Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 17:50

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Problem Kosowa

Dzieci Kosowa oby następne tego nie doświadczyły i żyły w wolnym kraju :!: :!:

Oby i serbskie dzieci tego nie doświadczyły :!:

A no właśnie - ani jedne ani drugie :!: STOP WAR :!: :!: :!:

Niech sobie żyją wolne w swoich krajach :!: :!: :!:

Dziś jednych Rodzice chcą oddzielnie, więc niech sobie żyją oddzielnie.

Może następne pokolenia jak będą żyć w zgodzie, to się znowu połączą.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 18:18

Smutno...
Ciekawe czy wyjdzie mi wyjazd do Serbii i Macedonii
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 17.02.2008 18:22

Kosovo jest częścią Serbii. Albańczycy i Amerykanie mają inne zdanie - analogiczna sytuacja do tej w Izraelu, gdzie "wielki brat" dyktuje warunki. Szkoda, że nasi (nie moi) politycy nie potrafią się wyłamać i ślepo (a może ze srachu) idą tą drogą.
Skończą się miłe uśmiechy celników na serbskiej granicy na widok polskiego paszportu, a zaczną wizy. No ale powinniśmy się przyzwyczaić - wszak, lada moment wszyscy nasi sąsiedzi będą objęci ruchem bezwizowym do USA, a my - za naszą "uległość" (czyt. głupotę) możemy się tylko zastanawiać kto następny wprowadzi nam wizy, albo rzuci kamieniem na widok polskiej rejestracji. Szkoda...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 18:28

Jeśli 20 krajów europejskich uzna niepodległość Kosowa, a wśród nich Polska , to Serbowie tylko w polską rejstrację będą rzucali kamieniem :?: 8O
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 17.02.2008 18:42

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli 20 krajów europejskich uzna niepodległość Kosowa, a wśród nich Polska , to Serbowie tylko w polską rejstrację będą rzucali kamieniem :?: 8O

Napisałem: możemy się tylko zastanawiać kto następny wprowadzi nam wizy, albo rzuci kamieniem na widok polskiej rejestracji.

Nie chodziło mi tylko o Serbię lecz o całą naszą politykę, która moim zdaniem nie idzie w dobrym kierunku. Na własnej skórze poczułem różnicę w innym traktowaniu na granicy - powodem był mój polski paszport - na szczęście nie niemiecki, francuski itd. ale polski - taka niezbyt częsta sytuacja w dzisiejszym świecie, gdzie traktują cię analogicznie do grubości twojego porfela. Pozdrawiam :)
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 17.02.2008 18:47

Mój paszport w połowie ostęplowany jest pieczątkami z Serbskich przejśc granicznych z Bośnią, Chorwacją, Czarnogórą, Rumunią, Bułgarią. Wiem że pokładali w Nas nadzieje. Kamienami nikt nie będzie rzucał ale głupie docinki sie pojawią.
Czarnogórcy chcą zniesienia wiz do końca roku dla nich do UE. :roll:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 17.02.2008 19:10

Już się zaczyna. W faktach nawijają, że obrzucali się granatami na jakimś moście o ile dobrze usłyszałem. :cry:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 19:47

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli 20 krajów europejskich uzna niepodległość Kosowa, a wśród nich Polska , to Serbowie tylko w polską rejstrację będą rzucali kamieniem :?: 8O

... zobaczysz że prędzej jeszcze od Albańca kamieniem dostaniesz :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 19:53

caal napisał(a):Smutno...
Ciekawe czy wyjdzie mi wyjazd do Serbii i Macedonii

Ano smutno :( Na naszych oczach dokonuje się właśnie rozbiór Serbii :( Wierzę w to , że wyjazd się powiedzie , tylko musisz uważać na Albańców w Macedonii - dużo już ich tam :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 20:19

niestety, tez tak to odbieram, jako rozbiór... i bardzo mi przykro i wstyd, że przyłożylismy sie do tego. Szkoda, że tak idiotycznie i wiernopoddańczo słuzymy wielkiemu bratu, jakoś okazuje się, że bez wielkiego brata nie potrafimy.
Wczoraj czytałam komentarze do mających nastąpić wydarzeń. Godząc się na taki precedens, niejako godzimy się, że problemy mniejszości etnicznych mogą zagrozić integralności wielu państw. No i co z suwerennością państw? Szkoda gadać
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 17.02.2008 20:19

FAjna dyskusja :lol:
Mkm, też jestem przeciwny niepodległosci Kosowa - Serbia niestety płaci, miejmy nadziję już ostatnią ofiarę za czasy Milosevica. Gdyby Albańcom nie zabral autonomii siedzieliby cichutko i dalej grzecznie jeździli na saksy na jugosławiańskich paszportach. W tamtych czasach na tekst o wielkiej Albanii co najwyżej parsknęliby śmiechem, oni mieli pieniądze i dewizy a ich rodacy z Albanii klepali biede pod komunistycznym reżimem. Slobo, wrzucił zapałkę do stodoły ze słomą i teraz są efekty. Moim zdaniem protektorat na 10 a nawet 20 lata byłby zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Raz że może udałoby wyczyścić się Kosowo z mafii no a przde wszystkim rozruszac ekonomicznie. Jak jest dobrobyt nikt nie myśli o wojowaniu, a gdy bieda piszczy budza się upiory.
Niestety w tej sytuacja najbardziej poszkodowana może być nie Serbia a Macedonia-Albańczycy rosną tam w siłę a ich secesja w tak małym kraju oznacza jego koniec. Tym bardziej że Grecy do dziś bojkotują poniekąd FYROM a Bułgarzy twierdzą że nie ma narodu macedońskiego.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.02.2008 20:41

Witam kochanich Polakow. Gratuluje Albanczykom niepodleglosci Kosowa. Nalezala im sie ta niepodleglosc i wywalczili ja. Serbom natomiast i ich simpatikom musze powiedziec ze niepodleglosc albanczykow na Kosowie jest owocem serbskiej nieudanej polityki ostatnich 30 lat, albo i wiencej.
Nigdy Serbowie nie potrafili prowadzic udana polityke. Problem Kosowa dla Serbow powstal wiele lat temu jak albancow tam bylo 2 razy wiencej niz Serbow. I namiast mobilizowac Serbow ze by zostaly i otwierac nowe miejsca pracy i ine akcje demograficzno socjalne, oni swoim rodakom wislali policjantow i wojsko ze by ich chronic, a zaczola sie wieloletnia tortura i teror nad albancami. W takej atmosfeze Serbowie uciekaly z periferji do miast i w Serbie i ich populacija malala. Natomiast albanci cierpliwie w biedzie i nendzi powielali sie liczebnie. Niestety Serbowie jusz dziesiec lat temu widziali ze demograficznie straca Kosowo kolebke swej chistory. Jezeli chodzi o uznawanie niepodleglosci Kosowa poprzez Francje, Anglije Niemcy i Wlochi tutaj chodz o kij i marchewke, oraz jakisz smierdzonci chandel z Serbiom. Amerikancow natomiast nie chodzi o Albancow ale o obecnosc jaknajblizej Czarnemu morzu (ropa gaz Putin)i pilnowania brzuchu muzlimanow na Balkanach.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 17.02.2008 20:41

mkm napisał(a):

... zobaczysz że prędzej jeszcze od Albańca kamieniem dostaniesz :wink:

mkm,

Z tego co czytam 'na gorąco', to na tą chwilę za rzucanie kamieniami i nie tylko zabrali się twoi bracia krwi, miłujący pokój Serbowie :( ...

Pozdrawiam,

PAP
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 20:49

Maciej napisał(a):FAjna dyskusja :lol:
Mkm, też jestem przeciwny niepodległosci Kosowa - Serbia niestety płaci, miejmy nadziję już ostatnią ofiarę za czasy Milosevica. Gdyby Albańcom nie zabral autonomii siedzieliby cichutko i dalej grzecznie jeździli na saksy na jugosławiańskich paszportach. W tamtych czasach na tekst o wielkiej Albanii co najwyżej parsknęliby śmiechem, oni mieli pieniądze i dewizy a ich rodacy z Albanii klepali biede pod komunistycznym reżimem. Slobo, wrzucił zapałkę do stodoły ze słomą i teraz są efekty. Moim zdaniem protektorat na 10 a nawet 20 lata byłby zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Raz że może udałoby wyczyścić się Kosowo z mafii no a przde wszystkim rozruszac ekonomicznie. Jak jest dobrobyt nikt nie myśli o wojowaniu, a gdy bieda piszczy budza się upiory.
Niestety w tej sytuacja najbardziej poszkodowana może być nie Serbia a Macedonia-Albańczycy rosną tam w siłę a ich secesja w tak małym kraju oznacza jego koniec. Tym bardziej że Grecy do dziś bojkotują poniekąd FYROM a Bułgarzy twierdzą że nie ma narodu macedońskiego.

Zgadzam się z Tobą , ale jednak nie do końca . To że Milosevic interweniował w Kosovie było wynikiem ogłoszenia rewolucji przez Albańców w serbskim Kosovie . Albańcy mieli swoją autonomię i normalne warunki życia , lecz im to nie wystarczało i coraz wyżej podnosili głowy , aż na fali antyserbskiej propagandy ogłosili sobie rewolucję . Gdyby Milosevic nie interweniował to wytłukliby Serbów a ich domy i świątynie poszłyby z dymem . Zresztą i tak udało im się to zrealizować w jakimś stopniu i to pod patronatem międzynarodowych sił pokojowych parę lat póżniej . Pozostałą ludność serbską umieszczono w tkz. enklawach i pod patronatem USA rozpoczęto budowę niby nowego państwa Kosovo , a faktycznie poszerzono granice Albanii o część terytorium Serbii . :!:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 17.02.2008 20:54

PAP napisał(a):Z tego co czytam 'na gorąco', to na tą chwilę za rzucanie kamieniami i nie tylko zabrali się twoi bracia krwi, miłujący pokój Serbowie :( ...

A dziwisz im się? Czy maja sie obwiesic amerykańskimi flagami i tańczyc z radości?
Przecież należało sie tego spodziewać.

Ja tez sobie czytam, Abchazja i Osetia zamierzaja wystapić do ONZ o uznanie ich separatystycznych dążeń. Ciekawe kto następny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone