Rambo54 napisał(a):treść programu w tiwi mówi sama za Siebie,
Pap Niezawodny i im podobni nigdy nie przestaną siać demagogi.
Albanji nije civilizacija
Rambo,
Nie wiem jaki program Ty oglądałeś, może na 'tiwi' Trwam, ale ten co ja widziałem, pokazał jedną rzecz podstawową, że ludziom tam w Kosovie trzeba POJEDNANIA
... zbyt wiele było tam krzywdy jednych na drugich i vice versa
... politycy się przepychali, bandziory z jednej i drugiej strony prześcigały się w pomysłach jak upokorzyć przeciwnika, a cierpieli zwykli, biedni ludzie
... znów będziesz mi wytykał, że Matką Teresą chcę być, ale ja szczerze mam w d...pie czy Kosovo jest serbskie, chińskie czy eskimoskie
... dla mnie to, czy ten teren będzie administracyjnie niepodległy czy będzie kolonią Burkiny Faso ma znaczenie wtórne ... dla mnie najważniejsze jest, aby tam był SPOKÓJ ... żeby tamtejsze dzieci, i serbskie i albańskie i każde inne, które tam żyją miały porównywalne warunki do tych, jakie maja moje, bo TYLKO wtedy będą mogły wyrosnąć na normalnych, wrażliwych ludzi ... a wtedy może kolejne pokolenia nie będą miały takiego popędu, aby się nawzajem tępic i wyniszczać ...
I jeszcze raz mówię, gdyby Serbia jako matka potrafiła zadbać samodzielnie o spokój w regionie, oburącz bym się podpisywał za tym, żeby dalej tę rolę pełniła ... ale ona się nie sprawdziła w roli matki, nie potrafiła zapanować nad wzajemnymi antypatiami obydwu grup etnicznych, więc prawa rodzicielskie powinny zostać jej odebrane
...
Mówiąc inaczej, gorzej niż było być już nie może ... za niepodległego Kosova może już być tylko lepiej ... mimo, że na pewno nie od razu wszystko będzie idealnie ... bo do tego trzeba czasu, który goi rany, i zmiany mentalności i jednych i drugich ...
Pozdrawiam,
PAP