Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 18.02.2008 21:33

Lubuszanin napisał(a):
live_to_ride napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Jak tak dalej Polacy zaczna sie osiedlac we wschodnich Niemieckich landach, to tez beda mieli prawo z czasem zalozyc swoje panstwo, a moze przylaczyc do Polski?.A moze Ślazacy powinni juz sie odlaczyc.Z tego co slyszalem w TV, powstajace panstwo Kosowo nigdy dotad nie istnialo, wiec na jakiej podstawie chca sie oderwac?.

No właśnie - jako że urodziłem się i mieszkam na Górnym Śląsku też mnie czasami krew zalewa gdy patrzę ile wypracowuje mój region a ile do niego wraca. Co powiecie na odłączenie Górnego Śląska od Polski? Dawno już powstały odpowiednie organizacje ( http://www.raslaska.aremedia.net ) więc w czym problem szanowni forumowicze popierający niepodległość Kosova?

Tu nie chodzi o to kto jest dobry a kto zły: Albańczycy czy Serbowie.
Niepodległe Kosovo to pomyłka!

Jestem za wolnym Ślaskiem w koncu skonczy sie problem z ladowaniem kasy w gornictwo ;).

Nie chcę teraz skłamać - nie znam dokładnych danych ale są one dość powalające - na Śląsk wraca niewielka część tego co wypracowuje. Nijak się to ma do "ładowania kasy w górnictwo"

Pozdrawiam
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.02.2008 21:34

caal napisał(a):Lubuszanin kumam kwestię :) ale chciałabym wyjasnień na temat wizji szariatu we Francji m.in i stosunku do tego zjawiska (napływu islamu) kolegi niezawodnego

To jest bardzo prosta sprawa. Francja jest tzw. demokratycznym państwem prawa co oznacza że w każdej chwili może się w nim zebrać odpowiednia większość parlamentarna i uchwalić dowolną zmianę w konstytucji - np. wprowadzić szariat. Dziś to jest niemożliwe bo muzułmanie są niewielką mniejszością ale jeśli w przyszłości muzułmanie staną się tam większością to uchwalą sobie co tylko będą chcieli np. szariat. Tak samo jak większość Polaków głosowała kiedyś na PiS, Niemcy na NSDAP itd - ot, demokracja - podobno niczego lepszego nie wymyślono. Myślę jednak że demokracja ateńska gdzie to wszystko się zaczęło to na takie fikołki by nie pozwoliła :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.02.2008 21:43

Demokracja i Kosovo. :D
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 18.02.2008 22:11

Od wczoraj na garnuszku mamy Albańców z Kosova ,a w naszym kraju się nie przelewa .Z tymi nygusami mafijnymi będą tylko problemy.Jak są niepodlegli to niech zarabiaja sami na siebie ,a nie z naszych podatków (czytaj UE ) będą utrzymywać mafie UCK.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.02.2008 22:20

live_to_ride napisał(a):Nie chcę teraz skłamać - nie znam dokładnych danych ale są one dość powalające - na Śląsk wraca niewielka część tego co wypracowuje. Nijak się to ma do "ładowania kasy w górnictwo"

Pozdrawiam

To ja Ci powiem. Według danych z 2005 roku do każdej wydobytej tony węgla budżet dopłacał około 16 złotych. Wydobycie w tonach w tym okresie wynosiło około 95 mln. ton co daje 1.520.000.000 złotych zastrzyku dla niewydolnego polskiego górnictwa. A jaki inny przemysł, oprócz ciężkiego, jest na Górnym Śląsku reprezentowany? Jakiś hi-tech? Wysokie przetwórstwo? GM w Tychach?
Jaka kasa ma wracać, jeżeli bilans głównej gałęzi gospodarki województwa śląskiego jest na głębokim minusie.

I tyle - dla mnie OT

Pozdrawiam
Rafał
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 22:25

tygrys500 napisał(a):Od wczoraj na garnuszku mamy Albańców z Kosova ,a w naszym kraju się nie przelewa .Z tymi nygusami mafijnymi będą tylko problemy.Jak są niepodlegli to niech zarabiaja sami na siebie ,a nie z naszych podatków (czytaj UE ) będą utrzymywać mafie UCK.

Problem w tym , że nygusa nawet wołami do roboty nie zaciągniesz :wink:
To co się wczoraj wydarzyło , to po prostu SKANDAL i HAŃBA dla Europy :!:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 18.02.2008 22:33

Ostatnio edytowano 18.02.2008 22:43 przez Rambo54, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 22:37

asikx napisał(a):
live_to_ride napisał(a):Nie chcę teraz skłamać - nie znam dokładnych danych ale są one dość powalające - na Śląsk wraca niewielka część tego co wypracowuje. Nijak się to ma do "ładowania kasy w górnictwo"

Pozdrawiam

To ja Ci powiem. Według danych z 2005 roku do każdej wydobytej tony węgla budżet dopłacał około 16 złotych. Wydobycie w tonach w tym okresie wynosiło około 95 mln. ton co daje 1.520.000.000 złotych zastrzyku dla niewydolnego polskiego górnictwa. A jaki inny przemysł, oprócz ciężkiego, jest na Górnym Śląsku reprezentowany? Jakiś hi-tech? Wysokie przetwórstwo? GM w Tychach?
Jaka kasa ma wracać, jeżeli bilans głównej gałęzi gospodarki województwa śląskiego jest na głębokim minusie.

I tyle - dla mnie OT

Pozdrawiam
Rafał

Tak to jest gdy główną gałęzią gospodarki jaką jest przemysł wydobywczy , kierują '' fachowcy '' z nadania Warszawy . :wink:
I proszę się nie troszczyć o Śląsk , my sobie doskonale bez Warszawy poradzimy. :D Przeca my sie na robocie trocha znómy :wink:
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 18.02.2008 22:45

mkm napisał(a):
tygrys500 napisał(a):Od wczoraj na garnuszku mamy Albańców z Kosova ,a w naszym kraju się nie przelewa .Z tymi nygusami mafijnymi będą tylko problemy.Jak są niepodlegli to niech zarabiaja sami na siebie ,a nie z naszych podatków (czytaj UE ) będą utrzymywać mafie UCK.

Żeby te pieniądze trafiły do najbardziej potrzebujących ,ale pewnie trafią w brudne łapska ludzi z UCK .Na całe szczęście część Europy nie poparła rozbioru Serbi ,a czytając wpisy na onecie widać że większość Polaków jest sercem z Serbami.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.02.2008 22:48

niezawodny napisał(a):Nie bój nic :wink: sądząc po tym jak pomykasz niczym struś pędziwiatr po najwyzszych górach Bałkanów dożyjesz jeszcze momentu gdy granica między Serbią a Kosowem zniknie tak samo jak między Polską a Niemcami. A jeszcze 20 lat temu jak ktoś głośno powiedziałby że taka będzie przyszłość to zostałby wyśmiany i zamknięty w wariatkowie

Mam nadzieję że tak będzie. Tylko do tego czasu jeszcze niejedna rozróba może się tam zdarzyć.

niezawodny napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Unia to ciężka biurokratyczna krowa...

Niech będzie że krowa. Ale pokojowa i bez granic a to lepsze rozwiazanie niż krwawa bałkańska korrida. A krowy w korridach nie hulają - no może w jakichś krajach IV-tego świata :lol:

Jak wyżej - zanim tam nastanie ta pokojowa krowa bez granic to korrida jeszcze potrwa.

niezawodny napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Zgodnie z takim myśleniem za kilka-kilkanaście lat będziemy mieli państwa macedońskich Albańczyków i czarnogórskich Albańczyków. (...)

A może jednak nie? Macedonia jest już oficjalnie krajem 2-narodowościowym; macedońsko-albańskim więc Albańczycy są tam już "u siebie" i nigdzie nie muszą się wybierać. Bardzo proste i sprytne rozwiązanie, wykombinowane prze Yankesów. W Czarnogórze problemów nie zauważyłem ani nigdy o nich nie słyszałem. A jeśli Albańczycy tam żyjący zmienią zdanie i powiedzą że wolą do Albanii to IMHO żadna siła ich od tego nie powstrzyma.

Ale czy naprawdę o to chodzi żeby tak się stało? Na razie świat robi wszystko w tym kierunku żeby na to pozwolić. A sądząc po kosowskim przykładzie, macedońscy i czarnogórscy Albańczycy nie zechcą poprzestać na tym co mają. Już zgaduję jakie będą flagi - odpowiednio kształt kawałka Macedonii lub Czarnogóry w kolorze żółtym na niebieskim tle w otoczeniu kilku gwiazdek :lol:

niezawodny napisał(a):Optymalnym rozwiązaniem dla całego regionu byłoby utworzenie konfederacji kantonów na wzór szwajcarski. A przede wszystkim gospodarka bo póki co to totalna bieda napędza albański nacjonalizm.

Podpisuję się wszystkimi 4 łapami, ale czy to na dziś realne? Może w następnym pokoleniu...

niezawodny napisał(a):Więc na poważnie to rzecz w tym Zawodowiec że Kosowarzy jakimś narodem niewątpliwie są i jak pokazują obrazki mają swoje aspiracje jak każdy naród. Dziś można ich albo wytępić (opcja Miloszevicia) albo ucywilizować we własnym kraju (opcja USA/UE). Nikt nie znalazł 3-go wyjścia bo dziś 3-go wyjścia już nie ma. Autonomia byłaby dobra 20 lat temu ale dla Slobo autonomia była taką samą abstrakcją jak miłość bliźniego u Stalina.

Nie są oddzielnym narodem tylko częścią narodu albańskiego. A przy naprawdę sprawnej międzynarodowej kontroli autonomia wcale by nie musiała być abstrakcją. Pewnie powiesz że taka sprawna międzynarodowa kontrola to mrzonka. Cóż, taka sama jak cały ten region w Schengen :)

niezawodny napisał(a):Ano właśnie - prawo zasiedzenia - bardzo celna uwaga. A wiesz że prawo zasiedzenia to fundamentalne prawo, które znajdziesz w każdym kodeksie cywilnym opartym na prawie rzymskim? Czytaj - znajdziesz to prawo w całej cywilizowanej Europie od Atlantyku po Wisłę. Żeby nie było że konfabuluję: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiedzenie

Dla prywatnych nieruchomości - 30 lat przy złej woli faktycznego właściciela. Przenosząc to na całe państwa/regiony - 30 lat to trochę mało. A poza tym to cały czas była WSPÓŁwłasność, nie tylko wg stanu prawnego ale i faktycznego.

niezawodny napisał(a):Cóż, Baskowie, Katalończycy i Kosowarzy mają inne zdanie. Może jednak warto wziąć je pod uwagę?

W 2 pierwszych przypadkach - sercem się z nimi zgadzam, pragmatyzm mówi że to tylko przysporzy kłopotów. W tym ostatnim - coś się we mnie buntuje przeciw sposobowi powstania tego państwa. Byłem tam, gadałem z ludźmi, znam argumenty obu stron i jakoś się wewnętrznie nie mogę z tym zgodzić. A i pragmatycznie mi się wydaje że może być z tego więcej złego - świat sobie hoduje 2 wrzody na dupie, jeden obok drugiego.
1) Nasilenie serbskiego nacjonalizmu.
2) Rozbudowa islamskiego fundamentalizmu w Kosowie jako państwie też będzie łatwiejsza.
Ale może Wujek Sam ma taką politykę, w końcu instytucja wroga też jest potrzebna - można jego istnieniem usprawiedliwić wiele swoich działań.

niezawodny napisał(a):Kiedy się w końcu wybierzesz na jakaś "porządną" górę :?: :wink: :lol: Na jakąś Czomolungmę, K2 albo wyżej :wink: :?: Czytałem relację z Bułgarii i doszedłem do następujących wniosków; Skoro najwyższy szczyt Bałkanów obróciłeś w jeden dzionek i to niecłay to K2 chyba obskoczysz max w 3 dni :wink: A po drodze wejdziesz na coś ciut niższego :wink:
Tak czy siak, czekam na relację minimum z 5-tysięcznika 8)

A ja czekam na okazję. Poczekamy, zobaczymy. Na razie mam bliższe plany - może niezbyt wysokie ale takie że przebiją to co do tej pory :D
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.02.2008 22:49

mkm napisał(a):Tak to jest gdy główną gałęzią gospodarki jaką jest przemysł wydobywczy , kierują '' fachowcy '' z nadania Warszawy .

Wiesz, a wydawało mi się, że Gierek był Wasz.;)
To jemu zawdzięczacie to co sie teraz dzieje.
A przecież on ze Śląska, górnik, brat-łata i w ogóle.
A w Warszawie to chwilowo.
Dobrze, że chociaż tyle, bo tak to mamy dwupasmówkie Warszawa - Śląsk :)

Pozdrawiam
Rafał
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 22:54

tygrys500 napisał(a):
mkm napisał(a):

Żeby te pieniądze trafiły do najbardziej potrzebujących ,ale pewnie trafią w brudne łapska ludzi z UCK .Na całe szczęście część Europy nie poparła rozbioru Serbi ,a czytając wpisy na onecie widać że większość Polaków jest sercem z Serbami.

Bo większość Polaków nie dała się zwariować propagandzie antyserbskiej :!: Polacy i Serbowie zawsze odnosili się do siebie z wielkim szacunkiem :D I niech tak zostanie , szczególnie teraz , w tych trudnych chwilach dla Serbii :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 22:57

asikx napisał(a):
mkm napisał(a):Tak to jest gdy główną gałęzią gospodarki jaką jest przemysł wydobywczy , kierują '' fachowcy '' z nadania Warszawy .

Wiesz, a wydawało mi się, że Gierek był Wasz.;)
To jemu zawdzięczacie to co sie teraz dzieje.
A przecież on ze Śląska, górnik, brat-łata i w ogóle.
A w Warszawie to chwilowo.
Dobrze, że chociaż tyle, bo tak to mamy dwupasmówkie Warszawa - Śląsk :)

Pozdrawiam
Rafał

On z Zagłębia :D , a to niestety nie Śląsk :D Przykro mi :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.02.2008 22:58

mkm napisał(a):On z Zagłębia :D , a to niestety nie Śląsk :D Przykro mi :wink:

Ano racja, przyznaję. Ale farbowane lisy trafiają się wszędzie :lol:

Pozdrawiam
Rafał
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 23:21

Oj nie byl byś Ty taki mądry :wink: gdybyś zjechał choć raz 1000m pod ziemię i na własne oczy zobaczył to piekło 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone