napisał(a) szopen » 08.04.2008 13:25
Czy ja jako zrodla mam Panu podawac
www.slobodan-milosevic.com, panie Januszu? Przeca to źródło, które mi Pan podał, jest wyraźnie stronnicze.
"JNA zaatakowala Slowenie". JNA miało wszelkie prawo do tego, by walczyć o utrzymanie integralności kraju, tak jak Chorwaci mieli do tego prawo w Krainie. Ja powtarzam, nie rozumiem Pana podwojnego standardu: JNA "rozpoczelo" wojne, bo bronilo integralnosci kraju, ale to Serbowie "rozpoczeli" wojne, bo naruszyli integralnosc kraju.
A rozkaz JNA wydał nie Milosevic, tylko prezydent owczesny Jugosławii.
A co do Kosowa, mam po angielsku wynik kwerendy przeprowadzonej wśród serbskich uchodźców z Kosowa w latach 1982-87. Jezeli fakty podawane tam sa prawdziwe, to naprawdę nie ma co robić z Serbów znowu tych "złych, co bez powodu gnębili biednych Albańczyków".
EDIT: Pierwszy z brzegu blad na stronie
www.tolerancja.pl: W Bosni zginelo 90-100 tysiecy ludzi, a nie 200 tysiecy. 200 tysiecy podawaly media kiedys, ale DOKLADNA LISTA ofiar, która bardzo dokladnie przybliza liste ofiar, jest znana juz od dosc dawna. (W tym okolo 33 tysiecy bosniackich cywilow, 4-16tysiecy serbskich cywilow (chyba raczej jednak ta mniejsza liczba), 2-4 tysieace Chorwackich cywilow, reszta zas to zolnierze i zoldacy).