Na razie tylko gaz.
Policja w Kosovskiej Mitrovicy, na północy Kosowa, użyła gazu łzawiącego wobec około pięciu tysięcy Serbów, próbujących sforsować most dzielący miasto na części serbską i albańską.
AndrzejJ. napisał(a):Na razie tylko gaz.
Policja w Kosovskiej Mitrovicy, na północy Kosowa, użyła gazu łzawiącego wobec około pięciu tysięcy Serbów, próbujących sforsować most dzielący miasto na części serbską i albańską.
Na tym zdjeciu dokładnie widać jak Serbowie uciekają przed krwiożerczymi bandytami z UCK.niezawodny napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):Na razie tylko gaz.
Cywilizowana policja używa gazu łzawiącego w takich przypadkach. A czego używała serbska policja w Kosowie:
Warto zatem wspomnieć że Serbia (nie licząc azjatyckiej Rosji) była jedynym krajem w Europie, którego policja używała czołgi, artylerię a nawet lotnictwo wojskowe. Niezła to "policja" trzeba przyznać... Taka "lekkozbrojna" Nad Wisłą też się niektórym taka marzy...
niezawodny napisał(a):Jeżeli Republika Srpska w BiH ogłosi secesję z "konfederacji" BiH to:
1) stanie się to faktem dokonanym (niestety)
2) będzie wojna a jej wynik niepewny
3) żaden cywilizowany kraj ich nie uzna - co najwyżej azjatyccy barbarzyńcy z Rosji i Chin.
4) UE zakręci im kurek z kasą
5) dojazd od północy (najkrótszą drogą z Polski) do Sarajewa, Mostaru, Dubrownika będzie bardzo utrudniony.
Republika Srpska już dziś jest państwem quasi niepodległym, tyle że jego fundamenty posadowiono na krwi muzułmanów ze Srebrenicy, Foczy, Tuzli itd - ja zawsze będę o tym pamiętał. A przede wszystkim pamiętać będą sami bośniaccy muzułmanie, którzy pozostawili tam swój dobytek. Wątpię aby siedzieli z założonymi rękami...
caal napisał(a):Oczywiście ten post, jest świadectwem tolerancji i obiektywizmu. A przecież sam wielokrotnie stwierdziłeś, że każdy, kto się chce oddzielić od państwa, w którym mu nie najlepiej, niech to zrobi i będzie miał, jakże cenne, Twoje błogosławieństwo. To czemu odmawiasz bosniackim Serbom tego, co tak aprobujesz u kosovskich Albańczyków. To się chyba nazywa brak konsekwencji?
caal napisał(a):Asikx, ja do Warszawiaków nic nie mam, jednego tylko wybaczyć Wam nie potrafię - Legii. No tej k... nienawidzę szczerze i z całego serca.
caal napisał(a): PAP ja sobie wypraszam. Dyskutując staram sie zachować jakieś elementarne zasady i nikogo nie obrażam, ani oponentów, ani też kosovskich Albańczyków. W żadnym z moich postów nie ma przywoływanych przez Ciebie określeń, ani takiej retoryki.
caal napisał(a): Poza tym, przykro mi to stwierdzić, ale Wy, a głównie Ty i niezawodny, nie dyskutujecie z nikim, Wy głosicie prawdy objawione, jedynie słuszne, do tego nieznośnie mentorskim tonem. A to, że ktoś ma inne poglądy nie oznacza, że jest głupszy, oznacza wyłącznie, że ma inne poglądy. Ma do nich prawo, ale to takie truizmy, że aż wstyd mi to pisać.
tygrys500 napisał(a):Większość formuowiczów tematu Kosova ,nawet Mirko ,stwierdzili że ,Niezawodny i PAP nienawidzą Serbów i wszystiego co Serbskie. W ich postach aż kipi jadem , strach się bać. Rany nie zrobią a krew wypiją.
ROCHEN napisał(a):tygrys500 napisał(a):Większość formuowiczów tematu Kosova ,nawet Mirko ,stwierdzili że ,Niezawodny i PAP nienawidzą Serbów i wszystiego co Serbskie. W ich postach aż kipi jadem , strach się bać. Rany nie zrobią a krew wypiją.
Brawo Tygrys 500
asikx napisał(a):live_to_ride napisał(a):Nie chcę teraz skłamać - nie znam dokładnych danych ale są one dość powalające - na Śląsk wraca niewielka część tego co wypracowuje. Nijak się to ma do "ładowania kasy w górnictwo"
Pozdrawiam
To ja Ci powiem. Według danych z 2005 roku do każdej wydobytej tony węgla budżet dopłacał około 16 złotych. Wydobycie w tonach w tym okresie wynosiło około 95 mln. ton co daje 1.520.000.000 złotych zastrzyku dla niewydolnego polskiego górnictwa. A jaki inny przemysł, oprócz ciężkiego, jest na Górnym Śląsku reprezentowany? Jakiś hi-tech? Wysokie przetwórstwo? GM w Tychach?
Jaka kasa ma wracać, jeżeli bilans głównej gałęzi gospodarki województwa śląskiego jest na głębokim minusie.
I tyle - dla mnie OT
Pozdrawiam
Rafał
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko