Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 22.02.2008 10:32

Ciesze sie, że Polska to kraj mądrych ludzi, i w stanowisku uznania niepodległości Kosova ilość czarnych owiec w naszym społeczeństwie jest bardzo mała. Choć wśród przyjaciół Chorwacji jest kilka osobników najbardziej zacietrzewionych ze wszystkich serwisów internetowych związanych z Bałkanami. To jest dla mnie powód do dumy

:)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.02.2008 10:39

asikx napisał(a): Tak, tak. Czyli Chorwacja, przy wsparciu armii zażegnała problem krajińskich serbów, szykujących się do oddzielenia swoich ziem od RH. To wg Ciebie dobrze.

I znowu mówisz swoją nieprawę objawioną. Pokaż mi polityka Republiki Chorwacji który został oskarżony o politykę czystek etnicznych??? A lista polityków serbskich siedzących w Hadze jest baaardzo długa.
Jest zasadniczą różnicą gdy Serbowie sami uciekli przed chorwackim kontratakiem w obawie przed odwetem za to co zrobili - ich policja wypędzała Chorwatów z ich własnych domów a następnie te domy paliła żeby Chorwaci nie mogli wrócić. Tak samo jak Niemcy uciekali ze swoich ziem przed nadciągającą AC bo sami święci nie byli.
Wystarczy pojechać do Plitvic i porozmawiać z mieszkańcami regionu - nie tylko Chorwatami bo tam Serbowie już wrócili do swoich domów. Chorwacja jest państwem wielonarodowościowym - Serbia na taki gest nie była skłonna - miała być Serbia dla Serbów i do tego "Wielka". A ostał im się ino sznur... Jak tak dalej będą robić to co wczoraj to za chwilę pożegnają się z kolejnymi ziemiami i zostanie im tylko Belgrad + Nisz bo tylko tam mieszkają wyłącznie Serbowie.

asikx napisał(a):Serbowie chcieli zrobić to samo - polał im sie za to na głowy z nieba ołów.
Historycznie obie ziemie (Krajina i Kosowo) bardzo ważne dla swoich narodów. Krajina z Kninem zostaje w RH, Serbowie won, jest git, jadziem nad Jadran.

A słyszałeś cokolwiek o Srebrenicy? Masowej i zorganizowanej przez PAŃSTWO SERBSKIE zbrodni? Nie przez paru rzezimieszków tylko przez władze państwowe w imię prowadzonej polityki. Słyszałeś o obozach koncentracyjnych takich jak np. Omarska? Je również prowadziło państwo serbskie. Analogii po stronie przeciwnej nie znjadziesz.
Zbrodnia katyńska to pestka przy Srebrenicy - w Katyniu ginęli żołnierze, w Srebrenicy ginęli wszyscy chłopcy powyżej 150 cm wzrostu i wszyscy starcy płci męskiej. 9000 osób - mało? Na szczęście USA położyło temu kres - poczęstowało zbrodniaży ołowiem i ja się z tego bardzo cieszę że ktoś przestał siedzieć z założonymi rękami - ty możesz się smucić, voila-każdy ma wolny wybór co do systemu wartości i własnego sumienia.

asikx napisał(a):Mnie chodzi o najzwyklejszą niesprawiedliwość dziejową. Jedni robią dokładnie to samo co drudzy - tym pierwszym wszystko uchodzi płazem, drudzy dostają cięgi, a następnie zabiera im się matecznik.

Ta niesprawiedliwość jest tylko w twoim umyśle. Tak jak nie było Srebrenicy po drugiej stronie tak samo nikt po drugiej stronie na palił cudzych ambasad itd - więc nie kłam bo kłamać po prostu nie wypada.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.02.2008 10:45

Rambo54 napisał(a):Ciesze sie, że Polska to kraj mądrych ludzi, i w stanowisku uznania niepodległości Kosova ilość czarnych owiec w naszym społeczeństwie jest bardzo mała. Choć wśród przyjaciół Chorwacji jest kilka osobników najbardziej zacietrzewionych ze wszystkich serwisów internetowych związanych z Bałkanami. To jest dla mnie powód do dumy

:)

Co jest za człowiek, który o kimś kto ma inne zdanie niż on SAM mówi czarne owce?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.02.2008 11:04

Janusz Bajcer napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Rambo54 napisał(a):Albanji nije civilizacija

A może wiesz Rambo dlaczego jej nie ma :?:

Nie ma, bo religia im nie pozwala sie rozwijac.

Czy każda religia nie pozwala się rozwijać, czy tylko ta która wyznają Albańczycy. :?:

Możesz mieć taki pogląd , ale nie jest on aksjomatem.

Islam, to jest religia ktora nie pozwala sie rozwijac. Wszedzie tam gdzie jest Islam jest bieda, smrod i ubostwo.Choc gdyby pozwolic zeby Polska stala sie panstwem religijnym i rzadzilby nim Rydzyk i reszta kleru, to u nas byloby to samo.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 11:07

niezawodny napisał(a):Ta niesprawiedliwość jest tylko w twoim umyśle. Tak jak nie było Srebrenicy po drugiej stronie tak samo nikt po drugiej stronie na palił cudzych ambasad itd - więc nie kłam bo kłamać po prostu nie wypada.

Masz czelność MOJE poglądy nazywać kłamstwem? Nie życzę sobie Twojej oceny mojego umysłu i nazywania mnie kłamcą. Nie rewanżuję sie tym samym, z prostej przyczyny - nie znam Cię, a to co piszesz oceniam jedynie w kategorii wolności słowa i poglądów. Pomimo, że się z nimi nie zgadzam, nie śmiałbym ich nazwac kłamstwem.
Jesteś śmieszny w tej swojej chorej krucjacie przeciwko Serbom. Jakich argumentów i porównań bym w tej dyskusji nie użył, trafiam na beton - beton zbudowany z uprzedzeń i skrajności "białe - czarne". Pytasz mnie czy wiem co to Srebrenica? Wiem, wiedziałem o tym, zanim Ty skierowałeś swój szanowny wzrok w kierunku południowym. Znam Kosowo lepiej niż większość udzielających sie w tym wątku. Poznałem obie strony konfliktu. Zbudowałem swoja opinię na własnych obserwacjach i doświadczeniach. I nie mam zamiaru tłumaczyć się ze swoich poglądów, a już na pewno Tobie, skoro i tak jeżeli nie są zgodne z Twoimi, to uznasz je za kłamstwo. A teraz z mojej strony EOT - możesz dalej klepać sie po plecach z innymi, których poglądy są przyjazne tobie, oraz z Januszem Bajcerem, który nie wnosząc do dyskusji merytoryki przerzuca się linkami do treści, które większości sa znane.

Życzę pogody ducha
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2008 12:15

Jeśli ktoś pisze o faszystowskich zapędach USA, Niemiec i Chorwatów, to trzeba mu uświadomić co to jest faszyzm - aby było dokładnie, zapodaję linka :lol: - a przy okazji sam sobie przypominam czego mnie uczono w szkole. :papa:
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 22.02.2008 12:33

Islam, to jest religia ktora nie pozwala sie rozwijac. Wszedzie tam gdzie jest Islam jest bieda, smrod i ubostwo.Choc gdyby pozwolic zeby Polska stala sie panstwem religijnym i rzadzilby nim Rydzyk i reszta kleru, to u nas byloby to samo.[/quote]

chłopie opanuj się!rozumiem, że Ty z tych co wszedzie widza "kler i Rydzyka".wyłącz tvn i zacznij używac głowy.własnej nie cudzej

a co do Kosowa i całego tego bałaganu to niestety jak tak dalej pójdzie będziemy powoli zmieniać plany na wakacje, bo tam się zacznie jeden wielki kocioł.... :?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.02.2008 12:36

"Bośnia i Hercegowina zagrożona rozpadem"

Obradujący w Banja Luce na północy i Bośni i Hercegowiny parlament Republiki Srpskiej (RS), wchodzącej w skład wieloetnicznego państwa Bośnia i Hercegowina, zapowiedział możliwość secesji z tego państwa.

Zgromadzenie Serbów Bośni zagwarantowało sobie "prawo" do wystąpienia z Bośni i Hercegowiny, jeśli ONZ i większość krajów Unii Europejskiej uzna niepodległość Kosowa.

- Jeśli znacząca liczba członków ONZ, a zwłaszcza członków Unii Europejskiej, uzna niepodległość Kosowa, Zgromadzenie nasze przyjmie, że stanowi to precedens w zakresie uznania prawa do samookreślenia, w tym również do secesji - stwierdza się w rezolucji uchwalonej przygniatającą większością głosów.

- W takiej sytuacji Republika Srpska uzna, że ma prawo do zorganizowania referendum, które zadecyduje o jej statusie państwowym - zapowiedziano.

Republika Srpska wraz z Federacją Chorwacko - Muzułmańską utworzyły Bośnię i Hercegowinę (BiH)na mocy porozumienia kończącego trzyletnią, krwawą wojnę domową w latach 1992 - 1995. Obie te jednostki są zjednoczone w BiH poprzez stosunkowo słabe organy centralne.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 22.02.2008 12:37

APEL W OBRONIE SERBII

Nie popieram LPR, :D

http://www.obronserbie.lpr.pl/

Jestem przeciw terroryzmowi, narkotykom, handlowi żywym towarem i anarchii.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.02.2008 12:40

asikx napisał(a): Jesteś śmieszny w tej swojej chorej krucjacie przeciwko Serbom.

Rafale,

Jak czytam twoje posty i pozostałych forumowiczów o poglądach zbliżonych do twoich, to mam wrażenie, że to WY prowadzicie krucjatę przeciwko Albańczykom z Kosova i ich niepodległości :roll: :) ... To wasze prawo, ale nie wmawiaj niezawodnemu, że czyni to samo przeciwko Serbom. A jeżeli chodzi o beton, to mam wrażenie, że to jego argumenty nie trafiają do waszych serc i głów, a nie odwrotnie ... dla Was Kosovo jest serbske i już :wink: ... a jak ktoś ma inne zdanie, to czarna owca jest (cytat z Rambo :wink: ), albo coś jeszcze gorszego :roll: ...

A tak z innej beczki, bo mi się właśnie przypomniało, to generalnie wyluzuj, proszę Cię bardzo. W twojej wymianie z mkm'em dotyczącej Śląska i ciężkiej pracy w kopalni, twoja odpowiedź, że 'nie lubisz się brudzić', to nie był nawet nietakt, to było czyste CHAMSTWO :!: :!: :!: Nie wiem czym zajmujesz się zawodowo, ale nie zmienia to faktu, że cieżką, niebezpieczną, fizyczną pracę górnika szanować musi każdy, niezależnie od tego, czy kopalnie są rentowne czy nie :!: :!: ... Dzięki takim jak Ty 'warsiawskim mądralom' faktycznie potem mamy w kraju opinię bufonów, prostaków, i chamów ... więc moja gorąca prośba, za nim coś napiszesz, POMYŚL ... to nie boli :wink:

Pozdrawiam,

PAP
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 22.02.2008 12:47

Historia lubi się powtarzać :( i wojna swiatowa zaczeła się od zmachu serbskiego nacjonalisty..a teraz CO...serbia zaczyna grozić 8O
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 13:13

PAP napisał(a):A tak z innej beczki, bo mi się właśnie przypomniało, to generalnie wyluzuj, proszę Cię bardzo. W twojej wymianie z mkm'em dotyczącej Śląska i ciężkiej pracy w kopalni, twoja odpowiedź, że 'nie lubisz się brudzić', to nie był nawet nietakt, to było czyste CHAMSTWO

Co było chamstwem? Odpowiedź, że nie zjadę do kopalni bo nie lubię sie brudzić? Chyba żartujesz. Równie dobrze mógłbym odpisać, że nie zjadę bo mam ciężką postać klaustrofobii lub po prostu, że mam to gdzieś. Nie wybieram sie pod ziemię i tyle - a jakie sa tego przyczyny to nic nikomu do tego. Napisałem wyjaśnienie najprostsze z możliwych.
Tak jak nie każę nikomu polecieć na 8500 m i skoczyć ze spadochronem z opóźnionym otwarciem. Jeden powiedziałby, że nie bo nie lubi zimna, a drugi że leje strachu na samą myśl. To miałoby być chamstwo???

PAP napisał(a)::!: :!: :!: Nie wiem czym zajmujesz się zawodowo, ale nie zmienia to faktu, że cieżką, niebezpieczną, fizyczną pracę górnika szanować musi każdy, niezależnie od tego, czy kopalnie są rentowne czy nie :!: :!:

Powiem Ci, że wbrew Twoim mylnym odczuciom pracę górnika szanuję, a z tej to prostej przyczyny, że członkowie mojej dalekiej rodziny pracowali w górnictwie węgla kamiennego.

PAP napisał(a):... Dzięki takim jak Ty 'warsiawskim mądralom' faktycznie potem mamy w kraju opinię bufonów, prostaków, i chamów ... więc moja gorąca prośba, za nim coś napiszesz, POMYŚL ... to nie boli :wink:

Nie mam zamiaru pisać tylko dlatego, żeby iść zgodnie z linią ideologiczną cro.pl, żeby być jednym z tych co się klepią po barkach za dobrze odwaloną robotę. Jak się komuś nie podoba to nie czytać - jest demokracja, a póki co nic lepszego nie wymyślono.
I jeszcze jedno: tylko to, że w moim profilu wpisane jest Warszawa nie upoważnia nikogo do zwracania mi uwagi. Nie mam zamiaru przybierać tonu przepraszalnego za to, że urodziłem się, żyję i żyć będę w tym mieście, za każdym razem, gdy chcę napisać coś, co się "braci cro.pl" nie podoba. Tobie też radziłbym zdjąć ten wór pokutny.

Pozdrawiam
Rafał
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.02.2008 13:15

kulka53 napisał(a):"Bośnia i Hercegowina zagrożona rozpadem"

Obradujący w Banja Luce na północy i Bośni i Hercegowiny parlament Republiki Srpskiej (RS), wchodzącej w skład wieloetnicznego państwa Bośnia i Hercegowina, zapowiedział możliwość secesji z tego państwa.

Jeżeli Republika Srpska w BiH ogłosi secesję z "konfederacji" BiH to:
1) stanie się to faktem dokonanym (niestety)
2) będzie wojna a jej wynik niepewny
3) żaden cywilizowany kraj ich nie uzna - co najwyżej azjatyccy barbarzyńcy z Rosji i Chin.
4) UE zakręci im kurek z kasą
5) dojazd od północy (najkrótszą drogą z Polski) do Sarajewa, Mostaru, Dubrownika będzie bardzo utrudniony.
Republika Srpska już dziś jest państwem quasi niepodległym, tyle że jego fundamenty posadowiono na krwi muzułmanów ze Srebrenicy, Foczy, Tuzli itd - ja zawsze będę o tym pamiętał. A przede wszystkim pamiętać będą sami bośniaccy muzułmanie, którzy pozostawili tam swój dobytek. Wątpię aby siedzieli z założonymi rękami...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.02.2008 13:17

Marcin29 napisał(a):Islam, to jest religia ktora nie pozwala sie rozwijac. Wszedzie tam gdzie jest Islam jest bieda, smrod i ubostwo.Choc gdyby pozwolic zeby Polska stala sie panstwem religijnym i rzadzilby nim Rydzyk i reszta kleru, to u nas byloby to samo.

chłopie opanuj się!rozumiem, że Ty z tych co wszedzie widza "kler i Rydzyka".wyłącz tvn i zacznij używac głowy.własnej nie cudzej

a co do Kosowa i całego tego bałaganu to niestety jak tak dalej pójdzie będziemy powoli zmieniać plany na wakacje, bo tam się zacznie jeden wielki kocioł.... :?[/quote]

A co mam ogladac jesli chodzi o programy informacyjne wg ciebie?
TVP1, TVP info, a moze Trwam gdzie diabel Rydzyk namawia do nienawisci religijnch?.Wlasnie mysle swoim umyslem i nie popieram Kosova jako panstwa Albanczykow, bo USA i GB tak chca, a rzad Polski musi.
Ostatnio edytowano 22.02.2008 13:21 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.02.2008 13:20

Rosja odgraża się że wprowadzi swoje wojska do Kosova (tak przynajmniej powiedzieli w wiadomościach ). No to dla naszych braci zaświeciło słoneczko .Ruskie wprawione raz dwa Serbów oswobodzą :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone