Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.M.E.D..
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.M.E.D.. » 22.07.2013 10:50

Lednice napisał(a):Jak nie ma w okolicy dużej ilości turystów, to czasem jest jak piszesz. :roll:

Miejscowi by zlinczowali sklepikarza.

Ale jak miejscowość jest oblegana przez "letników", to ceny się podwyższa dla nich przy plaży, a miejscowi kupują np. w Lidlu

Czy Konzum jest tani :?: Proszę poczytać, co napisałem powyżej o zmianach cen piwa, :roll:
raczej do najtańszych nie należy :wink:

Masz może zdjęcie knajpy w SEVID
M.M.E.D..
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.M.E.D.. » 22.07.2013 10:52

marcgrzy napisał(a):
Lednice napisał(a):Rady jak uniknąć pułapek cenowych mogą się zawsze przydać. :roll:

Generalnie jak ktoś planuje regularne zakupy w miejscowych sklepach, to im dalej od plaży i im większy market, to lepiej dla naszych portfeli,
to niby oczywiste :roll:

Ale nadal czyta się relacje, jaka ta Chorwacja jest przerażająco droga, 3 razy wyższe ceny niż Polsce,
bo z lenistwa się komuś nie chciało zastosować do tej oczywistej zasady :!:
I potem jęki, że piwo za 8 złotych w sklepie :roll:

Nie zgodzę się. Zapewne to zależy od miejsca w którym się jest. W tamtym roku byłem na Ciovo i było drożej niż w tym. Teraz w Sevid ( totalna wiocha z jednym sklepem i byle jaką knajpą z mrożoną pizzą ) i np pivo 7 kun -nie ważne czy zwykle czy radler, wino 1L - 10 KUN - wypiłem chyba z 10 litrów ;)
Sklep był jedyny w cemtrum wioski i do plazy bylo wszedzie tak samo - 30 m :)
ALe ceny w Trogirze w Lidlu lub Konzumie powiem tak - racjonalne.Jedno drozej inne taniej. Jak wszedzie
Masz może zdjęcie knajpy w SEWID
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 22.07.2013 14:46

Konzum nie ma jednolitych cen. W Baska Voda przy deptaku jest mały Konzum. Ceny są wysokie. Ale kolejka stoi :)
Duży Konzum na wylocie ze Spitu - ceny niższe, ale też nie można porównywać do Biedronki. Porównanie do Biedronki jest mocno nieprawdziwe.[/quote]
Myslę, że wszyscy popadacie w jakąś paranoję spierając się o te ceny. Wiem, każdy chciałby mieć jak najtaniej jest to zrozumiałe, ale to są miejscowości turystyczne, oni z tego żyją. A wakacje też nie powinny polegać na szukaniu najtańszego sklepu w okolicy. Oczywiście nie jestem zwolennikiem przepłacania, ale jechanie 10km do sklepu bo można oszczędzić parę kunek też dla mnie mija się z celem. Dla mnie Kozum to polska Biedronka i zblizony do naszych dyskontów zarówno wyglądem ( oczywiście chodzi mi o środek sklepu) i cenami. :o
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 15:40

Magda, Konzum to nie dyskont :roll:

Konzum najbardziej przypomina nasz sklepy Społem, :roll:

Wejdź np. do sklepu Społem czy Lewiatan
i porównaj do Biedrony :!:
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 22.07.2013 16:06

Lednice napisał(a):Magda, Konzum to nie dyskont :roll:

Może i tak-ale dla mnie tak ten sklep wygląda. W Kielcach lewiatany wyglądają podobnie do Bedrony.
Tak czy siak, dla mnie tak jest w miarę tanio :D
A co najważniejsze za dwa dni pewno będę tam robiła zakupy i w tej chwili tylko to się dla mnie liczy :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 16:52

Strasznie dawno temu byłem w Kielcach :roll:
Więc może być, jak piszesz :wink:
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 22.07.2013 18:10

Rafal.K. napisał(a):marcgrzy to są twoje słowa:

Z czego w Austrii wydałem 480E

Teraz zmieniasz zdanie pisząc że wydałeś w drodze w Austrii itd 700zł choć same noclegi kosztowały was 30 euro od osoby. Wiesz już chyba skąd biorą się nieporozumienia co do kosztów wyjazdu. Ja nie jadę pierwszy raz i robię to świadomie wiedząc jakie poniosę koszty, ale osoba która dopiero planuje pierwszy wyjazd i czyta Twój post otrzymuje jednoznaczną informację jaka ta Chorwacja jest tania... a nie jest... i nikt tego nie powinien oczekiwać... i zapewne sam wiesz to najlepiej... Więc bądźmy szczerzy i piszmy realne koszty żeby inni mogli się przygotować na swoje wydatki.

Kolego, chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
Pisałem, że sama droga kosztowała 700 zł.
i moje koszty są jak najbardziej REALNE. Mam na wszystko rachunki !!!
I proszę nie insynuować, iż jestem nieszczery!
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 22.07.2013 18:13

M.M.E.D.. napisał(a):
marcgrzy napisał(a):
Lednice napisał(a):Rady jak uniknąć pułapek cenowych mogą się zawsze przydać. :roll:

Generalnie jak ktoś planuje regularne zakupy w miejscowych sklepach, to im dalej od plaży i im większy market, to lepiej dla naszych portfeli,
to niby oczywiste :roll:

Ale nadal czyta się relacje, jaka ta Chorwacja jest przerażająco droga, 3 razy wyższe ceny niż Polsce,
bo z lenistwa się komuś nie chciało zastosować do tej oczywistej zasady :!:
I potem jęki, że piwo za 8 złotych w sklepie :roll:

Nie zgodzę się. Zapewne to zależy od miejsca w którym się jest. W tamtym roku byłem na Ciovo i było drożej niż w tym. Teraz w Sevid ( totalna wiocha z jednym sklepem i byle jaką knajpą z mrożoną pizzą ) i np pivo 7 kun -nie ważne czy zwykle czy radler, wino 1L - 10 KUN - wypiłem chyba z 10 litrów ;)
Sklep był jedyny w cemtrum wioski i do plazy bylo wszedzie tak samo - 30 m :)
ALe ceny w Trogirze w Lidlu lub Konzumie powiem tak - racjonalne.Jedno drozej inne taniej. Jak wszedzie
Masz może zdjęcie knajpy w SEWID

NIE, nie mam. :)
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 22.07.2013 18:14

magdach7 napisał(a):
Lednice napisał(a):Magda, Konzum to nie dyskont :roll:

Może i tak-ale dla mnie tak ten sklep wygląda. W Kielcach lewiatany wyglądają podobnie do Bedrony.
Tak czy siak, dla mnie tak jest w miarę tanio :D
A co najważniejsze za dwa dni pewno będę tam robiła zakupy i w tej chwili tylko to się dla mnie liczy :papa:

No to udanych zakupów :). Zazdroszczę ;)
Majka12345
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka12345 » 22.07.2013 18:54

Flacha napisał(a):
Majka12345 napisał(a):Witam ! W samym centrum Pakostane jest Konzum . Znajdziesz go bez problemu koło banku . Obok Konzumu mała piekarnia . Jadąc z Pakostane do Biogradu bardzo duży super market ale cenny kosmiczne . :papa:

Dzięki :). Czyli najlepiej zakupy w Konzumie w Pakostane robić?

Tak najlepiej w Pakostane . Ceny dużo niższe . Na bazarze owoce i warzywa dużo droższe . Oliwa np. 1 litr 100 kun . A można kupić za 80 kun . I rakija w jednym sklepiku 50 kun za pół litra a w drugim za 1 litr daliśmy 40 kun . W konobach ceny różne . Piwo od 13-15 kun . Pizza od 38 kun wzwyż najlepsza koło kościółka . Po 10 dniach spędzonych w Pakostanie polecam ta miejscowość ! I polecam wycieczkę na Kornati 2 lipca za os. 200 kun ale naprawdę warto ! Jak masz jakieś pytania pytaj . :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 19:44

magdach7 napisał(a):Konzum nie ma jednolitych cen. W Baska Voda przy deptaku jest mały Konzum. Ceny są wysokie. Ale kolejka stoi :)
Duży Konzum na wylocie ze Spitu - ceny niższe, ale też nie można porównywać do Biedronki. Porównanie do Biedronki jest mocno nieprawdziwe.

Myslę, że wszyscy popadacie w jakąś paranoję spierając się o te ceny. Wiem, każdy chciałby mieć jak najtaniej jest to zrozumiałe, ale to są miejscowości turystyczne, oni z tego żyją. A wakacje też nie powinny polegać na szukaniu najtańszego sklepu w okolicy. Oczywiście nie jestem zwolennikiem przepłacania, ale jechanie 10km do sklepu bo można oszczędzić parę kunek też dla mnie mija się z celem. Dla mnie Kozum to polska Biedronka i zblizony do naszych dyskontów zarówno wyglądem ( oczywiście chodzi mi o środek sklepu) i cenami. :o[/quote]

Hmm, nie napisałem, że pojechałem specjalnie z BV pod Split żeby nabyć produkty spożywcze taniej...
Zwłaszcza, że jest to ok. 60 km...
Porównałem ceny.
Uparcie będę twierdził, że porównywanie sieci Konzum do sieci Biedronka, twierdzące, że mają takie same ceny, jest szerzeniem hmm.. nieprawdy /tzn. parafrazując Tischnera "gówno prawdy"/.

Ogólnie spory na temat "taniości" i drogości /sic/" Chorwacji wzięły swój początek z "zamierzchłych" czasów, kiedy to Chorwacja faktycznie dla turysty polskiego była tania proponując dodatkowo warunki klimatyczne nieosiągalne nad Bałtykiem.

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 20:49

Za kilka lat to się chyba wszystko wyrówna, Polska, Chorwacja, Słowenia :wink:

W Słowenii w dużych marketach spożywczych wiele cen lepszych niż w Polsce, na wyprzedażach można kupić odzież taniej niż w Polsce,

w dyskontach piwo niemieckie i austriackie po 50 centów :roll:

Z drugiej strony ceny mięsa czy serów zdecydowanie wyższe, a zwykły tornister czy piórnik do szkoły horrendalnie drogi.
No, ale jak tam dotrą nasi handlowcy, to ceny spadną :wink:

Podejrzewam, że w Chorwacji wkrótce powstanie ich Biedrona :wink:

Nie ma co pisać, że jest w Chorwacji tanio, ani szerzyć paniki, że drogo.
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 22.07.2013 21:55

Świata nie odkryję ale jeśli szukamy oszczędności podczas pobytu w Cro, to rozpocznijmy to w Polsce ... Zakupmy bilon (euro) możemy nim płacić wszędzie a co najważniejsze kupujemy go średnio 80 groszy taniej... Wystarczy odwiedzić kilka kantorów :))) I kasa zostaje w kieszeni :)
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 23.07.2013 07:45

kryniu88888 napisał(a):Świata nie odkryję ale jeśli szukamy oszczędności podczas pobytu w Cro, to rozpocznijmy to w Polsce ... Zakupmy bilon (euro) możemy nim płacić wszędzie a co najważniejsze kupujemy go średnio 80 groszy taniej... Wystarczy odwiedzić kilka kantorów :))) I kasa zostaje w kieszeni :)

hihihi- myślę, że zamiast spierania sie o ceny czy drogo, czy tanio można otworzyć nowy wątek- 1000 sposobów na oszczędne wakacje w Chorwacji :P
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 23.07.2013 08:02

Popieram bo temat będzie rzeka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone