MorskiPas napisał(a):W drugim zawodowiec pisał, że mnisi będą więźniami monastyrów a Ty na to, że im tych monastyrów nie zburzyli.
Czyli bez względu na treść pytania "Balcerowicz musi odejść"
A to mi się spodobało
A co do tego wątku; Zawodowiec robi założenia, w których z góry zakłada złą wolę ze strony Albańczyków - przewiduje coś co dopiero ma się wydarzyć - ja podaję fakty które już się wydarzyły - Serbowie zburzyli/spalili najcenniejsze meczety w ramach "operacji antyterrorystycznej" 1998/99. Albańczycy do tego czasu nie tykali serbskich klasztorów. Potem wzięli odwet w myśl bałkańskiego prawa wendetty. Ale odwet nie był porównywalny do serbskich wyczynów.
Bilans ostateczny jest taki; najpierw Serbowie spalili/zburzyli (całkowicie) ponad 200 meczetów, w tym te najcenniejsze. W rewanżu Albańczycy zaatakowali 37 serbskich klasztorów tyle że w większości przypadków kończyło się na obrzuceniu szyb kamieniami a nie wysadzaniu w powietrze czy puszczaniu z dymem. Ilość 200 meczetów jest potwierdzona przez ONZ natomiast o liczbie 37 klasztorów mówi serbska cerkiew prawosławna - ta sama, która nawołuje dziś do wojny, więc nie wiem czy mozna jej wierzyć. Najcenniejsze serbskie zabytki uznane przez UNESCO pozostały nietknięte.
W ogóle to jest jakaś dziwna serbska specjalność - palić obce świątynie. To samo robili z kościołami w Chorwacji a na zupełnie masową skalę w BiH. Tu można przeczytać o największym "kulturalnym osiągnięciu" Serbów na całych Bałkanach: http://en.wikipedia.org/wiki/Ferhadija_mosque