Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2008 10:35

Skoro wikipedia "be" - to trochę i z innej beczki

Kosova

Zdjęcia w linku oglądacie na własną odpowiedzialność. 8O
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.02.2008 11:11

Hej Słowianie, jeszcze nasza
Słowian mowa żyje,
póki nasze wierne serce
za nasz naród bije.

Żyje, żyje duch słowiański,
i żyć będzie wiecznie,
Gromy, piekło - złości waszej
ujdziem my bezpiecznie!

Mowę naszę ukochaną
Bóg nam zwierzył w darze,
wydrzeć nam ją - nikt na świecie
tego nie dokaże!

Ilu ludzi, tylu wrogów,
możem mieć na świecie,
Bóg jest z nami, kto nam wrogiem,
tego Bóg nasz zmiecie!

I niechaj się ponad nami
groźna burza wzniesie,
skała pęka, dąb się łamie,
ziemia niech się trzęsie.

My stoimy stale, pewnie,
jako mury grodu.
Czarna ziemio, pochłoń tego,
kto zdrajcą narodu!

Hej Sloveni, još ste živi
Duh naših dedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova

Živi, živi duh slovenski
Živeće vekov'ma
Zalud preti ponor pakla
Zalud vatra groma

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stena puca, dub se lama
Zemlja nek se trese

Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2008 11:16

Rambo54 - naprawdę wierzysz , że jak Polska nie uznałaby Kosova, to Świat zmieniłby decyzję i Kosovo wróciło do Serbii.

Zdaję sobie sprawę, ze dla Serbów niepodległe Kosovo jest trudnym orzechem do zgryzienia, ale sami sobie winni poprzez wybieranie takich, a nie innych polityków do władzy, mających dyktatorskie zapędy i krew niewinnych ludzi na rękach i w sumieniu.
Ta krew na rękach jest kosowska, bośniacka, chorwacka i ...... serbska też, bo politycy wysyłali na wojnę swój naród - a sami siedzieli w zaciszu gabinetów.

:papa:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 27.02.2008 12:14

Janusz Bajcer napisał(a):Rambo54 - naprawdę wierzysz , że jak Polska nie uznałaby Kosova, to Świat zmieniłby decyzję i Kosovo wróciło do Serbii.

Nie, on w to nie wierzy.
On jest tylko rasowym serbskim nacjonalistą i nic poza tym.
Dyskusję z nim uważam za zbędną, żadne argumenty do takich nie trafiają i nie trafią. To oczywiście Twoja sprawa, ale moim zdaniem jest to tak jakbyś próbował namówić Romana Giertycha żeby się ożenił z Joanną Senyszyn - szkoda Twego czasu.
Poczytaj sobie jego wypowiedzi na forum Serbia i Czarnogóra. Ja - między innymi dzięki takim wypowiedziom - wyluzowałem się z umiarkowanej aktywności na tymże forum. Tam chór zaślepionych obrońców Serbii bije rekordy. Czasem nawet dostaje się niejakiemu Olcinium, który jest Serbem i adminem forum - bo bywa "za mało serbski".
Przykład "wątku" :
http://www.mojebalkany.com/forum/viewto ... c&start=60
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 27.02.2008 12:26

adamk3 napisał(a):Hej Słowianie, jeszcze nasza (...)

Dobre by to było na hymn RWPG.
Ale ad rem : z tego co pomnę, to ten utwór był hymnem socjalistycznej Jugosławii. To wszystko tłumaczy. Bardziej ambitny był tylko Internacjonał (pol. Międzynarodówka).
Ale to se ne vrati, jak mówią nasi bracia Czesi.
Nota bene, ciekaw jestem, czemu podczas wojny serbsko - chorwackiej "obrońcy Słowian" stali murem za Serbią. Widocznie Chorwaci to inni Słowianie, gorszy jacyś.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 27.02.2008 12:41

Ja też nie wierzę, że nie uznanie przez Polskę Kosova cokolwiek by zmieniło, ale nie o to chodzi. Jak już wielokrotnie pisałam nie powinnismy tego robić. Ale tu się nie przekonamy, to oczywiste.

Natomiast rozwala mnie kompletnie co innego. Każdy, kto nie popiera jankesów jest natychmiast oskarżany o kryptokomunizm bądź radiomaryjność. Bo jak nie pojawiają się odwołania do Putina, to do Giertycha. Zastanówcie się, czy krytyczna ocena sytuacji musi zaraz wynikać z czegoś takiego? Przecież to smieszne i zaraz przypomina mi się argument ze starego dowcipu - bo u was murzynów biją.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.02.2008 12:50

akkon napisał(a):
adamk3 napisał(a):Hej Słowianie, jeszcze nasza (...)

Dobre by to było na hymn RWPG.
Ale ad rem : z tego co pomnę, to ten utwór był hymnem socjalistycznej Jugosławii. To wszystko tłumaczy. Bardziej ambitny był tylko Internacjonał (pol. Międzynarodówka).
Ale to se ne vrati, jak mówią nasi bracia Czesi.
Nota bene, ciekaw jestem, czemu podczas wojny serbsko - chorwackiej "obrońcy Słowian" stali murem za Serbią. Widocznie Chorwaci to inni Słowianie, gorszy jacyś.

Jeśli nie wiesz to ci pomogę:

Hymn wszechsłowiański to pieśń Hej! Slované, ułożona w 1834 roku do melodii Mazurka Dąbrowskiego przez słowackiego poetę i działacza narodowego Samuela Tomašika.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_wszec ... a%C5%84ski

pozdrawiam - również, SERBO – fobów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2008 13:03

akkon - dzięki za linka , na tym forum jestem zalogowany, bo chciałem jechać w 2006 r. do Czarnogóry, ale dawno się nie udzielałem i nie znałem tej dyskusji o Kosowie. A pokazuje ona, że nie wszyscy Serbowie myślą tak jak Rambo54.

Ale widzę,że na tamtym forum Rambo pisze "po polsku" tzn. z ogonkami a na naszym nie chce. :cry:

I dziwi mnie niewiedza wśród niektórych dyskutantów na tamtym forum i na naszym - dlaczego naród albański jest taki biedny, nie jest to wina religii, tylko sprawowanych tam długoletnich rządów dyktatora Envera Hodży i pozostawanie kraju w izolacji.

Myślę, że wśród narodu serbskiego znajdzie się większość, która będzie chciała współpracy w ramach UE (a 51 % wystarczy - u nas tez nie wszyscy głosowali za Unią) - inaczej czeka Serbię izolacja taka jak Albanię, czego im absolutnie nie życzę.

Dobrze, że czas izolacji Albanii minął i powoli przy pomocy innych krajów odbija się od dna.
Relacja PAPA na naszym forum jest tego dobitnym przykładem, a co widział opisał w podsumowaniu AL
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 27.02.2008 13:12

caal napisał(a):Ale tu się nie przekonamy, to oczywiste.

Droga caal, pewnie się nie przekonamy, ale ustalmy jedno :
1. Albańczycy mieszkają w Kosowie od wielu pokoleń, nie wzięli tam się znikąd. Odkąd robiono spisy narodowości (czyli jakaś druga połowa XIX w., Albańczycy już tam byli, i to w liczącej się ilości),
2. Kosowo jest ziemią o wielkim znaczeniu historycznym dla Serbów (bitwa pod Kosowym Polem itd.),
3. Kosowo wchodziło w skład Królestwa SHS, potem w skład Jugosławii jako część Serbii,
4. kosowscy Albańczycy starali się o poszerzenie swojej autonomii i utworzenie Kosowa jako kraju federacyjnego w ramach Jugosławii,
5. Tito był temu przeciwny, więc Albańczycy zaczeli protestować (rozruchy w Prisztinie, 1980 r., potężne represje wobec Albańczyków po protestach). Wtedy też zaczęła się działalność albańskiego podziemia, pierwsze zamachy itd.
6. Slobo M. wypłynął pod koniec lat 80tych hasłami nacjonalistycznymi głoszonymi właśnie w Kosowie,
7. na początku lat 90tych zaczęła się tworzyć struktura podziemnego państwa kosowskich Albańczyków (Ibrahim Rugova itd.),
8. w odpowiedzi na to, Milosević każe wyrzucić wszystkich Albańczyków z pracy w instytucjach państwowych, uczelniach, milicji itd. Tę liczbę wyrzuconych z pracy szacuje się na 100.000 ludzi. Na ich miejsce sprowadza serbskich uciekinierów z Chorwacji i Bośni.
9. Pojawia się i uaktywnia UCK, Rugova zostaje zmarginalizowany. UCK zaczyna terror wobec Serbów oraz wobec tych Albańczyków, którzy jej nie popierają.
10. Milosević odpowiada siłą, wprowadza do Kosowa wojsko. Zaczyna się wojna domowa.
11. Podczas wojny domowej obie strony dopuszczają się zbrodni wojennych na ludności cywilnej. Dodatkowo armia serbska niszczy około 300 meczetów.
12. UCK zostaje rozbita przez armię serbską. Zaczyna się fala ucieczek ludności albańskiej z Kosowa do Macedonii, Albanii i Czarnogóry.
13. Zaczyna się agresja NATO na Jugosławię, w wyniku czego Jugosławia zmuszona jest zaniechać operacji w Kosowie. Kosowo zostaje "wyjęte" spod władzy Belgradu.
14. W roku 2004 UCK rozpoczyna akcję wypędzania z krainy wszystkich nie-Albańczyków. Niszczy przy tym około 200 cerkwi, w tym dużej części zabytkowych.
Napisz, proszę, czy się z tym zgadzasz, a jeśli nie - to z czym.

Dodatkowo powiem jedną rzecz - nie lubię ŻADNYCH zbrodniarzy, obojętnie czy to Serbów, czy Albańczyków, czy Bośniaków, czy Chorwatów, czy Polaków. Żadnych.
I moje posty na tym forum wynikają nie z tego, że nie lubię Serbów. Nie. Tak samo nie lubię Albańczyków. Gdyby się tu pojawił jakiś zaślepiony Szkiptar, tak samo bym mu przypominał to i owo.
Uważam bowiem, może niesprawiedliwie, że te dwa narody są same siebie warte.
Ale razi mnie ślepota na jedno oko, którą niektórzy tutejsi forumowicze są uprzejmi przedstawiać w formie mniej więcej takiej : Serbia uber alles.
To tyle.
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 27.02.2008 13:20

akkon napisał(a):Szkiptar

Sziptar :wink:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 27.02.2008 13:25

Japona napisał(a):Sziptar

Faktycznie, mea culpa - "k" wskoczyło na klawiaturze przed "i".
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.02.2008 13:26

Rzeczywiście niektórzy przyjęli skrajne stanowiska...

akkon napisał(a):Poczytaj sobie jego wypowiedzi na forum Serbia i Czarnogóra. Ja - między innymi dzięki takim wypowiedziom - wyluzowałem się z umiarkowanej aktywności na tymże forum. Tam chór zaślepionych obrońców Serbii bije rekordy. Czasem nawet dostaje się niejakiemu Olcinium, który jest Serbem i adminem forum - bo bywa "za mało serbski".

Widziałem, też tam zaglądam. Tu z kolei się czasem dostaje naszemu Chorwatowi Mirkowi bo bywa "za mało antyserbski" :lol:

Jak się wszyscy przerzucają linkami to też coś dorzucę.
Wszyscy jesteśmy Cyganami :lol:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 27.02.2008 13:53

Akkon, to wszystko, co wypunktowałeś to prawda i nie zamierzam z faktami dyskutować. Dodałabym jeszcze może epizod z okresu II wojny światowej, kiedy kosowscy Albańczycy dali się skokietować faszystom (Magna Albania), z pewnością nie pomogło to w układaniu stosunków z Serbami i nie tylko. Inne nacje traktowali bowiem w duchu swoich chwilowych sojuszników.

Oczywiście z jednej strony mnie to oburza, ale z drugiej rozumiem. Każdy, o ile znajduje sojusznika, stara się to wykorzystać. Pamiętam jak mi było nieswojo pod El- Alamein w muzeum imienia gen. Rommla. Ale przecież Egipcjanie Niemców traktowali jak sojuszników i nie dziwi mnie to wcale.

I oto mamy cały zbiór argumentów, które każdy z nas interpretuje już po swojemu. Dlatego uważam, że Kosowo powinno być serbskie. Nawet trudno mi zwerbalizować czemu, jakoś tak ze wszystkich składowych tej układanki mi wychodzi.
A dodatkowym elementem przeciwko niepodległości Kosowa jest dla mnie obecność w tym wszystkim jankesów, dla mnie jest to nieakceptowalne. Udało im się wbić w Europę klinik bo przecież UE bardzo ich drażni jako wyrastający, a bardzo poważny konkurent. Silna UE nie leży w interesie USA, a w moim tak. Oczywiście moja niechęć do USA i do porządkowania świata w ich wydaniu w żadnym wypadku nie oznacza, że kocham rosyjskiego żandarma.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 27.02.2008 18:45

Siedzę i grzecznie czytam Wasze wypowiedzi i komentarze w gazetach na wiadomy temat. Przeczytałam np. że ONZ, administrujące Kosowem gwarantowało Serbii integralność terytorialną. No i ta obietnica została złamana... Nie jestem szczególnym sympatykiem jednej czy drugiej strony, ale coś tu nie gra.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone