PAP napisał(a):caal napisał(a):PAP napisał(a):Z tego co czytam 'na gorąco', to na tą chwilę za rzucanie kamieniami i nie tylko zabrali się twoi bracia krwi, miłujący pokój Serbowie
...
A dziwisz im się? Czy maja sie obwiesic amerykańskimi flagami i tańczyc z radości?
Przecież należało sie tego spodziewać.
caal,
Szczerze mówiąc, to jeśli idzie o zachowania Serbów, to mnie nic już chyba nie jest w stanie zadziwić. Z własnego osobistego doświadczenia wiem, że wielu z nich to mili i ciepli ludzie, ale mają coś w sobie, że w masie 'dziczeją' i są w stanie popierać, a przynajmniej tolerować, zachowania czy zjawiska, które nigdy nie powinny mieć miejsca
... no bo jak wytłumaczyć dojście do władzy i pozostawanie przy niej przez tyle lat Milosevica
... Przecież normalny naród powinnien go własnoręcznie odstrzelić, gdy ten zaczął swoje 'popisy' w HR i BiH
... a Serbowie nic, nie tylko go tolerowali, a wielu dało się ponieść jego nacjonalistycznej zbrodniczej ideologii ... dopiero po wielu porażkach i klęskach się kapnęli, że Slobo źle robii interesom Serbii i go odsunęli od władzy ... a i tak wielu uważa go do dziś za bohatera narodowego
... za co
... i ja się pytam jak to jest możliwe w erze internetu i globalnej komunikacji
... przecierz nie można wszystkiego zwalać na 'obiektywną' serbską telewizję ...
Mkm pisze o antyserbskiej propagandzie ... a kto mordował, gwałcił, palił, i niszczył w HR i BiH, potem Kosovie, dając takim CNN'om super pożywkę dla tego typu newsów
... przyjmując nawet wersję, że media zachodnie były tendencyjne (a jakie media nie są tendencyjne
... czy obiektywizm przekazu jest możliwy
), to gdyby Serbowie grzecznie chodzili do kościoła i nikomu nie wadzili, to by nie było na czym opierać tej antyserbskiej propagandy
... przecież nikt nie robił propagandy antysłoweńskiej czy antymacedońskiej, bo te narody nie dopuszczały się podobnych zachowań
...
Reasumując, jak pisało to już kilku przedpiszców, uważam, żę Serbowie są sami sobie winni tego co mają dziś, bo zbyt długo pozwalali na rządy ludzi niegodziwych i teraz płacą grupową karę za to ... to, że cierpią przy tym niewinni, to prawda, ale jeżeli ojciec trójki dzieci okazuje się być mordercą i idzie do więzienia, to też cierpią niewinne dzieci i ich reputacja
... taka kolej rzeczy ...
caal napisał(a): Ja tez sobie czytam, Abchazja i Osetia zamierzaja wystapić do ONZ o uznanie ich separatystycznych dążeń. Ciekawe kto następny
Moim zdaniem, jeżeli to miałoby uspokoić codzienne życie w tych krajach, to ja jestem też za ich niepodległością ...
Pozdrawiam,
PAP