napisał(a) kulka53 » 19.02.2008 08:57
zawodowiec napisał(a):Wydaje mi się że warunkiem istnienia państwa jest naród. Czy naród kosowski jest oddzielnym narodem? To przecież po prostu kosowscy Albańczycy (do niedawna serbscy Albańczycy). Tak samo jak macedońscy i czarnogórscy Albańczycy. Jak Kosowo ma prawo do własnego państwa to takie samo prawo mają macedońscy i czarnogórscy Albańczycy. Z całym szacunkiem do narodu albańskiego, który jako całość szanuję tak samo jak każdy inny naród.
..........jeśli ktoś ma prawo do własnego państwa to prędzej Baskowie czy Katalończycy niż kosowscy Albańczycy. To są oddzielne narody mieszkające na swoich ziemiach w naszych kategoriach "od zawsze", a Kosowarzy nie są oddzielnym narodem tylko Albańczykami którzy powoli przejęli Kosowo prawem zasiedzenia
Brawo zawodowcu, podpisuję się obiema rękami pod tym stwierdzeniem
Natomiast prawo zasiedzenia...........hmmmm czy w tym przypadku można mówić o prawie do konkretnego terenu tylko na podstawie tylko takiego prawa? Niezawodny uważa że tak, mnie wydaje się to niesłuszne, może dlatego, że wykorzystanie prawa zasiedzenia w przypadku łatwowierności i dobrego serca i niestety naiwności mojej rodziny ma do dziś bardzo przykre konsekwencje
Podobno Albańczycy zamieszkujący tereny serbskie przy granicy z Kosovem (Presevo, Bujanovac) po ogłoszeniu niepodległości przez Kosovo też mają zamiar upomnieć się o swoje odrębnościowe prawa........
Czy naprawdę dobrze będzie jeżeli powstaną sztuczne niby-państewka tylko dlatego, że ktoś kiedyś wyemigrował ze swojego kraju, ze swojej ojczyzny i teraz uważa, że te zajęte przez niego ziemie w innym kraju lub mu tam udostępnione jemu się teraz należą? Owszem, istnieją tereny zamieszkałe z dawien dawna przez Albańczyków (Debar) i należące do innego kraju (Macedonii) na skutek tak błędnie ustalonych po wojnie granic, może lepsza byłaby korekta tychże granic a nie tworzenie tak małych i słabych państw?
Kosovo, Albanio-Czarnogóra, Albanio-Macedonia, Albanio-Serbia.......ciekawe co dalej