Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.02.2008 00:27

Rambo54 napisał(a):Gotovine też szukają ignorancie.

Nie szukają bo znaleźli i napisałem tłustym drukiem z podkreśleniem że nie o wojskowych mi chodzi.

Rambo54 napisał(a):A Jasenovac to w Kirgizji leży panie wykształcony...?

Wojny ci się pomieszały. Idź już spać. Dobranoc :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2008 01:08

Rambo54 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Rambo54 napisał(a):Albanji nije civilizacija

A może wiesz Rambo dlaczego jej nie ma :?:

odpowiedź jedna z tysiąca:

bo cywilizowany człowiek nie ma 3 żon i 20go dzieci, i nie wyrzuca śmieci wokół domu w którym mieszka, i nie wierzy w allaha.

dalej..?

Jeśli takie odpowiedzi jak po wyżej to wystarczy.

Ja pojęcie cywilizacji pojmuję wg definicji jak w tej ściądze
i w niej ma o ilości żon i dzieci.

Bardzo często chodzę po nowosądeckich lasach na grzyby i wycieczki i bardzo często widzę

takie obrazki

a więc skoro śmiecimy (nie tylko w lasach) to też nie jesteśmy cywilizowanymi ludźmi.

A co wiara ma wspólnego z cywilizacją poszczególnego człowieka/narodu :?:
Czy tylko wyznawcy Allacha są niecywilizowani :?:

Czy wyznawcy innych religii również :?:

Religie świata

:papa: :papa:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.02.2008 02:06

Rambo54 napisał(a):treść programu w tiwi mówi sama za Siebie,
Pap Niezawodny i im podobni nigdy nie przestaną siać demagogi.

Albanji nije civilizacija

Rambo,

Nie wiem jaki program Ty oglądałeś, może na 'tiwi' Trwam, ale ten co ja widziałem, pokazał jedną rzecz podstawową, że ludziom tam w Kosovie trzeba POJEDNANIA :!: ... zbyt wiele było tam krzywdy jednych na drugich i vice versa :( ... politycy się przepychali, bandziory z jednej i drugiej strony prześcigały się w pomysłach jak upokorzyć przeciwnika, a cierpieli zwykli, biedni ludzie :( ... znów będziesz mi wytykał, że Matką Teresą chcę być, ale ja szczerze mam w d...pie czy Kosovo jest serbskie, chińskie czy eskimoskie :!: ... dla mnie to, czy ten teren będzie administracyjnie niepodległy czy będzie kolonią Burkiny Faso ma znaczenie wtórne ... dla mnie najważniejsze jest, aby tam był SPOKÓJ ... żeby tamtejsze dzieci, i serbskie i albańskie i każde inne, które tam żyją miały porównywalne warunki do tych, jakie maja moje, bo TYLKO wtedy będą mogły wyrosnąć na normalnych, wrażliwych ludzi ... a wtedy może kolejne pokolenia nie będą miały takiego popędu, aby się nawzajem tępic i wyniszczać ...

I jeszcze raz mówię, gdyby Serbia jako matka potrafiła zadbać samodzielnie o spokój w regionie, oburącz bym się podpisywał za tym, żeby dalej tę rolę pełniła ... ale ona się nie sprawdziła w roli matki, nie potrafiła zapanować nad wzajemnymi antypatiami obydwu grup etnicznych, więc prawa rodzicielskie powinny zostać jej odebrane :!: ...

Mówiąc inaczej, gorzej niż było być już nie może ... za niepodległego Kosova może już być tylko lepiej ... mimo, że na pewno nie od razu wszystko będzie idealnie ... bo do tego trzeba czasu, który goi rany, i zmiany mentalności i jednych i drugich ...

Pozdrawiam,

PAP
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 08:42

niezawodny napisał(a):[A to jest zwykła nieprawda świadcząca że nie znasz podstawowych faktów.
Rząd Republiki Chorwacji nigdy nie prowadził polityki czystek etnicznych. W odróżnieniu od wszystkich serbskich krajów na Bałkanach: Serbska Republika Kraina, Republika Serbska w BiH oraz Serbia Miloszevicia oficjalnie głosiły i wcielały w życie idee czystej etnicznie "wielkiej Serbii".
Nieserbska ludność Krainy, Bośni i Kosowa była wypędzana ze swych domów przez policję w/w serbskich państw na wniosek ich naczelnych władz politycznych.

Tak, tak. Czyli Chorwacja, przy wsparciu armii zażegnała problem krajińskich serbów, szykujących się do oddzielenia swoich ziem od RH. To wg Ciebie dobrze.
Serbowie chcieli zrobić to samo - polał im sie za to na głowy z nieba ołów.
Historycznie obie ziemie (Krajina i Kosowo) bardzo ważne dla swoich narodów. Krajina z Kninem zostaje w RH, Serbowie won, jest git, jadziem nad Jadran.
Mnie chodzi o najzwyklejszą niesprawiedliwość dziejową. Jedni robią dokładnie to samo co drudzy - tym pierwszym wszystko uchodzi płazem, drudzy dostają cięgi, a następnie zabiera im się matecznik. Wszystko w świetle prawa i z obleśnymi uśmiechami nadętych polityków i pierdołach o prawach narodu do samostanowienia. Przecież, do cholery, naród albański juz się samoustanowił w państwie zwanym Albanią! Czy teraz na całym śwecie diaspory albańskie powołaja do życia swoje minipaństewka
i skutkiem tego będzie 25 Albanii?

Rafał
Rafał
Łukasz.D
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 22.02.2008 08:55

Śledzę wątek z zaciekawieniem i takie mam wrażenie że kompromis który usatsfakcjonuje obie strony jest wręcz niemożliwy do osiągnięcia (niestety). I chyba problemy będą się nasilały (Baskowie, Katalonia, czy nawet podzielona Belgia).
Ponadto kolejna sprawa dotyczy coraz większej grupy muzułmanów w Europie, którzy korzystają z europejskiego prawa szanującego wolność, jednak nie asymilując się z rdzennymi mieszkańcami tworzą grupy, które w przyszłości właśnie poprzez ową wolność mogą nas jej pozbawić.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.02.2008 08:56

Nie ma, bo religia im nie pozwala sie rozwijac.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.02.2008 09:05

kulka53 napisał(a):Kosovo, Albanio-Czarnogóra, Albanio-Macedonia, Albanio-Serbia.......ciekawe co dalej :?:

asikx napisał(a): Przecież, do cholery, naród albański juz się samoustanowił w państwie zwanym Albanią! Czy teraz na całym śwecie diaspory albańskie powołaja do życia swoje minipaństewka i skutkiem tego będzie 25 Albanii?

Właśnie o to chodzi, jeżeli dany naród ma już swoje państwo to niech w nim mieszka i rządzi się po swojemu.

Francja i inne zachodnie kraje naprzyjmowały imigrantów m in ze swoich kolonii to teraz mają, zadymy, podpalenia, żądania praw i ustępstw itp. Ale tania siła robocza zawsze się przyda.........
Wieloetniczność.............prędzej czy później, zawsze kończy się źle, zwłaszcza jak jeszcze konflikty podsycane są z zewnątrz, Bałkany są na to przykładem

A tak poza tym to wątek jest niezwykle ciekawy, codziennie rano mam nowych 4-5 stron do przebrnięcia 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2008 09:05

Lubuszanin napisał(a):

Nie ma, bo religia im nie pozwala sie rozwijac.

Czy każda religia nie pozwala się rozwijać, czy tylko ta która wyznają Albańczycy. :?:

Możesz mieć taki pogląd , ale nie jest on aksjomatem.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.02.2008 09:17

ZACZYNA SIĘ
Kociołek zaczyna wrzeć, aż pokrywka podskakuje. Czego innego możnaby się spodziewać?

Rafał[/url]
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 22.02.2008 09:20

pije kawe i sie uśmiecham po nosem.

ponad 80% Polaków jest przeciwna Niepodległości Kosova. Jest przeciwna faszystowskim zapędom USA i Niemiec. Na każdym forum znajdzie jakiś zwolennik tak jak tu. Rydzyk też ma ludzi ktorzy mu oddają całe rente 8O choć Albańczycy mają sporo przyjaciół jak widać wsród przyjaciół faszystowskich Chorwatów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2008 09:43

Rambo54 napisał(a):pije kawe i sie uśmiecham po nosem.

ponad 80% Polaków jest przeciwna Niepodległości Kosova. Jest przeciwna faszystowskim zapędom USA i Niemiec. Na każdym forum znajdzie jakiś zwolennik tak jak tu. Rydzyk też ma ludzi ktorzy mu oddają całe rente 8O choć Albańczycy mają sporo przyjaciół jak widać wsród przyjaciół faszystowskich Chorwatów.

Zrób sobie drugą kawę i poczytaj przy niej co to jest faszyzm
Ostatnio edytowano 22.02.2008 09:50 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 22.02.2008 09:47

Baza amerykańskiego wojska, postawiona na Kosovie w Serbi bez żadnego pytania, w której nawet mak donald jest, to o czym mówie. Nazywaj to jak kcesz, najlepiej ugryź sie w jezyk
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.02.2008 10:13

Rambo54 napisał(a): najlepiej ugryź sie w jezyk

Dziękuję - ale nie skorzystam z porady :lol:
Nie należy zadawać sobie bólu, bo to nie jest przyjemne :P :wink: :papa:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 22.02.2008 10:18

:papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.02.2008 10:24

Rambo54 napisał(a):pije kawe i sie uśmiecham po nosem.

A mi wygląda z Twoich wypowiedzi, że nie powinieneś teraz pić kawę i uśmiechać się. Jak można się uśmiechać? To człowiek się uśmiecha gdy w jego ukochanej Serbii jego ukochani Serbowie mają takie problemy? A władze też chyba siedzą i piją kawę.

To są protesty pokojowe?

Kim jest Rambo - obrońca czego, może szpieg internetowy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone