Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.02.2008 22:13

PAP napisał(a):
mkm napisał(a):Jankesom bardzo zależy na destabilizacji Bałkanów , a tym samym Europy . To jest tylko w ich interesie .

mkm,

Ja jestem prosty człek, więc oświeć mnie proszę, czemu tak jest 8O :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP

Bo to PAPie polityka jest :!: :D :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.02.2008 22:21

Dla rozładowania napięcia albańskiego - na dobranoc :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2008 22:36

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2008 22:49

mkm - ponieważ nie byłeś w Albanii - zapraszam :lol:

A na dobranoc masz laseczki :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2008 23:12

mkm napisał(a):
PAP napisał(a):
mkm napisał(a):Jankesom bardzo zależy na destabilizacji Bałkanów , a tym samym Europy . To jest tylko w ich interesie .

mkm,

Pozdrawiam,

PAP

mkm,

A ja myślałem, że to jakiś układ, Żydzi albo masoni :roll: ...

A Ty to się chyba migasz od odpowiedzi :wink: :D ...

A Januszowe filmiki sobie obejrzyj, bo warto :D ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2008 23:48

Problem Kosowa

Dzieci Kosowa oby następne tego nie doświadczyły i żyły w wolnym kraju :!: :!:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 16.02.2008 23:54

mkm, ubawiłam się, rozładowałam :)
A teraz będzie EOT, sorry.

Osobiście jestem dumna z tego, że jestem Europejką. Między innymi z tego, że dziedzictwo z którego czrpię jest dłuższe niż 200 lat.

Rozumiem że komory gazowe, obozy koncentracyjne, masowe eksterminacje, czystki etniczne itd - z tego też jesteś dumna? Dla jasności: to są nasze, europejskie wynalazki, wcielone w życie "z sukcesem"

hmm naprawdę tylko to co wymieniłeś uważasz za europejskioe dziedzictwo? Ciekawa i dość odważna teza, zwłaszcza jak na kogoś kto deklaruje się jako czytelnik ambitniejszych pozycji (nota bene Gutenberg, cos Ci to mówi? Tak, tak wiem, że w Chinach było wcześniej, ale w naszym kręgu kulturowym to Gutenberg spowodował, że możesz mieć łatwy dostęp do ambitniejszej literatury)

Zadziwiasz mnie niezawodny, zadziwiasz mnie postrzeganiem świata w bieli i czerni.

Nie biel i czerń - powiedziałem wyraźnie brunatna bądź czerwona - taka byłaby Europa bez pomocy USA

no tak, brunatny i czerwony to nadal tylko dwa kolory, nie dopuszczasz pomiędzy nimi barwy pośredniej? Pod biały i czarny mozemy podstawić dwie inne dowolne barwy, nadal będą tylko dwie, nadążasz? Sorry, jasniej nie potrafie no i też nie chcę obrażać Twojej inteligencji :oops:

No i oczywiście jak zawsze ahistorycznością myślenia.

Aha, rozumiem, nie pamiętam o "serbskiej kolebce w Kosowie" :lol:
A ta "kolebka" jest jak zygota - chroniona od poczęcia do naturalnej śmierci :wink: Więc ta naturalna śmierć właśnie nastąpiła - a o ochronie pośmiertnej jeszcze nie słyszałem (szacunek dla zwłok i prawo do pogrzebu to póki co max)

ahistoryczność myślenia należy rozumieć jako brak umiejetności postrzegania zachodzących procesów i wyciągania z nich wniosków, jako pewną ułomność nawet, nie należy tak czepiać się kolebki i wisieć na jej biegunach

Amerykańska demokracja głównie widoczna jest na amerykańskich filmach bo o ile wiem, większości amerykańskiego społeczeństwa nie stać na korzystanie z jej dobrodziejstw.

Słyszałem to bardzo często przed 1989 rokiem... Dysponujesz nieaktualnymi informacjami - w razie wątpliwości proponuję sprawdzić ruch w interesie wizowym w amerykańskich konsulatach (np w Polsce) i przyrost imigracyjny ludności USA

Przed 1989 rokiem, też w to nie wierzyłam zbytnio, ale wychynęłam na świat, popatrzyłam, poczytałam, pooglądałam i ze zdumieniem skonstatowałam, że w propagandowych gadkach było sporo prawdy. A nieszczęśni Meksykanie, których chyba masz na myśli, z dna nędzy nie mają nigdzie bliżej. A słyszałeś może o niskim kursie dolara i o tym, że nawet polskim studentom nie bardzo się tam opłaca jeździć, żeby zarabiać w wakacje?

Co do sprzątania w Afryce, to ostatnio chyba sprzątali w Somalii, prawda? I jak to eufemistycznie określają, wycofanie się bez sukcesu? Jakoś tak.

Jakoś nie. Nieudana misja humanitarna to "problem" tych, którzy tej pomocy potrzebowali. Somalia, Wietnam, Korea północna - wszystkie te kraje, które "przepędziły" USA są akurat najbiedniejsze na świecie - miska ryżu to szczyt marzeń i "perspektyw na przyszłość" dla ich ludności. W Kosowie mają inne aspiracje bo wiedzą że istnieje normalny świat i normalne życie - dlatego tam nikt Amerykanów nie przepędza.

Tak, jakbym słuchała dziennika TV sprzed 1989 roku, tylko Wielki Brat się zmienił. Ale ton agitki jest ok, widac pilnie brałeś lekcje. Swego czasu ZSRR karmiło cały świat, brzmi znajomo?

Poza tym oczywiście zawsze musi byc jakiś pretekst, jeśli nie lebensraum (brunatne), to eksport rewolucji (czerwone), a jeśli żadna z tych rzeczy, to eksport demokracji (gwiaździste).

Rozumiem że dla ciebie faszyzm/komunizm/demokracja "to je isto" (hr.) czyli "wsio rawno"?
Rozumiem że demokracja nie należy do osiągnięć Europy z których jesteś (jak twierdzisz) dumna? A to akurat chyba nasze (europejskie) największe osiągnięcie...

Uważaj, skup się przez chwilę. Chodziło mi o to, że do interwencji, interweniujący, zawsze musi dorobić ideologię. Że niby nie chodzi o pieniądze, ropę, nowe terytoria wpływów itp, ale o cele wyższe. I oto USA eksportuje wolność i demokrację, hmm... Tak naprawdę to akurat zjawisko nazywa się imperializm, a że przybiera pozory demokracji?

I nie ważne, że nie da się eksportować takiego tworu do Afganistanu, czy Kosova, ważne jest, żeby o tym pogadać i przykryc swoje interesy, żeby ludzie to kupili. I Ty to kupujesz, no Twój wybór :roll:

Nie. To ty wyznajesz i rozsiewasz spiskową teorię dziejów. A teorie spiskowe mają ten minus że można je obalić jednym ruchem, przytaczając tzw. fakty powszechnie znane, które już w tym wątku nie raz padły. Teorie spiskowe mają z kolei ten "plus" że żadnych faktów nie wymagają - spisek/układ itd wszystko "wyjaśniają" :lol:

Czy niemożność przełożenia demokracji w rozumieniu europejskim na Afganistan np., to Twoim zdaniem teoria spiskowa? Ale obal, obal to jednym ruchem i pokaż mi jak działa amerykańska demokracja w Kabulu, jak się tam świetnie przyjmuje i wrasta w lokalny klimat. Wprowadzanie demokracji dekretem to zamach na nią i to juz nie jest demokracja tylko... no jak myslisz, co to jest?
Z ostatnich teorii spiskowych najciekawsza była ta o broni masowego rażenia posiadanej jakoby przez Saddama H. i jak to teoria spiskowa rozwiała się jak sen złoty

A co do obwieszania się symbolami z wdzięczności, to też już było. Bo lekceważona przez Ciebie historia się powtarza. Przypomnij sobie z dokumentalnych filmów jak się cieszyli sudeccy Niemcy, albo ludność kresów na wyzwolenie od polskich panów

Jakoby ludność Kresów cieszyła się z "wyzwolenia" to też duuużo mówiono ale przed 1989 rokiem...
Reasumując: uaktualnij bazę dancyh :wink: Bo swoje opinie budujesz na nieprawdziwych podstawach, więc trudno żeby to trzymało się kupy.

To, że jakaś grupa obwiesza się w tym przypadku akurat amerykańskimi flagami, to znaczy tylko to, że się obwiesza bo chwilowy sojusznik pomógł jej coś osiągnąć. Tak było w przypadku sudeckich Niemców i białoruskich chłopów. Był to również pokaz propagandy

P.S.
Sorry za szczerość ale sama wystawiasz się na tzw. strzał :wink:
Ale OK - już więcej się pastwił nie będę :lol: Przynajmniej dziś :wink:

Ależ ulżyj sobie, zupełnie mi to nie przeszkadza. Natomiast takie jednostronne postrzeganie świata to kompromitacja :oops:

A tutaj całkiem niegłupi komentarz do mających nastąpić wydarzeń http://wiadomosci.onet.pl/1693804,12,item.html
ja osobiście obawiam się, tego efektu domina
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.02.2008 00:18

niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2008 00:42

Janusz Bajcer napisał(a):Na dobranoc - Genta Ismajli z Kosowa

To chyba taka kosovska Doda-Elektroda :wink: Całkiem fajnie się to ogląda bo dziewczyna dobrze się rusza ale refren jej piosenki (z churkiem) to prawie jak Joźin z Bazin :wink: Na Eurowizję może być :D A skoro Serbowie uważają Kosowo za Serbię to mogliby ją delegować jako swoją kandydatkę na tą imprezę... :wink:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 17.02.2008 00:58

Tak w ogóle to wszystko gra ,poza tym jedynym "churkiem".
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 09:38

Janusz Bajcer napisał(a):mkm - ponieważ nie byłeś w Albanii - zapraszam :lol:

A na dobranoc masz laseczki :wink:

Dzięki za zaproszenie :D ... ale nie skorzystam :wink:
Rewanżuję się laseczką tylko dla Ciebie Januszu - :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 09:47

PAP napisał(a):
mkm napisał(a):
PAP napisał(a):

mkm,

Pozdrawiam,

PAP

mkm,

A ja myślałem, że to jakiś układ, Żydzi albo masoni :roll: ...

A Ty to się chyba migasz od odpowiedzi :wink: :D ...

A Januszowe filmiki sobie obejrzyj, bo warto :D ...

Pozdrawiam,

PAP

Ale ... ja nie lubię albańskich filmików :!: :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.02.2008 10:23

Janusz Bajcer napisał(a):Problem Kosowa

Dzieci Kosowa oby następne tego nie doświadczyły i żyły w wolnym kraju :!: :!:

Oby i serbskie dzieci tego nie doświadczyły :!:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.02.2008 17:29

Już słychać wojenne dżwięki tam- tamów.Oj ,chyba będzie mordobicie.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.02.2008 17:42

A zatem stało się - Kosowo ogłosiło niepodległość i oderwało się ostatecznie od Serbii - koło historii potoczyło się na naszych oczach.
Z chwilą gdy tą niepodległość uzna oficjalnie inne państwo będzie można powiedzieć że powstało kolejne państwo w Europie.
Nasuwa się wiele pytań. Ciekawe który kraj jako pierwszy uzna niepodległość Kosowa? Widzę 3 możliwości; USA, Albania lub jakiś kraj arabski. Najlogiczniej byłoby gdyby pierwsza była Albania ale na Bałkanach logika nie istnieje.
Ciekawe też który kraj UE jako pierwszy uzna Kosowo? Nie zdziwiłbym się gdyby to była Holandia, choć raczej to będzie Wielka Brytania.

A skoro to forum o Chorwacji to ciekawe jak zachowa się rząd HR? Pośpieszy z gratulacjami Kosowarom jako jeden z pierwszych krajów żeby dobić swoich "serbskich przyjaciół" czy może będzie wolał nie drażnić sąsiada?
Polska zapewne zaczeka aż najpierw zrobią to największe państwa UE.

Ciekawe też jak będzie wyglądać flaga i godło Kosowa - na razie wszędzie wiszą flagi Albanii ale raczej wątpliwe żeby Kosowo nie wykombinowało sobie własnej flagi. Na polskiej Wikipedii widnieją aktualnie 2 wielkie znaki zapytania :?:

Tyle moich spostrzeżeń.

P.S1.
I wykrakałem - znowu trzeba będzie inwestować w nową mapę tego regionu :wink:

PS2.
Życzę Kosowu i Serbii wszystkiego dobrego na nowej drodze życia - rozwody czasem się zdarzają, nawet w najlepszych rodzinach a podobno po rozwodzie życie jest lepsze niż było przed :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone