Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.08.2013 10:21

wikol napisał(a):Ogólnie Polacy schodzą coraz bardziej na psy, jesteśmy po prostu biedakami wśród bogatszych nacji.

Smutne to bardzo, niedługo będziemy chyba pilnować wózków pod sklepami by taniej wyszły wakacje.

No ale dziś ważny dzień, kochajmy nasz kraj, tyle nam daje możliwości !!!!

chory czy co? 8O
sam schodzisz na psy :roll:
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 10:27

Niestety , chce się wypoczywać za granicą , a wypłaty nie porażają , za to kredyty tak ...ja nie narzekam , kilka razy udało mi się spędzić fajne wakacje za niewielkie pieniądze. Dwa lata temu byłam z mężem w Maroku - tydzień - całość kosztowała nas 4000 zł, nie jest tak źle. Nie mieszkaliśmy w luksusowym hotelu z all inclusive - nie podnieca mnie to w ogóle , wolę jechać tanio , ale jechać , zwiedzać , chłonąć inne kultury , poznawać ludzi... to jest dla mnie ważne . Jeździmy tanio a co zobaczyliśmy to nasze... . Rok 2010 - jacht w Chorwacji - tydzień na wodzie - koszty dzielone na 3 pary - wyszło wcale nie drogo.W zeszłym roku ojciec zafundował mi wyjazd do Egiptu - all inclusive ... fajnie , ale ...chyba wolę dzicz niż leżenie nad pięcioma basenami najlepiej naraz . :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.08.2013 11:21

wikol napisał(a):
No ale dziś ważny dzień, kochajmy nasz kraj, tyle nam daje możliwości !!!!

Ale chyba już nie ma problemu z wyjazdem do innego państwa, nie? Paszportów nie zabierają, nawet nie są potrzebne do wielu krajów. Emigruj...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.08.2013 11:28

Nie chodzi tutaj o emigrację.
Temat dotyczy kosztów wypoczynku w Chorwacji.
I Polak z góry jest na przegranej pozycji np. w porównaniu z Niemcem.

Oczywiście są wyjątki ale mówie tutaj o statystycznym Kowalskim, który całe życie jeździł nad Bałtyk a chce spróbować coś innego.
Polska mu tego w żaden sposób nie ułatwia...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2013 11:35

Bogaty Niemiec to mit
Tak samo jak biedny polski turysta :roll:

W jaki sposób rząd ma ułatwić komuś pobyt nad Jadranem :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.08.2013 12:42

Ktoś kto jedzie na wakacje nad Jadran nie jest biedny, bo biedny to nigdzie nie jeździ. Tak samo jak z biadoleniem, ze jest drogo. Ci co im za drogo, nie pojechaliby w ogóle a widocznie ich stać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.08.2013 12:57

Lednice napisał(a):Bogaty Niemiec to mit

Mit czy nie to inna para kaloszy.

Wydaje mi się, że koledze Wikolowi chodziło o to kto ile ma w portfelu jadąc na urlop do Chorwacji.
Niemiec ma 7,5* x 176 h = 1320 E/miesiąc
Polak też ma 1320 ale w złotówkach na miesiąc.
* -7,50 E/h - to niska stawka - powiedzmy minimalna - wiem, jest też 6 (pracownicy sezonowi ale to raczej gastarbajterzy) w zależności od branży ale jest też 17 i więcej)

Oczywiście, że jest to trochę przerysowane porównanie ale tylko trochę...tu i tu są osoby lepiej zarabiające ale różnica jest.
A ten przysłowiowy "biedak" też chciałby coś z życia mieć, coś zobaczyć, wygrzać kości.

Pozdrawiam
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 13:06

Jacek S napisał(a):

Wydaje mi się, że koledze Wikolowi chodziło o to kto ile ma w portfelu jadąc na urlop do Chorwacji.
* -7,50 E/h - to niska stawka - powiedzmy minimalna - wiem, jest też 6 (pracownicy sezonowi ale to raczej gastarbajterzy) w zależności od branży ale jest też 17 i więcej)

Oczywiście, że jest to trochę przerysowane porównanie ale tylko trochę...tu i tu są osoby lepiej zarabiające ale różnica jest.
A ten przysłowiowy "biedak" też chciałby coś z życia mieć, coś zobaczyć, wygrzać kości.
Pozdrawiam

Święta prawda , dlatego dobrze ,że ktoś wymyślił namiot... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2013 13:23

Jacek S napisał(a):

Pozdrawiam

Nie trochę przerysowane, bardzo :?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.08.2013 13:46

Jacek S napisał(a):

Pozdrawiam

Najniższe pensje to raczej nie jest dobry przykład dla portfela turysty choć symboliczny.

Pomijając takie kraje jak Litwa czy Rumunia jesteśmy krajem o najniższych zarobkach średnich w UE.
To, że jesteśmy ostatni to jedno a przepaść jaka dzieli nas od nieco bogatszych i najbogatszych to drugie.

Inna sprawa, że "przeciętni" na wakacje też nie jadą.
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 13:49

Jakoś smutno się zrobiło... :?
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 01.08.2013 14:37

tak czy inaczej wypadamy bardzo słabo... a przytoczony wcześniej niemiec ciągle zarabia 4x więcej
Obrazek
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 01.08.2013 14:52

edwardbarba napisał(a):Witam!Opłaty drogowe +paliwo=1500,zakwaterowanie 10euro*2 osoby*14 dni=1120,zostało 1380 na przeżycie.nie było tragedii,wzięliśmy ze sobą trochę spożywki na początek,żeby od razu nie lecieć do sklepu.Nie żyłowaliśmy sobie na piwo,czy lody,a do restauracji chodziliśmy co drugi dzień!Pozdrawiam!

możesz napisać, gdzie znalazłeś kwaterę za 10 EURO ???
Może w Kołobrzegu ?
Przepraszam za złośliwość ale cena dla mnie jest mało realna ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.08.2013 15:06

Cesarok napisał(a):tak czy inaczej wypadamy bardzo słabo... a przytoczony wcześniej niemiec ciągle zarabia 4x więcej
Obrazek

Widziałem też taki wykresik

Obrazek
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.08.2013 16:03

I to jest dobre zobrazowanie sytuacji poszczególnych narodów.

Polak jest bardzo biedny więc będzie jeździł z wałówką przez pół Europy / może coś od ojców dostanie ze wsi na drogę /, będzie wiózł te żarcie byle być jak najtaniej nad adriatykiem. Więc dla nas wakacje w Chorwacji to jest luksus.
Dla Niemca to żaden luksus więc nie będzie woził żarcia.

No ale nic, bądźmy dumnymi patriotami naszego kraju, bo z dumy na pewno przeżyjemy w Europie !!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone