Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 22:34

Rambo54 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Rambo54 napisał(a):Ale mamy demokracje.

A znasz lepszy system :?:

Nie znam.

Teraz ja pytam na tym samym poziomie.

A znasz jakieś rozwiązanie dla Kosova, poza wymysłem Thaciego.?

Już to wklejałem - prób rozwiązania było wiele, ponieważ żadne były nie udane, może ta ostatnia jest najlepsza - trzeba dać jej szanse.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 22:35

caal napisał(a):PAP, ale szczęśliwie stawanie w poprzek Ameryce jeszcze karalne i ścigane nie jest, ufff :)
Przekaz CNN to jest dla mnie papka, taka mniej więcej jak informacje w radio ZET. Dla mnie to niestrawne. Ale staram się w interesujących mnie tematach, w dążeniu do wyrobienia sobie jakiegoś zdania, śledzić różne media. Swego czasu uważnie i namietnie oglądałam Al-Dżazire, którą dość lubię.

caal,

Karalne nie jest, ale jest faktem, o którym należy pamiętać :) ... nawet głupi komuter nie może się po ichniemu normalnie nazywać :wink: ... prawda :?: :lol: :lol: ...

Jeżeli idzie o obiektywizm info, to mnie idzie ino o to, że jak się coś nie stanie, to potem nie ma na czym robić news'a :) ... gdyby Kwaśniewski nie 'wyglądał dziwnie' na wykładzie, Ziobro zdał laptop w stanie 'prosto z kartonu', a Romka chłopcy nie 'zamawiali pięciu piw', to by nie było czego się czepiać :) ... to samo tyczy się Bałkanów i tego jak je postrzega CNN czy inne media ... fakty można różnie podać, ale nie można ich zmienić o 180 stopni :) ... a 'smak', że Kwach lubi wypić pozostaje i ciągnie się długi czas i nie można winić mediów, że to ich wina ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 22:42

PAP napisał(a):fakty można różnie podać, ale nie można ich zmienić o 180 stopni :)

ehh i tu się mylisz, można otóż :)

a co do reszty zgoda, co do "ordynatera" też :)
i tak, chyba dlatego mnie tak wkurza ta papka medialna i to robienie seriali z bzdetów, żeby czas antenowy wykorzystać :roll:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 22:44

mkm napisał(a):Na dobranoc Królowa Bałkanów zaśpiewa chorwacką pieśń - :wink:

mkm,

Widzę, że lubisz nas katować tą panią Arkanową z doklejonym silikonem :wink: ... toż to za samą jej twórczość Serbowie powinni mieć jeszcze dołożone embargo :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 22:45

PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 22:54

caal napisał(a):
PAP napisał(a):fakty można różnie podać, ale nie można ich zmienić o 180 stopni :)

ehh i tu się mylisz, można otóż :)

caal,

Fakty można naaaaciągać, ale nie przeinaczać :) ... to Serbowie napadli na Vukovar, niezależnie od tego kto oddał pierwszy strzał ... to Serbowie ostrzeliwali Sarajevo ... to Serbowie wymordowali masowo w Srebrenicy ... to Serbowie ostrzeliwali Dubrovnik ... to Serbowie robili czystki w Kosovie ... a to, że spotykało się to z reakcją drugiej strony i że cierpieli przy tym zwykli Serbowie, co nie zawsze było pokazywane w CNN, to tyż prawda :( ... ale główne fakty są niepodważalne i główny winowajca jest oczywisty, niezależnie od tego kto i jak je przekazuje :roll: ... no może z wyjątkie serbskiej TV :wink:

Pozdrawiam,

PAP
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 23:04

PAP napisał(a):

mkm,

Widzę, że lubisz nas katować tą panią Arkanową z doklejonym silikonem :wink: ... toż to za samą jej twórczość Serbowie powinni mieć jeszcze dołożone embargo :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP

... to ja Ci PAPie jeszcze dołożę , tym razem bez silikonu - :D
Laku noc :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 23:07

Rambo54 napisał(a): sz

8) ech kiedy będzie lato !!!!!!!!!!!!!!!!!! 8) 8) 8) 8) nawet niech to bedzie lato w Albani :P

Każda pliska swój ogonek chwali :wink: Serbia też jest ładna
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 23:16

mkm napisał(a):... to ja Ci PAPie jeszcze dołożę , tym razem bez silikonu - :D

8O O przepraszam :evil: mkm - Seka była dla mnie :!: :wink:

I musisz przyznać, że Genta wcale Serbkom pola nie ustępuje :lol:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 23:24

mkm napisał(a):
PAP napisał(a):

mkm,

Pozdrawiam,

PAP

... to ja Ci PAPie jeszcze dołożę , tym razem bez silikonu - :D

mkm,

A skąd Ty wiesz, że to cóś jest bez silikonu :wink: :?: :lol: :lol: ...

Ja mogę pojąć, że Ty odnajdujesz przyjemność w patrzeniu na te panie, mogę nawet zrozumieć, że nie lubisz Albańczyków, ale nie mogę ogarnąć jak Ty możesz tego słuchać 8O 8O 8O 8O 8O :?: ...

Idąc tym tropem, proponuję aby Serbom na pocieszenie wysłać kilka naszych damskich 'gwiazd' ... wpasowałyby się w tą niszę rynkową w 100% :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP

P.S. Bądź człowiekiem i nie wysyłaj kolejnych dedykacji, bo zasnąć nie będę mógł od tej 'muzyki' :roll: :lol: :lol: ...
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 23:33

No to na dobranoc serbska pieśń z Kosova

na oko silikonów jakoś nie widać, dziewczyna ładna, a i chlopcy niczego sobie :)
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 18.02.2008 01:30

Dla każdego, choć czyta sie nie łatwo

http://www.allegro.pl/item312281481_nat ... beina.html
Ostatnio edytowano 18.02.2008 09:21 przez Rambo54, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.02.2008 08:28

Rambo54 napisał(a):Dla każdego, choć czyta sie nie łatwo

http://www.allegro.pl/item312281481_nat ... beina.html[url][/url]

Teraz sie otwiera :papa:
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 18.02.2008 10:11

PAP napisał(a):
caal napisał(a):
PAP napisał(a):Z tego co czytam 'na gorąco', to na tą chwilę za rzucanie kamieniami i nie tylko zabrali się twoi bracia krwi, miłujący pokój Serbowie :( ...

A dziwisz im się? Czy maja sie obwiesic amerykańskimi flagami i tańczyc z radości?
Przecież należało sie tego spodziewać.

caal,

Szczerze mówiąc, to jeśli idzie o zachowania Serbów, to mnie nic już chyba nie jest w stanie zadziwić. Z własnego osobistego doświadczenia wiem, że wielu z nich to mili i ciepli ludzie, ale mają coś w sobie, że w masie 'dziczeją' i są w stanie popierać, a przynajmniej tolerować, zachowania czy zjawiska, które nigdy nie powinny mieć miejsca :!: :( ... no bo jak wytłumaczyć dojście do władzy i pozostawanie przy niej przez tyle lat Milosevica :?: ... Przecież normalny naród powinnien go własnoręcznie odstrzelić, gdy ten zaczął swoje 'popisy' w HR i BiH :!: ... a Serbowie nic, nie tylko go tolerowali, a wielu dało się ponieść jego nacjonalistycznej zbrodniczej ideologii ... dopiero po wielu porażkach i klęskach się kapnęli, że Slobo źle robii interesom Serbii i go odsunęli od władzy ... a i tak wielu uważa go do dziś za bohatera narodowego :!: 8O 8O ... za co :?: :?: ... i ja się pytam jak to jest możliwe w erze internetu i globalnej komunikacji :?: ... przecierz nie można wszystkiego zwalać na 'obiektywną' serbską telewizję ...

Mkm pisze o antyserbskiej propagandzie ... a kto mordował, gwałcił, palił, i niszczył w HR i BiH, potem Kosovie, dając takim CNN'om super pożywkę dla tego typu newsów :?: ... przyjmując nawet wersję, że media zachodnie były tendencyjne (a jakie media nie są tendencyjne :?: ... czy obiektywizm przekazu jest możliwy :?: ), to gdyby Serbowie grzecznie chodzili do kościoła i nikomu nie wadzili, to by nie było na czym opierać tej antyserbskiej propagandy :!: ... przecież nikt nie robił propagandy antysłoweńskiej czy antymacedońskiej, bo te narody nie dopuszczały się podobnych zachowań :roll: ...

Reasumując, jak pisało to już kilku przedpiszców, uważam, żę Serbowie są sami sobie winni tego co mają dziś, bo zbyt długo pozwalali na rządy ludzi niegodziwych i teraz płacą grupową karę za to ... to, że cierpią przy tym niewinni, to prawda, ale jeżeli ojciec trójki dzieci okazuje się być mordercą i idzie do więzienia, to też cierpią niewinne dzieci i ich reputacja :( ... taka kolej rzeczy ...

caal napisał(a): Ja tez sobie czytam, Abchazja i Osetia zamierzaja wystapić do ONZ o uznanie ich separatystycznych dążeń. Ciekawe kto następny

Moim zdaniem, jeżeli to miałoby uspokoić codzienne życie w tych krajach, to ja jestem też za ich niepodległością ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP a jak wytłumaczyć dojście do władzy Hitlera przecież wybrał go jeden z najbardziej cywilizowanych narodów ,o poparciu Albańców nie wspomnę.Natomiast Slobodan był patriotą ,ale mniejsza z tym ,najważniejsze że w Hadze nic mu nie udowodniono. Więc za co Serbowie mają płacić ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.02.2008 10:29

caal napisał(a):Niezawodny, z Twojej wypowiedzi wynika, że kazdy ma swojego "albańca". Twoi "albańcy" to Serbowie, tak?

Wyobraź sobie (mało parwdopodobne) że nie - świat nie musi polegać na tym że każdy ma jakiegoś "albańca". Ty go masz - pokazałaś wielokrtonie w tym wątków odmawiając Albańczykom podstawowego prawa człowieka - prawa do wolności. Ja dla odmiany nie kwestionuję takiego prawa dla Serbów - niech Serbia i Serbowie żyją sobie szczęśliwi ale też niech nie uszczęśliwiają innych na siłę bo skutki widać gołym okiem w całej dawnej YU.

caal napisał(a):I zanim wszystkich nas oskarzysz o antysemityzm pomyśl przez chwilę a może puknij się w głowę, bo stanowczo Twoje wnioski są zbyt daleko idące.

Puknąłem się. Antyalbanizm jaki tu prezentujesz niczym nie różni się od antysemityzmu. A to bardzo brzydka cecha - ale jak widać nie dla każdego...

caal napisał(a):Idź, doczytaj, doucz się i przestań się kompromitować.

No to idę się douczyć o serbskiej kolebce, nienaruszlanej od poczęcia i po śmierci też :lol:

caal napisał(a):Zmuszasz mnie do tego, żebym była niegrzeczna

Każdy zachowuje się jak potrafi...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone