Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koszalin- wyspa Ciovo

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monikaanna13
Plażowicz
Koszalin- wyspa Ciovo

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikaanna13 » 06.07.2010 09:14

Witam serdecznie,
od dłuższego czasu czytam te wspaniałe forum, wiele się z niego dowiedziałam, ale kilku informacji nie mogę wyszukać, wiec postanowiłam co nie co popytać Was na forum :)

Pierwszy raz jedziemy z mężem do Chorwacji, oczywiście przez Niemcy. Niemal dokładnie w połowie drogi ( 30 kilometrów od Pasawy) mieszka moja siostra więc droga jest podzielona na dwie tury. Mam kilka pytań:

1) Czy w Austrii ( jadę przez Graz) są na mojej trasie płatne tunele, a jeżeli tak, to ile kosztuje nimi przejazd ?

2) Czy przy granicy Austriacko-Słoweńskiej jest jakiś punkt zakupu winiety na Słowenię ( działający w nocy) ?

3) Czy na przejściu granicznym Słowenia -Chorwacja są kantory działające w nocy ?

4) Z Niemiec do Chorwacji wyjeżdżamy w nocy z niedzieli na poniedziałek ( najbliższy) i czy w związku z tym jest pewność, że obędzie się bez wielkiego ruchu samochodowego i korków ?

5) Różne źródła , różnie podają ( Tom Tom, google maps, forumowicze) więc pytanie, który zjazd z autostrady A1 wybrać w celu dotarcia do Trogiru i dalej na wyspę ? Chodzi mi o dojazd jak najmniej karkołomny ;)

Na razie to tyle, z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 06.07.2010 09:23

Ad1. Chyba są dwa, to jakieś 18 euro.
Ad2. Zapewne są, ale będą Ci radzić objechać autostrady żebyś te 30 euro zaoszczędziła, no chyba, że nie chcesz się z tym mierzyć i jechać autobanem.
Ad3. Tego nie wiem.
Ad4. Z tego co wiem i co wyczytałem tutaj to w tygodniu jest raczej spokojnie i nie ma masakry, ale wszystko może się zdarzyć.
Ad5. Nie wiem.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 06.07.2010 09:27

Semedi napisał(a):Ad1. Chyba są
Ad2. Zapewne są
Ad3. Tego nie wiem.
Ad4. Z tego co wiem
Ad5. Nie wiem.

:D Ale liczą się chęci okazania pomocy. :D
Pozdrawiam
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 06.07.2010 09:30

5) Różne źródła , różnie podają ( Tom Tom, google maps, forumowicze) więc pytanie, który zjazd z autostrady A1 wybrać w celu dotarcia do Trogiru i dalej na wyspę ? Chodzi mi o dojazd jak najmniej karkołomny

w zeszłym roku zjezdzaliśmy zjazdem Prgomet i dobrze się jechało :D
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 06.07.2010 09:46

zpoe napisał(a):
5) Różne źródła , różnie podają ( Tom Tom, google maps, forumowicze) więc pytanie, który zjazd z autostrady A1 wybrać w celu dotarcia do Trogiru i dalej na wyspę ? Chodzi mi o dojazd jak najmniej karkołomny

w zeszłym roku zjezdzaliśmy zjazdem Prgomet i dobrze się jechało :D
Prgomet to najbliższy zjazd do Trogiru dalej jakieś 18km i jesteś :D
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 06.07.2010 10:36

lepiej jest wwziasc trochę kun z polski awaryjnie bo w kantorach przy granicy gorszy kurs jest , pózniej i tak mozna wszedzie prawie karta zapłacic albo z bankomatu gotówke wyjac i to bedzie po najlepszym kursie
monikaanna13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikaanna13 » 06.07.2010 10:55

scood74 napisał(a):lepiej jest wwziasc trochę kun z polski awaryjnie bo w kantorach przy granicy gorszy kurs jest , pózniej i tak mozna wszedzie prawie karta zapłacic albo z bankomatu gotówke wyjac i to bedzie po najlepszym kursie

Kupiłam półtora tysiąca euro kilka miesięcy temu po kursie 3,85 więc nie sądzę, aby obecnie opłacało mi się wyciągać kasę w Chorwacji z bankomatu po kursie np 4,15 :) Inna sprawa, ze mój bank pobiera minimum 9 złotych prowizji od bankomatów za granicą :( Karty kredytowe też mam ( Visa i Master Card ) , ale czytałam na forum, że są cyrki na bramkach i stacjach benzynowych i często " terminal nieczynny" :x
Ostatnio edytowano 06.07.2010 10:55 przez monikaanna13, łącznie edytowano 1 raz
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 06.07.2010 10:55

pablo2222 napisał(a):
Semedi napisał(a):Ad1. Chyba są
Ad2. Zapewne są
Ad3. Tego nie wiem.
Ad4. Z tego co wiem
Ad5. Nie wiem.

:D Ale liczą się chęci okazania pomocy. :D
Pozdrawiam

Jak wiesz dokładnie, odpowiedz, a nie strugasz jarząbka.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 06.07.2010 11:12

Semedi napisał(a):Jak wiesz dokładnie, odpowiedz, a nie strugasz jarząbka.

Wiedzę w tym zakresie mam taką samą jak Ty.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.07.2010 13:34

monikaanna13 napisał(a):
scood74 napisał(a):lepiej jest wwziasc trochę kun z polski awaryjnie bo w kantorach przy granicy gorszy kurs jest , pózniej i tak mozna wszedzie prawie karta zapłacic albo z bankomatu gotówke wyjac i to bedzie po najlepszym kursie

Kupiłam półtora tysiąca euro kilka miesięcy temu po kursie 3,85 więc nie sądzę, aby obecnie opłacało mi się wyciągać kasę w Chorwacji z bankomatu po kursie np 4,15 :) Inna sprawa, ze mój bank pobiera minimum 9 złotych prowizji od bankomatów za granicą :( Karty kredytowe też mam ( Visa i Master Card ) , ale czytałam na forum, że są cyrki na bramkach i stacjach benzynowych i często " terminal nieczynny" :x

Na bramkach jak i na stacjach spokojnie "eurami" możesz płacić. Ja płacę wszędzie kartą (najlepszy przelicznik) i nigdy nie miałem problemów. Jeśli chodzi o prowizję za wyciąganie z bankomatu to i tak bardziej się opłaca niż kupowanie w Polsce Kun, w ubiegłym roku z prowizja wychodziło mi ok 59gr za kune, a w kantorze za kune chcieli 65gr.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi