napisał(a) SebastianM » 17.08.2023 15:00
Muszę się przyznać, że mój optymizm został brutalnie sprowadzony na ziemię. Nie spodziewałem się aż takich kosztów, które względem zeszłego wzrosły znacząco.
O ile koszty noclegu mieściły się w przyjętych granicach, to już wyżywienie i używki brutalnie podrożały. W zeszłym roku byliśmy na "końcu świata" w Klek, gdzie generalnie jest taniej i bliskość Bośni, nie mniej jednak.... Część kosztów dzieliliśmy na pół ze szwagrem ale moje wyglądają mniej więcej tak:
nocleg 15 nocy 750 €
gotówka wydana na miejscu: wyżywienie 2/1 czyli dwa dni konoba, trzeci dzień grill we własnym zakresie, piwo, wino, rakija ( woda z Polski tej chorwackiej nie lubimy) artykuły spożywcze, ryby, oliwa ( 10l) , dżemy z figi (15 słoików) i pamiątki (czapeczki torba plażowa, magnesy) etc 1550 € w gotówce i jeszcze 200 € z karty.
Paliwo moja część około 150l kolejne 200 €, winiety 25 €, autostrady w Chorwacji około 35 € i nocleg w drodze powrotnej 75 €.
W sumie 2835 € i myślę, że spokojnie bliżej 2900 € ....Przynajmniej o te 900 € więcej od zeszłorocznych wydatków, gdzie codziennie jedliśmy w konobie i mieliśmy dwa noclegi pod drodze do i z Chorwacji, podobne zakupy i czas pobytu. Kwota robi się poważna, jak jeszcze człowiek doliczy eksploatację samochodu ( dobrze, że busa miałem z pracy, bo jeszcze z 1500 € by doszło) to nie wiem, czy w przyszłym roku nie wezmę 10-12 dni all inclusive w 5* hotelu na Zanzibarze lub innym egzotycznym kierunku
... Zaznaczam, że odpoczywaliśmy na wsi w Vinišće, nie żadnym kurorcie, tam to dopiero musi być kosmos.