Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.02.2008 10:40

mkm napisał(a):Gdyby Łemkowie mieli poparcie '' Wielkiego Brata " to dawno byś miał Kosovo w Polsce . :wink:

Aha, następny wielbiciel rozwiązywania problemów na zasadzie "Akcja Wisła". I zapewne jesteś dumny że rozwiązliśmy problem Łemków na zawsze? Że zniszczylismy ich kulturę, która tak bardzo bodła cię w oczy?
Ale wiesz mkm - czasem takie akcje się nie udają. I akurat masz pecha - w Kosowie serbska "akcja wisła" zakończyła się niepodległoscią Kosowa - zamiast wygnać Albańczyków dziś Serbowie sami uciekają z Kosowa. Kto wyciaga kij musi się liczyć że też może oberwać.

tygrys500 napisał(a):PAP a jak wytłumaczyć dojście do władzy Hitlera przecież wybrał go jeden z najbardziej cywilizowanych narodów ,o poparciu Albańców nie wspomnę.Natomiast Slobodan był patriotą ,ale mniejsza z tym ,najważniejsze że w Hadze nic mu nie udowodniono. Więc za co Serbowie mają płacić ?

Tzw. "złote myśli Tygrysa":
Albańcy wybrali Hitlera a Slobo był patriotą bo nic mu nie udowodniono.
A wiesz Tygrys że Hitlerowi i Stalinowi też nigdy niczego nie udowodniono, czyli oni też byli patriotami... :lol:
kkrzys
Croentuzjasta
Kosowo

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 18.02.2008 11:00

Pierwszy raz byłem w Serbii w latach 80-tych.To co mnie najbardziej zaskoczyło ,to relacje wewnątrz narodowościowe.Pomimo naturalnej mieszanki małżeństw w ramach federacji,często słyszałem z ust Serbów :
Słoweńcy -to Germanie , niewiele wnieśli do naszej Jugosławii.
Chorwaci-separatyści ,tylko oglądają się na swoje.
Czarnogórcy - dziki naród.
Bośniacy - coś gorszego od Cygana.
Albańcy w Kosowie - mafia i nieroby.

Moim zdaniem to pogarda dla innych narodów Jugosławii doprowadziła
do jej rozpadu.
Nie bez winy pewnie ,pozostają narody które chciały samodzielności.
Ale karty w rękach długo pozostawały w rękach Belgradu.
A rozdania wypadały fatalnie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.02.2008 11:03

tygrys500 napisał(a): PAP a jak wytłumaczyć dojście do władzy Hitlera przecież wybrał go jeden z najbardziej cywilizowanych narodów ,o poparciu Albańców nie wspomnę.Natomiast Slobodan był patriotą ,ale mniejsza z tym ,najważniejsze że w Hadze nic mu nie udowodniono. Więc za co Serbowie mają płacić ?

tygrys,

Co do Hitlera, to mamy pełną analogię do Slobo :) ... wybrał go naród niemiecki, niejako niechcący (coś jak my Lecha K. :( ), a potem jak Hitler zaczął rozrabiać, na czas go ów naród nie usunął od władzy, skutkiem czego na dłuższą metę poniósł bardzo dużą karę, bo sam się poniżył i unicestwił (patrz upadek III Rzeszy i jej dalszy rozbiór) ... tyle, że ten naród w swej większości opuścił głowę w pokorze i oddał się karze i nie szukał winnych dookoła ...

Co do Slobo i jego winy ... no cóż, chyba się powstrzymam od komentarza ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 18.02.2008 13:01

O tak niezawodny, stanowczo powinieneś się douczyć, a naukę najlepiej rozpocznij od czytania ze zrozumieniem.
Nie wmawiaj mi, że mam wrogi stosunek do Albańczyków. Gdzies coś takiego napisałam? Uważam jedynie, że Kosovo powinno pozostać serbskie. Kosovo serbskie, nigdzie nie napisałam, że państwo Albania nie powinno istnieć :roll: Co do kolebki państwowości serbskiej, to żadne Twoje złosliwostki tego faktu nie zmienią. Zastanów się może nad własną tolerancją, skoro wszystkim, którzy uważają inaczej niz Ty zarzucasz jej brak. Jedynie słuszne poglądy sa uprawnione przy wynikach w tabliczce mnożenia. Resztę wykwitów Twojego intelektu pozostawię bez komentarza, bo jak to się kolokwialnie mówi - nie będę się kopać z koniem.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.02.2008 13:38

Jest mi wstyd! Musi to wybrzmieć!

W jednym zdaniu umieszczamy Hitlera, Milosevica, którego określamy (ukochany) Slobo i Prezydenta RP Lecha K. wybranego przez naród niejako niechcący?!
Stawianie w jednym szeregu naszego narodu z narodem serbskim, jest to już brak szacunku dla samego siebie i własnych dzieci.

Tak sza-cu-nku i uznania w świecie nie zdo-bę-dzie-my.

Przykro mi, ale jest to prowadzenie polemiki wg szkoły Jana Rema, zawsze się coś przylepi. Wśród czarnych umieśćmy i białe litery a "Główny Urząd Kontroli Publikacji i Widowisk" tego nie wyłapie. Jednak naród nauczył się czytać pomiędzy wierszami, oglądać i słuchać dzienników telewizyjnych czytanych przez m. in. Tumanowicza i Kozerę.

Być może o jedno, dwa zdanie za dużo, jednak w tym miejscu bardzo potrzebne.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.02.2008 13:59

caal napisał(a):O tak niezawodny, stanowczo powinieneś się douczyć, a naukę najlepiej rozpocznij od czytania ze zrozumieniem.
Nie wmawiaj mi, że mam wrogi stosunek do Albańczyków. Gdzies coś takiego napisałam? Uważam jedynie, że Kosovo powinno pozostać serbskie.

Kosowo ma pozostać serbskie...hmm... To samo dokładnie mówił Miloszević... I tylko jeden był szkopuł w tym co mówił - Serbowie nie bardzo chcieli mieszkać w zapyziałym Kosowie tylko woleli emigrować do zabranej Węgrom, świetnie rozwiniętej-zamożnej Wojvodiny i do Belgradu. A Albańczykom w Kosowie pasowało, więc dziś Kosowo jest albańskie. Nic nie jest wieczne a już na pewno nie granice i demografia. A to demografia właśnie decyduje o granicach a nie chorzy z nienawiści ludzie ala Miloszević i ich mity o kolebkach.
Być może cała Europa kiedyś będzie kontynentem islamskim - "chrześcijanie" kiepsko się rozmnażają, za to chętnie imprortują muzułmanów bo nie ma komu sprzątać śmieci - vide Niemcy, Francja czy nawet Wielka Brytania. W Niemczech już nawet zamieniono pierwsze 2 kościoły na meczety i co ciekawe sam Kościół się na to zgodził bo nie było kasy na utrzymanie...
Oczywiście zawsze będzie można tych "albańców" wypędzić albo jakoś inaczej "utylizować" - zawsze znajdzie się do tego jakiś Miloszević a wtedy będzie wielkie halo że oto Francja ogłosiła się krajem muzułmańskim i wprowadza szariat... Nie tędy droga.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.02.2008 14:06

bonar napisał(a): W jednym zdaniu umieszczamy Hitlera, Milosevica, którego określamy (ukochany) Slobo i Prezydenta RP Lecha K. wybranego przez naród niejako niechcący?!
Stawianie w jednym szeregu naszego narodu z narodem serbskim, jest to już brak szacunku dla samego siebie i własnych dzieci.

bonar,

Jak rozumiem nawiązujesz do mojego postu, więc śpieszę z wyjaśnieniem, bo najwyraźniej mój skrót myślowy nie był czytelny, za co przepraszam ...

Mnie chodziło jedynie o sam fakt DOJŚCIA od władzy wszystkich wymienionych ... że każdy naród wybierał i/lub popierał danego pana na swojego wodza w dobrej wierze, bo w momencie wyboru sprawiał dobre wrażenie, a po czasie okazywało się, że jest innym człowiekiem niż, ten na jakiego się kreował przed nastaniem na urząd, stąd wielu dochodziło do wniosku, że postawiło nie na tego co potrzeba i było wyborem rozczarowane ... i TYLE ... kropka ... nie miałem i nie mam zamiaru porównywać dalszych dokonań nam miłościwie panującego z pozostałymi, bo OCZYWIŚCIE byłoby to nie na miejscu :!: ... przy całej krytyce jakiej można poddać naszego Wodza, pozostaje On przywódcą cywilizowanym, nie uciekającym się do zbrodnii jako metody sprawowania władzy ! ... więc tak to proszę odbieraj / odbierajcie Drodzy Forumowicze, bo żadnego ukrytego postekstu pod tym nie ma ...

Pozdrawiam,

PAP
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 18.02.2008 14:14

niezawodny napisał(a):
caal napisał(a):O tak niezawodny, stanowczo
Oczywiście zawsze będzie można tych "albańców" wypędzić albo jakoś inaczej "utylizować" - zawsze znajdzie się do tego jakiś Miloszević a wtedy będzie wielkie halo że oto Francja ogłosiła się krajem muzułmańskim i wprowadza szariat... Nie tędy droga.

To w jaki sposób rozwiązywać takie konflikty?

Weźmy choćby Basków, którzy nie mają własnego państwa i od lat walczą o własną państwowość. Idąc przykładem Kosowa, można z Hiszpanii wyłączyć Katalonię jako kraj Basków. Podziały demograficzne nie mogą być jedynym kryterium tworzenia państw czy zmian granic. Swoją drogą pozostaje kwestia zgodności proklamacji niepodległości Kosowa z publicznym prawem międzynarodowym.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.02.2008 14:19

Przepraszam, że się wtrącam, ale wyluzujcie z tym zacietrzewieniem bo komaciek już w usta caal włożył słowa niezawodnego... że tak odeślę do swojego wątku jak nie powinno się robić i jak powinno się robić cytując

Pozdrav :papa:

P.S. Czytam ten wątek z uwagą :!:
Ostatnio edytowano 18.02.2008 15:35 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 18.02.2008 14:21

Dzięki Leszku, tak, stanowczo pod tym się nie podpisuję :twisted:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.02.2008 15:25

bonar napisał(a):Stawianie w jednym szeregu naszego narodu z narodem serbskim, jest to już brak szacunku dla samego siebie i własnych dzieci.

No jasne... Bo tylko MY POLACY jesteśmy narodem wybranym, bo tylko MY POLACY mamy patent na wszechwiedzę i nieomylność, bo tylko MY POLACY wierzymy w prawdziwego Boga. To nie honor nas stawiać z jakimiś tam Serbami...
Ciekawy punkt widzenia.

Pozdrawiam
Rafał
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 15:49

A oto wrażenia żołnierza z pobytu w Kosovie :

Byłem w wojskowej misji stabilizacyjnej w Kosowie i podzielę sie moimi wrażeniam

Jak jechaliśmy do Kosowa to ostrzegano nas przed złymi Serbami którzy mordują niewinnych Albańczyków (tak opisywały broszury NATO rozdawane żołnierzom) abyśmy zrozumieli cel misji.
Po kilkutygodniowym pobycie i wielu patrolach całkowicie zrewidywałem swoje pogłądy i stwierdziłem że:
SERBOWIE: byli do wojsk NATO przyjażnie usposobieni, ich styl życia, praca niczym się nie różnili od normalnych Europejczyków. Patrolując miejscowości Serbskie nigdy mój konwój nie został zaatakowany.

ALBAŃCZYCY: patrolując miejsowości Albańskie zauważyłem sceny jak z filmów grozy. Często byliśmy obstrzeliwani, mieszkańcy tych miejscowości nic nie robili. Zauważyłem że zyją oni z przemytu narkotyków, porwań dla okupu, handlu kobietami.
Nigdy nie zapomnę jednej sceny jak zatrzymaliśmy podejrzanie wyglądającego śniadego faceta który szedł z rękami w kieszeniach, a za nim maszerowała kobieta- blondynka niosąc na plecach ogromną wiązkę gałęzi.
Dlaczego ta scena zapadła mi w pamięci, nie dlatego że wśród Albańczyków kobiety są nikim i takie sceny widziałem wielokrotnie. Tylko dlatego że jak ich zaczeliśmy sprawdzać czy coś nie przemycają to okazało się że ta kobieta to POLKA!! i jest żoną tego gościa. Posiadam zdjęcia tej sceny i mogę je pokazać.

Zastanawiam się skąd się biorą w rozwiniętych krajach takie panie które żyjąc w wolnym tolerancyjnym świecie pakują się w związki z osobami innej kultury (muzułmanie) gdzie są pomiatane i pozbawione praw.
Wojska NATO uwolniły w Kosowie niezliczoną ilość kobiet- ofar handlu żywym towarem którymi Albańczycy handlowali jak zwierzętami. Wiele z tych pań to były osoby z Europy wschodniej w tym z Polski, przeznaczone na sprzedaż do burdeli w Europie.
A narkotyki wśród Albańczykówsą pełnią rolę nieformalnego środka płatniczego.
Dziwne że o tych tematach nikt nie pisze, czyżby poprawność polityczna zabraniająca żle mówić o Albańczykach, a wyjaskrawiać przęstępstwa Serbów.

CZARNO WIDZĘ PRZYSZŁOŚĆ EUROPY, KTÓRA DĄŻY DO SAMOUNICESTWIENIA PROWOKUJĄC WYBUCH 3 WOJNY ŚWIATOWEJ.
PO PROSTU POWSTANIE PRECEDENS I W CAŁEJ EUROPIE ZACZNĄ SIĘ ODŚRODKOWE RUCHY WYZWOLEŃCZE MNIEJSZOŚCI ETNICZNYCH (ROSJANIE, MUZUŁMANIE, BASKOWIE, KATALOŃCZYCY, WĘGRZY, TURCY, MAROKAŃCZYCY ITD;)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.02.2008 15:56

asikx napisał(a):
bonar napisał(a):Stawianie w jednym szeregu naszego narodu z narodem serbskim, jest to już brak szacunku dla samego siebie i własnych dzieci.

No jasne... Bo tylko MY POLACY jesteśmy narodem wybranym, bo tylko MY POLACY mamy patent na wszechwiedzę i nieomylność, bo tylko MY POLACY wierzymy w prawdziwego Boga. To nie honor nas stawiać z jakimiś tam Serbami...
Ciekawy punkt widzenia.

Pozdrawiam
Rafał

bonar jak czasami coś palnie to trzeba się wstydzić za niego niestety :roll:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2008 16:05

PAP napisał(a):
mkm napisał(a):
PAP napisał(a):
mkm napisał(a):Na dobranoc Królowa Bałkanów zaśpiewa chorwacką pieśń - :wink:

mkm,

Widzę, że lubisz nas katować tą panią Arkanową z doklejonym silikonem :wink: ... toż to za samą jej twórczość Serbowie powinni mieć jeszcze dołożone embargo :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP

... to ja Ci PAPie jeszcze dołożę , tym razem bez silikonu - :D
Laku noc :D :wink:

mkm,

A skąd Ty wiesz, że to cóś jest bez silikonu :wink: :?: :lol: :lol: ...

Ja mogę pojąć, że Ty odnajdujesz przyjemność w patrzeniu na te panie, mogę nawet zrozumieć, że nie lubisz Albańczyków, ale nie mogę ogarnąć jak Ty możesz tego słuchać 8O 8O 8O 8O 8O :?: ...

Idąc tym tropem, proponuję aby Serbom na pocieszenie wysłać kilka naszych damskich 'gwiazd' ... wpasowałyby się w tą niszę rynkową w 100% :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP

P.S. Bądź człowiekiem i nie wysyłaj kolejnych dedykacji, bo zasnąć nie będę mógł od tej 'muzyki' :roll: :lol: :lol: ...

Chyba Cię lubię :D

Niech to piękne poniedziałkowe popołudnie , z wolnym albańskim Kosovem , umili Tobie i wszystkim Twoim bliskim - Natasa
z '' węgierskiej '' Vojvodiny - - silikon :?: Jak myślisz :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 18.02.2008 16:08

Jak tak dalej Polacy zaczna sie osiedlac we wschodnich Niemieckich landach, to tez beda mieli prawo z czasem zalozyc swoje panstwo, a moze przylaczyc do Polski?.A moze Ślazacy powinni juz sie odlaczyc.Z tego co slyszalem w TV, powstajace panstwo Kosowo nigdy dotad nie istnialo, wiec na jakiej podstawie chca sie oderwac?.
Ostatnio edytowano 18.02.2008 18:03 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone