Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 23.07.2013 08:08

Chyba nie po to jedziemy do Cro aby trzymac glowe w portfelu. Patrzcie na morze, korzystajcie ze slonca i urokow krainy :)

Chyba nikt jezdzacy za granice nie bierze kasy na styk i przez caly urlop martwi sie, ze nie starczy do konca. Zawsze mozna na urlop zostac w domu, zaplacic czynsz i miec wypoczynek 5x taniej. A widoki chorwackie poogladac w internecie :) gratis.

Drozej lub duzo drozej w zaleznosci od miejsca jest bez dyskusji. Zawsze mozna zapakowac bagaznik zarcia i w apartamencie zrobic wszystko. Lokalnie kupic chleb i piwo na sprobowanie. Na plaze z wlasnym parasolem i koszty redukuja sie znacznie.
Ale co tu dyskutowac czy piwo kosztuje 7 czy 9 kuna jesli sam koszt dojazdu to okolo 1500 zl za ktory to w Polsce mozna spedzic pol urlopu wliczajac rozne dofinansowania typu wczasy pod grusza.

Decydujac sie na wyjazd za granice godzimy sie na zwiekoszone wydatki a za to mamy niezapomniane wrazenia i szeroko otwarte buzie tych co im przez caly roku opowiadamy o urokach Cro i miejscach ktore dotknelismy ....

Ja nie zaluje ani grosza wydanego na urlop bo wiem ze chorwacja do mnie nie przyjedzie a za wszystko inne zaplace karta (tu wpisz nazwe swojego banku) ......
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 23.07.2013 08:17

golibroda napisał(a):Chyba nie po to jedziemy do Cro aby trzymac glowe w portfelu. Patrzcie na morze, korzystajcie ze slonca i urokow krainy :)

Chyba nikt jezdzacy za granice nie bierze kasy na styk i przez caly urlop martwi sie, ze nie starczy do konca. Zawsze mozna na urlop zostac w domu, zaplacic czynsz i miec wypoczynek 5x taniej. A widoki chorwackie poogladac w internecie :) gratis.

Drozej lub duzo drozej w zaleznosci od miejsca jest bez dyskusji. Zawsze mozna zapakowac bagaznik zarcia i w apartamencie zrobic wszystko. Lokalnie kupic chleb i piwo na sprobowanie. Na plaze z wlasnym parasolem i koszty redukuja sie znacznie.
Ale co tu dyskutowac czy piwo kosztuje 7 czy 9 kuna jesli sam koszt dojazdu to okolo 1500 zl za ktory to w Polsce mozna spedzic pol urlopu wliczajac rozne dofinansowania typu wczasy pod grusza.

Decydujac sie na wyjazd za granice godzimy sie na zwiekoszone wydatki a za to mamy niezapomniane wrazenia i szeroko otwarte buzie tych co im przez caly roku opowiadamy o urokach Cro i miejscach ktore dotknelismy ....

Ja nie zaluje ani grosza wydanego na urlop bo wiem ze chorwacja do mnie nie przyjedzie a za wszystko inne zaplace karta (tu wpisz nazwe swojego banku) ......

Z ust mi to wyjąłeś. Czasem jak czytam posty o cenach.i "chorwackiej drożyźnie" chce mi się ze złości wyć. Bo po co jechać i narzekać????? Człowiek cały rok zapierdziela w robocie po to, żeby w wakacje podziwiać piękne krajobrazy, moczyć doopę w ciepłym Adriatyku i ładować akumulatory, żeby przez kolejny rok odłożyć na następne wakacje w Chorwacji.
Wyruszam za 5 h i zapominam słowa: drogo, drożej nie opłaca się. I tego Wam wszystkim życzę :papa: :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.07.2013 08:35

kryniu88888 napisał(a):Świata nie odkryję ale jeśli szukamy oszczędności podczas pobytu w Cro, to rozpocznijmy to w Polsce ... Zakupmy bilon (euro) możemy nim płacić wszędzie a co najważniejsze kupujemy go średnio 80 groszy taniej... Wystarczy odwiedzić kilka kantorów :))) I kasa zostaje w kieszeni :)

Ile tego euro jesteś w stanie kupić?
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 23.07.2013 08:45

Bocian napisał(a):
kryniu88888 napisał(a):Świata nie odkryję ale jeśli szukamy oszczędności podczas pobytu w Cro, to rozpocznijmy to w Polsce ... Zakupmy bilon (euro) możemy nim płacić wszędzie a co najważniejsze kupujemy go średnio 80 groszy taniej... Wystarczy odwiedzić kilka kantorów :))) I kasa zostaje w kieszeni :)

Kilka sakiewek :lol:
GosiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GosiaN » 23.07.2013 09:27

Ja byłam w tym roku w Chorwacji na początku czerwca.
Jechaliśmy w 4 osoby fordem focusem combi 2,0 benzyna. Jechaliśmy ze Starogardu Gdańskiego przez Słowację, Węgry, Bośnię i Czarnogórę, a z powrotem przez Plitvice, Węgry i Słowację. Cała trasa wyszła 3800 km. Dojazd kosztował razem z winietami ok 420 zł na osobę. 8 noclegów w różnych miejscach: 370 zł na łeb. W Chorwacji mieszkaliśmy w Dubrowniku i Baskiej Vodzie. Jedzenie kupowaliśmy w Konzumie i to same podstawowe produkty, ale i tak wyszło najdrożej z całej wycieczki. Ok 500 zł na osobę, gdzie nie kupowaliśmy krewetek. Ogólnie cały wyjazd razem z ubezpieczeniem, wycieczką na Zlatni Rat, zwiedzaniem Plitvic i holowaniem w Splicie :roll: kosztował nas ok 1600 zł na osobę.
Dla mnie to dużo kasy, ale nie żałuję. Warto było tyle wydać, żeby zobaczyć te cuda.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 23.07.2013 10:11

Ja to widzę tak
- w tym roku jest drożej niż w zeszłym
- wszystko zależy gdzie jedziesz (wyspy, ląd)
- czasem nabijają człowieka w butelkę więc trzeba sie pilnować

Spotkałem się już z tym wcześniej ale w tym roku to już plaga. Zamawiając obiad, pizze itp. w restauracji oraz jakieś lody, piwo... wiele różnych rzeczy w jednym miejscu; ceny porównywalne z PL..... ale zawsze znajdzie się jakaś jedna rzecz ... w moim przypadku woda lub cola, która jest cholernie droga... cola 1L 35zł, woda 1.5L 25zł.
Nigdy nie patrzyłem na ceny ale teraz zwracam uwagę...

Jeśli ktoś robi zakupy w zwykłym sklepie, nie konzum... to zapłaci x 3 tyle co w Pl.

Ja od zawsze brałem prowiant z Polski, w sumie 90% jedzenia i picia :mrgreen: zabieram ze sobą.
Dawniej to było tabu... teraz jest to modne i coraz więcej osób tak robi (mówię o polakach).
Nie jest to związane tylko z wczasami w Cro... nawet w Polsce na każdym kampingu jest to na porządku dziennym.

Mieszkam przy takich dwóch sporych kampingach w Pl.

Polacy kupują na zapas, kupują i zabierają ze sobą własne jedzenie... czy to źle?
Moim zdaniem nie, skoro mam udostępniony wyposażony aneks kuchenny to w czym problem.?
dzenx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzenx » 23.07.2013 10:28

Jade pierwszy raz i tez biore dużo jedzenia ze sobą , lodówka z wkładami mam nadzieje ze wytrzyma droge , kupie kilkanaście piwek kto jakie lubi i jazda :) Prawda jest taka ze dla nas wszędzie jest drogo hehehe Teraz zastanawiam sie tylko nad zakupami ... ;p
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 23.07.2013 10:33

Problemu w tym że ty czy ktoś inny bierze wszystko z Polski nie ma :). Każdy spędza swój urlop tak jak chce. Jeden zrobi tak jak ty i wszystko zabierze z PL a potem będzie robił sam posiłki a drugi nic nie weźmie i będzie się żywił w knajpach. Nikomu nic do tego :). Ilu ludzi tyle sposobów na spędzanie urlopu :)

Ja na przykład nie wyobrażam sobie jechać za granicę i jeść to samo co jem w kraju. Razem z żoną uwielbiamy próbować wszystkiego co da się zjeść czy napić w innym kraju :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 23.07.2013 10:51

Flacha napisał(a):... Każdy spędza swój urlop tak jak chce. J...

To zupełna nieprawda. Większość spędza swój urlop tak jak może. Każdy by chciał mieć jedzonko miejscowe, dobre i z dostawą pod nos. Chęci niewiele tu mogą. To tak dla porządku, żeby nie było, że ci których na to nie stać i żywność wiozą ze sobą to jacyś dziwacy co to nie chcą skorzystać z miejscowych smakołyków.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2013 10:57

Calapula napisał(a):
Flacha napisał(a):... Każdy spędza swój urlop tak jak chce. J...

To zupełna nieprawda. Większość spędza swój urlop tak jak może. Każdy by chciał mieć jedzonko miejscowe, dobre i z dostawą pod nos. Chęci niewiele tu mogą. To tak dla porządku, żeby nie było, że ci których na to nie stać i żywność wiozą ze sobą to jacyś dziwacy co to nie chcą skorzystać z miejscowych smakołyków.

ciągle próbuje tutaj to pisac, ale jak ktos nie musi liczyć kasy to tego nie zrozumie i każe w domu zostawać i czynsz płacić :roll:
jednak ludzie maja rózne sposoby na wakacje. uważam, że lepiej miec swoje żarcie i jachać niż jeść to samo w PL i nie jechać ;)
a wiadomo, że na miejscu i tak się cos nowego spróbuje tylko, że nie non stop
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 23.07.2013 12:52

Bocian napisał(a):

znam ludzi co kupują tak po 300-400 euro... Trochę zachodu to ich kosztuje i łażenia od kantoru do kantoru :) Podałem sposób na zaoszczędzenie kilku złotych ... A tym bilonem śmiało za paliwo i winietki zapłacą ... :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.07.2013 12:58

kryniu88888 napisał(a):
Bocian napisał(a):

znam ludzi co kupują tak po 300-400 euro... Trochę zachodu to ich kosztuje i łażenia od kantoru do kantoru :) Podałem sposób na zaoszczędzenie kilku złotych ... A tym bilonem śmiało za paliwo i winietki zapłacą ... :P

Dla mnie to całkowicie bez sensu i nie warte zachodu. Problematyczne i nie wygodne.
Jak ktoś lubi sobie utrudniać życie, to jest zgoda... :lol:
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 23.07.2013 13:02

Ja Ci nie każe kupować bilonu... Tylko ludzie piszą jak jest drogo itd. Więc podaje przykład dla zainteresowanych, kto będzie chciał znajdzie oszczędność i tyle...

Swoją drogą Ty pewnie udzielasz pożyczek :mrgreen: Jest taka firma kredytowa jak dobrze kojarzę , może warto byłoby ją rozreklamować w Cro, dla tych co potracą gotówkę Bocian doniesie świeżą :) :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.07.2013 13:21

kryniu88888 napisał(a):Ja Ci nie każe kupować bilonu... Tylko ludzie piszą jak jest drogo itd. Więc podaje przykład dla zainteresowanych, kto będzie chciał znajdzie oszczędność i tyle...

Swoją drogą Ty pewnie udzielasz pożyczek :mrgreen: Jest taka firma kredytowa jak dobrze kojarzę , może warto byłoby ją rozreklamować w Cro, dla tych co potracą gotówkę Bocian doniesie świeżą :) :P

Najczęściej piszą to ci co nie byli albo kupują mule na Stradunie... I nie piszę, ze ty coś każesz, widzę, ze podajesz sposób na oszczędność. Ja pisze , że taki sposób dla mnie jest bezsensowny i nie wart zachodu.
Mogę ci przynieść co innego niż gotówkę... :lol:
Ostatnio edytowano 24.07.2013 06:42 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 23.07.2013 13:28

Eh wałkowanie tematu jest bez sensu bo znajdą się i tacy co mają kasę ale nie będą chcieli jej wydawać a będą i tacy co aby się pokazać pojadą na kredyt :) Czy źle wypoczną ? Raczej nie ! Ja mogę w czasie popijania pysznego bronka obiad zrobić w 30 minut inny pijąc takie same piwko w knajpce poczeka sobie 30 minut dłubiąc w nosku i tyle , każdy ma co lubi.
I zgadzam się w 100%, że lepiej w CRO jeść jedzenie PL niż w PL jedzenie z CRO hehe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone