Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 17:29

caal napisał(a):
PAP napisał(a):Z całą pewnością noszę gdzieś w środku dużą urazę do Serbów jako narodu za to, czego się dopuścili, albo na co w najlepszym razie przyzwalali, w ostatnich latach ... kiedy widzę zniszczenia przez nich wyrządzone, bierze mnie złość ... podobnie mam z Niemcami, acz to historia o wiele bardziej odległa ... ale nie gardzę nimi ani nie czuję wyższości ... nie wiem w sumie z czego to wnioskujesz ... jako jednostki są to w dużej mierze normalni, mili ludzie ... ale drażni mnie ta ich grupowa roszczeniowa postawa 'ofiar' poszkodowanych przez cały świat oraz użalanie się nad nimi, bo to nie jest tak, że stado niewiniątek zostało pokarane przez los, tylko sami sobie na to zapracowali ... i tyle ..

Tak mi to właśnie czasem pobrzmiewa, niby nic konkretnego, niby bez inwektyw, ale gdzieś tam da się wyczuć. Ja przynajmniej tak to odbieram. Tutaj się znacznie różnimy. Nie odczuwam też do Serbów żadnej urazy, bo nie mam do tego osobistego stosunku. Przykro mi z powodu wszystkich ofiar tej wojny i wszystko. Owszem, takie odczucia o jakich piszesz mam w pewnym sensie do Niemców, Litwinów... tak się na tym łapię. Ale tutaj mam stosunek osobisty, acz odziedziczony.
No i stanowczo nie lubię jankesów (i tez nie poszczególnych ludzi), to już jest moja własna niechęć, ale to już byłby kompletny OT.
Co do popierania, to jednak zgodności w narodzie nie ma, czego dowodem chociażby ten wątek :) Co do odmienności, nigdy mnie to nie przerażało. Raczej ciekawiło.

caal,

Chyba nie chcesz powiedzieć, że czuć do kogoś urazę = czuć nad nim wyższość :?: :) ... ja bynajmniej tak nie mam ...

Że nie czujesz do Serbów urazy, to chyba tłumaczy miłosierdzie jakim ich obdarzasz :wink: ... bo przecież w czym są lepsi od Litwinów, którzy prześladowali twoją rodzinę :?: ... i co ważne, twoja rodzina, mimo prześladowań uszła z życiem (na szczęście :!: ) i nie została zgładzona w jakiejś litewskiej Srebrenicy, co też stanowi ważną różnicę 'jakościową' ...

Że nie lubisz Amerykanów ... to też czuuuuuć w wielu miejscach twoich wypowiedzi :roll: :) ... ja też mam do nich wiele zastrzeżeń, ale uważam, że akurat w kontekście Kosova zrobili więcej dobrego niż złego, więc trzeba zachować obeiktywizm w ocenie ...

Odmienność mówisz ... na tym forum dominują, na szczęście, no może z pewnymi wyjątkami :( , zdania rozbieżne, ale poparte REFLEKSJĄ ... i to faktycznie może fascynować, bo daje wymianę poglądów, która może wzbogacić każdego dyskutanta, mimo, że nie każdy się ze wszystkim musi zgodzić :D ... ale powtarzam, jak czytam pewne 'złote myśli' wypisane na necie, w tym na owej liście, na którą się wpisałaś, to oczyma wyobraźni widzę, że gdyby ci ludzie tak mogli jak nie mogą, to byśmy mieli współczesną krucjatę polskich ochotników wyzwolicieli na 'albańską zarazę' w obronie i pomszczeniu 'poszkodowanych Serbów' ... a to już bardziej trąci chorobliwym FANATYZMEM, nie jedynie odmiennością poglądów :(

Pozdrawiam,

PAP
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.02.2008 18:11

woka napisał(a):... żałośnie Ci to wyszło. "harcerzyk" czy "zuch" niespełniony :?:

PLONK WARNING :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2008 19:03

- wyłącznie dla ....
'' fanatyków '' Serbi :D :wink:
Pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 19:20

mkm napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=RAUEqxoxh9E - wyłącznie dla ....
Pozdrav

To chyba serbska wersja Jożina z Baźin :?: :lol:
To ja wolę czeski oryginał :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2008 20:44

niezawodny napisał(a):
mkm napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=RAUEqxoxh9E - wyłącznie dla ....
Pozdrav

To chyba serbska wersja Jożina z Baźin :?: :lol:
To ja wolę czeski oryginał :wink:

Mnie też bardzo się podoba czeski oryginał :D , ale dzisiaj wolę posłuchać '' Pevaj Srbijo " :D
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 20:49

Witam,

Rozumiem, że to co poniżej to też manipulacja anty-serbskich mediów, bo przecież miłujący pokój naród serbski tak się nie zachowuje 8O 8O 8O :roll: :roll: :roll: ... a może jednak :( :( :( ...

Cytaz z Wirtualna Polska:

Ambasada USA w Belgradzie została zaatakowana przez 300 demonstrantów uzbrojonych w kije i metalowe pręty. Grupa demonstrantów wdarła się na teren ambasady i wzniecił ogień. Z okien budynków wydobywa się dym. Zaatakowano również znajdującą się w pobliżu ambasadę Chorwacji i ambasadę Turcji. W zamieszkach rannych zostało ponad 30 osób, połowa z nich to policjanci.

Grupa demonstrantów, zachęcana przez protestujące tłumy, dostała się na teren ambasady USA, która była zamknięta i niechroniona przez policję. Wyważono drzwi, podpalono je i ustawiono w oknach. Z budynku wydostaje się czarny dym.

Demonstrujący wyrzucają przez okna papiery i krzesła. Jeden z protestujących wszedł na piętro, zerwał z masztu amerykańską flagę i na chwilę wstawił w to miejsce flagę serbską.

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 21.02.2008 20:54

PAP :roll: nie rozumiem Twojego zdziwienia. A spodziewałeś się, że Serbowie będą pod ambasadą USA kwiatki składać? Badylkami i palemkami wymachiwać krzycząc, że trzeba miłość czynić, a nie wojnę?
Przecież tego wszystkiego należało się spodziewać, a jak mniemam, rto dopiero poczatek :(
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 20:57

Oglądam to właśnie na TVN24. Ambasada USA płonie, flaga Chorwacka została zrzucona z masztu ambasady, Turkom też się oberwało.
To że dzicz wyszła na ulice mnie nie dziwi ale że policja serbska nic nie robi to już jest dziwne.
Na całym cywilizowanym świecie obowiązuje święte prawo że poselstwa obcych państw są nietykalne. Widać w Serbii cywilizacja dobiegła końca...
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 21:05

caal napisał(a):PAP :roll: nie rozumiem Twojego zdziwienia. A spodziewałeś się, że Serbowie będą pod ambasadą USA kwiatki składać? Badylkami i palemkami wymachiwać krzycząc, że trzeba miłość czynić, a nie wojnę?
Przecież tego wszystkiego należało się spodziewać, a jak mniemam, rto dopiero poczatek :(

caal,

Sorki, ale mam wrażenie, że mimo, że to ja jestem do Serbów uprzedzony, to miałem o nich wyższe mniemanie i wyżej im stawiałem (dalej stawiam :!: ) poprzeczkę ... ja rozumiem protesty, wiece, petycje ... ale w K U L T U R A L N Y sposób, a nie jak chuligani boiskowi :!: ... wstyd :!: :!: ... a co im zrobiła Chorwacja :?: :?: ... poza tym, że jej budynek jest na tej samej ulicy co amerykański :roll: ...

A swoją drogą, to ja się dziwię Amerykanom, że ich ambasada w Belgradzie jest kiepsko chroniona ... u nas w kraju sojuszniczym są ogrodzeni i zabarykadowani po zęby, a tam ich budynek stoi przy samej ulicy, zero płotka, a do środka wchodzi się z samego chodnika :!: :!: ...

Pozdrawiam,

PAP
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2008 21:11

niezawodny napisał(a):Oglądam to właśnie na TVN24. Ambasada USA płonie, flaga Chorwacka została zrzucona z masztu ambasady, Turkom też się oberwało.
To że dzicz wyszła na ulice mnie nie dziwi ale że policja serbska nic nie robi to już jest dziwne.
Na całym cywilizowanym świecie obowiązuje święte prawo że poselstwa obcych państw są nietykalne. Widać w Serbii cywilizacja dobiegła końca...

To dopiero pierwsza manifestacja :wink: .Nie przeżywaj tego tak bardzo :D Wszystko dopiero przed nami . Oj , nawarzyły piwa jankesy w Europie :!: Teraz się powoli będziemy delektować :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.02.2008 21:12

Jak świat światem takie manifestacje są prowokowane. Ilu ludzi widzisz na ekranie? Ilu ludzi przyjechało specjalnymi autokarami do Belgradu ?
Ilu jest wszystkich Serbów - nota bene - ilu ? 10 mln ? To, co widzimy w TVN24 i co pokazują wszystkie stacje Tv - bo się sprzeda - ma być wyrazem gniewu narodu serbskiego ? Owszem, takie manifestacje mogą posłużyć komuś za katalizator - w zależności od tego, jak się potoczą. Ale to nie jest głos wściekłego, ale zmęczonego życiem przeciętnego Serba.
Już widzę, jak cały naród chce wojny...
Jeszcze kilka dni, może kilkanaście będą gierki.
Gwoli jasności - jestem za niepodległością Kosowa. Ale ogromnie mi żal Serbów. Nie mieli szczęścia do przywódców. Nie mają szczęścia do "przyjaciół". Jestem rozdarty pomiędzy polityczną koniecznością a zrozumieniem poniewieranego narodu.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 21.02.2008 21:15

PAP napisał(a):mam tylko marzenia, żeby był pokój mam nadzieję, że wreszcie mieszkańcy Kosova będą mogli i poczują się gospodarzami w swoim domu. PAP

Tak sie składa że wiekszość zdecydowana Albańczyków na Kosovie nie mieszka w swoim domu, tylko w Serbskim domu gdzie w nocy wtargneli w bronią. spią w nieswoich łożkach, oglądąją telewizje z nieswojego telewizora i używąją nie swoich sztućcy.

Generalnie Pap kreujesz sie na albańską matke terese. Tragedia ze Srebrenicy, miała swój początek w atakach na serbskie domy Bośniackich serbów przez Bośniackich wahabitów którzy w wigilie wdzierali sie do losowo wybranych domów i pali go razem z domownikami. Ale o tym na CNN nie było wiec niby skąd masz to wiedzieć. Wejście Miloszewicza na Kosovo w 1999r to też reakcje na kilkuletnie czystki etniczne jakie urządzało sobie UCK i cała albańska chołota na bogu ducha winnych cywilach serbskich. Nie trwało to rok i dwa. I pokazywane niby Albanki ktore straciły swoich mężów i synów na wojnie z okrótnumy Serbamy, okazywały sie czynnymi działaczkami UCK w rzeczywistości. Zabite albańskie dzięci nie miały śladu krwi na świerzo co założonych ubraniach, a babcie albańskie opłakujące straconą rodzine okazywały sie babciami serbskimi jednak. O tym też CNN i inne TVN nie mówiły wiec też pewnie nie słyszałaś.

ładne masz dzieci na obrazku, ciesz się że nie musiały patrzeć nigdy w oczy albańskich terrorystów.

Oby nigdy Nas Polaków nie spotkały tragedie dotykające Serbów na Kosovie.

Kosovo je Serpsko

Pozdrav
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 21.02.2008 21:27

W 1999r. w czasie wojny na bałkanach Serbowie zestrzelili cudo techniki niewidzialny samolot USArmy. Po tym incydencie Serbowie napisali ,,Przepraszamy niewiedzieliśmy że miał być niewidzialny" :D . A pozostałości z tego złomu zostały sprzedane Ruskim, i miliardy diabli wzieli. A teraz z innej beczki .Szkoda że dzisiaj sprawy potoczyły się tak daleko , bo każda ambasada to terytorium tego państwa które ona reprezentuje. Nasi bracia zniżyli sie do poziomu Tych co zabrali im Kosovo.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.02.2008 21:29

plavac napisał(a):Jak świat światem takie manifestacje są prowokowane. Ilu ludzi widzisz na ekranie? Ilu ludzi przyjechało specjalnymi autokarami do Belgradu ?
Ilu jest wszystkich Serbów - nota bene - ilu ? 10 mln ? To, co widzimy w TVN24 i co pokazują wszystkie stacje Tv - bo się sprzeda - ma być wyrazem gniewu narodu serbskiego ? Owszem, takie manifestacje mogą posłużyć komuś za katalizator - w zależności od tego, jak się potoczą. Ale to nie jest głos wściekłego, ale zmęczonego życiem przeciętnego Serba.
Już widzę, jak cały naród chce wojny...
Jeszcze kilka dni, może kilkanaście będą gierki.
Gwoli jasności - jestem za niepodległością Kosowa. Ale ogromnie mi żal Serbów. Nie mieli szczęścia do przywódców. Nie mają szczęścia do "przyjaciół". Jestem rozdarty pomiędzy polityczną koniecznością a zrozumieniem poniewieranego narodu.

Plavac - dzięki za głos rozsądku i parę mądrych przemyśleń.
Chociaż jak wcześniej pisałem nie jestem za niepodległością Kosowa ale poza tym się ze wszystkim zgadzam co piszesz. Tylko się obawiam że te "gierki" mogą potrwać dłużej. Oby nie. Zwykli Serbowie są zmęczeni ale ci co ich prowokują dla własnych politycznych interesów, to się tak szybko nie zmęczą :(
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 21.02.2008 21:31

W sobote zorganizowaliśmy ( stow. przyjaźni Polsko Serbskiej) manifestacje w Warszawie. Choć obawiam sie że jeślii Polska uzna ten twór i jego niepodległość Ambasador Serbii bedzie w drodze już do Belgradu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone