Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 21:32

plavac napisał(a): Jeszcze kilka dni, może kilkanaście będą gierki.
Gwoli jasności - jestem za niepodległością Kosowa. Ale ogromnie mi żal Serbów. Nie mieli szczęścia do przywódców. Nie mają szczęścia do "przyjaciół". Jestem rozdarty pomiędzy polityczną koniecznością a zrozumieniem poniewieranego narodu.

plavac,

Obyś miał rację :roll: :? ...

A co do przywódców, to nie jest to czasem tak, że każdy naród ma takich, jakich w taki czy inny sposób wybiera :roll: :?: ...

My też wybraliśmy Lecha K, wcześniej Olka K. i Lecha W ... a teoretycznie mogliśmy dokonać innych wyborów :roll: ... a Serbowie :roll: :?:

Pozdrawiam,

PAP
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 21:40

PAP napisał(a):A swoją drogą, to ja się dziwię Amerykanom, że ich ambasada w Belgradzie jest kiepsko chroniona ...

Amerykanie poradzą sobie sami a tego co się stało nie puszczą płazem. Na razie nie ma ofiar wśród Amerykanów ale jeśli taka ofiara się trafi to marny los Serbii. Na Morzu Śródziemnym stacjonuje VI-ta flota US-Navy, w samym Adriatyku pływa kilka amerykańskich U-bootów, więc rakiety "tomahawk" mogą spaść na Belgrad nawet za kilka minut. A jutro nad Belgradem mogą pojawić się F16 startujące z lotniskowców.
I dlatego się dziwię serbskiemu rządowi że nie interweniuje - chcą powtórki z rozrywki 1999 roku? W ten sposób można zjednoczyć cały naród tylko, że ceną jest coraz większa antypatia na świecie...
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 21:41

Rambo54 napisał(a): Tragedia ze Srebrenicy, miała swój początek w atakach na serbskie domy Bośniackich serbów przez Bośniackich wahabitów którzy w wigilie wdzierali sie do losowo wybranych domów i pali go razem z domownikami.

Rambo,

Ja rozumiem i nawet nie przeczę. Ale przypomnij mi proszę, kto chciał wpierw pokojowo odłączyć się od YU, a kto siłą na to nie pozwalał :roll: ? ...

Rambo54 napisał(a): Wejście Miloszewicza na Kosovo w 1999r to też reakcje na kilkuletnie czystki etniczne jakie urządzało sobie UCK i cała albańska chołota na bogu ducha winnych cywilach serbskich.

Też nie przeczę. Ale znów, nie było żadnego 'impulsu' ze strony serbskiej, który to sprowokował :roll: :?: ... a przynajmniej dał dobre alibi :roll:

Rambo54 napisał(a): ładne masz dzieci na obrazku, ciesz się że nie musiały patrzeć nigdy w oczy albańskich terrorystów.

Albańskich jak albańskich, ale serbskich bandytów to z pewnością :!: ...

Pozdrawiam

PAP
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 21.02.2008 21:49

niezawodny napisał(a):
PAP napisał(a):A swoją drogą, to ja się dziwię Amerykanom, że ich ambasada w Belgradzie jest kiepsko chroniona ...

Amerykanie poradzą sobie sami a tego co się stało nie puszczą płazem. Na razie nie ma ofiar wśród Amerykanów ale jeśli taka ofiara się trafi to marny los Serbii. Na Morzu Śródziemnym stacjonuje VI-ta flota US-Navy, w samym Adriatyku pływa kilka amerykańskich U-bootów, więc rakiety "tomahawk" mogą spaść na Belgrad nawet za kilka minut. A jutro nad Belgradem mogą pojawić się F16 startujące z lotniskowców.
I dlatego się dziwię serbskiemu rządowi że nie interweniuje - chcą powtórki z rozrywki 1999 roku? W ten sposób można zjednoczyć cały naród tylko, że ceną jest coraz większa antypatia na świecie...
Niezawodny jaki Ty jesteś śmieszny .Wylatujesz tu z jakimiś F16 , przecież dobrzy amerykanie brali taki scenariusz pod uwage ,bo niby jaki miał być inny. W ambasadzie od paru dni nikogo już niema. A te zadymy są amerykanom na ręke ,bo pokazują ze złej strony Serbów .Nie żdziwił bym się gdyby w tłumie znależli się opłaceni przez USA prowokatorzy.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.02.2008 22:03

niezawodny napisał(a):Amerykanie poradzą sobie sami a tego co się stało nie puszczą płazem. Na razie nie ma ofiar wśród Amerykanów ale jeśli taka ofiara się trafi to marny los Serbii. Na Morzu Śródziemnym stacjonuje VI-ta flota US-Navy, w samym Adriatyku pływa kilka amerykańskich U-bootów, więc rakiety "tomahawk" mogą spaść na Belgrad nawet za kilka minut. A jutro nad Belgradem mogą pojawić się F16 startujące z lotniskowców.

Nie pojawi się ani jeden złamany F16, bo w składzie 6 floty znajdują się F/A18, nie zostanie wystrzelony żaden tomahawk, USA nie ma u-botoow, bo to jest typ łodzi rodem z Niemiec, a 6 Flota ma inne zadania, niż bombardowanie jakiegośtam Belgradu.
Śmieszno - tragiczne są te Twoje prognozy - może najwyższy czas odpocząć od internetu, szczególnie od cro.pl?

Rafał
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 21.02.2008 22:08

Witam, wydaje mi sie że uznanie niepodleglosci Kosowa moze okazać sie duzym błędem dla calej Europy...w niektórych państwach żyje jeszcze wiele narodów którym brakuje tylko iskierki żeby pójść w ślady Kosowa...nie chodzi mi tu wcale o mocno nagłaśnianą Belgie tylko o Katalonię w Hiszpanii.
Katalonia to prawie 8 mln ludności, najbogatszy i najbardziej uprzemyslowiony region Pł. Pirenejskiego, mają swój język cuś pomiedzy francuzkim , włoskim i hiszpańskim z naleciałościami germańskimi...nawet fizycznie nie przypominaja Hiszpanów, jasna karnacja , niebieskie oczy...nie tańczą flamenco nie chodzą na corride tylko uwielbiaja futbol z Barcelona na czele...a na północy jest jeszcze Kraj Basków , gdzie wręcz manifestuje sie wrogość do Madrytu...sorki że troche odbiegłem od tematu ale pamietamy że Pł. Balkański był zawsze zarzwiem wojny ( I światowa) i niedobrze by było żeby drugi półwysep poszedl w te ślady...ale lepiej nie kraczmy..hi :lol:
Pozdrowionka :lol: :lol: :lol:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.02.2008 22:14

Tomek kr napisał(a):i niedobrze by było żeby drugi półwysep poszedl w te ślady...ale lepiej nie kraczmy..hi :lol:
Pozdrowionka :lol: :lol: :lol:

Tu się nie kracze, tu się daje zielone światło dla innych - prawem precedensu, rzecz jasna.

Rafał
Ostatnio edytowano 21.02.2008 22:16 przez asikx, łącznie edytowano 1 raz
ebi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebi » 21.02.2008 22:15

Niezawodny twoje komentarze zasluguja na to zebys je przedstawil na najblizszych zajeciach Wos-u w swoim gimnazjum , liceum czy gdzie tam sie ksztalcisz. Bo widze ze o wielu sprawach nie masz pojecia i swoja wiedze czerpiesz newiem skad. Jak dorosniesz moze wiele rzeczy zrozumiesz, i stwierdzisz ze nalezy swoja wiedze poszerzac o doswiadczenia starszych i wiedze z ksiazek historycznych itp.

Kolejna rzecza jaka moze powinienes sie nauczyc to szacunek. Jesli masz zamiar sie nabijac z czyjejs kultury, religii (chodzi o ten filmik), to zauwaz ze takie osoby jak ty czyli bez wiedzy o Kosovie w ten sposob postepuja. moznaby bylo tez tu wstawic filmiki ktore znajdziesz po wpisaniu Kosovo, (Czyli wiekszosc panowie z kominiarkami z Uck) i rozpisywac sie, ale zauwaz ze wiekszosc ludzi mowiacych o integralnosci Serbii nie zajmuje sie obrazaniem. Ja mam szacunek do oby dwu stron i smuca mnie tego typu komentarze.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2008 22:21

PAP napisał(a):
Rambo54 napisał(a): Tragedia ze Srebrenicy, miała swój początek w atakach na serbskie domy Bośniackich serbów przez Bośniackich wahabitów którzy w wigilie wdzierali sie do losowo wybranych domów i pali go razem z domownikami.

Rambo,

Ja rozumiem i nawet nie przeczę. Ale przypomnij mi proszę, kto chciał wpierw pokojowo odłączyć się od YU, a kto siłą na to nie pozwalał :roll: ? ...

Rambo54 napisał(a): Wejście Miloszewicza na Kosovo w 1999r to też reakcje na kilkuletnie czystki etniczne jakie urządzało sobie UCK i cała albańska chołota na bogu ducha winnych cywilach serbskich.

Też nie przeczę. Ale znów, nie było żadnego 'impulsu' ze strony serbskiej, który to sprowokował :roll: :?: ... a przynajmniej dał dobre alibi :roll:

Rambo54 napisał(a): ładne masz dzieci na obrazku, ciesz się że nie musiały patrzeć nigdy w oczy albańskich terrorystów.

Albańskich jak albańskich, ale serbskich bandytów to z pewnością :!: ...

Pozdrawiam

PAP

Popatrz jak '' serbscy bandyci '' grają w siatkówkę - :D - dla nich nie ma sytuacji bez wyjścia :D
Na dobranoc trochę '' bandyckiego '' tenisika - :D

Ciekawe czy '' cywilizowani '' Albańcy znają w ogóle te dyscypliny :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2008 22:25

Ten niezawodny to chyba jakiś Buschmen :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 22:26

asikx napisał(a):Nie pojawi się ani jeden złamany F16, bo w składzie 6 floty znajdują się F/A18,

A jaka to różnica dla Belgradu zaliczyć strzał z F16 czy F18? Wątpię żeby ktoś zauważył różnicę jak mu chałupa wyleci w powietrze.

asikx napisał(a):nie zostanie wystrzelony żaden tomahawk, USA nie ma u-botoow, bo to jest typ łodzi rodem z Niemiec,

U-boot - to taki skrót myślowy łodzi podwodnej - ale to było trudne do skojarzenia... :wink: I mają "tomahawki" na pokładzie w myśl zasady że w każdej chwili mogą się przydać...

asikx napisał(a):Śmieszno - tragiczne są te Twoje prognozy - może najwyższy czas odpocząć od internetu, szczególnie od cro.pl?
Rafał

Nie chwaląc się zanadto, niepodległe Kosowo wyniuchałem już rok temu - jeśli o prognozy chodzi :lol: A o mój wypoczynek bądź spokojny - właśnie wypoczywam na cro.pl :wink:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 21.02.2008 22:32

tvp 2 22:40 dziś
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.02.2008 22:33

niezawodny napisał(a):Nie chwaląc się zanadto, niepodległe Kosowo wyniuchałem już rok temu - jeśli o prognozy chodzi :lol: A o mój wypoczynek bądź spokojny - właśnie wypoczywam na cro.pl :wink:

To ja jestem lepszy, bo przewidziałem niepodległość Kosowa w marcu 1999 roku, obserwując na Alexanderplatz w Berlinie demonstrację Serbów, sprzeciwiającą się nalotom NATO. Pomyślałem wówczas "prędzej czy później sie to rozleci". I co? Haha, zyg zyg...

Rafał
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.02.2008 22:37

niezawodny napisał(a):
asikx napisał(a):Nie pojawi się ani jeden złamany F16, bo w składzie 6 floty znajdują się F/A18,

A jaka to różnica dla Belgradu zaliczyć strzał z F16 czy F18? Wątpię żeby ktoś zauważył różnicę jak mu chałupa wyleci w powietrze.

asikx napisał(a):nie zostanie wystrzelony żaden tomahawk, USA nie ma u-botoow, bo to jest typ łodzi rodem z Niemiec,

U-boot - to taki skrót myślowy łodzi podwodnej - ale to było trudne do skojarzenia... :wink: I mają "tomahawki" na pokładzie w myśl zasady że w każdej chwili mogą się przydać...

asikx napisał(a):Śmieszno - tragiczne są te Twoje prognozy - może najwyższy czas odpocząć od internetu, szczególnie od cro.pl?
Rafał

Nie chwaląc się zanadto, niepodległe Kosowo wyniuchałem już rok temu - jeśli o prognozy chodzi :lol: A o mój wypoczynek bądź spokojny - właśnie wypoczywam na cro.pl :wink:

Tomahowki ,uboty i inne klamoty będą spadać na ludzi? Za co ?
Że politycy wyniuchali coś tak jak Ty ?
Pierdoły takie.(to taki skrót myślowy).
Jak tam się zacznie to będzie efekt domina jak zawsze i pod Twoją wieś też zapach prochu dojdzie ,a dzieci małe masz.
Myślę ,że Ci Nasi i Unijni politycy albo niedokształceni ,albo grają w coś czego nie bardzo mogą objąć swoim rozumem.o Amerykanach nie piszę ,bo oni już dawno postępują wbrew rozumowi.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 22:37

Tomek kr napisał(a):Witam, wydaje mi sie że uznanie niepodleglosci Kosowa moze okazać sie duzym błędem dla calej Europy...w niektórych państwach żyje jeszcze wiele narodów którym brakuje tylko iskierki żeby pójść w ślady Kosowa...nie chodzi mi tu wcale o mocno nagłaśnianą Belgie tylko o Katalonię w Hiszpanii.

To teraz pomyś sam gdzie leży problem; w aspiracjach niepodległościowych narodów czy w tym że silniejszy te aspiracje tłumi?

Jestem za niepodległą Katalonią, Krajem Basków, Flandrią, Szkocją, Czeczenią itd. Gdyby wszyscy byli równie tolerancyjni to konflikty na tym tle nigdy by nie zaistniały...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone