AndrzejJ. napisał(a):A wydawało się,ze to mądry człowiek.
,
I tu się zgodzę,pośpiech "jest wskazany TYLKO przy łapaniu pcheł" mówi przysłowie.
Emocje,emocje,emocje.
zawodowiec napisał(a): Niezawodny kiedyś pisał że to się samo rozwiąże jak Serbia i Kosowo razem z całymi Bałkanami wejdą do Schengen. Wszystko pięknie, ale realnie nawet do UE im jeszcze daleka droga, nie mówiąc o Schengen.
zawodowiec napisał(a):Unia to ciężka biurokratyczna krowa...
zawodowiec napisał(a):Zgodnie z takim myśleniem za kilka-kilkanaście lat będziemy mieli państwa macedońskich Albańczyków i czarnogórskich Albańczyków.
Najlepiej zaproponujmy dla nich od razu nazwy i flagi. Albo jeszcze prościej - od razu przyłączmy do Albanii.
zawodowiec napisał(a):Wydaje mi się że warunkiem istnienia państwa jest naród. Czy naród kosowski jest oddzielnym narodem? To przecież po prostu kosowscy Albańczycy (do niedawna serbscy Albańczycy).
zawodowiec napisał(a):No właśnie, jeśli ktoś ma prawo do własnego państwa to prędzej Baskowie czy Katalończycy niż kosowscy Albańczycy. To są oddzielne narody mieszkające na swoich ziemiach w naszych kategoriach "od zawsze", a Kosowarzy nie są oddzielnym narodem tylko Albańczykami którzy powoli przejęli Kosowo prawem zasiedzenia
zawodowiec napisał(a):Chociaż nie jestem przekonany czy powstanie państw Basków czy Katalończyków byłoby na dziś najszczęśliwszym rozwiązaniem. O państwie Kosowo nie mówiąc.
caal napisał(a):"arabusy"???????? a cóż to za określenie niezawodny?
Być może cała Europa kiedyś będzie kontynentem islamskim - "chrześcijanie" kiepsko się rozmnażają, za to chętnie imprortują muzułmanów bo nie ma komu sprzątać śmieci - vide Niemcy, Francja czy nawet Wielka Brytania. W Niemczech już nawet zamieniono pierwsze 2 kościoły na meczety i co ciekawe sam Kościół się na to zgodził bo nie było kasy na utrzymanie...
Oczywiście zawsze będzie można tych "albańców" wypędzić albo jakoś inaczej "utylizować" - zawsze znajdzie się do tego jakiś Miloszević a wtedy będzie wielkie halo że oto Francja ogłosiła się krajem muzułmańskim i wprowadza szariat... Nie tędy droga.
niezawodny napisał(a):Lubuszanin napisał(a):Jak to mowi stare powiedzenie " Jesli wlazles miedzy wrony, musisz krakac jak i one " Nic dobrego z tego nie bedzie , tylko arabusy beda miec blizej do UE.
Siejesz niewiedzę (ale spokojnie, nie jesteś w tym osamotniony ) - "arabusy" przyjezdżają do UE głownie na zaproszenie Francji, głównej protektorki Maghrebu albo przez nieszczelne granice Hiszpanii, zwłaszcza te na kontynencie afrykańskim albo kraulem via Gibraltar. Arabusy pojawiały się w Kosowie czy BiH gdy była tam wojna bo lokalna bieda nigdy ich nie interesowała.
Lubuszanin napisał(a):Jak tak dalej Polacy zaczna sie osiedlac we wschodnich Niemieckich landach, to tez beda mieli prawo z czasem zalozyc swoje panstwo, a moze przylaczyc do Polski?.A moze Ślazacy powinni juz sie odlaczyc.Z tego co slyszalem w TV, powstajace panstwo Kosowo nigdy dotad nie istnialo, wiec na jakiej podstawie chca sie oderwac?.
caal napisał(a):Ależ Ciebie chciałam zapytać, bo zauważyłam takie właśnie stwierdzenia, mógłys to jakoś rozwinąć?Być może cała Europa kiedyś będzie kontynentem islamskim - "chrześcijanie" kiepsko się rozmnażają, za to chętnie imprortują muzułmanów bo nie ma komu sprzątać śmieci - vide Niemcy, Francja czy nawet Wielka Brytania. W Niemczech już nawet zamieniono pierwsze 2 kościoły na meczety i co ciekawe sam Kościół się na to zgodził bo nie było kasy na utrzymanie...
Oczywiście zawsze będzie można tych "albańców" wypędzić albo jakoś inaczej "utylizować" - zawsze znajdzie się do tego jakiś Miloszević a wtedy będzie wielkie halo że oto Francja ogłosiła się krajem muzułmańskim i wprowadza szariat... Nie tędy droga.niezawodny napisał(a):Lubuszanin napisał(a):Jak to mowi stare powiedzenie " Jesli wlazles miedzy wrony, musisz krakac jak i one " Nic dobrego z tego nie bedzie , tylko arabusy beda miec blizej do UE.
Siejesz niewiedzę (ale spokojnie, nie jesteś w tym osamotniony ) - "arabusy" przyjezdżają do UE głownie na zaproszenie Francji, głównej protektorki Maghrebu albo przez nieszczelne granice Hiszpanii, zwłaszcza te na kontynencie afrykańskim albo kraulem via Gibraltar. Arabusy pojawiały się w Kosowie czy BiH gdy była tam wojna bo lokalna bieda nigdy ich nie interesowała.
Znaczy co? Kosowarzy nie są narodem? To czym są? Jakimś dzikim plemiem
live_to_ride napisał(a):No właśnie - jako że urodziłem się i mieszkam na Górnym Śląsku też mnie czasami krew zalewa gdy patrzę ile wypracowuje mój region a ile do niego wraca. Co powiecie na odłączenie Górnego Śląska od Polski? Dawno już powstały odpowiednie organizacje ( http://www.raslaska.aremedia.net ) więc w czym problem szanowni forumowicze popierający niepodległość Kosova?
live_to_ride napisał(a):Lubuszanin napisał(a):Jak tak dalej Polacy zaczna sie osiedlac we wschodnich Niemieckich landach, to tez beda mieli prawo z czasem zalozyc swoje panstwo, a moze przylaczyc do Polski?.A moze Ślazacy powinni juz sie odlaczyc.Z tego co slyszalem w TV, powstajace panstwo Kosowo nigdy dotad nie istnialo, wiec na jakiej podstawie chca sie oderwac?.
No właśnie - jako że urodziłem się i mieszkam na Górnym Śląsku też mnie czasami krew zalewa gdy patrzę ile wypracowuje mój region a ile do niego wraca. Co powiecie na odłączenie Górnego Śląska od Polski? Dawno już powstały odpowiednie organizacje ( http://www.raslaska.aremedia.net ) więc w czym problem szanowni forumowicze popierający niepodległość Kosova?
Tu nie chodzi o to kto jest dobry a kto zły: Albańczycy czy Serbowie.
Niepodległe Kosovo to pomyłka!
Lubuszanin napisał(a):Arabus, Polaczek, Kacap, Szkop, Makaron, Żabojad..powiedzmy, ze to takie pieszczotliwe zdrobnienia
niezawodny napisał(a):Lubuszanin napisał(a):Arabus, Polaczek, Kacap, Szkop, Makaron, Żabojad..powiedzmy, ze to takie pieszczotliwe zdrobnienia
A to pieszczoch z ciebie... Ciekawe jak zdrabniasz swoją małżonkę ew. małżonka (spoko, jestem tolerancyjny)
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko