, Split i Pula), oraz chemiczny i petrochemiczny (włókna sztuczne, farmaceutyki, nawozy sztuczne, środki czystości i kosmetyki), Sisak, Osijek i Split.Przemysł maszynowy (m.in. fabryki obrabiarek w Zagrzebiu, maszyn rolniczych w Osijek i urządzeń energetycznych w Karlovac), elektrotechniczny, cementowy (Split, płw. Istria). Przemysł włókienniczy (tekstylny i odzieżowy), skórzany i obuwniczy, w Karlovacu, Zagrzebiu i Osijeku. Przemysł spożywczy, głównie winiarski, mięsny oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego. W Zagrzebiu przemysł poligraficzny, elektroniczny i farmaceutyczny. Split centrum produkcji tworzyw sztucznych.
W latach 70. wybudowano we współpracy ze Słowenią elektrownię atomową w Krško, znajdującą się na terytorium Słowenii, 20 km od granicy.
Kraj posiada własne zasoby surowcowe, duże pokłady boksytów , mniejsze miedzi, węgla brunatnego oraz złoża ropy naftowej i gazu ziemnego, nadto nieznaczne złoża manganu, cynku i ołowiu, azbestu oraz węgla kamiennego.Złoża ropy naftowej i gazu ziemnego w pełni zaspokajają wewnętrzne potrzeby kraju.
Jednak największy dochód kraju pochodzi z turystyki czyli usług więc nie sądzę aby Chorwaci z wybrzeża chcieli wyjechać w głąb kraju lub do pracy w Unii Eu bo po wejściu mają do tego prawo. Średnia krajowa zarobków w Chr jest sporo wyższa niż w PL więc raczej do Polski też nie przyjadą za pracą.
Chorwacja nie jest pępkiem świata i globalizacja świata ich także dotyczy, skażenie świata dotyka wszystkich, Chorwacja nie jest odosobniona, jeśli walnie elektrownia jądrowa to nie rozłożą parasolki nad niebem. Są w Unii więc będą mieć różne limity produkcyjne żywności. Włosi chętnie przyjeżdżają do Chorwacji bo lubią zwiedzać, Adriatyk po tej stronie jest bardziej transparentny, jest dużo taniej niż u nich. Masz prawo jechać gdzie chcesz i pisać co chcesz a ja wyrażać opinię o tym o czym piszesz.
Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoje pytania i nie napiszesz, że Chorwacja słynie tylko z produkcji ekologicznej żywności w przydomowych ogródkach.