Witam serdecznie,
od dłuższego czasu czytam te wspaniałe forum, wiele się z niego dowiedziałam, ale kilku informacji nie mogę wyszukać, wiec postanowiłam co nie co popytać Was na forum
Pierwszy raz jedziemy z mężem do Chorwacji, oczywiście przez Niemcy. Niemal dokładnie w połowie drogi ( 30 kilometrów od Pasawy) mieszka moja siostra więc droga jest podzielona na dwie tury. Mam kilka pytań:
1) Czy w Austrii ( jadę przez Graz) są na mojej trasie płatne tunele, a jeżeli tak, to ile kosztuje nimi przejazd ?
2) Czy przy granicy Austriacko-Słoweńskiej jest jakiś punkt zakupu winiety na Słowenię ( działający w nocy) ?
3) Czy na przejściu granicznym Słowenia -Chorwacja są kantory działające w nocy ?
4) Z Niemiec do Chorwacji wyjeżdżamy w nocy z niedzieli na poniedziałek ( najbliższy) i czy w związku z tym jest pewność, że obędzie się bez wielkiego ruchu samochodowego i korków ?
5) Różne źródła , różnie podają ( Tom Tom, google maps, forumowicze) więc pytanie, który zjazd z autostrady A1 wybrać w celu dotarcia do Trogiru i dalej na wyspę ? Chodzi mi o dojazd jak najmniej karkołomny
Na razie to tyle, z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.