Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.02.2008 21:58

Nie jestem Serbofilem ale odczuwam pewien smutek , Serbia jest batorzona przez swiat już dlugo i boleśnie , pomimo zachecającej postawy w ostatnim czasie. Rozumiem że skala blędów w przeszlości jest ogromna ale ile jeszcze. ...
W związku z proklamacja Kosowa nasuwa mi się parę pytań co dalej z:
1. Zachodnią Macedonią - Albańczycy z tych terenów zapowiadają chwycenie za broń
2. Usankcjonowanie 1-go mafijnego państwa (jeśli USA i UE będzie mialo ten twór finansować to po co Kosowarcy mają rezygnować z mafijnej dzialalności i chwycić się rzetelnie budowania swojej państwowości i gospodarki
Uważam że Kosowo powinno być Serbskie
Przypomina mi to trochę Uklad Monachijski , Jaltę
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 22:07

'' Mkm pisze o antyserbskiej propagandzie ... a kto mordował, gwałcił, palił, i niszczył w HR i BiH, potem Kosovie, dając takim CNN'om super pożywkę dla tego typu newsów. ''

... mordowali , gwałcili , palili i niszczyli niestety wszyscy uczestnicy tej wojny , bez wyjątku :( Każdy chciał z tego '' płótna '' jak najwięcej wyciąć dla siebie :!:
W Krainie przed wojną większość stanowili Serbowie , a jakoś nikt im wtedy nie pomógł . Musieli uciekać bo palili , niszczyli i mordowali tym razem Chorwaci . Ale o tym się nie mówi . Przecież to tylko Serbowie są żli :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 22:09

caal napisał(a): Co do obiektywizmu mediów. Pewnie nie ma takich absolutnie obiektywnych, ale sa takie, które się przynajmniej starają. Np publiczna tv francuska, ma naprawde niezłe programy publicystyczne i bardzo dobre polityczne komentarze.
Naprawde myślisz, że scesja Abchazji i Osetii ustabilizuje życie na Kaukazie? Dopiero w dżygitach krew się zagotuje. W każdym razie precedens jest fatalny

caal,

Co do mediów francuskich czy Francji jako takiej, to podobnie jak Rosja, też często chce się tam robić 'w poprzek' Ameryce, bo to przecież Francja kolebką wszystiego co dobre jest, a nie jakieś tam dzikie kowboje, więc odrębność ich zdania od zdania dajmy na to CNN, to też temat bardziej złożony :) ... inna rzecz, że jak sprzedawać Husajnowi różne technologie w trakcie trwania embargo, to FR była pierwsza, ale to inny temat :roll: ... a generalnie, to my w Europie mamy tendencje do mądrych dyskusji, z których mało co wynika ... jak Serbia niszczyła BiH, to nikt się nie rwał z odsieczą, ale humanistów w gębie było wielu ... taka nasza specyfika :( ...

Na Zakaukaziu się nie znam, więc nie zabieram głosu, ale jestem pewien, że Rosja mogłaby lepiej moderować tamtejszą sytuację, czego niestety nie czyni :( ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 22:10

Co do Albańczyków. Nic do nich nie mam, poznałam bardzo miłych ludzi. Każdy ma jakieś doświadczenia, pozytywne, negatywne, albo jedne i drugie. I tak wyrabia sobie jakąś własną opinię, na tej próbce statystycznej. Rambo miał akurat takie, a nie inne i na tej podstawie ocenia, ma do tego prawo.
Mnie przemiły, kulturalny starszy pan w Ulcinju, Albańczyk, mówił ze smutkiem, żebym unikała Ulcinja w sezonie, bo niestety przyjeżdża wówczas dużo jego rodaków. Jak mówił "nie mają kultury, nie znają higieny..."etc. Podkreslam mówił to Albańczyk. Bardzo niechętnie wypowiadał sie na temat slynnego Bimo. Jego syn dał nam do zrozumienia, że ma on jakieś delikatnie mówiąc niejasne powiązania. Natomiast, żaden z nich nie tęsknił do zamieszkania w Albanii. Z róznych względów, m.in. z takich, że Albanią rządzą klany, to nadal społeczeństwo o silnej strukturze rodowej. Zresztą za Wielkiego przywódcy też tak było. Musi upłynąć sporo jeszcze pokoleń, żeby Albania mentalnie weszła do Europy. Dekretem się tego nie wprowadzi. Myślę, że te zależności sa trudne do zaobserwowania dla turysty i nie przeszkadzają mu one świetnie się tam bawić i podziwiać piękno zabytków i przyrody. Ale to jest poznanie powierzchowne, albo nam jest miło albo nie, albo nam się podobało albo nie. Na podstawie zyczliwości spotkanych ludzi trudno wyciagać jakies pogłębione wnioski na temat funkcjonowania tego państwa i jego społeczeństwa.
Jak mówiłam, nie mam nic do Albanczyków, nie spotkało mnie z ich strony nic niemilego. Przeciwnie. Spotkałam miłych ludzi i chcę tam pojechać.
Jednak mentalnie i kulturowo bliżej mi do Serbów, w zasadzie pod każdym względem. Poza tym Serbów lubię bardziej. A uczucia takie jak sympatia nie są mierzalne ani logiczne. Po prostu są.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 22:11

Janusz Bajcer napisał(a):
Rambo54 napisał(a):Ale mamy demokracje.

A znasz lepszy system :?:

Nie znam.

Teraz ja pytam na tym samym poziomie.

A znasz jakieś rozwiązanie dla Kosova, poza wymysłem Thaciego.?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2008 22:14

Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi antyalbańskie/proserbskie i nasuwa mi się prosty wniosek acz niezbyt odkrywczy;
KSENOFOBIA - bardzo charakterystyczna cecha Polaków w opinii światowej tutaj również potwierdza się jak na dłoni.
Zasada ksenofobiczna(stereotyp) jest prosta; "Serbowie to Słowianie tak jak my czyli bracia krwi i wiary czyli swoi zaś Albańcy to islamska chołota i obca rasa czyli wróg. Fakty nieważne. Że niby Serbowie deptali prawa człowieka - prawa "albańców"? Ależ skąd, to niemożliwe bo przecież Słowianie miłują pokój" :lol: A zatem Kosowo dla Serbów a Albańczycy won!...

Pora zejść na ziemię i spojrzeć prawdzie w oczy że w/w stereotyp ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Natomiast stosunek Polaków do Albańczyków jak żywo przypomina stosunek Polaków do swoich własnych mniejszości. Polacy też mieli kiedyś swoich "albańców". Ci też różnili się od nas swoją rasą, kulturą, religią, obyczajami. Ale problem "rozwiązał się sam" i wielu odetchnęło z ulgą... Teraz Polska jest pełna etnicznych Polaków, sen Dmowskiego się ziścił a "prawdziwi patrioci = prawdziwi Polacy" mogą triumfować... Ale ja bynajmniej dumny ani szczęśliwy z tego nie jestem. Gdy przechodzam się ulicami Kazimierza czy Podgórza (Kraków to nie tylko Wawel i Stare miasto) doskonale pamiętam kto stworzył te niepowtarzalne miejsca - część mojego miasta - lokalni "albańcy" - próbuję sobie wyobrazić jak kiedyś wyglądały te miejsca, jak tętniły własnym życiem i tworzyły wielokulturowy-niepowtarzalny klimat. Analogiczne odczucia gdy bywam w Beskidzie Niskim czy Bieszczadach - wszędzie ślady dawnych-lokalnych "albańców", a dziś już w 100% "nasze". Wszyscy mówią po polsku, cerkwie zamienione na kościoły, totalna urawniłowka... Dobrze że dla Kosowarów los okazał się być znacznie łaskawszy, dobrze że nie dali się unicestwić tak jak "albańcy" z Kazimierza, Podgórza, Bieszczad, Beskidu Niskiego itd...
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 22:16

mkm napisał(a):'' Mkm pisze o antyserbskiej propagandzie ... a kto mordował, gwałcił, palił, i niszczył w HR i BiH, potem Kosovie, dając takim CNN'om super pożywkę dla tego typu newsów. ''

... mordowali , gwałcili , palili i niszczyli niestety wszyscy uczestnicy tej wojny , bez wyjątku :( Każdy chciał z tego '' płótna '' jak najwięcej wyciąć dla siebie :!:
W Krainie przed wojną większość stanowili Serbowie , a jakoś nikt im wtedy nie pomógł . Musieli uciekać bo palili , niszczyli i mordowali tym razem Chorwaci . Ale o tym się nie mówi . Przecież to tylko Serbowie są żli :wink:

mkm,

Ale ja wcale nie mówię, że tylko Serbowie są źli :) ... ja mówię, że oni zapalili pierwszą zapałkę i potem skutecznie dokładali do ognia, więc niech się teraz nie dziwią i nie mają pretensji do wszystkich wkoło, że się chałupa spaliła :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 22:20

PAP, ale szczęśliwie stawanie w poprzek Ameryce jeszcze karalne i ścigane nie jest, ufff :)
Przekaz CNN to jest dla mnie papka, taka mniej więcej jak informacje w radio ZET. Dla mnie to niestrawne. Ale staram się w interesujących mnie tematach, w dążeniu do wyrobienia sobie jakiegoś zdania, śledzić różne media. Swego czasu uważnie i namietnie oglądałam Al-Dżazire, którą dość lubię.
Co do Kaukazu, no cóż, specjalistką tez nie jestem, poza tym, że byłam tam dwukrotnie. Ale nie czuję się na siłach oceniać tych problemów. Ale, że wszyscy oni krewcy bardzo, to jakoś też pokojowego rozwiązania nie wrózy.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 22:23

niezawodny napisał(a):Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi antyalbańskie/proserbskie i nasuwa mi się prosty wniosek acz niezbyt odkrywczy;
KSENOFOBIA - bardzo charakterystyczna cecha Polaków w opinii światowej tutaj również potwierdza się jak na dłoni.
Zasada ksenofobiczna(stereotyp) jest prosta; "Serbowie to Słowianie tak jak my czyli bracia krwi i wiary czyli swoi zaś Albańcy to islamska chołota i obca rasa czyli wróg. Fakty nieważne. Że niby Serbowie deptali prawa człowieka - prawa "albańców"? Ależ skąd, to niemożliwe bo przecież Słowianie miłują pokój" :lol: A zatem Kosowo dla Serbów a Albańczycy won!...

Pora zejść na ziemię i spojrzeć prawdzie w oczy że w/w stereotyp ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Natomiast stosunek Polaków do Albańczyków jak żywo przypomina stosunek Polaków do swoich własnych mniejszości. Polacy też mieli kiedyś swoich "albańców". Ci też różnili się od nas swoją rasą, kulturą, religią, obyczajami. Ale problem "rozwiązał się sam" i wielu odetchnęło z ulgą... Teraz Polska jest pełna etnicznych Polaków, sen Dmowskiego się ziścił a "prawdziwi patrioci = prawdziwi Polacy" mogą triumfować... Ale ja bynajmniej dumny ani szczęśliwy z tego nie jestem. Gdy przechodzam się ulicami Kazimierza czy Podgórza (Kraków to nie tylko Wawel i Stare miasto) doskonale pamiętam kto stworzył te niepowtarzalne miejsca - część mojego miasta - lokalni "albańcy" - próbuję sobie wyobrazić jak kiedyś wyglądały te miejsca, jak tętniły własnym życiem i tworzyły wielokulturowy-niepowtarzalny klimat. Analogiczne odczucia gdy bywam w Beskidzie Niskim czy Bieszczadach - wszędzie ślady dawnych-lokalnych "albańców", a dziś już w 100% "nasze". Wszyscy mówią po polsku, cerkwie zamienione na kościoły, totalna urawniłowka... Dobrze że dla Kosowarów los okazał się być znacznie łaskawszy, dobrze że nie dali się unicestwić tak jak "albańcy" z Kazimierza, Podgórza, Bieszczad, Beskidu Niskiego itd...

Gdyby Łemkowie mieli poparcie '' Wielkiego Brata " to dawno byś miał Kosovo w Polsce . :wink:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 22:27

Nie jestem jakiś tam serbofilem, bo jakbym był, to by mnie tu nie było lub wyjechałbym zaraz ze Zbrodniarzem Tito, przemiłym mieście w górach Jasenovac, NDH, i moim ulubionym dowódcą Ante Paveliciem. To nie czas na rozrachunki bo wszyscy obywatele ex ju są równo porąbani :D
Po wielu okazjach na poznanie ich jakoś Albańczycy są mi najmniej braćmi.

http://www.thepetitionsite.com/petition/905791187

moj 1 post zawierał ten link. Brakuje jeszcze 3,5% :P
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 22:28

Niezawodny, z Twojej wypowiedzi wynika, że kazdy ma swojego "albańca". Twoi "albańcy" to Serbowie, tak?
I zanim wszystkich nas oskarzysz o antysemityzm pomyśl przez chwilę a może puknij się w głowę, bo stanowczo Twoje wnioski są zbyt daleko idące.
Idź, doczytaj, doucz się i przestań się kompromitować. Zmuszasz mnie do tego, żebym była niegrzeczna, ponieważ Twoje wypowiedzi są protekcjonalne i agresywne w stosunku do osób, które ośmielaja się mieć inne niż Ty poglądy.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 22:29

Na dobranoc Królowa Bałkanów zaśpiewa chorwacką pieśń - :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 22:31

mkm :lol: :lol: :lol:
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 22:32

TVN w szerzeniu propagandy niczym nie ustępuje CNN

8) ech kiedy będzie lato !!!!!!!!!!!!!!!!!! 8) 8) 8) 8) nawet niech to bedzie lato w Albani :P
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 22:33

caal napisał(a):mkm :lol: :lol: :lol:

Naprijed Srbija :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone