Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 16.02.2008 11:25

Witam,
bez zaproszenia pozwolę sobie na włączenie się w dyskusję.

Czytam ten wątek (i inne) od dłuższego czasu i chciałbym dodać własne myśli.

Analogii odnośnie naszego kraju jest mnóstwo i nie tylko o Wilno tu chodzi. Na Ukrainie Lwów, Kamionka Buskaja (była Stumiłowa) czy Dobrotvir. Terenów tych nasze rodziny nie opuszczały dobrowolnie i z radością. Głos PAP i caal jest najbliższy moim odczuciom, nie da się zawrócić czasu i zmian które zaszły na naszych granicach. Coś wspólnego mam z caal, z tym tylko, że w moim przypadku chodzi o Ukrainę. Czy to, że z taką nostalgią śpiewamy o Lwowie ma znaczyć chęć powrotu do starych granic? NIE, jednak trudno by mi było powiedzieć to mojej śp. Mamie, ona dwukrotnie już za wolnej Ukrainy ziemię w woreczku przywoziła do Polski. Tam pozostawiła swojego ojca (mojego dziadka) w rzece Bugu z kamieniem młyńskim u szyi. Ona i jej siostra leciały brzegiem rzeki by zobaczyć gdzie wypłynie ciało a banderowcy grozili rozstrzelaniem i do dzisiaj nie ma własnego grobu. Co miała zrobić, męża miała Polaka i zmuszona była na wywózkę a siostra jej (moja ciotka) za męża miała Ukraińca i pozostała na Ukrainie chroniona przez Ukraińców. Z 6-cio miesięcznym dzieckiem na ręku (moim bratem) poprzez lasy wydostali się z podpalonej wsi by dostać się do pociągu podstawionego do Polski. Lata propagandy sprawiły, że liczne kuzynostwo nie odwiedza Polski mimo kilku odwiedzin naszej rodziny. Teraz wszystko zależy od polityków jakich wybierają, nie łatwo jest gdy pomarańczowi chcą iść w stronę UE a niebiescy w stronę Rosji. Nie można też określić jednych ludźmi cywilizowanymi a drugich nacjonalistami, i jedni i drudzy marzyli o Wielkiej Ukrainie a dzisiaj znajdują się politycy marzący o cichym podziale na Ukrainę Niebieską i Pomarańczową, a stąd już blisko do konfliktów tuż przy naszej granicy. I jak w przypadku Serbii tak i w przypadku Ukrainy wrogą politykę prowadzi Rosja, ciągle marząc o odbudowie swoich wpływów w jej dawnych krajach satelickich

pozdrav
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2008 11:28

asikx napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Tylko człowiek wolny i kraj niepodległy może być bogaty :!:
Właśnie tam gdzie nie ma wolności i niepodległości - jest bieda :!: :!:

Nieprawda. Bogaty kraj to taki kraj, którego obywatele nauczeni są ciężko pracować.
A u Albańców jest z tym problem - dla nich praca to absolutne zło konieczne. Jakiś czas temu u mnie w pracy byli przedstawiciele jednej z firm z Tirany. Mieli podpatrzeć pewne rozwiązania stosowane w cywilizowanym świecie. Po 10 minutach prezentacji byli tak znudzeni, że przykro było patrzeć. Po 15 minutach chyłkiem zaczęli się wymykać na fajkę i kawę. Podsumowanie wizyty wyglądało tak, że jedynym ich zmartwieniem było to, jak do samolotu wziąć polską gorzałę. Rozwiązań nie wdrożyli, bo cały ich system runąłby, odsłaniając absolutną nieudolność i ignorancję.

Pozdrawiam
Rafał

Rafale nie podejrzewam Cię, że nie wiesz skąd ten problem z pracą u Albańczyków.
Po latach panującego tam beznadziejnego systemu, dyktatorskiej władzy i prawie pełnej izolacji od świata - ja się nie dziwię.
Dlatego czeka Albańczyków długa droga do pełnej wolności, ale osiągną ja szybciej przy otwartości na świat.
W myśl polskiego powiedzenia "nie od razu Kraków zbudowano" :lol:
Muszą zobaczyć, że można żyć inaczej, lepiej niż dotychczas, trzeba ich włączyć w gospodarkę światową (co w Albanii już następuje - relacja PAP-a jest tego przykładem), bo pozostawienie kraju w dotychczasowej izolacji będzie rodzić dalej problemy.
A z wolności i niepodległości trzeba umieć korzystać - i dotyczy to wszystkich krajów.

O Albanii w Wikipedii

A to pozostałości bo systemie i dyktatorze

Obrazek

Obrazek

Dyktator Albanii, niejaki Enver Hoxha (czyt. Hodża) autor koncepcji budowy obiektów widocznych na zdjęciach powyżej w latach 1960 -70 wybudował kosztem około 3mld. USD około 600 000 bunkrów. Co prawda, tego typu budownictwo nie pozwala na fantazję architekta, ale na zdjęciach widać pewną inwencję. :wink:

Nawet na plażach bunkry budowano

Obrazek

Pozdrawiam
Janusz
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 16.02.2008 12:00

PAP napisał(a):Ja nie neguję twojego przykładu, ale to tylko potwierdza, że tym ludziom trzeba pomóc dojrzeć rozwojowo do współczesnego świata a nie zamykać ich w gettach biedy i zacofania :!: ... na marginesie, podobną pomoc trzeba oferować też Serbom, aby przy kolejnych wyborach dalej chcieli patrzeć na zachód i nie oddali się do końca w ramiona Rosji i popierających ją ekstremistów serbskich :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP
Tych ludzi nie zamykać ? A w którym to kraju indianie żyją w rezerwatach? Kosovo je Srbija , a Wielkopolska jest Polska!
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 16.02.2008 15:06

Dla mnie to jest bardzo delikatny temat i najpierw nie chcialam sie wypowiadac na ten temat ze wzgledu na bariere jezykowa ale mialam takie cichutkie marzenie no i zrobylam :) z gory przepraszam za bledy w pisaniu.

Wszystko co dzieje sie teraz z Kosovom,Serbia jest sama sobie winna a wlasnie ich polityka przez ostatnich,no prawie 30lat.
Kazdy narod ma prawo na wlasne panswto,a nie ze musi byc podzielony na 4 lub 5 panstw jak cyganie.
Wedlug spisu ludnosci na Kosovu jest 95% Albanczykow.
Katastrofalna polityka Serbii do Albanczykow jako mniejszosc narodowa jest dla mnie glownym powodem na wyrazenie poparcia niepodleglosci Kosova.
Serbi przez ostatnie dziesieciolecia nieprzerwanie 'pchali' Kosovo,'deptali' tych ludzi na wszystkie mozliwe sposoby,wstydzili ich sie i pozbawili ich podstawowych ludzkich praw.
A dotyczac prawa międzynarodowego,Serbia zdobyla Kosovo w 1912 roku,w Pierwszej Wojnie Balkanskiej, i to prawo miedzynarodowe w przypadku Kosova opiera sie na agresji, a historyczne prawo Serbii na Kosovu nie moze byc wymowkom ze Kosovo zostanie w skladzie Serbii, bo w takim razie wtedy i Chorwacja mialaby historyczne prawo na cala BiH, na wschodni Srijem itd
Poza tym,prawo moralne jest po stronie Albanczykow na Kosovu,poniewaz Serbi meczyli Kosovo przez nie wiem ilu lat,Serbi dokonywali czystki etniczne i ludobojstwo ludnosci albanskiej, i na podstawie jakiego prawa Serbia ma prawa na Kosovo???
Serbia takze nie ma praw jako zastapienie za Kosovo dostac tzv. "Republiku Srpsku" w BiH,bo to nie jest terytorium Serbii,tylko na ludobojstwu sztucznie wytworzona, ktora powinna zniknac z mapy politycznej.
Dzisiaj Serbi na Kosovu sa mniejszosc narodowa i nie maja prawo zabiegac o autonomie.
Bez wzgledu na wszystkie wydarzenia ostatnich 20 lat,i co polityka Serbow urzadzila Chorwacji i BiH,u Serbow do dnia dzisiejszego dominuje swiadomosc ze to oni mieli racje, i oni chca oswiecac innych i nabijac im kompleksy poczucia winy !!!!!!
Kosovu gratuluje na niepodleglosci, a po uznaniu niepodleglosci Kosova moze Serbia zapyta sie na podstawie czego tak okrutnie wymagala od Chorwatow przed 15 lat 30% tego panstwa !!!!

no i sie rozpisalam :)
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.02.2008 17:01

tygrys500 napisał(a):A w którym to kraju indianie żyją w rezerwatach?

Skoro poruszyłeś "tygrysie500" temat Indian, to myślę że w tej sprawie niech wypowie się osoba, która na ten temat wie więcej niż ja i Ty -i pewnie wszystkie osoby na forum razem wziętei :wink:

Oddaję głos Alicji Sordyl :lol:

Warto poczytać - oraz udać się z Alicją w podróż po Ameryce :hut: :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.02.2008 17:17

A więc od jutra mamy nowe państwo muzułmańskie w chrześcijańskiej Europie . To jest rozbój w biały dzień :!:
Ojcze Tadeuszu ... RATUJ :!: :!: :!: :wink:
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 16.02.2008 17:36

Janusz Bajcer napisał(a):Tylko człowiek wolny i kraj niepodległy może być bogaty :!:

Ps.
Warto poczytać skoro o Kongo mowa

Swięte słowa- przejezdziłem wzdłuż i wszerz dawną Jugosłwię i to w czasach gdy marzyliśmy by w Polsce było tak jak u Tity.
Tak biednego regionu jak Kosowo nigdzie w Jugosławii nie widziałem.
A jesli ktoś zapomniał przypomnę ,Układ Warszawski upadł po pogłębiały się różnice ekonomiczne a nie dlatego że powstał w Polsce ruch społeczny
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 16.02.2008 17:40

asikx napisał(a):

Nieprawda. Bogaty kraj to taki kraj, którego obywatele nauczeni są ciężko pracować.
A u Albańców jest z tym problem - dla nich praca to absolutne zło konieczne. Jakiś czas temu u mnie w pracy byli przedstawiciele jednej z firm z Tirany. Mieli podpatrzeć pewne rozwiązania stosowane w cywilizowanym świecie. Po 10 minutach prezentacji byli tak znudzeni, że przykro było patrzeć. Po 15 minutach chyłkiem zaczęli się wymykać na fajkę i kawę. Podsumowanie wizyty wyglądało tak, że jedynym ich zmartwieniem było to, jak do samolotu wziąć polską gorzałę. Rozwiązań nie wdrożyli, bo cały ich system runąłby, odsłaniając absolutną nieudolność i ignorancję.

Pozdrawiam
Rafał

Wiesz co ,to samo mówiono na zachodzie jak przyjeżdzali Polacy na szkolenia w latach siedemdziesiątych.
Inaczej pracowali ci którzy wyjechali prywatnie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2008 18:29

ROCHEN napisał(a):Wszelkie zmiany granic doprowadzą wcześniej czy póżniej do wojny.
Dlaczego kraje zachodnie to do czego nie chcą dupuścić u siebie popierają
gdzie indziej.Dlaczego Anlicy w 1982r tak się tłukli o wyspy Falklandzkie?
Dlaczego nie wycofali się mimo tylu lat walki z Irlandii Płn?
Dlaczego Baskowie nie dostaną własnego państwa?
Dlaczego Korsyka nie może być samodzielna?
Bo takie zmiany pociągneły by za sobą następne i byłby bałagan i wojny.
A dlaczego to co zwalczają u siebie popierają u innych?
Dlaczego to co tam było BE w Jugosławii byłocacy??
Latwo rozdawać nieswoje ale swojego bronić. Dzięki temu za pare
lat będzie znowu wojna na Bałkanach, a odbudowywać będzie EU.
Arabia Saudyjska buduje w BiH meczety ale za odbudowe dróg, mostów
itp będzie płacić EU.
Poza tym nie ma bardziej brutalnych band w Niemczech niż Kosowo-
Albana. Ale to dopiero początek wielkiej Albanii. :evil: :evil: :evil:

ROCHEN,

Dwie uwagi :

1) W krajach, o których piszesz nikt nie mordował, nie gwałcił, i nie poniżał tych mniejszości narodowych, a przynajmniej nie na taką skalę jak w Kosovie, stąd cywilizowana i pokojowa koegzystencja była i jest tam możliwa ... w Kosovie nie ma na coś takiego szansy, bo ilość okrucieństwa przekroczyła dopuszczalne normy :( ...

2) Z tymi bandziorami to jest tak jak z agresywnymi rasami psów ... one się nie rodzą jako mordercy, tylko warunki w jakich są wychowywane wyzwalają w nich nadmierną agresję, która potem staje się ich cechą główną ... gdyby tym młodym chłopakom nikt w młodości nie gwałcił i nie mordował matek, sióstr, czy żon, to z pewnością mieliby szansę zbudować sobie bardziej ludzki system wartości :!: ... a tak przemoc stała się dla nich elementem ich codzienności, nie budzącym żadnej odrazy czy zahamowań :( ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2008 18:37

kiana napisał(a): Dla mnie to jest bardzo delikatny temat i najpierw nie chcialam sie wypowiadac na ten temat ze wzgledu na bariere jezykowa ale mialam takie cichutkie marzenie no i zrobylam :) z gory przepraszam za bledy w pisaniu.

kiana,

Nie wiem jaki jest twój język ojczysty, ale świetnie piszesz po polsku, więc nie masz się czego krępować, tylko śmiało pisz dalej :D :D ...

Co do meritum twojej wypowiedzi ... 1000% ZGODY :!: :!: ... niech serbskie władze spojrzą w lustro i zastanowią się, co one zrobiły dobrego, żeby Kosovo chciało pozostać częścią Serbii :?: ... a co robili względem HR i BiH :?: ... bo odpowiedź brzmi N I C :!: :!: :!: ... a samym 'kijem' to się nikogo do niczego nie da przekonać :!: ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2008 18:39

tygrys500 napisał(a):
PAP napisał(a):Ja nie neguję twojego przykładu, ale to tylko potwierdza, że tym ludziom trzeba pomóc dojrzeć rozwojowo do współczesnego świata a nie zamykać ich w gettach biedy i zacofania :!: ... na marginesie, podobną pomoc trzeba oferować też Serbom, aby przy kolejnych wyborach dalej chcieli patrzeć na zachód i nie oddali się do końca w ramiona Rosji i popierających ją ekstremistów serbskich :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP
Tych ludzi nie zamykać ? A w którym to kraju indianie żyją w rezerwatach? Kosovo je Srbija , a Wielkopolska jest Polska!

tygrys,

Sorry za szczerość, ale proponuję odwiedzić lekarza ... pytanie tylko jakiej specjalizacji :roll: ...

Pozdrawiam,

PAP
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 16.02.2008 18:52

Prawo moralne? No cóż, moim zdaniem prawo moralne do Kosova mają jak najbardziej Serbowie bo to serce ich państwa.
I poczekajmy troszkę, zobaczymy co się urodzi z odgórnego karania różnych narodów przez Wielkiego Brata. Nie sądzę, żeby to było coś dobrego. Efekty podobnej polityki już widać np w Iraku.
I dlaczego PAP uważasz, że dominacja amerykańska jest lepsza niż rosyjska? Bo moim zdaniem obie są równie złe.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 16.02.2008 19:25

caal napisał(a): I dlaczego PAP uważasz, że dominacja amerykańska jest lepsza niż rosyjska? Bo moim zdaniem obie są równie złe.

caal,

Zgoda :). Ja nie bronię Amerykanów i ich 'finezji' w uprawianiu polityki zagranicznej. Jeżeli jednak mam wybierać, to uważam, że dominacja amerykańska jest mniej zła :) , bo ona przynajmniej w założeniach ma na celu coś pozytywnego ... to, że często wychodzi z tego groteska (np. Irak, Afganistan) to też prawda, ale porównując z działalnością Rosji w np. Czeczenii to i tak jest to mały pikuś :roll: ... natomiast akurat Kosovo to przykład, gdzie Amerykanom, przy współpracy z UN i Unia Europejską udało się coś zbudować, bo w kraju zapanował spokój (mimo usilnej propagandy serbskiej, że tak nie jest), ludzie próbują odnajdywać się w nowej rzeczywistości, do wojsk 'okupacyjnych' odnoszą się z życzliwością, a Clinton ma nawet swoją ulicę ... i oby tak dalej im szło, dla dobra zwykłych mieszkańców Kosova ...

Pozdrawiam,

PAP
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.02.2008 19:50

No cóż.Można już kupować paluszki i colę.I popcorn.Będzie przedstawienie.Fotele wygodne przed telewizorem przygotować.
Będzie wojna. :twisted: Czy akurat tam? Może rykosztem akurat trafi w Nas,ale będzie cały czas TU i TAM.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.02.2008 19:52

caal napisał(a):I tak sobie myślę, że po bałaganie, który zrobili Amerykanie na Środkowym Wschodzi, może lepiej by było, żeby porządki w Europie zostawili nam, Europejczykom.

My Europejczycy (brzmi dumnie) robimy porządki nieprzerwanie; I-sza wojna światowa, potem II-ga a ostatnio Bałkany. Efekt? Krew się leje hektolitrami niczym piwo w browarze. Ale są też czasy pokoju - wtedy Europejczycy wymyślają faszyzm, komunizm itd. i wcielają to w życie z wiadomym skutkiem. Po takich porządkach muszą ostatecznie sprzątać Amerykanie o co sami Europejczycy błagają ich na kolanach.

A teraz wyobraź sobie caal świat bez USA. Możesz sobie dowolnie wybrać system, w którym będziesz żyć. Wybór jest ułatwiony bo zawężony tylko do 2-ch opcji; brunatnej i czerwonej reprezentowanych odpowiednio przez swastykę / sierp i młot. Który system wybierasz?
Więc ja wolę inną alternatywę; "niebieską z gwiazdkami" (czyli tzw. bzdety o prawach człowieka i demokracji). Niestety bez USA ten wybór byłby niemożliwy.

Podałaś przykład Konga. Wiesz czemu w Kongu jest "kongo" czyli prawdziwe piekło na ziemii? To jest właśnie spuścizna Europejczyków i zarazem efekt braku USA bo akurat tam amerykańscy chłopcy jeszcze nie dotarli żeby po Europejczykach posprzątać. Ale dotarli do Kosowa i wystarczy zobaczyć jakiekolwiek dzisiejsze uimigawki/fotki z Kosowa; ludzie obwieszeni amerykańskimi flagami, wdzięczni, że Kosowo to jednak nie jest opuszczone przez wszystkich Kongo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone