Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 01.03.2008 11:49

akkon napisał(a):
tygrys500 napisał(a):Tym bardziej że duża większość Polaków nie popiera niepodległości tego sztucznego tworu jakim jest Kosovo.

Rozczarowałbyś się boleśnie, bo wg badań opinii publicznej ponad połowa Polaków ją popiera, a jakaś jedna czwarta nie ma zdania. Grzechot, który robią na różnych forach ci należący do pozostałej części jest bardzo średnio reprezentatywny.
[quote]

---------------------------------------------------------
O jakich statystykach ty mówisz, tu masz:

za onet.pl:

Czy Polska powinna poprzeć niepodległość Kosowa?
Twój głos: Nie
Ogółem oddano głosów: 27543

Tak 7584 28%

Nie 15285 55%

Nie wiem 3565 13%

Nie interesuje mnie to 1109 4%

WYNIKI GLOSOWANIA
Jak oceniasz uznanie niepodległości Kosowa?

http://www.tvn24.pl/1000970,1,1,sondy.html
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 01.03.2008 12:30

widziałem wyniki z 5 różnych badań i sondaży, jedynie SMG KRC twierdzi inaczej, ale oni zawsze podają wyniki rozbiegające sie z rzeczywitoscią. widać to przed i po wyborach do parlamentu polskiego
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 01.03.2008 12:47

Za Dziennikiem Internautów:

"Większość polskich internautów korzystających z największych portali opowiedziała się przeciwko uznaniu przez Polskę niepodległości Kosowa. Tym samym wyniki znacznie różnią się od tego, co w ostatnim czasie zaprezentował jeden z ośrodków badania opinii publicznej.

W sondażu SMG/KRC przygotowanym na zlecenie programu "Forum" TVP 56% ankietowanych opowiedziało się za niepodległym Kosowem; jedynie 23% była temu przeciwna, natomiast 21% nie miało zdania w tej sprawie (przepytano reprezentatywną grupę tysiąca osób drogą telefoniczną w dniach 22-24 lutego).

Tymczasem wyniki badań ze wszystkich większych portali internetowych, przeprowadzone na krótko przed jak i po wtorkowym uznaniu niepodległości prowincji przez polski rząd, nie pozostawiają wątpliwości - większość internautów nie popiera niepodległości prowincji.

Poziom sprzeciwu różni się w przypadku poszczególnych serwisów:

- w badaniu Onet.pl 57% internautów skrytykowała decyzję rządu, jedynie 26% poparło uznanie niepodległości. (w sumie oddano ponad 50 tys. głosów)

- wśród czytelników WP.pl przeciwko uznaniu Kosowa opowiedziało się 47%, odmiennego zdania było 39% osób. (w sumie ponad 41 tys. głosów)

- przeciwko uznaniu prowincji (bez względu na to, kiedy miałoby to nastąpić) było również 41% czytelników portalu Gazeta.pl, 25% uznała, iż rząd powinien się jeszcze wstrzymać z podejmowaniem takiej decyzji. Wtorkowe postanowienie gabinetu Tuska poparło 28%. (zebrano łącznie ponad 12 tys. głosów)

- 53% czytelników portalu TVN24.pl stwierdziło, iż Kosowo jest częścią Serbii i Polska nie powinna uznawać jego niepodległości. Odmiennego zdania było 26%, natomiast co czwarty internauta (21%) uznał, że polskie stanowisko w tej sprawie powinno zależeć od tego, jak postanowi większość krajów Unii Europejskiej. (łącznie ponad 8 tys. głosów)"

Nie chcąc się spierać o konkretne badania i dokładne wyniki, jeden jest wniosek: sprawa Kosowa podzieliła Polaków i nie jest tak, jak próbuje to przedstawić kilka osób także z tego forum, że większość uznaje jego niepodległość, a Ci co mają odmienne zdanie to jakiś margines i generalnie oszołomy. Rzeczywistość wygląda inaczej. Sprawa Kosowa nie jest jednoznacznie oceniana przez Polaków, a także świat, dlatego wyrywanie się z poparciem przez polski rząd było niepotrzebne.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 01.03.2008 13:29

GALILEUSZ napisał(a):Nie chcąc się spierać o konkretne badania i dokładne wyniki, jeden jest wniosek: sprawa Kosowa podzieliła Polaków i nie jest tak, jak próbuje to przedstawić kilka osób także z tego forum, że większość uznaje jego niepodległość, a Ci co mają odmienne zdanie to jakiś margines i generalnie oszołomy. Rzeczywistość wygląda inaczej. Sprawa Kosowa nie jest jednoznacznie oceniana przez Polaków, a także świat, dlatego wyrywanie się z poparciem przez polski rząd było niepotrzebne.

Mylne wnioski wyciągasz bo na błędnych założeniach bazujesz.
Primo; internauci portali typu Onet czy CRO.pl nie są próbą reprezentatywną opinii publicznej w odróżnieniu od badań SMG/KRC i innych tego typu firm.
Secundo; Kosowo nie podzieliło Polaków bo ten temat interesuje być może 1% ogółu. Przeciętny Polak nie ma pojęcia gdzie to Kosowo jest i dlaczego ogłosiło niepodległość.
A tercio - najważniejsze - opinia publiczna a decyzje rządu to 2 zupełnie rózne rzeczy, dość często wzajemnie sprzeczne bo opinia publiczna z reguły na większość tematów ma taką samą wiedzę jak na temat Kosowa... Większość opinii publicznej jest np. przeciw wojnie w Iraku czy Afganistanie a jakoś wszystkie kolejne rządy RP z wszystkich opcji (SLD, PiS, PO) w tej wojnie uczestniczą.
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 01.03.2008 13:56

Tak, podzieliła tych, którzy się tym interesują choć odrobinę i mają jakieś zdanie. Reszcie jest wszystko jedno, jak zresztą w wielu innych sprawach. Krzywy chodnik też nie przeszkadza, dopóki ktoś się nie potknie.
Napisałem, że nie chcę się spierać o konkretne wyniki. Faktycznie badania SMG/KRC są bardziej reprezentatywne, bo uwzględniają opinie także tych Polaków, którzy nawet nie mają komputera, tych którzy średnio się interesują sprawą i sami nie oddadzą głosu, a także tych, którzy potrafią odpowiedzieć: "yyy, tak czy nie ? To może to pierwsze niech pan zakreśli." Zgoda - oddają pełniej opinie Polaków, także tych niekumatych, ale oddają.
Jeśli chodzi o trzecią uwagę, masz rację: decyzje rządu zbyt często mijają się z wolą społeczeństwa. Czasem dla jego dobra, czasem dla dobra nie wiadomo kogo (czytaj: własnym).
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 01.03.2008 14:06

adamk3 napisał(a):O jakich statystykach ty mówisz, tu masz:
za onet.pl:
Tak 7584 28%
Nie 15285 55%
Nie wiem 3565 13%

Słuchaj, kolego, możesz na to nabierać tylko głupszych od siebie.
Pogłosujcie se po sto razy każdy - i będzie że przeciwko jest nie 55, ale 100 %.
To po pierwsze.
Po drugie - z tego co pomnę to we WSZYSTKICH exit pools w necie partia pod nazwą Unia Polityki Realnej ma potężne poparcie. Podobnie jak blog Janusza Korwin - Mikkego mieści się w ścisłej czołówce blogów. I wszystko jest fajnie z tym drobnym zastrzeżeniem, że w każdych sondażach nie-netowych i w wyborach mają oni poparcie w granicach błędu statystycznego.
Jeżeli masz wygłaszać takie "rzeczowe" argumenty jak wyżej, daruj sobie - szkoda zaśmiecać forum. I ośmieszać się przy okazji.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 01.03.2008 14:17

Bravo :D mialem napisać ze po wynikach sondaży odezwie sie Niezawodny Bajcer itp i napiszą że białe jest czarne a czarne białe ale widze że sie spóżniłem.

PS: moja Babcia też chodzi na zakupy do Auchana a nie Do Oszą :P

Kosove je Serpsko 8)
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 01.03.2008 14:37

mkm napisał(a):A Rząd Polski zdradził Serbię , mimo dobrych stosunków i obustronnej sympatii.

Najlepszym przykładem "dobrych stosunków" i "obustronnej sympatii" jest odrzucenie przez rząd serbski polskiej oferty zakupu większościowego pakietu w NIS. Zamiast "sympatii" rząd Serbii wybrał forsę od wielkiego brata pod tytułem dziadźka Wołodia z Kremla.
Polska jest teraz nie mającym swego zdania wasalnym państewkiem USA, z którym nikt się nie liczy :(

Czy jest jakiś problem w tym, żebyś się wyprowadził na wieki wieków z wasalnego kraju USA i UE i przeniósł się na stałe do jakiegoś Sierpuchowa albo do Harbinu ?
Tylko ty się nie wyniesiesz, bo tu możesz pleść co ci ślina na język przyniesie, a tam za słowo krytyki pod adresem dziadźki Wołodii albo towarzyszy z KPCh dostałbyś w najlepszym razie po mordzie.
Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć bezczelnej hipokryzji tych, co nie podobał im się Zachód, ale mieszkali tam z radością, obsikując wolny świat na lewo i prawo, a dostając orgazmu na samo hasło " Rosja".
Cytat - Wiktor Suworow "GRU", wyd. Adamski i Bieliński , Wwa 1999, str. 156-157 :
""(...) nie można pominąć jeszcze jednej ich [agentów] kategorii, najbardziej ze wszystkich obrzydliwej. (...) określenie, jakiego wobec wspomnianych osobników używali między sobą wszyscy oficerowie radzieckiego wywiadu.
Określenie owo brzmi gównojad, (...) używane było zawsze i wszędzie, niezaleznie od ustroju i położenia geograficznego państwa, a dotyczyło członków wszelkiej maści towarzystw przyjaźni ze Związkiem Radzieckim, działaczy organizacji pacyfistycznych (...), zielonych i innych postępowych radykałów. (...)
Oficerowie KGB i GRU zazwyczaj szanowali swoich agentów. Motywy ich działania były jasne : albo przymus (np. szantaż) albo chęć wzbogacenia się albo pragnienie mocnych wrażeń. To wszystko jest normalne. (...) Natomiast motywy postępowania gównojadów były dla każdego obywatela Związku Radzieckiego całkowicie niezrozumiałe.
W Związku Radzieckim każdy marzył by znaleźć się za granicą (...). A tu nagle człowiek znajduje takiego przyjaciela Związku Radzieckiego , który ma wszystko (od żyletek Gilette po perfumowane prezerwatywy), który moze wszystko kupić w sklepie (nawet banany), a który wychwala pod niebiosa Związek Radziecki. Jest to tak patologiczne, że jedynym własciwym określeniem był gównojad".
Tytułem mojego komentarza - są tacy, którzy twiedzą, że Rosja jest dokładnie taka sama. I ja się do nich też zaliczam.
Życzę wzajemności w miłości, drodzy miłośnicy Rosji, Chin i im podobnych.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 01.03.2008 16:26

akkon napisał(a):
za onet.pl:
Tak 7584 28%
Nie 15285 55%
Nie wiem 3565 13%

Pogłosujcie se po sto razy każdy - i będzie że przeciwko jest nie 55, ale 100 %.
To po pierwsze.
Po drugie - z tego co pomnę to we WSZYSTKICH exit pools w necie partia pod nazwą Unia Polityki Realnej ma potężne poparcie. Podobnie jak blog Janusza Korwin - Mikkego mieści się w ścisłej czołówce blogów. I wszystko jest fajnie z tym drobnym zastrzeżeniem, że w każdych sondażach nie-netowych i w wyborach mają oni poparcie w granicach błędu statystycznego.
Jeżeli masz wygłaszać takie "rzeczowe" argumenty jak wyżej, daruj sobie - szkoda zaśmiecać forum. I ośmieszać się przy okazji.

To ty się ośmieszasz pisząc j/w sondaże wyborcze są tego dowodem.

Aż dziw, że masz dostęp do netu :D :) :D :)
Cóż za elokwencja ??? :?: :D :) :D :) :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 01.03.2008 16:39

akkon napisał(a):
za onet.pl:
Tak 7584 28%
Nie 15285 55%
Nie wiem 3565 13%

To po pierwsze.

Następna pomyłka :?: :?: :D :) :D :)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 64660.html
41 proc. internautów, którzy wzięli udział w sondażu Gazeta.pl uważa, że Polska w ogóle nie powinna uznawać niepodległości Kosowa. 28 proc. uważa, że dzisiejsza decyzja rządu co do uznania tej serbskiej prowincji jest słuszna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.03.2008 16:53

Rambo54 napisał(a):widziałem wyniki z 5 różnych badań i sondaży, jedynie SMG KRC twierdzi inaczej, ale oni zawsze podają wyniki rozbiegające sie z rzeczywitoscią. widać to przed i po wyborach do parlamentu polskiego

Rambo54 - żaden rząd nie podejmuje decyzji na podstawie wyników sondaży "różnej maści" a tym bardziej na podstawie opinii internautów.
Po to są wybory, żeby wyłonić rząd i ma taki rząd mandat sprawowania władzy poprzez wydawanie decyzji.
W sprawie niepodległości Kosowa nawet referendum rząd nie mógłby ogłosić.
Ja już wcześniej pisałem - więc powtórzę: przyjmuję ze zrozumieniem decyzję rządu uznającą niepodległość Kosowa, tak samo jak ze zrozumieniem przyjąłbym decyzję odmienną - bo to mój rząd utworzony przez partię na którą głosowałem w wyborach, więc ma ode mnie mandat na podjęcie takiej decyzji, jaką uzna za słuszną.

Ps. Dalej nie odpowiadasz na pytanie, po co pójdziesz w albańskie miasta. :wink:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 01.03.2008 17:01

adamk3 napisał(a):Następna pomyłka :?: :?: :D :) :D :)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 64660.html
41 proc. internautów, którzy wzięli udział w sondażu Gazeta.pl uważa, że Polska w ogóle nie powinna uznawać niepodległości Kosowa. 28 proc. uważa, że dzisiejsza decyzja rządu co do uznania tej serbskiej prowincji jest słuszna.

Widzę, że masz nadal te same problemy.
Skoro dla ciebie sondaże internetowe są wiarygodne, to twój problem.
Rozmowę z tobą kończę, mogę rozmawiać z tymi do których coś dociera.
Do ciebie nie dociera nic.
Życzę samozadowolenia.
To bardzo potrzebne.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.03.2008 17:08

Podsumowanie :arrow: :lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool:
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 01.03.2008 17:26

niezawodny napisał(a):[
Secundo; Kosowo nie podzieliło Polaków bo ten temat interesuje być może 1% ogółu. Przeciętny Polak nie ma pojęcia gdzie to Kosowo jest i dlaczego ogłosiło niepodległość.
A tercio - najważniejsze - opinia publiczna a decyzje rządu to 2 zupełnie rózne rzeczy, dość często wzajemnie sprzeczne bo opinia publiczna z reguły na większość tematów ma taką samą wiedzę jak na temat Kosowa... Większość opinii publicznej jest np. przeciw wojnie w Iraku czy Afganistanie a jakoś wszystkie kolejne rządy RP z wszystkich opcji (SLD, PiS, PO) w tej wojnie uczestniczą.

Przecież większość proserbskich osób na tym forum Kosowo widziało na zdjęciach.Powiem więcej ,nawet nie zdążyłi poznać Serbii .
I krzyczą "nie oddamy nawet guzika" a prawie całe ubranie "mole zjadły" :D
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 01.03.2008 17:29

Rambo ,co Ty tu jeszce robisz po swoich chamsko -szczeniackich postach
pod adresem JB ???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone