Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.11.2007 22:37

wiolak3 napisał(a):mkm- nie musi Ci być przykro! masz prawo mieć własne zdanie- tak jak każdy z nas- również ma prawo. Nikt nie zamierza Cię przekonywać, bo i po co? Sam mówiłeś, że zdania nie zmienisz....Twoja sprawa.
Przykro mi i szczerze współczuję ,że musiałeś w tak niemiłym miejscu jak Albania, wśród złodziei, przemytników, pod ostrzałem fałszywych spojrzeń doswiadczać na własnej skórze złych intencji tych brudasów, nieudaczników i niszczycieli wszelakiej kultury, -w takim klimacie spedzać wakacje- bo jak dobrze zrozumiłam to BYŁEŚ TAM!!?????? i Twoje opinie są "TWOIMI"
Ja mam zupełnie inne doswiadczenia a co za tym idzie z ogromną radością spedzam tam wakacje!!! :D :D :D

Szanuję Twoje zdanie :!: Zyczę spędzenia jeszcze wielu miłych wakacji w Albanii .
Ja nigdy w Albanii nie byłem i nie mam najmniejszego zamiaru tam jechać. Miałem z Albańcami doczynienia tylko w Czarnogórze i to mi wystarczy :!:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 20.11.2007 22:43

mkm napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
mkm napisał(a):...Uważajcie bo oszukują na każdym kroku . Mają fałszywe spojrzenia i zawsze złe intencje :lol:

Jak WSZYSCY BEZ WYJĄTKU to Twoja opinia dotyczy zapewne i takiej osoby narodowości albańskiej jak Agnes Ganxhe Bojaxhiu ??? Czy może jestem w błędzie ??? Ale chyba jednak nie, skoro WSZYSCY ALBAŃCZYCY....bez wyjątku :roll: :roll: :roll:

Dwadzieścia lat temu byli jeszcze w Czarnogórze w zdecydowanej mniejszości - można było jakoś to wytrzymać .
Dzisiaj w południowej Czarnogórze już '' nie podskoczysz '' Wszystko opanowali i wszędzie zostawiają syf. A wiesz że my Ślązacy lubimy ordnung . :wink:
Jak będziesz kiedyś przypadkiem w Czarnogórze to lepiej ich unikaj , a już na pewno nic u nich nie kupuj - bo zawsze Cię w..........ą :wink:

Rozumiem, że byłeś tylko w Czarnogórze.....
ZAWSZE kupuję u ALBAŃCZYKÓW :lool: bo taniej i lepsze. :lool: :D
Dziekuję za zyczenia! :lol:
Ostatnio edytowano 20.11.2007 22:44 przez wiolak3, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2007 22:43

mkm napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
mkm napisał(a):...Uważajcie bo oszukują na każdym kroku . Mają fałszywe spojrzenia i zawsze złe intencje :lol:

Jak WSZYSCY BEZ WYJĄTKU to Twoja opinia dotyczy zapewne i takiej osoby narodowości albańskiej jak Agnes Ganxhe Bojaxhiu ??? Czy może jestem w błędzie ??? Ale chyba jednak nie, skoro WSZYSCY ALBAŃCZYCY....bez wyjątku :roll: :roll: :roll:

Dwadzieścia lat temu byli jeszcze w Czarnogórze w zdecydowanej mniejszości - można było jakoś to wytrzymać .
Dzisiaj w południowej Czarnogórze już '' nie podskoczysz '' Wszystko opanowali i wszędzie zostawiają syf. A wiesz że my Ślązacy lubimy ordnung . :wink:
Jak będziesz kiedyś przypadkiem w Czarnogórze to lepiej ich unikaj , a już na pewno nic u nich nie kupuj - bo zawsze Cię w..........ą :wink:

Ja sie nię pytałem o Czarnogórę ani o to czy jestes Ślązakiem - bo generalnie WALI MNIE TO :!: Ja Ci zadałem inne pytanie, ale ...nieważne, nie ma sensu prowadzić z Tobą polemiki skoro Twoja wiedza jest (podobnie jak w innych tematach) "wiedzą" z drugiej ręki czy wręcz "wiedzą" zasłyszaną :roll:
Ostatnio edytowano 20.11.2007 22:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 20.11.2007 22:44

mkm napisał(a):
Tylko po co :wink:
- - kiedyś za to zapłacą :!:

mkm, skoro masz takie rozeznanie w zawartości YouTube, to może jeszcze nam podepnij jakieś linki do filmików pokazujących, jak 'dzielne serbskie chłopaki' w cywilozwany sposób przekonują swoich kuzynów z byłej Jugosławii, że dalszy wspólny byt państwowy to najlepsze co może ich spotkać :?: nie powinno być trudno coś znaleźć, bo 'osiągnięcia' mają liczne :x

... tylko co by nam to miało pokazać :!: :?: ... sam najlepiej wiesz, że nie wszyscy Serbowie gwałcili i mordowali ... więc dlaczego próbujesz ten sam absurdalny wniosek wyciągać w wypadku Albańczyków :!: :?: ... może za dużo serbskiej TV się naoglądałeś na tych swoich wywczasach w MNE 8O :?:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.11.2007 22:45

niezawodny napisał(a):Czy to się komuś podoba czy nie jeszcze w tym roku - w grudniu - powstanie nowe państwo na mapie Europy - Kosowo.
Mi to nie przeszkadza, no może poza tym że mam "w kolekcji" bytność we wszystkich państwach bałkańskich co zniweczą mi kosowscy Albańczycy :wink:

Natomiast IMHO jest bardzo mało prawdopodobne, że Kosowo przyłączy się do Albanii. Primo nic ich nie łączy, secundo Kosowo jest bogatsze i bardziej cywilizowane od Albanii a tercio władzę w Kosowie zdobyli weterani z UCK a tacy nigdy władzy dobrowolnie nie oddają.
Następnym krokiem powinno być przyjęcie hurtem wszystkich tych krajów do UE (z Chorwacją na czele), zniesienie granic przez wprowadzenie Schengenladii a wtedy ludzie tam żyjący w końcu zajmą sie czymś pożytecznym. A za 20 lat zrozumieją jakim nonsensem były te wszystkie wojny, rzezie i czystki etniczne.

Niestety wygląda na to że za stracone Kosowo (to już jest przesądzone) Serbowie będą chcieli wziąć odwet w BiH - coraz więcej mówi się o secesji Republiki Serbskiej z BiH, co jeszcze bardziej utrudni podróżowanie po tym regionie - dojdzie kolejna pancerna granica w drodze do Dubrownika :?

Twoje przepowiednie sprawdzą się pod jednym warunkiem - jak w maju będzie wigilia :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.11.2007 22:47

A po co Kosovarom niepodległość ? Z czego będą utrzymywać to państwo?
Marzenie Albańczyków to by zamarzł Adriatyk . :wink: Może Kosovarzy mają inny pomysł jak się przedostać na drugi brzeg.
Jak pisał Fatos Lubonija Albańczycy potrzebują państwowości by dalej żyć w zbiorowości plemiennej i jedyną filozofią będzie dla nich ,,wyrywaj i znikaj''.Jedynie co łączy Albańczyków to zachodnia pomoc.Może dobry pomysł ma niezawodny by Kosovarom dać niepodległość i by mogli wstąpić do UE i Układu w Schengen.Trzeba by to zrobić w tym samym dniu.Na drugi dzień Kosovo byłoby puste. :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.11.2007 22:57

Piotrek_B napisał(a):
mkm napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

Ja sie nię pytałem o Czarnogórę ani o to czy jestes Ślązakiem - bo generalnie WALI MNIE TO :!: Ja Ci zadałem inne pytanie, ale ...nieważne, nie ma sensu prowadzić z Tobą polemiki skoro Twoja wiedza jest (podobnie jak w innych tematach) "wiedzą" z drugiej ręki czy wręcz "wiedzą" zasłyszaną :roll:

HEROJ z Ciebie :!: Kto Ci każe prowadzić ze mną polemikę :?:
Tak moja wiedza na temat Albańców jest też więdzą zasłyszaną i to nie od byle kogo , bo od samego gen. Mirkovica u którego rodziny spędziłem wspaniałe wakacje w 2003r. :D Więcej szacunku dla Ślązaków życzę :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.11.2007 22:59

PAP napisał(a):
mkm napisał(a):
Tylko po co :wink:
- - kiedyś za to zapłacą :!:

mkm, skoro masz takie rozeznanie w zawartości YouTube, to może jeszcze nam podepnij jakieś linki do filmików pokazujących, jak 'dzielne serbskie chłopaki' w cywilozwany sposób przekonują swoich kuzynów z byłej Jugosławii, że dalszy wspólny byt państwowy to najlepsze co może ich spotkać :?: nie powinno być trudno coś znaleźć, bo 'osiągnięcia' mają liczne :x

... tylko co by nam to miało pokazać :!: :?: ... sam najlepiej wiesz, że nie wszyscy Serbowie gwałcili i mordowali ... więc dlaczego próbujesz ten sam absurdalny wniosek wyciągać w wypadku Albańczyków :!: :?: ... może za dużo serbskiej TV się naoglądałeś na tych swoich wywczasach w MNE 8O :?:

Za bardzo uległeś propagandzie antyserbskiej i to wszystko .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.11.2007 23:02

AndrzejJ. napisał(a):A po co Kosovarom niepodległość ? Z czego będą utrzymywać to państwo?
Marzenie Albańczyków to by zamarzł Adriatyk . :wink: Może Kosovarzy mają inny pomysł jak się przedostać na drugi brzeg.
Jak pisał Fatos Lubonija Albańczycy potrzebują państwowości by dalej żyć w zbiorowości plemiennej i jedyną filozofią będzie dla nich ,,wyrywaj i znikaj''.Jedynie co łączy Albańczyków to zachodnia pomoc.Może dobry pomysł ma niezawodny by Kosovarom dać niepodległość i by mogli wstąpić do UE i Układu w Schengen.Trzeba by to zrobić w tym samym dniu.Na drugi dzień Kosovo byłoby puste. :D

Tak , to jeszcze dziki lud :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 00:09

mkm napisał(a):Za bardzo uległeś propagandzie antyserbskiej i to wszystko .

Aaaaa ... to wiele tłumaczy :D ... parę tygodni temu taki jeden smutny i mały pan w TV też mówił, że przegrał, bo media robiły mu wrogą propagandę czy spisek czy jakoś tam :D

Ale rozumiem, że te twoje filmiki są absolutnie 1000% propaganda free :?: ... i Ty im ufasz bezgranicznie :?: ... i ten serbski generał, coście razem soki pili, też tylko pomagał w 1999 roku zagubionym nie serbskim Kosovarom odnaleźć drogę do Albanii :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2007 10:35

mkm napisał(a):... Kto Ci każe prowadzić ze mną polemikę :?:

Nikt, absolutnie NIKT ! Polemiki prowadzę z osobami, które mają coś do powiedzenia a nie posiadają wiedzę "zasłyszaną i jednostronną" lub pochodzącą z youtube.
mkm napisał(a):... Więcej szacunku dla Ślązaków życzę :wink:

Gdzie w moich postach widzisz pogardę dla Ślązaków 8O :?: Ja nie uczę się od Ciebie pogardy do innych ludzi czy narodów (co w Twoich postach można wyczytać) - jest to pojęcie mi obce

PS. Moje pytanie brzmiało nieco inaczej niż Twoja odpowiedź na nie (to tak na marginesie). Ale ponieważ w Twoich "polemikach" nie widzę sensownych argumentów potraktuję to pytanie jako retoryczne....
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.11.2007 10:40

Tak jest w Albanii .To jak będzie w państwie Kosovo ? Nawet za 30 lat Chorwacji tam nie zrobią. :wink:
Albania, ciemna studnia Europy
Ten kraj nie może być normalny, nawet Lonely Planet nie wydał jeszcze przewodnika po Albanii powiedział kumpel, gdy zapowiedziałem swój wyjazd na to zadupie Bałkanów
Pobożni muzułmanie mają problem, bo wielu pracodawców nie chce ich zatrudniać, być może z obawy przed próbami islamizacji załogi, a może po prostu nie lubią brodaczy i ich modlitewnych dywaników. Dlatego wielu młodych wyznawców stara się pracować na własny rachunek najczęściej prowadzą punkty sprzedaży i naprawy telefonów komórkowych, całkowicie zdominowali rynek. Widać też ofensywę arabską: śpiące na naftowej kasie fundacje z Emiratów, Arabii Saudyjskiej czy Kataru starają się odbudowywać meczety i medresy, otwierają szkoły zawodowe, prowadzą kursy językowe, a według niektórych także werbują przyszłych terrorystów.

Wsiąść do pociągu.
Choć napływ islamskich pieniędzy nie podoba się wszystkim, Albania potrzebuje pieniędzy jak żaden inny kraj w Europie. Gospodarka jest w stanie kompletnego rozpadu, podróbki wszystkiego przemycane przez nieszczelne granice zalewają rynek, nawet coca-cola w szklanych butelkach jest zabezpieczona plastikowa banderolą. Gdyby nie milion Albańczyków pracujących za granicą, głównie we Włoszech i w Grecji, kraj musiałby wywiesić białą flagę.

Albańczycy jakoś sobie z tym wszystkim radzą, państwo gorzej. Emerytury i renty to abstrakcyjne słowa, buduje się tylko prywatnie i bez zezwoleń, często urzędnicy nie nadążają nawet z nadawaniem ulicom nazw, a transport zapewniają zdezelowane busy, oczywiście z fabryki mercedesa. Kierowcy ruszają jak zapełnią wszystkie miejsca, a jak ktoś chce się dosiąść po drodze, to dostaje plastikowe krzesełko albo skrzynkę po piwie.

Alternatywą dla dróg, na których gdzieniegdzie spomiędzy dziur i szutru wyłanie się asfalt (trzeba liczyć godzinę na 30-50 kilometrów), jest kolej. Odradzano nam pomysł podróży Durres-Szkodra po torach, ale przecież 120 kilometrów pociągiem brzmi jak sympatyczna przejażdżka wśrod pięknych albańskich krajobrazów, zwłaszcza że bilety po kilka złotych. Miny zrzedły nam nieco na dworcu, gdy spalinowa ciuchcia - kolej nie jest zelektryfikowana - przyciągnęła na peron kilka rozpadających wagonów z włoskiego demobilu, częściowo bez szyb, drzwi, z wyprutymi flakami siedzeń. Wolno tocząc się od wsi do wsi (nikt nie mówił, że to ekspres), wagony pęczniały od podróżnych, głównie rolników z plonami i inwentarzem. Sześć godzin później i kilkanaście sympatycznych rozmów w albańsko-włosko-ogólnosłowiańskim byliśmy na miejscu. Ale przecież nam się nie spieszyło.

Taka jest Albania niespieszna, ale szczera. Brudna, ale uśmiechnięta. Taka, nie przymierzając, antyteza Holandii czy innych Niemiec. Tutaj obcokrajowiec wciąż wywołuje zdziwienie, które zwykle szybko przechodzi w sympatię. Tutaj, gdy zapadnie zmrok, można usłyszeć serię z kałasznikowa na wiwat, bo córka bierze ślub. Jest tanio, choć czasami po azjatycku trudno załatwić najprostrze rzeczy. Śródziemnomorska przyroda, dziesiątki pustych plaż, dobre alkohole. Poradze wam coś jedźcie, póki nie ma wycieczek z TUI czy innego Orbisu. A jak macie kasę, to kupujcie ziemie za 30 lat to będzie kolejna Chorwacja.

Konrad Konstantynowicz
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 11:19

AndrzejJ. napisał(a):Tak jest w Albanii .To jak będzie w państwie Kosovo ? Nawet za 30 lat Chorwacji tam nie zrobią. :wink:

I całe szczęście :!: :) ... Jedna Chorwacja w zupełności wystarczy :D ... i nie żebym miał coś przeciwko Chorwacji :)

PAP
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.11.2007 11:23

hahahaha - spróbujcie kupić tam ziemię, jak Was na to stać!!! Trzeba było kupować tak jeszcze 5-10 lat temu!
:lol: :lol: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.11.2007 12:16

shtriga napisał(a):hahahaha - spróbujcie kupić tam ziemię, jak Was na to stać!!! Trzeba było kupować tak jeszcze 5-10 lat temu!
:lol: :lol: :lol:

Taniocha. :wink:
,,Nad morzem nie można kupić parceli, jedynie tylko dzierżawić od państwa na 99 lat, kupowanie jest dozwolone tylko dalej od brzegu. Niedaleko od plaży można kupić mieszkanie, ceny są następujące: 600-1000 USD/m2. Parcela blisko morza kosztuje ok. 120-180 USD/m2 Ceny mieszkań w Tiranie: w starym domu: 200-600 Usd/m2, w nowym domu 500-1000 USD/m2''
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone