Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.02.2008 15:40

Na razie tylko gaz.
Policja w Kosovskiej Mitrovicy, na północy Kosowa, użyła gazu łzawiącego wobec około pięciu tysięcy Serbów, próbujących sforsować most dzielący miasto na części serbską i albańską.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.02.2008 15:52

AndrzejJ. napisał(a):Na razie tylko gaz.
Policja w Kosovskiej Mitrovicy, na północy Kosowa, użyła gazu łzawiącego wobec około pięciu tysięcy Serbów, próbujących sforsować most dzielący miasto na części serbską i albańską.

Cywilizowana policja używa gazu łzawiącego w takich przypadkach. A czego używała serbska policja w Kosowie:
Obrazek

Warto zatem wspomnieć że Serbia (nie licząc azjatyckiej Rosji) była jedynym krajem w Europie, którego policja używała czołgi, artylerię a nawet lotnictwo wojskowe. Niezła to "policja" trzeba przyznać... :lol: Taka "lekkozbrojna" :wink: Nad Wisłą też się niektórym taka marzy...
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.02.2008 15:59

niezawodny napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Na razie tylko gaz.

Cywilizowana policja używa gazu łzawiącego w takich przypadkach. A czego używała serbska policja w Kosowie:
Obrazek

Warto zatem wspomnieć że Serbia (nie licząc azjatyckiej Rosji) była jedynym krajem w Europie, którego policja używała czołgi, artylerię a nawet lotnictwo wojskowe. Niezła to "policja" trzeba przyznać... :lol: Taka "lekkozbrojna" :wink: Nad Wisłą też się niektórym taka marzy...
Na tym zdjeciu dokładnie widać jak Serbowie uciekają przed krwiożerczymi bandytami z UCK.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 22.02.2008 16:05

niezawodny napisał(a):Jeżeli Republika Srpska w BiH ogłosi secesję z "konfederacji" BiH to:
1) stanie się to faktem dokonanym (niestety)
2) będzie wojna a jej wynik niepewny
3) żaden cywilizowany kraj ich nie uzna - co najwyżej azjatyccy barbarzyńcy z Rosji i Chin.
4) UE zakręci im kurek z kasą
5) dojazd od północy (najkrótszą drogą z Polski) do Sarajewa, Mostaru, Dubrownika będzie bardzo utrudniony.
Republika Srpska już dziś jest państwem quasi niepodległym, tyle że jego fundamenty posadowiono na krwi muzułmanów ze Srebrenicy, Foczy, Tuzli itd - ja zawsze będę o tym pamiętał. A przede wszystkim pamiętać będą sami bośniaccy muzułmanie, którzy pozostawili tam swój dobytek. Wątpię aby siedzieli z założonymi rękami...

Oczywiście ten post, jest świadectwem tolerancji i obiektywizmu. A przecież sam wielokrotnie stwierdziłeś, że każdy, kto się chce oddzielić od państwa, w którym mu nie najlepiej, niech to zrobi i będzie miał, jakże cenne, Twoje błogosławieństwo. To czemu odmawiasz bosniackim Serbom tego, co tak aprobujesz u kosovskich Albańczyków. To się chyba nazywa brak konsekwencji?

PAP ja sobie wypraszam. Dyskutując staram sie zachować jakieś elementarne zasady i nikogo nie obrażam, ani oponentów, ani też kosovskich Albańczyków. W żadnym z moich postów nie ma przywoływanych przez Ciebie określeń, ani takiej retoryki. Poza tym, przykro mi to stwierdzić, ale Wy, a głównie Ty i niezawodny, nie dyskutujecie z nikim, Wy głosicie prawdy objawione, jedynie słuszne, do tego nieznośnie mentorskim tonem. A to, że ktoś ma inne poglądy nie oznacza, że jest głupszy, oznacza wyłącznie, że ma inne poglądy. Ma do nich prawo, ale to takie truizmy, że aż wstyd mi to pisać.

Mirko, co do matematycznego podsumowania, zgadzam się.

A na koniec OT, żeby dolac oliwy do ognia 8) Niewyobrazalnie wprost wkurzaja mnie górnicy. Asikx, ja do Warszawiaków nic nie mam, jednego tylko wybaczyć Wam nie potrafię - Legii. No tej k... nienawidzę szczerze i z całego serca. O wszystko inne możemy się spierać, w tej kwestii natomiast mogę tylko przelewać krew :twisted:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.02.2008 16:25

caal napisał(a):Oczywiście ten post, jest świadectwem tolerancji i obiektywizmu. A przecież sam wielokrotnie stwierdziłeś, że każdy, kto się chce oddzielić od państwa, w którym mu nie najlepiej, niech to zrobi i będzie miał, jakże cenne, Twoje błogosławieństwo. To czemu odmawiasz bosniackim Serbom tego, co tak aprobujesz u kosovskich Albańczyków. To się chyba nazywa brak konsekwencji?

Odwrotnie, to się właśnie nazywa konsekwencja. Nie ma i nie będzie nigdy mojej zgody aby państwa powstawały w taki sposób:
Obrazek
Obrazek
Więcej dowiesz się tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Srebrenicy

Ty możesz sobie takie metody "państwotwórcze" akceptować - ja nie.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.02.2008 16:32

Większość formuowiczów tematu Kosova ,nawet Mirko ,stwierdzili że ,Niezawodny i PAP nienawidzą Serbów i wszystiego co Serbskie. W ich postach aż kipi jadem , strach się bać. Rany nie zrobią a krew wypiją.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 22.02.2008 16:33

Hmm, no skoro nie ma Twojej zgody, to chyba problem rozwiązany :wink: Droga do Chorwacji przez BiH, wolna.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 16:35

niezawodny napisał(a):Odwrotnie, to się właśnie nazywa konsekwencja.

Właśnie. Na każdy argument interlokutora przywołujesz mantrę: "Srebrenica", "Srebrenica".

Rafał
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 22.02.2008 16:37

tygrys500 napisał(a):Większość formuowiczów tematu Kosova ,nawet Mirko ,stwierdzili że ,Niezawodny i PAP nienawidzą Serbów i wszystiego co Serbskie. W ich postach aż kipi jadem , strach się bać. Rany nie zrobią a krew wypiją.

Brawo Tygrys 500 :papa: :papa: :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 16:38

caal napisał(a):Asikx, ja do Warszawiaków nic nie mam, jednego tylko wybaczyć Wam nie potrafię - Legii. No tej k... nienawidzę szczerze i z całego serca.

Proszę, nie sprowadzaj dyskusji do poziomu kibice.net i przeność animozji klubowych tutaj :twisted:
Ja w ramach OT powiem Ci, że każdy klub polski klub mam głębokim poważaniu, nieważne czy to z Warszawy, Łodzi czy Krakowa.

Rafał
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 22.02.2008 16:43

Ok, masz rację :twisted:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.02.2008 16:56

caal napisał(a): PAP ja sobie wypraszam. Dyskutując staram sie zachować jakieś elementarne zasady i nikogo nie obrażam, ani oponentów, ani też kosovskich Albańczyków. W żadnym z moich postów nie ma przywoływanych przez Ciebie określeń, ani takiej retoryki.

caal,

Nie musisz sobie wypraszać, bo ja pisząc 'Wy' w postach powyżej nie miałem akurat Ciebie na uwadze :wink: ... Ty trzymasz poziom, no może tylko czasem zbyt irytujesz się na niezawodnego :wink: :) ... ale co do innych elentów, to absolutnie ich w twoich postach nie odnajduję, więc nawet nie wiem czemu się do tego 'Wy' tak bardzo poczułaś :( ...

caal napisał(a): Poza tym, przykro mi to stwierdzić, ale Wy, a głównie Ty i niezawodny, nie dyskutujecie z nikim, Wy głosicie prawdy objawione, jedynie słuszne, do tego nieznośnie mentorskim tonem. A to, że ktoś ma inne poglądy nie oznacza, że jest głupszy, oznacza wyłącznie, że ma inne poglądy. Ma do nich prawo, ale to takie truizmy, że aż wstyd mi to pisać.

Też nie wiem gdzie Ty widzisz ten mentorski ton i tą całą resztę :?: :( ... myślę, że coś mi tu 'imputujesz' :wink: :lol: :lol: ... dla mnie, o ile dany punkt widzenia jest przedstawiony na poziomie, a nie na zasadzie, że 'albańcy to brudasy i chołota', to jestem w stanie go zaackceptować jako taki, acz nie oznacza to, że muszę się z nim zgodzić :) ... Ty masz, na ten przykład, odmienną optykę na pewne elementy niż ja, mniej lub bardziej to rozumiem, ale z całą pewnością to szanuję ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.02.2008 17:01

tygrys500 napisał(a):Większość formuowiczów tematu Kosova ,nawet Mirko ,stwierdzili że ,Niezawodny i PAP nienawidzą Serbów i wszystiego co Serbskie. W ich postach aż kipi jadem , strach się bać. Rany nie zrobią a krew wypiją.

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

tygrysie,

A można poprosić o konkretne przykłady :?: :roll: :)

Będę wdzięczny :) :)

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.02.2008 17:07

ROCHEN napisał(a):

Brawo Tygrys 500 :papa: :papa: :papa:

ROCHEN,

Widzę, że z treścią mojej odpowiedzi do Ciebie (poprzednia strona) albo się nie zapoznałeś, albo krępujesz się podjąć dialog :( ... No cóż, siłą Cię do wymiany zdań między nami nie zmuszę :?

Pozdrawiam,

PAP
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 22.02.2008 18:58

asikx napisał(a):
live_to_ride napisał(a):Nie chcę teraz skłamać - nie znam dokładnych danych ale są one dość powalające - na Śląsk wraca niewielka część tego co wypracowuje. Nijak się to ma do "ładowania kasy w górnictwo"

Pozdrawiam

To ja Ci powiem. Według danych z 2005 roku do każdej wydobytej tony węgla budżet dopłacał około 16 złotych. Wydobycie w tonach w tym okresie wynosiło około 95 mln. ton co daje 1.520.000.000 złotych zastrzyku dla niewydolnego polskiego górnictwa. A jaki inny przemysł, oprócz ciężkiego, jest na Górnym Śląsku reprezentowany? Jakiś hi-tech? Wysokie przetwórstwo? GM w Tychach?
Jaka kasa ma wracać, jeżeli bilans głównej gałęzi gospodarki województwa śląskiego jest na głębokim minusie.

I tyle - dla mnie OT

Pozdrawiam
Rafał

to ja Ci powiem że Twoje dane - może i aktualne, ale niczego nie wnoszą, a wynikają z takiego a nie innego "odgórnego zarządzania" Warszawki.

Śląsk zrobił swoje to niech zdycha - dawniej oficjalnie płaciło się na "odbudowę stolicy" a dzisiaj jest to robione trochę w inny sposób - ale masz rację , to OT

Pomyśl tylko skąd płynie prąd dzięki któremu możesz używać komputera siejąc tą wątpliwą propagandę. powiesz - z elektrowni, to pomyśl skąd elektrownia bierze energię. Piszesz że nie zszedł byś na dół bo nie lubisz się brudzić...

A KTO LUBI ?!?

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone