Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2013 15:15

golibroda napisał(a):Na moim targu są tańsze, a tutaj droższe 2,5 raza niż w i tak drogim Kozumie :) Dla mnie to dziwne bo targ kojarzy mi się z atrakcyjną ceną a nie ekskluzywnym sklepem gdzie za złote półki, sprzedawcę w garniturze i klimę płacę odpowiednią cenę !

W/g mnie powinno być odwrotnie. Jak ktoś pisze,że w Chorwacji ceny są jak nad polskim morzem to chyba nie był tu i tam. Paliwo nieznacznie droższe, ale spożywka to bije na głowę wszystkie rekordy.

Aby tutaj przyjechać trzeba to zrobić z pełną świadomością i zaakceptować warunki finansowe. Ten co liczy na okazyjnie tani urlop srogo się zawiedzie. Chorwacja po prostu jest droga.

Na pewno jest droższa niż pobyt nad polskim morzem, ale niewiele.
Ceny napojów zimnych, piwa, zbliżone do polskich cen. Ceny obiadu dla 2 osob od 40- 80 zł. Jak ktoś zechce jeść tylko owoce morza, np kalmary z grilla to dla niego Chorwacja będzie droga. Fast foody nie odbiegają od polskich cen, np olbrzymi naleśnik z dżemem i pudrem- 18 kun. 3 gałki lodow- około 15 kun.
Jest przede wszystkim duża konkurencja ( jakoś, ilość) i ktoś z mniej zasobnym portfelem też spokojnie w Chorwacji przeżyje :)
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 12.07.2013 15:44

kinga35 napisał(a):
golibroda napisał(a):Na moim targu są tańsze, a tutaj droższe 2,5 raza niż w i tak drogim Kozumie :) Dla mnie to dziwne bo targ kojarzy mi się z atrakcyjną ceną a nie ekskluzywnym sklepem gdzie za złote półki, sprzedawcę w garniturze i klimę płacę odpowiednią cenę !

W/g mnie powinno być odwrotnie. Jak ktoś pisze,że w Chorwacji ceny są jak nad polskim morzem to chyba nie był tu i tam. Paliwo nieznacznie droższe, ale spożywka to bije na głowę wszystkie rekordy.

Aby tutaj przyjechać trzeba to zrobić z pełną świadomością i zaakceptować warunki finansowe. Ten co liczy na okazyjnie tani urlop srogo się zawiedzie. Chorwacja po prostu jest droga.

Na pewno jest droższa niż pobyt nad polskim morzem, ale niewiele.
Ceny napojów zimnych, piwa, zbliżone do polskich cen. Ceny obiadu dla 2 osob od 40- 80 zł. Jak ktoś zechce jeść tylko owoce morza, np kalmary z grilla to dla niego Chorwacja będzie droga. Fast foody nie odbiegają od polskich cen, np olbrzymi naleśnik z dżemem i pudrem- 18 kun. 3 gałki lodow- około 15 kun.
Jest przede wszystkim duża konkurencja ( jakoś, ilość) i ktoś z mniej zasobnym portfelem też spokojnie w Chorwacji przeżyje :)

Podkreślić nalezy, że czy ichniejsze gałki lodów to tak 9 gałek w Polsce :oczko_usmiech:
Renat13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renat13 » 12.07.2013 19:22

:papa: i dużo smaczniejsze
GrzesiuŻar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiuŻar » 14.07.2013 22:09

Jak to w końcu jest z granicą Słowenia/Chorwacja? Nadal są kontrole i korki? Pytam ze względu na wejście Cro do UE..

Pozdrawiam,
Grześ
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 14.07.2013 22:11

GrzesiuŻar napisał(a):Jak to w końcu jest z granicą Słowenia/Chorwacja? Nadal są kontrole i korki? Pytam ze względu na wejście Cro do UE..

Pozdrawiam,
Grześ

kontrole są i nie znikną dopóki Cro nie wejdzie do strefy Schengen
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 14.07.2013 22:38

witam, wlasnie wróciliśmy z Cro, wjeżdzalismy jak jeszcze nie była w UE i sprawdzali celnicy dokumenty, ale jechaliśmy na dowody osobiste bez problemu, natomiast w drodze powrotnej po 2 tygodniach kiedy to jechaliśmy z powrotem sprawdzali nam dowody ale to już była policja na granicy a nie celnicy i nie z budki ale obok stali :-)
Korki to zależy kiedy się jedzie w jakich godzinach czyli tak jak zawsze :-)
Renat13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renat13 » 15.07.2013 15:55

a jak tam ceny po wejściu do Unii bo niektórzy głęboko wierzyli że spadną szczególnie w knajpach
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.07.2013 15:57

Renat13 napisał(a):a jak tam ceny po wejściu do Unii bo niektórzy głęboko wierzyli że spadną szczególnie w knajpach

Nie ma chyba działu w którym nie padłoby to pytanie...
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 15.07.2013 16:49

witam,
jeżeli chodzi o ceny to nie zauważyłam żadnej różnicy na pewno już nie jest taniej niż było zanim wstąpili do Unii i chyba nie ma co się łudzic, że będzie.
Ale za niektóre przyjemności można płacic :-) a potem wracac do pracy by na kolejny zapracowac :-)
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 15.07.2013 20:21

Pisałem już, że rząd Cro obniżył podatek dla osób prowadzących biznes w oparciu o gastronomie, jednak nie przełożyło się to na ceny w knajpach :( Tylko większy zysk dla właścicieli...
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 16.07.2013 08:02

A kto opuści ceny jeśli może zarobić więcej teraz pozostawiając ceny na tym samym poziomie :). Niestety trzeba czekać aż ktoś się wyłamie opuści ceny to i inni w imię konkurencyjności pójdą w te ślady ;)
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 16.07.2013 08:49

Flacha napisał(a):A kto opuści ceny jeśli może zarobić więcej teraz pozostawiając ceny na tym samym poziomie :). Niestety trzeba czekać aż ktoś się wyłamie opuści ceny to i inni w imię konkurencyjności pójdą w te ślady ;)

Bądźmy realistami nikt nie opuści cen ... No chyba,że znajdzie się knajpa, która nie ma klienta ale nie ceną pozyskuje się klienta tylko serwowanym jedzeniem i obsługą...
Renat13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renat13 » 16.07.2013 15:00

to było do przewidzenia niestety oni z tego żyją co zarobią latem wydają w ciągu roku ,my odwrotnie , zostało nam tylko korzystać z uroków pięknego kraju i gwarantowanej pogody nie takiej jak nasza ,więc bierzmy się za pracę a potem za wydawanie :lol:
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 16.07.2013 17:17

Renat13 napisał(a):to było do przewidzenia niestety oni z tego żyją co zarobią latem wydają w ciągu roku ,my odwrotnie , zostało nam tylko korzystać z uroków pięknego kraju i gwarantowanej pogody nie takiej jak nasza ,więc bierzmy się za pracę a potem za wydawanie :lol:

i niezapomniane chwile, które poprzez usb, cd, klisza itd... będziemy mogli na starość odświeżyć :mrgreen:
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 16.07.2013 17:30

magdach7 napisał(a):
golibroda napisał(a):Święte słowa - tu jest pięknie i warto potrząsnąć kiesą aby przybyć do CRO :)

pięknie to mało powiedziane- lazurowe morze, słodziutkie arbuzy i melony, prześliczne widoki, pyszne winko- nie ma się do czego przyczepić :lol:

No, widoki prześliczne zwłaszcza na plaży - dziś rozłożyły się koło mnie w toplesie 20-stki (szt.5) :mrgreen: tylko nie wiem jakie były melony :mrgreen: przez grzeczność nie dotykałem towaru :mrgreen:

Tylko VAT na towary głównie 25% 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

koszty porady Chorwacja własnie wróciłem - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone