Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 17.02.2008 21:01

Nie można tworzyć państw na zasdzie etnicznej większości. Albańczycy w Kosowie przyrastali liczebnie od wielu lat, podobnie dzieje się na innych terenach (jak ktoś już wspominał choćby Macedonia). Kosowo to niebezpieczny incydent, który może wywołac następne. Europa powinna tak wspomóc ten region, żeby zaczął się intensywnie rozwijać, co studziłoby konflikty narodowościowe i zapędy separatystyczne.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 21:08

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli 20 krajów europejskich uzna niepodległość Kosowa, a wśród nich Polska , to Serbowie tylko w polską rejstrację będą rzucali kamieniem :?: 8O

... zobaczysz że prędzej jeszcze od Albańca kamieniem dostaniesz :wink:

Pan Wojciech Dąbrowski w był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

PAP z Rodzinką był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

Tomek.ikreska z przyjaciółmi był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

Jacek, Radek i przyjaciele byli w Albanii - kamieniem nie dostali.

A Albanii była Sthriga i Viola i kilkoro innych z tego forum - kamieniami nie dostali :lol:

mkm - boisz się jechać do Albanii, bo widocznie Ci z oczu na odległość widać, że Albańców nie lubisz , więc słusznie obawiasz się dostać kamieniem :wink: :wink:

Ja się do Albanii nie wybieram nie dlatego, że boję kamieni, ale dlatego że jak dla mnie to trochę za daleko.
Ale dzięki relacjom w/w osób można powiedzieć, że już tam z nimi byłem :lol:

Wyobraźnia działa :lol: :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 21:11

Albanczycy pojawili sie w Kosowie najpierw z nadania okupantow tureckich a potem w czsie II WS urzadzili masakry Serbom - stad drastyczny spadek populacji Serbskiej. Potem popierani przez CIA albanscy kryminalisci handlarze narkotykami ( CIA jest najwiekszym kryminalnym syndykatem narkotykowym) utworzyli UCK. po licznych mordach i prowokacjach ze strony obu tych gangsterskich organizacji NATO napadlo na Serbie - obwiniajac Serbow o masakry. Masakry okazaly sie klamstwem podobnie jak bron masowego razenia w Iraku.
Następną ofiarą będzie Macedonia . :(
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 21:18

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli 20 krajów europejskich uzna niepodległość Kosowa, a wśród nich Polska , to Serbowie tylko w polską rejstrację będą rzucali kamieniem :?: 8O

... zobaczysz że prędzej jeszcze od Albańca kamieniem dostaniesz :wink:

Pan Wojciech Dąbrowski w był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

PAP z Rodzinką był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

Tomek.ikreska z przyjaciółmi był w Albanii - kamieniem nie dostał :lol:

Jacek, Radek i przyjaciele byli w Albanii - kamieniem nie dostali.

A Albanii była Sthriga i Viola i kilkoro innych z tego forum - kamieniami nie dostali :lol:

mkm - boisz się jechać do Albanii, bo widocznie Ci z oczu na odległość widać, że Albańców nie lubisz , więc słusznie obawiasz się dostać kamieniem :wink: :wink:

Ja się do Albanii nie wybieram nie dlatego, że boję kamieni, ale dlatego że jak dla mnie to trochę za daleko.
Ale dzięki relacjom w/w osób można powiedzieć, że już tam z nimi byłem :lol:

Wyobraźnia działa :lol: :papa:

Januszu :!: Wcale do Albanii jechać nie musisz , by się przekonać że jednak możeż kamieniem oberwać :wink: Wystarczy do Czarnogóry - oj , tam ich też sporo :wink:
Jeżeli o mnie chodzi to dotarłem aż do granicy albańskiej - dalej już nie mogłem :!: Było mi bardzo nie dobrze :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 21:24

caal napisał(a):
PAP napisał(a):Z tego co czytam 'na gorąco', to na tą chwilę za rzucanie kamieniami i nie tylko zabrali się twoi bracia krwi, miłujący pokój Serbowie :( ...

A dziwisz im się? Czy maja sie obwiesic amerykańskimi flagami i tańczyc z radości?
Przecież należało sie tego spodziewać.

caal,

Szczerze mówiąc, to jeśli idzie o zachowania Serbów, to mnie nic już chyba nie jest w stanie zadziwić. Z własnego osobistego doświadczenia wiem, że wielu z nich to mili i ciepli ludzie, ale mają coś w sobie, że w masie 'dziczeją' i są w stanie popierać, a przynajmniej tolerować, zachowania czy zjawiska, które nigdy nie powinny mieć miejsca :!: :( ... no bo jak wytłumaczyć dojście do władzy i pozostawanie przy niej przez tyle lat Milosevica :?: ... Przecież normalny naród powinnien go własnoręcznie odstrzelić, gdy ten zaczął swoje 'popisy' w HR i BiH :!: ... a Serbowie nic, nie tylko go tolerowali, a wielu dało się ponieść jego nacjonalistycznej zbrodniczej ideologii ... dopiero po wielu porażkach i klęskach się kapnęli, że Slobo źle robii interesom Serbii i go odsunęli od władzy ... a i tak wielu uważa go do dziś za bohatera narodowego :!: 8O 8O ... za co :?: :?: ... i ja się pytam jak to jest możliwe w erze internetu i globalnej komunikacji :?: ... przecierz nie można wszystkiego zwalać na 'obiektywną' serbską telewizję ...

Mkm pisze o antyserbskiej propagandzie ... a kto mordował, gwałcił, palił, i niszczył w HR i BiH, potem Kosovie, dając takim CNN'om super pożywkę dla tego typu newsów :?: ... przyjmując nawet wersję, że media zachodnie były tendencyjne (a jakie media nie są tendencyjne :?: ... czy obiektywizm przekazu jest możliwy :?: ), to gdyby Serbowie grzecznie chodzili do kościoła i nikomu nie wadzili, to by nie było na czym opierać tej antyserbskiej propagandy :!: ... przecież nikt nie robił propagandy antysłoweńskiej czy antymacedońskiej, bo te narody nie dopuszczały się podobnych zachowań :roll: ...

Reasumując, jak pisało to już kilku przedpiszców, uważam, żę Serbowie są sami sobie winni tego co mają dziś, bo zbyt długo pozwalali na rządy ludzi niegodziwych i teraz płacą grupową karę za to ... to, że cierpią przy tym niewinni, to prawda, ale jeżeli ojciec trójki dzieci okazuje się być mordercą i idzie do więzienia, to też cierpią niewinne dzieci i ich reputacja :( ... taka kolej rzeczy ...

caal napisał(a): Ja tez sobie czytam, Abchazja i Osetia zamierzaja wystapić do ONZ o uznanie ich separatystycznych dążeń. Ciekawe kto następny

Moim zdaniem, jeżeli to miałoby uspokoić codzienne życie w tych krajach, to ja jestem też za ich niepodległością ...

Pozdrawiam,

PAP
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 21:30

W Albanii kamieniem nie dostałem, ale w Grecji właściciel kempingu miał do mnie "ale" za t-shirt z dwoma czarnymi orłami i napisem Shqiperia. Ponoć żone mu zgwałcili. W tym samym kraju ( a jest tam sporo Albańców) koleżanki na jednej z wysp w klubie podrywało kilku włochów. Jak sie póżniej okazało na policji nie Włochów a Albańczyków. Zaczaili sie poza klubem na nie, i próbowali przemocy, bo nie chciały dać dupy mówiąc po krótce.
To wierzchołek góry lodowej. To że ktoś jeździ na bałkany turystycznie na urlop, nie jest powodem by sie wypowiadać że Ci fajni a Ci nie. Proponuje pomieszkać troche w Skopje, Barze, Mitrovicy. Może entuzjastyczna opinia i tych miłych islamistach sie ostudzi.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 21:41

Rambo54 napisał(a):W Albanii kamieniem nie dostałem, ale w Grecji właściciel kempingu miał do mnie "ale" za t-shirt z dwoma czarnymi orłami i napisem Shqiperia. Ponoć żone mu zgwałcili. W tym samym kraju ( a jest tam sporo Albańców) koleżanki na jednej z wysp w klubie podrywało kilku włochów. Jak sie póżniej okazało na policji nie Włochów a Albańczyków. Zaczaili sie poza klubem na nie, i próbowali przemocy, bo nie chciały dać dupy mówiąc po krótce.
To wierzchołek góry lodowej. To że ktoś jeździ na bałkany turystycznie na urlop, nie jest powodem by sie wypowiadać że Ci fajni a Ci nie. Proponuje pomieszkać troche w Skopje, Barze, Mitrovicy. Może entuzjastyczna opinia i tych miłych islamistach sie ostudzi.

Mnie wystarczył tylko miesiąc ( dwa tyg. w Ulcinju i w Dobrej Vodzie ) by się przekonać co to za gagatki :!:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 21:44

Rambo54 napisał(a):W Albanii kamieniem nie dostałem, ale w Grecji właściciel kempingu miał do mnie "ale" za t-shirt z dwoma czarnymi orłami i napisem Shqiperia. Ponoć żone mu zgwałcili. W tym samym kraju ( a jest tam sporo Albańców) koleżanki na jednej z wysp w klubie podrywało kilku włochów. Jak sie póżniej okazało na policji nie Włochów a Albańczyków. Zaczaili sie poza klubem na nie, i próbowali przemocy, bo nie chciały dać dupy mówiąc po krótce.

Rambo,

Jak rozumiem chcesz nam powiedzieć, że zachowanie kilku podpitych gnojków na dyskotece (dowolnej narodowości :) ), ma być świadectwem narodu, do którego biologicznie przynależą :?: ...

Turystyka faktycznie nie pozwala na zgłębienie w 100% danego kraju i ludzi tam mieszkających, ale pozwala na zrobienie 'próbki statystycznej' ... jeżeli przez 7 dni w Albanii nie spotyka mnie ani jedno niemiłe zachowanie, a ludzie są względem mnie i siebie nawzajem uśmiechnięci, a przez 3 dni w Serbii mogę się dopatrzeć trzech zachowań negatywnych, to oczywiście nie jest to dowodem absolutnym (tak samo jak nie jest nim 'twoja' dyskoteka), ale daje do myślenia ... prawda :roll: :?: ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 21:45

Rambo54 napisał(a):To wierzchołek góry lodowej. To że ktoś jeździ na bałkany turystycznie na urlop, nie jest powodem by sie wypowiadać że Ci fajni a Ci nie. Proponuje pomieszkać troche w Skopje, Barze, Mitrovicy. Może entuzjastyczna opinia i tych miłych islamistach sie ostudzi.

No dobrze Rambo54 - skoro tacy niedobrzy ci "mili islamiści", to co proponujesz z nimi zrobić :?:

A gwałciciele są w każdym narodzie, co nie oznacza przecież, że cały naród to gwałciciele :idea:

"Gwałty w Polsce średnio są popełniane co 3,5 godziny. Dwie kobiety na pięć w Polsce zostało zgwałcone, a co trzecia miała do czynienia z taka próbą. Najczęściej do gwałtów dochodzi w domu (podpity mężulek lub konkubiec), w pracy (szef) i w ciemnych, odludnych miejscach wieczorem lub nocą, w krzaczorach przed dyskoteką, za remizą strażacką (na wsiach). Ponieważ ani policja ani sądy nie są zainteresowane w zwalczaniu plagi tych przestępstw, największą rolę odgrywa osobista prewencja - unikanie zagrażających miejsc i sytuacji. Według statystyk Polsce co druga kobieta zgłasza gwałt, natomiast wyroków skazujących zapada jeszcze mniej, po upokarzającej i przewlekłej procedurze dochodzeniowo-sądowej. A zatem kobiety, uważajcie na siebie same, bo nikt wam nie pomoże."

Dane z 2003 r. - żródło
Ostatnio edytowano 17.02.2008 21:49 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 21:47

PAP co do Milosevica zgoda, zreszta zgadzam się z postem Leona. Ale jak dlugo Serbowie będą karani za Milosevicia i czy to ma sens? Moim zdaniem nie ma. Poza tym nie jest to metoda na integrację i brak konfliktów, tylko na frustrację i żal. Ja się Serbom nie dziwię. PAP w masie i okreslonych okolicznościach dziczeją nie tylko Serbowie, nie jest to akurat specyfika Serbów. Albańczykom tez nic nie brakuje, nie sa to łagodne baranki nadstawiajace ochoczo drugi policzek. Też mnie to nie dziwi. Niemniej żałuję, że tak się stało i spodziewam się, że nie wyniknie z tego nic dobrego.
Wojna ma to do siebie że gwałcą, palą i mordują obie strony. Co do obiektywizmu mediów. Pewnie nie ma takich absolutnie obiektywnych, ale sa takie, które się przynajmniej starają. Np publiczna tv francuska, ma naprawde niezłe programy publicystyczne i bardzo dobre polityczne komentarze.
Naprawde myślisz, że scesja Abchazji i Osetii ustabilizuje życie na Kaukazie? Dopiero w dżygitach krew się zagotuje. W każdym razie precedens jest fatalny
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 21:50

polecam forum na GW Albania. 75% użytkowników to oszukane Polki, z zawodem miłosnym :lol:

Ja nie chce by moje podatki szły na broń, narkotyki i prostytucje z albańskiego Kosova. Ale mamy demokracje.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 21:51

mkm napisał(a):Albanczycy pojawili sie w Kosowie najpierw z nadania okupantow tureckich a potem w czsie II WS urzadzili masakry Serbom - stad drastyczny spadek populacji Serbskiej. Potem popierani przez CIA albanscy kryminalisci handlarze narkotykami ( CIA jest najwiekszym kryminalnym syndykatem narkotykowym) utworzyli UCK. po licznych mordach i prowokacjach ze strony obu tych gangsterskich organizacji NATO napadlo na Serbie - obwiniajac Serbow o masakry. Masakry okazaly sie klamstwem podobnie jak bron masowego razenia w Iraku.
Następną ofiarą będzie Macedonia . :(

mkm,

To jednak coś piszesz o tych Żydach i masonach zakamuflowanych w CIA :wink: :lol: :lol: :lol: ... bo już myślałem, że się nie doczekam :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 21:53

Rambo54 napisał(a):Ale mamy demokracje.

A znasz lepszy system :?:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 17.02.2008 21:54

Zaczynacie przesadzać, wg takich samych stereotypów my - Polacy zajmujemy się głównie piciem wódki ew. kradzieżami samochodów. Wielu Albańczyków do świętoszków nie należy, do tego dochodzi bieda, która "pomaga" ciemnym interesom ale nie róbcie z nich narodu bandytów, gwałcicieli i leni.

Generalnie niepodległośc Kosowa jest decyzją błędną ale bądźmy szczerzy, w obecnej sytuacji demograficznej Kosowa, żadne rozwiązanie nie byłoby idealne
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 21:55

Rambo54 napisał(a):polecam forum na GW Albania. 75% użytkowników to oszukane Polki, z zawodem miłosnym :lol:

Rambo,

A to ma być dowód niby na co 8O :roll: :?:

Pozdrawiam,

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone