Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.02.2008 19:53

Ilu ludzi, tyle opinii.
Uniwersalia przegrywają z emocjami.
A zdrowy rozsądek wymiera.
Ot,co :
http://konserwatyzm.salon24.pl/63239,index.html
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.02.2008 20:53

Janusz Bajcer napisał(a):Skoro wikipedia "be" - to trochę i z innej beczki

Kosova

Zdjęcia w linku oglądacie na własną odpowiedzialność. 8O

Ojej ! Żli Serbowie ! Mordercy !
Dość tej propagandy :!: Ciekawe, że po latach okazuje się często coś odwrotnego - :(
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 27.02.2008 21:55

wracamy do punktu wejścia

opakowanie po cukrze z Chorwacji. taka pamiątka :D

Obrazek
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 27.02.2008 22:57

Ring wolny biali i czarni swoje racje mają
Ja zielony---czytam i pytam---czy będe miał szanse w tym roku pojechać na wakacje z rodziną nad morze do Chorwacji tranzytem przez BiH --no kto mi odpowie??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2008 23:01

mkm napisał(a):

Kosova

Dość tej propagandy :!: Ciekawe, że po latach okazuje się często coś odwrotnego - :(

mkm - na wojnie niestety ofiary są po każdej stronie, a wojna domowa jest najgorszą z wojen.

Jest stare powiedzenie- wojna rujnuje , zgoda buduje.
Na terenie Kosowa trzeba było powstrzymać wojnę (którą rozpoczęli politycy serbscy) i w której ofiary były po każdej stronie.
Na takiej wojnie rodzą się demony i sytuacja wymyka się spod kontroli.

Ponieważ długoletnia próba doprowadzenia do zgody i życia Serbów z Albańczykami zakończyła sie niepowodzeniem, więc lepiej niech żyją oddzielnie, każdy na swój rachunek.

Natomiast na Twoje pomysły wysiedlenia Albańczyków z Kosowa do Albanii Świat nie dał przyzwolenia i dlatego Kosowo jest nowym krajem na mapie Europy. :wink: :papa:
GALILEUSZ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 27.02.2008 23:10

Dyskusja trochę już się wyjaławia. Emocje opadły, nasze pisanie niekomu nie pomoże, nic nie rozwiąże. Możemy się jedynie pospierać o racje.

Pytają niektórzy, czy jak nie poprzemy nieodległości Kosowa to coś zmienimy ? Czy Kosowo oddadzą wtedy Serbii ?
Wiadomo, że nic to nie zmieni. To tylko symbol, ale myślę, że ważny.
I teraz: uznanie niepodległości Kosowa było chyba poparciem dla naszych sojuszników niż dla samego Kosowa, wobec którego są wątpliwości zarówno wśród naszych władz, jak i opinii społeczeństwa. Skoro wątpliwości były i są, zresztą przegląd różnych poglądów mamy nawet na tym forum, to dla naszego czystego sumienia można było tej decyzji nie podejmować. Jak na razie większość państw świata nie wypowiedziało się w tej sprawie.

Ja osobiście nie przepadam za Serbami. Uważam ich za trudnych ludzi, którym nie do końca ufam. Jednak w mojej ocenie, to co się dzieje w sprawie Serbii i Kosowa jest skrajnie niesprawiedliwe wobec Serbów. Gdy amerykańskie wojska bombardowały Belgrad ja nie mogłem się nadziwić, że do tego doszło i społeczność międzynarodowa nie protestuje ! Że giną bezbronni cywile i nikt w Europie się tym nie zajmuje, uważając, że skoro ich zaatakowano to znaczy, że był powód. Szybko zapomnieliśmy o tym, bo jankesi zajęli się już kolejnymi wrogami w Iraku i Afganistanie.

Kolejna sprawa to przyszłość Kosowa. Gdy słyszę, jak niektórzy przedstawiają wizje, że Kosowo wejdzie do Unii razem z innymi państwami tego obszaru i być może kiedyś wraz z Serbią. I dalej optymistyczny wniosek, że niech się Serbowie nie przejmują, bo będą mogli do Kosowa sobie jeździć, jak będą razem w UE - to mi ręce opadają.
Po pierwsze mam nadzieję, że Kosowo do Unii nigdy nie wejdzie. Chyba, że to pomysł na obniżenie cen narkotyków i broni na rynku wewnątrzwspólnotowym przez zwiększenie ich podaży. Po drugie jeśli pocieszeniem dla Serbów ma być odebranie terytorium na rzecz Albańczyków, a następnie dać tym Albańczykom możliwość wjazdu do Serbii jak do siebie, bo przecież w ramach Unii to jakiś absurd. To jakby zaprosić gości do własnego domu, oddać własne łóżko i zacząć płacić im czynsz.
W moim odczuciu dalsze rozrastanie się Uni nie ma sensu. Jeszcze trochę to Chiny będa stały u wrót tej organizacji. Przyjęcie Rumunii i Bułgarii tak szybko już było błędem. Raczej Chorwacja powinna być przyjęta w tym momencie, a tym dwóm krajom wyznaczyć termin gdzieś po 2012.
Ale to już inny temat.

Kosowo powinno być serbskie !
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.02.2008 00:00

GALILEUSZ napisał(a):Dyskusja trochę już się wyjaławia. Emocje opadły, nasze pisanie niekomu nie pomoże, nic nie rozwiąże. Możemy się jedynie pospierać o racje.

Pytają niektórzy, czy jak nie poprzemy nieodległości Kosowa to coś zmienimy ? Czy Kosowo oddadzą wtedy Serbii ?
I teraz: uznanie niepodległości Kosowa było chyba poparciem dla naszych sojuszników niż dla samego Kosowa, wobec którego są wątpliwości zarówno wśród naszych władz, jak i opinii społeczeństwa. Skoro wątpliwości były i są, zresztą przegląd różnych poglądów mamy nawet na tym forum, to dla naszego czystego sumienia można było tej decyzji nie podejmować. Jak na razie większość państw świata nie wypowiedziało się w tej sprawie.

Ja osobiście nie przepadam za Serbami. Uważam ich za trudnych ludzi, którym nie do końca ufam. Jednak w mojej ocenie, to co się dzieje w sprawie Serbii i Kosowa jest skrajnie niesprawiedliwe wobec Serbów. Gdy amerykańskie wojska bombardowały Belgrad ja nie mogłem się nadziwić, że do tego doszło i społeczność międzynarodowa nie protestuje ! Że giną bezbronni cywile i nikt w Europie się tym nie zajmuje, uważając, że skoro ich zaatakowano to znaczy, że był powód. Szybko zapomnieliśmy o tym, bo jankesi zajęli się już kolejnymi wrogami w Iraku i Afganistanie.

Kolejna sprawa to przyszłość Kosowa. Gdy słyszę, jak niektórzy przedstawiają wizje, że Kosowo wejdzie do Unii razem z innymi państwami tego obszaru i być może kiedyś wraz z Serbią. I dalej optymistyczny wniosek, że niech się Serbowie nie przejmują, bo będą mogli do Kosowa sobie jeździć, jak będą razem w UE - to mi ręce opadają.
Po pierwsze mam nadzieję, że Kosowo do Unii nigdy nie wejdzie. Chyba, że to pomysł na obniżenie cen narkotyków i broni na rynku wewnątrzwspólnotowym przez zwiększenie ich podaży. Po drugie jeśli pocieszeniem dla Serbów ma być odebranie terytorium na rzecz Albańczyków, a następnie dać tym Albańczykom możliwość wjazdu do Serbii jak do siebie, bo przecież w ramach Unii to jakiś absurd. To jakby zaprosić gości do własnego domu, oddać własne łóżko i zacząć płacić im czynsz.
W moim odczuciu dalsze rozrastanie się Uni nie ma sensu. Jeszcze trochę to Chiny będa stały u wrót tej organizacji. Przyjęcie Rumunii i Bułgarii tak szybko już było błędem. Raczej Chorwacja powinna być przyjęta w tym momencie, a tym dwóm krajom wyznaczyć termin gdzieś po 2012.
Ale to już inny temat.

Amen.Temat zamknięty.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 28.02.2008 00:01

caal napisał(a):Akkon, to wszystko, co wypunktowałeś to prawda i nie zamierzam z faktami dyskutować. Dodałabym jeszcze może epizod z okresu II wojny światowej, kiedy kosowscy Albańczycy dali się skokietować faszystom (Magna Albania)(...)

Cieszy mnie to.
I do tych albańskich esesmanów dodajmy faszystowski, kolaboracyjny rząd serbski gen. Nedicia, który miał "chronić Serbów" również przed Albańczykami.
I oto mamy cały zbiór argumentów, które każdy z nas interpretuje już po swojemu. Dlatego uważam, że Kosowo powinno być serbskie. Nawet trudno mi zwerbalizować czemu, jakoś tak ze wszystkich składowych tej układanki mi wychodzi.

I również mnie to cieszy, bo opieramy się na tych samych faktach, tyle że je inaczej interpretujemy. A to nam wolno, zgadzać się nie musimy.
A dodatkowym elementem przeciwko niepodległości Kosowa jest dla mnie obecność w tym wszystkim jankesów, dla mnie jest to nieakceptowalne. Udało im się wbić w Europę klinik (...)

To akurat się nie zgodzę, choć to rzecz drugorzędna. Mi się wydaje, że w kwestii Serbii i Kosowa, kraje tzw. starej Unii, te największe, bez problemu dogadały się z USA. Aż dziw.
Reasumując : najważniejsze by w dyskusji czy sporze trzymać poziom, różniąc się tylko w ocenie faktów, a nie w ich istnieniu.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 28.02.2008 00:09

AndrzejJ. napisał(a):
kkrzys napisał(a):
mkm napisał(a):Coraz więcej oszołomstwa antyserbskiego na forum :!:
To jest niepokojące :wink:

A tak z ciekawości powiedz kogo chciałeś na forum obrazić ?
:D :) :o :lol: 8)

Byłeś na Wielkiej Sowie ?

A Ty byłeś w Kosowie ,znasz jego historię .
Ludność napływowa ? Oj trzeba się douczyć :)
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 28.02.2008 00:15

GALILEUSZ napisał(a):Dyskusja trochę już się wyjaławia. Emocje opadły, nasze pisanie niekomu nie pomoże, nic nie rozwiąże. Możemy się jedynie pospierać o racje.

Ale to już inny temat.

A dlaczego nie np.czarnogórskie.A może poczytaj historię i dowiesz się w jaki sposób Tito przyłączył Kosowo do Jugosławii :lol:
Miał takie wpływy że nawet Triest dołączył .Ale nie na długo.
Oj Galileusz CO TY ODKRYWASZ :D :) :o 8O :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.02.2008 08:57

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):

Kosova

mkm - na wojnie niestety ofiary są po każdej stronie, a wojna domowa jest najgorszą z wojen.

Jest stare powiedzenie- wojna rujnuje , zgoda buduje.
Na terenie Kosowa trzeba było powstrzymać wojnę (którą rozpoczęli politycy serbscy) i w której ofiary były po każdej stronie.
Na takiej wojnie rodzą się demony i sytuacja wymyka się spod kontroli.

Ponieważ długoletnia próba doprowadzenia do zgody i życia Serbów z Albańczykami zakończyła sie niepowodzeniem, więc lepiej niech żyją oddzielnie, każdy na swój rachunek.

Natomiast na Twoje pomysły wysiedlenia Albańczyków z Kosowa do Albanii Świat nie dał przyzwolenia i dlatego Kosowo jest nowym krajem na mapie Europy. :wink: :papa:

Nie Świat a USA, NATO bo chcą mieć tam swoją nową bazę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 09:31

Polska też jest w NATO
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.02.2008 09:35

Do Janusza :

Wojnę rozpętali politycy ( jak zresztą zawsze ) , z tym że , nie tylko serbscy :!:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 28.02.2008 09:44

Taka będzie Lachów mowa: nie ma Serbii bez Kosowa!
Do braci, Serbów, z Mitrowicy:
dziś cała Polska na ulicy.
My z wami, bracia, Słowianie,
za Serbii Kosowa oddaniem!

My, synowie Jagiellona i Piasta,
Pójdziemy w albańskie miasta.
I taka będzie Lachów mowa,
Że nie ma Serbii bez Kosowa.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 09:48

Rambo54 napisał(a):My, synowie Jagiellona i Piasta,
Pójdziemy w albańskie miasta.

I co tam w tych miastach będą robić synowie Jagiellona i Piasta :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone