Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.10.2011 21:36

Byłem dwukrotnie w Czarnogórze i zdecydowanie za każdym razem korzystniejsze wrażenie zrobili na mnie Serbowie .
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 14.10.2011 23:43

mkm napisał(a):Byłem dwukrotnie w Czarnogórze i zdecydowanie za każdym razem korzystniejsze wrażenie zrobili na mnie Serbowie .

W Kosowie nie byłem ale w Macedonii i Czarnogórze tak, w Albanii 4 razy w sumie i moim zdaniem najlepsze wrażenie robią Albańczycy z Albanii. Dumni są z tego, że w ich kraju panuje tak duża tolerancja wobec innych wyznań - trudno znaleźć kraj gdzie obok cerkwi jest meczet a kawałek dalej kościół katolicki.
Sama Korcza zaś to niesamowicie przyjemne miejsce - spędziłem tam w sumie 3 dni i doskonale czułem się w tym mieście. Fajna atmosfera, elegancka zabudowa i do tego bardzo mili i otwarci ludzie. To jest bardzo ciekawe miasto i warto poświęcić na nie trochę czasu, warto też wspomnieć o okolicy - byłem tam 3 razy i tak czuję że ledwo co zwiedziłem. Miejsce niesamowite krajoznawczo i historycznie. Sporo w Albanii widziałem i moim zdaniem właśnie Korcza i okolice są najlepszą wizytówką tego kraju.
Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.10.2011 22:04

piter83pl napisał(a):
mkm napisał(a):Byłem dwukrotnie w Czarnogórze i zdecydowanie za każdym razem korzystniejsze wrażenie zrobili na mnie Serbowie .

W Kosowie nie byłem ale w Macedonii i Czarnogórze tak, w Albanii 4 razy w sumie i moim zdaniem najlepsze wrażenie robią Albańczycy z Albanii. Dumni są z tego, że w ich kraju panuje tak duża tolerancja wobec innych wyznań - trudno znaleźć kraj gdzie obok cerkwi jest meczet a kawałek dalej kościół katolicki.
Sama Korcza zaś to niesamowicie przyjemne miejsce - spędziłem tam w sumie 3 dni i doskonale czułem się w tym mieście. Fajna atmosfera, elegancka zabudowa i do tego bardzo mili i otwarci ludzie. To jest bardzo ciekawe miasto i warto poświęcić na nie trochę czasu, warto też wspomnieć o okolicy - byłem tam 3 razy i tak czuję że ledwo co zwiedziłem. Miejsce niesamowite krajoznawczo i historycznie. Sporo w Albanii widziałem i moim zdaniem właśnie Korcza i okolice są najlepszą wizytówką tego kraju.
Pozdrawiam

zgoda na powyższe - czyli (i na pewno) Kosowarzy to nie Albańczycy -

zburzone, spalone, zdewastowane cerkwie w Kosowie i Metohii

pozdrav.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 18.10.2011 08:59

czyli (i na pewno) Kosowarzy to nie Albańczycy

Właśnie podstawowy błąd osób z zewnątrz że wrzucają wszystkich Albańczyków do jednego wora , a tymczasem oni się różnią znacznie , odmienne doświadczenia życia w ortodoksyjnej dyktaturze komunistycznej i całkowitej izolacji , ale na terenie stosunkowo jednolitymi etnicznie , a życie w państwie Tity spowodowały całkowitą polaryzację spojrzenia na życie .

Tak naprawdę Albańczycy z Albanii i Kosowarzy mówiąc delikatnie nie przepadają za sobą ( no może to się pomału teraz zmienia ) , ci drudzy traktowali swoich biedniejszych współziomków z góry i wywyższali się .

Albańczycy z Albanii to obok Czechów najbardziej zlaicyzowany kraj Europy, tu nie musieli odróżniać się od innych współobywateli swoja religią , a reżim komunistyczny jednakowo tępił przedstawicieli wszystkich religii . Dlatego istnieje teraz spora tolerancja , granicząca z obojetnością , i dlatego tez sporo Albańczyków w Albanii deklaruje sie jako chrześcijanie (30-40% katolicy czy prawosławni ) inna sprawa jak praktykują podobnie jak i muzułmanie , którzy bardziej celebrują tradycyjne święta a w życiu codziennym niewiele się przejmują nakazami wiary ( ot chociażby stosunek do alkoholu - podobnie jak u Bośniaków )

Lata izolacji spowodowały że Albańczycy z Albanii są bardzo ciekawi świata i zagranicznych turystów , to bardzo otwarci i uczynni ludzie .
A ze prowadza dobrą i zdrowa kuchnie i dobre warunki naturalne , może świadczyć fakt ze mimo swojej biedy , mieszkańcy Albanii mają jeden z najdłuższych oczekiwany wiek życia na świecie 8O

Kosowarzy zaś, żyjąc obok Serbów , próbowali się wyróżniać etnicznie m.in. religią , tu podział był jasny ; prawosławny - Serb , muzułmanin -Albańczyk , podobnie jak w Macedonii ( z niewielkim odsetkiem Albańczyków-katolików )

Ciekawe jest , o czym nie wszyscy wiedzą, że w Kosowie jest niewielka ale zwarta grupa etniczna Serbów-muzułmanów określająca się mianem Gorani zamieszkująca południowe góry Dragas ( takze po stronie Albańskiej ) , była też grupa etniczna Chorwatów tzw.Janjevci mieszkali tu aż od XIIIw. ale po wojnie w Kosowie zostały tylko niedobitki reszta wyemigrowała do Chorwacji
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 23.10.2011 15:32

Gorańcy są też w innych częściach Kosowa a także zdarzają się rodziny w Serbii właściwej, słyszałem że w okolicach Preševa, Bujanovca mieszka kilka ich rodzin.
Kosowski ruch narodowy nie był religijny! Tu prym wiedli inteligenci, Serbowie dając autonomie kulturową Albańczykom, dość dobry uniwersytet, szkoły albańskie wykształcili nowoczesne i świadome społeczeństwo na Kosowie.
Problem w tym, co pokazują wszystkie dany statystycznie że Kosowo to najszybciej modernizujący sie jeśli chodzi o naukę, oświatę, kulturę region b. Jugosławii jednocześnie pogłębiający zapaść ekonomiczną.
Kiedy słupek wykształcenia idzie w górę, a ekonomiczny w dół to nie trzeba być prorokiem aby wiedzieć co się stanie.
Kosowski nacjonalizm jest świeckiego charakteru przy czym prawosławie utożsamia sie i to nie bez racji z Serbią, które jest tu symbolem okupacji i kolonializmu. Nie będę bronił burzenia czy palenie cerkwi, ale tu trzeba ten problem rozumieć w kategoriach symboli narodowych a nie walki religijnej.
W samym Kosowie muzułmanie sami się zwalczają choćby bektriaszyci z radykalnymi sunitami. O ile wiem istnieją dwie wspólnoty muzułmańskie w Kosowie - tradycyjna sunicka i derwiska (derviş).
5% albańskiej ludności to katolicy. Ciekawe że Serbowie nawet na Kosowie dość często brali za żony Albanki z pł. Albanii - tj. katoliczki :)
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 23.10.2011 16:40

xpictianoc napisał(a):Ciekawe że Serbowie nawet na Kosowie dość często brali za żony Albanki z pł. Albanii - tj. katoliczki :)

To nie jest dziwne, poniewaz ogolnie w Serbii jest deficyt kobiet ktore chca mieszkac na wsi, ze starymi kawalerami.

A przytym mieszane malzenstwa sa bardzo powszechne i w przeszlosci tez byli raczej rzecza normalna, bez wzgledu na wiare i narodowosc.

Jesli jestes zainteresowany, masz tutaj sporo literatury na ten temat:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/272212 ... pske-momke

http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/6701 ... u-Albaniju

http://www.srbijanet.rs/zivot/kuca-i-po ... vojke.html

http://www.naslovi.net/2011-06-14/vesti ... ma/2607785

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/203375 ... Kursumliji
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.09.2012 11:07

Bałkany 15 lat po wojnie

Na zakończenie poruszono kwestię
Kosowa – goście konferencji zgodnie stwierdzili,
iż niepodległość tej prowincji jest zagrożeniem
dla stabilności w regionie i nigdy nie powinno
dojść do jej ogłoszenia, a tym bardziej uznania
przez inne kraje. W regionie tym ścierają się interesy
różnych krajów – nie bez znaczenia są
kryjące całą tablicę Mendelejewa ziemie.

http://uekwww.uek.krakow.pl/files/commo ... _04www.pdf

pozdrav.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 04.04.2013 09:16

Emil Kusturica nakręci film o handlu ludzkimi organami w Kosowie

http://film.wp.pl/idGallery,11674,idPho ... aid=110598

Kusturica a sprawa o morderstwo
Dwa lata temu szwedzki prokurator Dick Marty (na zdjęciu) odsłonił przed Radą Europy kolejne, po brutalnej eksterminacji Żydów, bestialskie morderstwa setek niewinnych ludzi.

Wedle wiarygodnych i zbieżnych zeznań wielu świadków od ponad dekady setki serbskich zakładników było brutalnie mordowanych przez KLA (Kosovo Libertarian Army), a ich organy wewnętrzne trafiały na czarny rynek.

Marty postawił w stan oskarżenia kilku najbardziej prominentnych polityków z Kosowa - m.in prezesa rady ministrów Hashima Thaciego.
----
Organy na sprzedaż. Kto da więcej?!
Nagrodzony Złotą Palmą reżyser twierdzi, że handel ludzkimi organami to jeden z głównych problemów tego stulecia, a zarazem najbardziej ewidentny znak powrotu do brutalnych i bezbożnych czasów pogańskich.

Pierwsze domniemania na temat tego nieludzkiego procederu trafiły do wiadomości publicznej już w 2008 roku za sprawą książki wydanej przez Carlę del Ponte (na zdjęciu) - byłą główną prokurator Trybunału w Hadze. O handel ludzkimi organami zostali wówczas oskarżeni etniczni Albańczycy - członkowie KLA, którzy na przełomie 1999 i 2000 roku porywali Serbów, wywozili ich z Kosowa i pozbawiali organów wewnętrznych, które wystawiali na sprzedaż na czarnym rynku. итд.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.07.2014 20:17

Zbrodnie wojenne i zabójstwa dla organów w Kosowie? Prokurator UE szykuje oskarżenia

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html

Unia Europejska "gotowa jest do sformułowania oskarżenia" o zbrodnie wojenne wobec "grupy osób, które pełniły wysokie funkcje w Armii Wyzwolenia Kosowa (UCK)" - oświadczył w Brukseli szef specjalnej grupy dochodzeniowej Clint Williamson. Zarzuty dotyczą też handlu organami ludzkimi.

Amerykański prokurator wyjaśnił na konferencji prasowej, że ta międzynarodowa grupa zgromadziła "wystarczające dowody, aby rozpocząć w 2015 roku proces przeciwko grupie osób, które zajmowały wysokie stanowiska w hierarchii wojskowej Armii Wyzwolenia Kosowa".

Zarzuty dotyczą też handlu organami ludzkimi na terenie Kosowa i Albanii po zakończeniu wojny w Kosowie.

Po zakończeniu wojny w Kosowie, w czerwcu 1999 roku, popełniono według specjalnej grupy dochodzeniowej 500 zabójstw, a ponad 300 osób uznano za zaginione. Byli to zamieszkali w Kosowie Serbowie i Romowie.

Lista oskarżonych?

Williamson odmówił podania nazwisk osób, które znajdą się na liście oskarżonych o zabójstwa jeńców i handel ich organami, prowadzenie czystki etnicznej, przemoc seksualną i przymusowe wysiedlenia.

- Nie mogę na tym etapie wyjawić więcej szczegółów. Oskarżenia zostaną sformułowane po powołaniu składu sądu, ale na razie musimy zachować dyskrecję co do przebiegu śledztwa - powiedział. Wyjaśnił, że grupa dochodzeniowa przedstawi oskarżenie dawnym dowódcom UCK, gdy powstanie trybunał ad hoc powołany przez UE i Kosowo, co ma nastąpić w przyszłym roku.

Jednak według Williamsona brak na razie "wystarczających dowodów" dotyczących handlu organami ludzkimi w więcej niż 10 przypadkach. Wcześniej agencje informowały, że chodzi o Serbów więzionych w obozach UCK i zabitych dla pozyskania organów.

Międzynarodowy trybunał ds. zbrodni wojennych w byłej Jugosławii nie mógł zająć się tą sprawą, ponieważ jego kompetencje ograniczają się do zbrodni popełnionych w toku konfliktu zbrojnego.

Raport Rady Europy

Unijne śledztwo wszczęto po opublikowaniu w 2011 roku raportu sprawozdawcy Rady Europy Dicka Marty'ego. W dokumencie tym oceniono, że obecny premier Kosowa Hashim Thaci, który stał w czasie wojny na czele UCK, musiał wiedzieć o domniemanym handlu organami ludzkimi w dawnej prowincji Serbii.

Według szwajcarskiego senatora Marty'ego większość ofiar UCK stanowili serbscy więźniowie przetrzymywani w tajnych obozach. Nerki zabijanych więźniów miały być sprzedawane na czarnym rynku. Raport sprawozdawcy Rady Europy spotkał się z krytyką władz Kosowa.

Zawiłe losy Kosowa

W wyniku walk między serbską armią a UCK śmierć poniosło 13 tys. ludzi, w większości Albańczyków. UCK została rozwiązana w 1999 roku.

W lutym 2008 roku Kosowo ogłosiło jednostronnie niepodległość, której Serbia dotąd formalnie nie uznała. Za niepodległe państwo uznaje Kosowo ok. 100 krajów, w tym USA i większość państw UE.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2016 17:58

KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Dwa posty przeniesione do wątku o Kosowie.

kor_nick
Cromaniak
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 31.07.2022 20:31

Uwaga na Serbię, Kosowo i możliwość rozlania się konfliktu.
Dziś Serbowie zaczęli mieszać przy granicy.
Zobaczymy jak się zachowa Albania i Bośnia.

O 21 orędzie prezydenta Serbii.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... me-1212622
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 31.07.2022 21:15

Chyba na mafię Kosowską bo osobiście się przekonałem jaka to patologia
Serbia w porównaniu do tego konsorcjum zwanego władzą Kosowa jest zdrowym krajem
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2022 22:49

GSM napisał(a):Chyba na mafię Kosowską bo osobiście się przekonałem jaka to patologia
Serbia w porównaniu do tego konsorcjum zwanego władzą Kosowa jest zdrowym krajem

Co masz na myśli mówiąc "osobiście"? Możesz rozwinąć trochę temat?

P.S. O tym, że Kosovem rządzi mafia handlarzy bronią i organami, wiadomo nie od dziś, o tym, że jest to sztuczny twór wyrwany siłą Serbii również.
Niemniej jednak wybieram się tam w przyszłym roku i z opinii w necie wynika, że jest tam jednak bezpiecznie dla turystów. Chętnie poczytam zatem o twoich doświadczeniach (konkretnie chcę odwiedzić Prisztinę i Kosovo Polje - Gazimestan)
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 31.07.2022 22:57

Nie chodzi o turystykę, ale misje i kwestie mundurowe. O tym nie będę pisał i racja, że zareagowałem emocjonalnie bez sensu się "wysprzęglając"
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies