Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 16:34

Jak nie ma w okolicy dużej ilości turystów, to czasem jest jak piszesz. :roll:

Miejscowi by zlinczowali sklepikarza.

Ale jak miejscowość jest oblegana przez "letników", to ceny się podwyższa dla nich przy plaży, a miejscowi kupują np. w Lidlu

Czy Konzum jest tani :?: Proszę poczytać, co napisałem powyżej o zmianach cen piwa, :roll:
raczej do najtańszych nie należy :wink:
dzenx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzenx » 21.07.2013 16:36

Znacie jakiś tani sklep , market w miejscowości Brela
Wojteksw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojteksw » 21.07.2013 16:51

pepermint napisał(a):Witam
czy Konzum to w miarę tani sklep? Jedziemy na wyspę Pasman i własnie odkryłam, że Konzum tam jest :D .
Jeśli ceny nie są w nim zaporowe to dużą część jedzenie moglibyśmy tam kupować.

Zobacz sam, gazetka http://www.konzum.hr/Akcije/Katalozi/Ka ... .-00-00-00
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 21.07.2013 16:52

Rafal.K. napisał(a):
marcgrzy napisał(a): napisał

Podam po raz któryś swój przykład. Rodzina 3 osobowa + pies ( 5E dodatkowo za noc ). Pobyt w Cro w tym roku 10 noclegów, w drodze powrotnej 3 dniowe zwiedzanie Austrii ( hotel 30E od osoby z wyżywieniem) . Samochód Skoda OCtavia 1,4 TSI . Całkowity koszt wyjazdu ( droga, opłaty drogowe, hotele, apartament, pobyt, wyzywienie - nie wiozłem swojego, rakijka, winko i nawet łódź na 1 dzień ) wyniósł mnie 6600 zł . Z czego w Austrii wydałem 480E. W sumie 12 noclegów. Wychodzi 2200 zł/ osobe /, czyli około 180 zł/ dobe na osobe.
Może jak mam jakieś przekłamanie bo jeżdze zawsze końcem czerwca i wtedy jest taniej??

magdach7 - dzięki za poparcie :)

Jeśli możesz to podaj trochę więcej szczegółów, ponieważ z tego co piszesz na sam pobyt w Chorwacji 3 osobowej rodziny + pies wydałeś około 4600zł. Odliczając podróż (paliwo i winiety), zakwaterowanie to na życie nie pozostaje zbyt wygórowana suma. Przypuszczam że około 1000 zł na 3 osoby na cały pobyt w Chorwacji.

Po odliczeniu wydatków w Austrii ( rówież tych paliwowo-drogowych ) http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/39847
Droga TAM i Z POWROTEM - 1300 zł ( z Austrią 2000 zł)
Kwatery - 350 E x 4,2 zł = 1500 zł
Zostaje 1800 zł na jedzenie, zwiedzanie i inne. W tym wycieczka do KRKA statkiem - 700 KUN. Wypożyczenie lodzi - 300 KUN. CO daje na PLNy - 600 zł w sumie. Zostaje na jedzenie 1200 zł. W knajpie jedliśmy 4 razy reszta to grill . W sumie w knajpie wydane 700 KUN. Co daje 400 zł. Po odjeciu od 1200 zł zostaje 800 zł na 10 dni. Tyle to ja wydaje średnio w PL na co dzień :)

Czy koledze takie informacje wystarczą??
Pozdrawiam
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 21.07.2013 18:18

marcgrzy ma świętą rację, mając 300kun na dzień to pełen wypas w Chorwacji, no chyba, że ktoś śniadania i kolacje również w knajpach jada to będzie mało. 300 kun na dzień =3000 kun w czasie 10dniowego pobytu czyli około 1800zł na wydatki na miejscu. Dodam, że mając taką kaskę codziennie kupujemy owoce ( arbuzy i melony) lody, piwo ( i to w znacznych ilościach) winko na wieczór i ryby na targu coby do winka z grila były :lol:
Nie uważam, żeby to było dużo, ani nie czuję, żebym dziadowała :mrgreen:
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 21.07.2013 18:19

Wojteksw napisał(a):
czy Konzum to w miarę tani sklep? Jedziemy na wyspę Pasman i własnie odkryłam, że Konzum tam jest :D .

My zawsze w Konzumie zakupy robimy :D to taka Biedronka chorwacka :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 18:41

Konzum to nie Biedronka :!: :!: :!:

To normalny sklep spożywczy, nie dyskont :!:
I ceny też nie są dyskontowe :roll:

To chorwacka sieć sklepów, w Polsce ich odpowiednikiem mogą być sklepy Społem czy Lewiatan
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 19:06

magdach7 napisał(a):
Wojteksw napisał(a):

My zawsze w Konzumie zakupy robimy :D to taka Biedronka chorwacka :papa:

Konzum nie ma jednolitych cen. W Baska Voda przy deptaku jest mały Konzum. Ceny są wysokie. Ale kolejka stoi :)
Duży Konzum na wylocie ze Spitu - ceny niższe, ale też nie można porównywać do Biedronki. Porównanie do Biedronki jest mocno nieprawdziwe.
Wojteksw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojteksw » 21.07.2013 20:55

W Vodicach wolę robić zakupy w Plodine niż w Konzum. Według mnie jest większy porządek.
http://www.plodine.hr/katalog/Main.php?MagID=1&MagNo=1
Natomiast w Puli preferowałem Mercator
http://www.mercator.hr/
Rafal.K.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal.K. » 21.07.2013 21:28

marcgrzy to są twoje słowa:

Z czego w Austrii wydałem 480E

Teraz zmieniasz zdanie pisząc że wydałeś w drodze w Austrii itd 700zł choć same noclegi kosztowały was 30 euro od osoby. Wiesz już chyba skąd biorą się nieporozumienia co do kosztów wyjazdu. Ja nie jadę pierwszy raz i robię to świadomie wiedząc jakie poniosę koszty, ale osoba która dopiero planuje pierwszy wyjazd i czyta Twój post otrzymuje jednoznaczną informację jaka ta Chorwacja jest tania... a nie jest... i nikt tego nie powinien oczekiwać... i zapewne sam wiesz to najlepiej... Więc bądźmy szczerzy i piszmy realne koszty żeby inni mogli się przygotować na swoje wydatki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 21:31

W Opatiji najtańszy był Lidl,
sensowne ceny były w Billi

Konzum najbliżej plaży był najdroższy ze spożywczych, ale i tak o połowę tańszy niż mały Konzum w Baśce na Krk :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 23:24

Rafal.K. napisał(a):marcgrzy to są twoje słowa:

Z czego w Austrii wydałem 480E

Teraz zmieniasz zdanie pisząc że wydałeś w drodze w Austrii itd 700zł choć same noclegi kosztowały was 30 euro od osoby. Wiesz już chyba skąd biorą się nieporozumienia co do kosztów wyjazdu. Ja nie jadę pierwszy raz i robię to świadomie wiedząc jakie poniosę koszty, ale osoba która dopiero planuje pierwszy wyjazd i czyta Twój post otrzymuje jednoznaczną informację jaka ta Chorwacja jest tania... a nie jest... i nikt tego nie powinien oczekiwać... i zapewne sam wiesz to najlepiej... Więc bądźmy szczerzy i piszmy realne koszty żeby inni mogli się przygotować na swoje wydatki.

Nie ma co się oszukiwać, :roll:
średnio Chorwacja i Słowenia są droższe niż Polska.
Słowenia ma raczej trochę tańsze ceny w marketach niż Chorwacja, w każdym razie takie mam wrażenie. :roll:
W wielu przypadkach ceny w Słowenii są niższe niż w Polsce.
ale znowu są takie artykuły jak mięso czy sery, czy artykuły szkolne, że są zdecydowanie droższe :roll:
Ile Chorwacja i Słowenia są droższe :?: Dobre pytanie. Podsumowując wszystkie ceny ważna dla turysty, od piwa, przez pizzę, po dobrą rybę w konobie, do apartamentów, gdzieś o 1/3
Austria już o 1/2
Tyle trzeba założyć
Dla Niemca, Austriaka czy Włocha Chorwacja i Słowenia są tańsze niż ich kraje, choć dla Polaka jest inaczej :wink:
Ostatnio edytowano 22.07.2013 20:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 22.07.2013 08:24

Jak już o sklepach piszecie to w okolicach Pakostane gdzie najlepiej zakupy robić?
Majka12345
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majka12345 » 22.07.2013 09:04

Witam ! W samym centrum Pakostane jest Konzum . Znajdziesz go bez problemu koło banku . Obok Konzumu mała piekarnia . Jadąc z Pakostane do Biogradu bardzo duży super market ale cenny kosmiczne . :papa:
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 22.07.2013 09:34

Majka12345 napisał(a):Witam ! W samym centrum Pakostane jest Konzum . Znajdziesz go bez problemu koło banku . Obok Konzumu mała piekarnia . Jadąc z Pakostane do Biogradu bardzo duży super market ale cenny kosmiczne . :papa:

Dzięki :). Czyli najlepiej zakupy w Konzumie w Pakostane robić?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone