Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 19.07.2013 10:36

arabesqa74 napisał(a):
Aldonka napisał(a):
horror napisał(a):Rano kupilismy kilogram muli które zaraz bedziemy gotować (kilogram 20 kun) - taniocha.

A w zeszłym roku kupowałam po 10 kun - nie jadę zatem....żartowałam!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja te wątki cenowe traktuję tylko i wyłącznie informacyjnie, pada hasło drożej - ok, zakodowałam, ale nie panikuję i nie szaleję z tego powodu. Trudno się mówi, co i gdzie teraz nie drożeje? I tak pojadę i tak pojadę. Co najwyżej na mniej sobie pozwolę :)

Popieram. Dokładnie takie samo podejście przyjęliśmy.

Przyłączam się do waszego klubu- nawet jak zdrożeje jeszcze bardziej i tak tam pojadę :lol:
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 19.07.2013 17:21

horror napisał(a):spędzam właśnie 3 dzień na wyspie Pag i szczerze mówiąc nie ma jakiegoś szoku cenowego, mimo że nasz wyjazd nie jest z wyższej półki ;) ceny zliżone do polskich. Niewiele droższe. Rok temu spędzałąm urlop w Łebie i tam jest drogo. W zestawie z kiepską pogodą i zimnym morzem Chorwacja wygrywa w przedbiegach. Pogoda cudna! Rano kupilismy kilogram muli które zaraz bedziemy gotować (kilogram 20 kun) - taniocha.

Smacznego.
A tak mi się jeszcze nasunęło, dlaczego porównuje się ceny do naszej szarej codzienności. Wakacje są po to by na nich wydawać ciężko zarobione pieniążki. Wiadomo każdy ma jakiś budżet i taki wczasowicz jak porówna ceny nie do swojego budżetu i do codzienności w Polsce to stwierdzi, że drogo, że masakra. Jeden wiezie pełny bagażnik żarcia ( choć nie wiem po co ), a drugi tylko karty kredytowe a inni jeszcze ma to wypośrodkowane.
Na prawdę pobyt w Chorwacji nie musi być DROGI jak się chce.
Podam po raz któryś swój przykład. Rodzina 3 osobowa + pies ( 5E dodatkowo za noc ). Pobyt w Cro w tym roku 10 noclegów, w drodze powrotnej 3 dniowe zwiedzanie Austrii ( hotel 30E od osoby z wyżywieniem) . Samochód Skoda OCtavia 1,4 TSI . Całkowity koszt wyjazdu ( droga, opłaty drogowe, hotele, apartament, pobyt, wyzywienie - nie wiozłem swojego, rakijka, winko i nawet łódź na 1 dzień ) wyniósł mnie 6600 zł . Z czego w Austrii wydałem 480E. W sumie 12 noclegów. Wychodzi 2200 zł/ osobe /, czyli około 180 zł/ dobe na osobe.
Może jak mam jakieś przekłamanie bo jeżdze zawsze końcem czerwca i wtedy jest taniej??

magdach7 - dzięki za poparcie :)
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 19.07.2013 17:25

magdach7 napisał(a):
arabesqa74 napisał(a):
Aldonka napisał(a):A w zeszłym roku kupowałam po 10 kun - nie jadę zatem....żartowałam!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja te wątki cenowe traktuję tylko i wyłącznie informacyjnie, pada hasło drożej - ok, zakodowałam, ale nie panikuję i nie szaleję z tego powodu. Trudno się mówi, co i gdzie teraz nie drożeje? I tak pojadę i tak pojadę. Co najwyżej na mniej sobie pozwolę :)

Popieram. Dokładnie takie samo podejście przyjęliśmy.

Przyłączam się do waszego klubu- nawet jak zdrożeje jeszcze bardziej i tak tam pojadę :lol:

I ja. Choć już byłem i chciało by się drugi raz. CHoćbym miał pchać auto jakby mi na paliwo zabrakło hehee :mrgreen:
horror
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) horror » 19.07.2013 17:31

darek1-> zastosowałam rady, dziękuję. mule cudo! co do cen to rzecz wzgledna. liczy się pogoda, atmosfera i i cała reszta plusów w tym % na butelkach. Ja jestem z tych co zarabiają a poźniej z ogromną przyjemnością wydają. także Cro pod tym względem się sprawdza:)
Renat13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renat13 » 19.07.2013 20:54

horror napisał(a):spędzam właśnie 3 dzień na wyspie Pag i szczerze mówiąc nie ma jakiegoś szoku cenowego, mimo że nasz wyjazd nie jest z wyższej półki ;) ceny zliżone do polskich. Niewiele droższe. Rok temu spędzałąm urlop w Łebie i tam jest drogo. W zestawie z kiepską pogodą i zimnym morzem Chorwacja wygrywa w przedbiegach. Pogoda cudna! Rano kupilismy kilogram muli które zaraz bedziemy gotować (kilogram 20 kun) - taniocha.

jadę na Chorwację pod koniec sierpnia to jest mój trzeci wypad ,proszę napisz jak przygotowujesz mule bo jeśli będzie tak drogo to może tylko na tyle nam starczy , oczywiście żart, ja nigdy nie gotuje na wczasach ale może warto spróbować
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 08:28

Z cenami w Chorwacji jest dość ciekawa sytuacja, :roll:
potrafią się zmieniać w sklepach tej samej sieci.

W Baśce na plaży w Konzumie puszka Ożujska kosztowała 15 kun :!:
W sklepie 8)

W Opatiji, w samym centrum, blisko plaży, ta sama puszka Ożujska w Konzumie kosztowała 8 kun z czymś tam :roll:
Jakie było moje zdziwienie, kiedy w sobotę to same piwo kosztowało w tym samym skepie 10 kun z groszami :?

No,ale kto Wam każe kupować w samym centrum przy plaży :?:

W Opatiji w Billi, 2 kilometry od centrum, było butelkowe Karlovacko 0.5 litra za 6 kun z czymś tam :wink:
Niedaleko był Lidl

Od tego gdzie ktoś robi zakupy, jeden powie, że wszystko w Chorwacji droższe o 100-200% niż w Polsce,
drugi powie, że ceny są zbliżone do polskich :roll:

Co do jedzenia,w knajpach ceny podobne do naszych nad Bałtykiem, czasem nawet taniej.
Droższe zdecydowanie napoje
Choć i tu da się przeżyć "napojowo".
Np. w Lovranie na plaży piwo Ożujsko 19 kun,
a kilometr od plaży w pizzerii, 13 kun :roll:
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 20.07.2013 09:03

Wiem ,że tak jest na całym chyba świecie ale mnie osobiście najbardziej w knajpach wk...ją ceny napojów w tych buteleczkach 0,2 - mój młody zanim coś zamówi już nie pamięta ,że coś pił. I potem przy całościowym rachunku za kolację napoje kosztują tyle samo co jedzenie.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 20.07.2013 10:19

W 2012 roku osobo/dzień u mnie 139 pln.
2011 było to 129 pln,
2010 119 pln ...a w tym roku planuje też ok 130 pln.

jeszcze wcześniej było podobnie.... -> liczę wszystko: ubezpieczenia, paliwo, noclegi, wszystko co zapłace kartą, kupię w Polsce na wyjazd itd...

Nie odczuwam drastycznego wzrosu cen (paliwo jest droższe) - 2009 tankowałem przed wyjazdem za 3,89pln teraz widze na BP weWrocLaviu 5,79 pln - ale to tylko część wydatków (spalam zawsek ok 250 litrów ON).

Apartamenty zawsze o wysokim standardzie, na plaży; jedzenie co drugi dzień w restauracji wycieczki bez ograniczeń - raczej tylko kilka % drożej niż "masakra":-)
Jadę już chyba ostatni raz do CRO bo byłem już tam ehhh dużo razy - > teraz moze GRecja:-)
horror
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) horror » 21.07.2013 08:48

jadę na Chorwację pod koniec sierpnia to jest mój trzeci wypad ,proszę napisz jak przygotowujesz mule bo jeśli będzie tak drogo to może tylko na tyle nam starczy , oczywiście żart, ja nigdy nie gotuje na wczasach ale może warto spróbować[/quote]

ja raz na jakiś czas lubię sobie pogotwać z lokalnych produktów. sprawia mi to dużo przyjemności. poza tym mamy zawodowego kucharza na stanie więc obiadki pierwsza klasa;)
Rafal.K.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal.K. » 21.07.2013 09:40

marcgrzy napisał

Podam po raz któryś swój przykład. Rodzina 3 osobowa + pies ( 5E dodatkowo za noc ). Pobyt w Cro w tym roku 10 noclegów, w drodze powrotnej 3 dniowe zwiedzanie Austrii ( hotel 30E od osoby z wyżywieniem) . Samochód Skoda OCtavia 1,4 TSI . Całkowity koszt wyjazdu ( droga, opłaty drogowe, hotele, apartament, pobyt, wyzywienie - nie wiozłem swojego, rakijka, winko i nawet łódź na 1 dzień ) wyniósł mnie 6600 zł . Z czego w Austrii wydałem 480E. W sumie 12 noclegów. Wychodzi 2200 zł/ osobe /, czyli około 180 zł/ dobe na osobe.
Może jak mam jakieś przekłamanie bo jeżdze zawsze końcem czerwca i wtedy jest taniej??

magdach7 - dzięki za poparcie :)[/quote]

Jeśli możesz to podaj trochę więcej szczegółów, ponieważ z tego co piszesz na sam pobyt w Chorwacji 3 osobowej rodziny + pies wydałeś około 4600zł. Odliczając podróż (paliwo i winiety), zakwaterowanie to na życie nie pozostaje zbyt wygórowana suma. Przypuszczam że około 1000 zł na 3 osoby na cały pobyt w Chorwacji.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 21.07.2013 12:51

A tak mi się jeszcze nasunęło, dlaczego porównuje się ceny do naszej szarej codzienności. Wakacje są po to by na nich wydawać ciężko zarobione pieniążki. Wiadomo każdy ma jakiś budżet i taki wczasowicz jak porówna ceny nie do swojego budżetu i do codzienności w Polsce to stwierdzi, że drogo, że masakra. Jeden wiezie pełny bagażnik żarcia ( choć nie wiem po co ), a drugi tylko karty kredytowe a inni jeszcze ma to wypośrodkowane.
Na prawdę pobyt w Chorwacji nie musi być DROGI jak się chce.

magdach7 - dzięki za poparcie :)[/quote]
Nie ma za co, po prostu mam dokładnie to samo zdanie :D I mocno mnie irytuje porównywanie cen polskich i chorwackich, bo jak komuś drogo to powtarzam raz jeszcze: lepiej niech zostanie w domu. To są wakacje, niestety na urlopach trzeba trochę wydać.
My nigdy nie wydajemy jakiegoś majątku, a nie dziadujemy i nie nosimy lodówki pełnej jedzenia na plażę :lol: Pomijając drogę i apartamenty zawsze więcej wydawaliśmy kasy w Polsce, w naszych nadbałtyckich kurortach.
A podkreślę raz jeszcze: każdy kamyk na plaży chorwackiej jest warty każdej złotówki. Możemy porównywać ceny, debatować gdzie taniej gdzie droże, ale niezaprzeczalmum faktem jest to, że CHORWACJA JEST PRZEPIĘKNA. dla mnie NIE MA WAKACJI BEZ DALMACJI !!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2013 14:29

Rady jak uniknąć pułapek cenowych mogą się zawsze przydać. :roll:

Generalnie jak ktoś planuje regularne zakupy w miejscowych sklepach, to im dalej od plaży i im większy market, to lepiej dla naszych portfeli,
to niby oczywiste :roll:

Ale nadal czyta się relacje, jaka ta Chorwacja jest przerażająco droga, 3 razy wyższe ceny niż Polsce,
bo z lenistwa się komuś nie chciało zastosować do tej oczywistej zasady :!:
I potem jęki, że piwo za 8 złotych w sklepie :roll:
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 21.07.2013 16:02

Lednice napisał(a):Rady jak uniknąć pułapek cenowych mogą się zawsze przydać. :roll:

Generalnie jak ktoś planuje regularne zakupy w miejscowych sklepach, to im dalej od plaży i im większy market, to lepiej dla naszych portfeli,

Ale nadal czyta się relacje, jaka ta Chorwacja jest przerażająco droga, 3 razy wyższe ceny niż Polsce,

ale to nie dotyczy tylko Cro a większości krajów gdzie się zarabia na turystach
kilka lat temu w Pobierowie Pani chciała w małym sklepiku za chleb tostowy 7 zł i była bardzo ździwiona jak jej zaproponowałem że max mogę 2,5 dać
do sprzedaży nie doszła a ja identyczny kupiłem później w sklepie z owadem w kropki za 1,99 i przez resztę pobytu omijałem ten sklep i kupowałem w innych dużo tańszych
roku później już sklepu tam nie było ... ups
pepermint
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepermint » 21.07.2013 16:13

Witam
czy Konzum to w miarę tani sklep? Jedziemy na wyspę Pasman i własnie odkryłam, że Konzum tam jest :D .
Jeśli ceny nie są w nim zaporowe to dużą część jedzenie moglibyśmy tam kupować.
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 21.07.2013 16:19

Lednice napisał(a):Rady jak uniknąć pułapek cenowych mogą się zawsze przydać. :roll:

Nie zgodzę się. Zapewne to zależy od miejsca w którym się jest. W tamtym roku byłem na Ciovo i było drożej niż w tym. Teraz w Sevid ( totalna wiocha z jednym sklepem i byle jaką knajpą z mrożoną pizzą ) i np pivo 7 kun -nie ważne czy zwykle czy radler, wino 1L - 10 KUN - wypiłem chyba z 10 litrów ;)
Sklep był jedyny w cemtrum wioski i do plazy bylo wszedzie tak samo - 30 m :)
ALe ceny w Trogirze w Lidlu lub Konzumie powiem tak - racjonalne.Jedno drozej inne taniej. Jak wszedzie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone