Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.02.2008 10:41

Januszu, masz rację , tempus fugit :)
Rambo - zazdroszczę :)
I wakacji i poglądu na sprawy z bliska.
Tam pewnie jeszcze większe emocje niż w naszej dyskusji.
A Rosjanom nie ma co się dziwić - jak wiemy na tym forum, Jadran piękny jest . A jeszcze go nie mieli :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 10:51

caal napisał(a):PAP, co do samej petycji pewnie masz rację. Co do reszty nie bardzo. Natomiast argument o obłudzie wielce jest demagogiczny. Naprawdę uważasz, że dobre jest stwarzanie takich precedensów?

edit: jak widzę zarówno Ciebie jak i niezawodnego niesłychanie śmieszy argument "kolebki". Ale nie zmienia to faktu, iż Kosovo kolebką państwowości serbskiej jest. Jak widać dla Serbów nie jest to argument śmieszny, ale bardzo istotny. Gdyby tak nie bylo, nie byłoby też aktualnego problemu.

caal,

Argument kolebki mnie nie śmieszy, de facto, on na swój sposób dramatyczny jest ... śmieszy mnie natomiast, o ile to właściwe słowo, postawa Serbów, którzy pozbawieni innych argumentów, powtarzają to jak mantrę, jakby to miało coś zmienić ... a nie dostrzegają przy tym faktu, że sami sobie taki 'happy end' zgotowali całym ciągiem posunięć ... trzeba było myśleć wtedy, to by teraz nie trzeba było płakać :!: :roll: ... a już zupełnie komiczne jest, jak Serbowie grzejący tyłki w Australii czy USA ujmują się za swoją kolebką :lol: ... skoro tacy patrioci, to czemu nie siedzą w Serbii i nie budują jej przyszłości, tylko dokładają się do rozwoju krainy wuja Sama :?: :lol: :lol: ... inny wątek, to żywiołowe wsparcie naszych rodaków dla Serbii 8O ... nagle tak bardzo nas boli utrata ich kolebki ... ciekawe czemu :roll: :?:

Pozdrawiam,

PAP
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 11:48

Rambo54 napisał(a):ja mówie NIE.

zrobiłem to tu

http://www.thepetitionsite.com/petition/905791187

Kosove je Serpsko !

Ale jaja. To już nawet w Polsce można zyskiwać elektorat wyborczy na sprawie kosowskiej :lol: :lol: :lol:
No ale jak dla własnego kraju nie ma się niczego sensownego do zaproponowania to się oferuje Kosowo...

Ale OK. Mamy demokrację więc niech każdy sobie głosuje na kogo chce, nawet na LPR. Może dzięki "akcji Kosowo" LPR znowu wróci do parlamentu? Trochę smutno bez Romana - nie ma się z czego pośmiać.

I teraz już sami widzicie. Skoro nawet w Polsce można zyskać wyborców na kwestii Kosowa to jak dopiero ten argument wykorzystują politycy w Serbii? Gdy Kosowo było częścią Serbii ci sami politycy nie zrobili nic aby ich "święta kolebka" nie była obrazem nędzy i rozpaczy. Teraz mienią się jej mecenasami.... Jedno słowo celnie oddaje taką postawę moralną: HIPOKRYZJA http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja

Ciekawostka a pro-pos tej listy poparcia dla Serbii; ów jegomość z LPR, który na Kosowie chce wjechać do Parlamentu Europejskiego bredzi o rozbiorach Serbii i jednocześnie powołuje się porządek ustanowiony w Poczdamie - w tym samym Poczdamie gdzie Polska sama doświadczyła rozbioru swoich rdzennych ziem na wschodzie... To już nie jest nawet hipokryzja a zwykła głupota :oops: Także, można się śmiało wpisywać :lol:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 21.02.2008 13:43

PAP, tak napisałeś
... inny wątek, to żywiołowe wsparcie naszych rodaków dla Serbii ... nagle tak bardzo nas boli utrata ich kolebki ... ciekawe czemu

A czemu innych to cieszy? Tez dziwne.
Argument o Serbach poza granicami Serbii, dla mnie jest wątpliwy, ale jest to tak prosta demagogia, że trudno na nia odpowiedzieć. Może zakażmy wszelkim disaporom wypowiadania się na temat krajów z których pochodzą? Przeciez doskonale wiesz, że to ani możliwe, ani sprawiedliwe.

Niezawodny, w naszym przypadku to następstwo Jałty (tam zapadły decyzje), nie Poczdamu. Poza tym jak zwykle i do znudzenia - doucz sie proszę. Np co do rdzenności polskich ziem na wschodzie, zacznij może od Unii w Krewie. Bądź też konsekwentny, z prezentowanych przez Ciebie poglądów wynika, że utrata kresów nie powinna nikogo martwić, przeciwnie.
A jeśli juz musisz uzywać wyrażeń obcojęzycznych to przynajmniej pisz je poprawnie :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.02.2008 13:56

Jejku ..... w politykę się zabawiacie. :?: Czy te wpisy, zdania, poglądy będą miały jakikolwiek wpływ na bieg wydarzeń. :?:
Jeżeli tak - zwracam honor, jeżeli nie - nie bądzcie śmieszni.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2008 14:48

caal napisał(a):A czemu innych to cieszy? Tez dziwne.

Nikogo to nie cieszy. Ja osobiście wolałbym żeby istniała konfederacyjna Jugosławia w granicach z 1991 roku oparta o równość wszystkich zamieszkujących ją narodów tak jak np. jest to w Szwajcarii. Slobo wolał Wielką Serbię...powinien był wcześniej trafić na Cro.pl :wink:

caal napisał(a):Niezawodny, w naszym przypadku to następstwo Jałty (tam zapadły decyzje), nie Poczdamu.

Mylisz się jak zwykle zresztą jeśli chodzi o proste fakty. W Jałcie zrobiono wstępne plany (Niemcy jeszcze były niepobite) , które dopiero w Poczdamie przelano na papier i ustalono konkrety.

caal napisał(a):Poza tym jak zwykle i do znudzenia - doucz sie proszę. Np co do rdzenności polskich ziem na wschodzie, zacznij może od Unii w Krewie.

A może zacznijmy od czasów Dinozaurów :?: :lol:
Czy w 1945 rdzenną Polskę stanowił "pełen Polaków" Wrocław czy może jednak polski Lwów??? Podpowiem ci: Wrocław bronił się dłużej niż Berlin... :lol: I kto tu jest niedouczony?...
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.02.2008 15:08

Tylko jedna kobieta (caal)w ostatnich dniach wyraziła opinię swoją opinię i wdała się w dyskusję z kilkudziesięcioma panami.

Nie będę dyskutować ani argumentować, bo ja mam tylko marzenia, żeby był pokój na Bałkanach, żebyśmy tam mogli wyjeżdżać, poznawać i cieszyć się z ich dorobku i przyrody.

Czy to będzie po staremu czy po nowemu, to nie jest ważne. Ważne jest aby mieszkańcy Bałkan wszystkich mieszkających narodów mogli w spokoju żyć nie niszcząc się nawzajem, nie zabijając wzajemnie.

Każda wojna ma swoje skutki, zazwyczaj następują przesunięcia granic. Ktoś traci inny zyskuje. Znikają państwa pojawiają się nowe. Zwykła kolej rzeczy.

HISTORIA
I tylko tyle.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.02.2008 15:14

woka napisał(a):Jejku ..... w politykę się zabawiacie. :?: Czy te wpisy, zdania, poglądy będą miały jakikolwiek wpływ na bieg wydarzeń. :?:

Dlaczego zabraniasz nam dyskutować :?: cenzura :?: Forum dyskusyjne jest po to żeby dyskutować. Może robimy to po to, żeby się czegoś nowego nauczyć :?: Ale jeśli dla Ciebie to jest śmieszne to ... nie czytaj :evil: A jak masz w domu jakieś książki to je spal :twisted:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 15:30

Lidia K napisał(a): ... ja mam tylko marzenia, żeby był pokój na Bałkanach, żebyśmy tam mogli wyjeżdżać, poznawać i cieszyć się z ich dorobku i przyrody.

Czy to będzie po staremu czy po nowemu, to nie jest ważne. Ważne jest aby mieszkańcy Bałkan wszystkich mieszkających narodów mogli w spokoju żyć nie niszcząc się nawzajem, nie zabijając wzajemnie.

Każda wojna ma swoje skutki, zazwyczaj następują przesunięcia granic. Ktoś traci inny zyskuje. Znikają państwa pojawiają się nowe. Zwykła kolej rzeczy.

Lidia,

Witamy zatem drugą kobietę :D :D ...

To co napisałaś ... zgadzam się z tym w 1000% ... jak kiedyś chyba już pisałem w tym wątku, z historii trzeba się uczyć i wyciągać wniosku, a żyć trzeba teraźniejszością i pracować na lepsze jutro :!: :) ...

Dlatega caal, tak ja się cieszę z niepodległego Kosova, tak samo jak z niepodległej BiH, HR, czy MK, że o wolnej od chorej ideologii AL nie wspomnę, bo mam nadzieję, że wreszcie mieszkańcy Kosova będą mogli i poczują się gospodarzami w swoim domu, a nie tylko lokatorami w czynszowej, źle zarządzanej kamienicy :!: ... a to da im motywację, chęć, i możliwości aby ten kraj rozwijać w podobny sposób jak czynią to mieszkańcy Albanii, czyli z zaparciem i pasją, z wiarą, że biedę można pokonać i wyjść z niej ku lepszemu życiu ...

A Serbowie niech się skupią na Serbii w jej nowych, obecnych granicach, bo jak będą nią tak gospodarzyć jak czynią to przez ostatnie kilkanaście lat, to za jakiś czas zdobędą szczytny tytuł najbardziej opóźnionego w rozwoju kraju Europy :( ... bo już w wielu płaszczyznach wypadają jak dziady :!: ... a diaspora serbska niech zacznie coś robić na rzecz swojej ojczyzny, a nie tylko podpisywać petycje, z których i tak guzik będzie ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 21.02.2008 15:53

Niezawodny, hmm, a wydawało mi się, że objawiasz radość, z faktu zaistenienia samodzielnego Kosova. Myśl o konfederacyjnej Jugusławii, też mi się podoba, ale jak widać nie podobała się głównym zainteresowanym. Nie mylę się jesli chodzi o tzw proste fakty, sam to zresztą potwierdzasz pisząc o jałtańskich ustaleniach. Nie pytałes mnie o to jakie miasto broniło się dłużej, więc wniosek jest przedwczesny :wink: Natomiast jak zauważyłam swoje własne słowa traktujesz z wielkim namaszczeniem, jak prawdy objawione, jedyne argumenty słuszne to Twoje argumenty. No cóż, gratuluję świetnego samopoczucia i wysokiej samooceny :)
PAP odnoszę wrażenie, że jesteś uprzedzony do Serbów. Bardzo Cię drażnią niektóre posty, te mówiące z pogardą o kosowskich Albańczykach. A sam robisz to samo, może w bardziej eleganckiej formie, może. Ale na to samo wychodzi. Rady udzielane przez Ciebie Serbom mają taka nutę wyższości, sorry, nie podoba mi się to. I ta nutka tryumfalizmu. Dziwisz się innym, że popierają Serbię, a sam raczej nie ukrywasz swoich sympatii i antypatii. Więc tak raczej przyganiał kocioł garnkowi :wink: Co do innych narodów i państw powstałych na ruinach byłej Jugosławii, mam takie zdanie jak Ty, ale Kosovo to co innego. I jak widać różnimy się stosunkiem do własności. Bo, przywołując Twój przykład, kamienica może była źle zarządzana, ale serbska.

Lidia K, zgadzam się z Tobą co do pokoju na Bałkanach. Ja tylko nie wierzę, że po czymś takim zapanują tam zgoda, harmonia i miłość. I to właśnie najbardziej mnie martwi.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.02.2008 16:35

caal napisał(a): PAP odnoszę wrażenie, że jesteś uprzedzony do Serbów. Bardzo Cię drażnią niektóre posty, te mówiące z pogardą o kosowskich Albańczykach. A sam robisz to samo, może w bardziej eleganckiej formie, może. Ale na to samo wychodzi. Rady udzielane przez Ciebie Serbom mają taka nutę wyższości, sorry, nie podoba mi się to. I ta nutka tryumfalizmu. Dziwisz się innym, że popierają Serbię, a sam raczej nie ukrywasz swoich sympatii i antypatii. Więc tak raczej przyganiał kocioł garnkowi :wink: Co do innych narodów i państw powstałych na ruinach byłej Jugosławii, mam takie zdanie jak Ty, ale Kosovo to co innego. I jak widać różnimy się stosunkiem do własności. Bo, przywołując Twój przykład, kamienica może była źle zarządzana, ale serbska.

caal,

Z całą pewnością noszę gdzieś w środku dużą urazę do Serbów jako narodu za to, czego się dopuścili, albo na co w najlepszym razie przyzwalali, w ostatnich latach ... kiedy widzę zniszczenia przez nich wyrządzone, bierze mnie złość ... podobnie mam z Niemcami, acz to historia o wiele bardziej odległa ... ale nie gardzę nimi ani nie czuję wyższości ... nie wiem w sumie z czego to wnioskujesz ... jako jednostki są to w dużej mierze normalni, mili ludzie ... ale drażni mnie ta ich grupowa roszczeniowa postawa 'ofiar' poszkodowanych przez cały świat oraz użalanie się nad nimi, bo to nie jest tak, że stado niewiniątek zostało pokarane przez los, tylko sami sobie na to zapracowali ... i tyle ...

Co do popierania ... wielu na tym forum potrafi wytłumaczyć dlaczego jest za lub przeciw, potrafi to UZASADNIĆ ... to rozumiem i szanuję ... ale jak czytam te oklepane hasła sprowadzające sie do 'nie bo nie', to się zastanawiam skąd w rodakach taka jedność poglądowa ... i obawiam się, że to nie tyle nagła miłość do Serbów, a raczej uprzedzenia do 'odmieńców' biorą górę ... czyli nasz brak toleracji i fobie ... albo taka postawa 'psa ogrodnika' ... i to mnie smuci ...

Kamienica może i była serbska, może nawet 'pra Serb' się w niej urodził ... ale jego potomkowie nie potrafili o nią zadbać, nie potrafili stworzyć dogranej wspólnoty z lokatorami ... jak miała dalej niszczeć, to lepiej niech wspólnota mieszkańców zadba sam o nią i o siebie ... takie uwłaszczenie :wink:

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 21.02.2008 17:01

PAP napisał(a):Z całą pewnością noszę gdzieś w środku dużą urazę do Serbów jako narodu za to, czego się dopuścili, albo na co w najlepszym razie przyzwalali, w ostatnich latach ... kiedy widzę zniszczenia przez nich wyrządzone, bierze mnie złość ... podobnie mam z Niemcami, acz to historia o wiele bardziej odległa ... ale nie gardzę nimi ani nie czuję wyższości ... nie wiem w sumie z czego to wnioskujesz ... jako jednostki są to w dużej mierze normalni, mili ludzie ... ale drażni mnie ta ich grupowa roszczeniowa postawa 'ofiar' poszkodowanych przez cały świat oraz użalanie się nad nimi, bo to nie jest tak, że stado niewiniątek zostało pokarane przez los, tylko sami sobie na to zapracowali ... i tyle ..

Tak mi to właśnie czasem pobrzmiewa, niby nic konkretnego, niby bez inwektyw, ale gdzieś tam da się wyczuć. Ja przynajmniej tak to odbieram. Tutaj się znacznie różnimy. Nie odczuwam też do Serbów żadnej urazy, bo nie mam do tego osobistego stosunku. Przykro mi z powodu wszystkich ofiar tej wojny i wszystko. Owszem, takie odczucia o jakich piszesz mam w pewnym sensie do Niemców, Litwinów... tak się na tym łapię. Ale tutaj mam stosunek osobisty, acz odziedziczony.
No i stanowczo nie lubię jankesów (i tez nie poszczególnych ludzi), to już jest moja własna niechęć, ale to już byłby kompletny OT.
Co do popierania, to jednak zgodności w narodzie nie ma, czego dowodem chociażby ten wątek :) Co do odmienności, nigdy mnie to nie przerażało. Raczej ciekawiło.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.02.2008 17:12

MorskiPas napisał(a):
woka napisał(a):Jejku ..... w politykę się zabawiacie. :?: Czy te wpisy, zdania, poglądy będą miały jakikolwiek wpływ na bieg wydarzeń. :?:

Dlaczego zabraniasz nam dyskutować :?: cenzura :?: Forum dyskusyjne jest po to żeby dyskutować. Może robimy to po to, żeby się czegoś nowego nauczyć :?: Ale jeśli dla Ciebie to jest śmieszne to ... nie czytaj :evil: A jak masz w domu jakieś książki to je spal :twisted:

... żałośnie Ci to wyszło. "harcerzyk" czy "zuch" niespełniony :?:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 21.02.2008 17:15

a nigdy nie słyszałaś/łeś o czymś takim jak nocne Polaków rozmowy :?: :twisted:
Nic nie zmienimy, to oczywiste, ale jak widać mamy sobie ochote pogadać, ale przymusu szczęśliwie nie ma :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.02.2008 17:28

caal napisał(a):a nigdy nie słyszałaś/łeś o czymś takim jak nocne Polaków rozmowy :?: :twisted:
Nic nie zmienimy, to oczywiste, ale jak widać mamy sobie ochote pogadać, ale przymusu szczęśliwie nie ma :)

.... zwracam honor. Rozmawiajcie sobie. Ja zabrałbym głos w dyskusji ale nie znam dokładnie historii tych narodów i historii tych ziem. Tam gdzie nie jestem 100 % znawcą - nie zabieram głosu. To zbyt poważna rzecz. Natomiast "fantazjować" sobie można, czasem nawet wskazane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone