Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 07.04.2008 07:40

Panie Kazimierzu (Czy Kazio to od Kazimierz?.. a moze panie Kaziu?)

ALbanczyk mi powiedzial, ze conajmniej 3 z wymienionych swiadkow zginelo w 2003 roku, kiedy Haradinaj nie byl jeszcze oskarzony, i nie mozna ich laczyc z ta sprawa (chodiz o dowodce FARK). Co Pan na to? Mi sie wydaje, ze prokuratura wtedy juz gromadzila dowody...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.04.2008 14:41

Janusz Bajcer napisał(a):Tak Kazio - masz rację - prawda historyczna się obroni, bo jej nie da się zafałszować.

Najlepszy przykład - Katyń.

A jeśli chodzi o Miloševica, to przyszłe pokolenia będę się uczyć z książek, że to ten człowiek jest głównym odpowiedzialnym na rozpętanie w XXI wieku 4 wojen na Bałkanach, z których wszystkie przegrał.
Ale będą się też uczyć , że wojna ta była straszna , bo po każdej ze stron konfliktu wypełzły złe moce.

Ps. Patriotyczna piosenka

Prawda historyczna zależna jest od kierunku wiatru historii . Także , do końca nie wiadomo z której strony zawieje za kilkadziesiąt lat :?:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 07.04.2008 15:39

Janusz Bajcer napisał(a):A jeśli chodzi o Miloševica, to przyszłe pokolenia będę się uczyć z książek, że to ten człowiek jest głównym odpowiedzialnym na rozpętanie w XXI wieku 4 wojen na Bałkanach, z których wszystkie przegrał.

Których 4 wojen?
Wojna w Slowenii -- przeciwko woli Milosevica
Wojna w Chorwacji i BiH -- po rowni wina Tudjmana i Milosevica.

aa zreszta.. jak do tej pory pana Janusza sie nie dalo przekonac i chociaz dostal czarno na bialym ze w Slowenii to wlasnie dzieki Milosevicowi tak krotko to trwala, a dalej sie upiera ze on byl za to winny... to pewnie juz sie i dalej nie da przekonac......
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 16:03

szopen napisał(a):Panie Kazimierzu (Czy Kazio to od Kazimierz?.. a moze panie Kaziu?)

ALbanczyk mi powiedzial, ze conajmniej 3 z wymienionych swiadkow zginelo w 2003 roku, kiedy Haradinaj nie byl jeszcze oskarzony, i nie mozna ich laczyc z ta sprawa (chodiz o dowodce FARK). Co Pan na to? Mi sie wydaje, ze prokuratura wtedy juz gromadzila dowody...

Kazimierz jest moje chrzesne imie. Tzn. sad wzial juz martwych ludzi za swiadkow? Dziwny jakis sad! W takim razie mogli wziac innych (zywych) za swiadkow. (koniec ironiii) Potencjalnych swiadkow jest wiele, miedzy nimi sa i Albanczycy i Serbowie tylko trzeba ich chronic.
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 16:49

Janusz Bajcer napisał(a):A jeśli chodzi o Miloševica, to przyszłe pokolenia będę się uczyć z książek, że to ten człowiek jest głównym odpowiedzialnym na rozpętanie w XXI wieku 4 wojen na Bałkanach, z których wszystkie przegrał.

Tak wlasnie robia nacjonalisci, na rozmowe o jednym demonie jednej nacji odpowiadaja jakims twierdzeniem o osobie innej nacji.

A ty jestes adwokat panstwa Chorwacji w jakims procesie i dlatego sie upierasz kto byl pierwszy czy glowny? Mnie to nie interesuje, byla masa ludzi na kazdej stronie ktorzy byli tacy jak on i wlasnie oni byli w konflikcie. Nacjonalista (nacysta) wtedy wygral wybory w Chorwacji. Sporo wygral to masa ludzi glosowala dla niego, nie jest to przypadek, wiele ludzi musialo popierac jego pomysly w Krainie (masz ich na tasmie-to bylo dobrze przed wojna). Chodzi o to ze wielkiej roznicy w ideologii nie ma. Czy ktos mial wieksza bron to sprawa sytuacji. A historje zawsze pisze ten kto zwyciezyl a nie ten kto przegral.

Kiedy chodzi o Milosewicia to prawda jest taka ze on umarl bez zadnego zakonczonego procesu nad nim, wiec umarl niewinny. A za to nie jest winna Serbia. Jestem pewien ze Milosewic zrobil mnie wiecej zlego niz tobie, ja wstawialem swoja glowe do torby zeby on upadl a ty nie. Nigdy nie popieralem w niczym nikogo kto jest zwiazany z Milosewiciem, na odwrot. I dlatego jestem rozczarowany z tego co Europa z nim zrobila. O malo nie zrobiono z niego bohatera.

A gdzie byles ty np. w latach 1996-1997 kiedy byly ogromne protesty w Serbii kiedy Milosewic okradl wybory? Kogo ty wtedy popierales, ktora demokracje? Gdzie byl Nato i Europa ktora ty popierasz i kogo oni popierali? Czy ktos wogole w polsce o tym wtedy mowil? Serbia glosowala przeciwko Milosewicia a wy byliscie cicho? Latwiej ci popierac bomby przeciwko Serbii z 1999. roku niz demokracje w 1997. roku?

Z Chorwackiej strony wiele zlego zdazylo sie mojej rodzinie w kazdej wojnie i z tej strony wiem co i jak bylo. Ja nie mam nic z tego ze twoje ksiazki pisza ze Chorwacja jest swietne panstwo, ale dobrze wiem dlaczego rodzina mojego ojca nie moze mieszkac w Chorwacji, i wiem kto i jak zostal zabity. Przytym, nikt z tej rodziny nie zrobil nic nazal zadnemu Chorwatu.

Osobiscie znam jednego czlowieka ktory jest oskarzony w Hadze, i przez to co sie niemu zdaza wiem na ile polytyka ma wplyw na ten sad.

Janusz Bajcer napisał(a):Patriotyczna piosenka

Tzn. ty jestes Chorwat? Ja pytalem cie o TWOJ patriotyzm? Co TY bys bronil mieczem?. Kilka razy cie to pytalem....
p.s. A piosenka jest ladna. Jezeli to byla prowokacja to zostala nieudana.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 16:57

szopen napisał(a):aa zreszta.. jak do tej pory pana Janusza sie nie dalo przekonac i chociaz dostal czarno na bialym ze w Slowenii to wlasnie dzieki Milosevicowi tak krotko to trwala, a dalej sie upiera ze on byl za to winny... to pewnie juz sie i dalej nie da przekonac......

Na podstawie dostępnych mi źródeł i ocen historyków zajmujących się dogłębniej tematyką wojny na Bałkanach przyznaję rację tym, którzy twierdzą , że to Milosevic jako przywódca Serbii jest pierwszym sprawcą wybuchu tych wojen. I tak będzie to zapisane w Historii.
Na pewno Szopenie nie przekonasz mnie do zmiany zdania, choć Ty możesz mieć na sprawy Kotła Bałkańskiego inne.

Wiesz Szopenie kto to powiedział:
" Być może nie umiemy dobrze pracować czy handlować, ale bić się umiemy znakomicie. I niech inni o tym pamiętają."

Ps.Gdzieś już kiedyś pisałem, że demontaż komunistycznej Jugosławii tak na dobre zaczął się wraz z przemianami w Polsce w tatach 1980-1989 i w całym bloku wschodnim, tak więc mogą równie dobrze nas Polaków obwinić Serbowie za rozpad Jugosławii, co w ostateczności skończyło się wojną zamiast rozmowami przy stole o pokojowym rozpadzie kraju.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 17:54

Kazio - na całe szczęście w Polsce nie trzeba już wyciągać mieczów i mam nadzieję i przekonanie , że nie trzeba będzie tego robić.

Tak się składa że ja też nie mogę obecnie mieszkać tam skąd pochodzą moi Rodzice - czyli gdzieś pod Lwowem.

Na dzień dzisiejszy moim patriotyzmem jest pamięć o historii Polski, nie głosowanie w wyborach ludzi z kierownictwa PZPR, trwanie w wierze moich Ojców, płacenie należnych państwu podatków i staranie się jak najlepiej wykonywać to co robię w pracy. Tylko tyle i aż tyle.

Kazio - cały czas piszę, że wojna była straszna , ale na szczęście już się skończyła, musicie nauczyć się żyć w nowych krajach i zasypywać podziały.

A kiedyś w przyszłości jak będzie u Was tak jak w UE wolny przepływ ludzi i kapitału, to Serbowie będą mogli pracować i osiedlać się w Chorwacji i na odwrót.

Daleka i trudna to droga, ale my Polacy też długo dobijaliśmy się Europy. I też w przeszłości mieliśmy zatargi z sąsiadami i własnymi władzami.

W 1997 roku po raz pierwszy udało mi się pojechać do Chorwacji - ponieważ nie była to już Jugosławia - więc zakochałem się w Chorwacji.
Od dwóch lat zakochałem się dodatkowo w muzyce z krajów dawnej Jugosławii.
A w tym roku pojadę po raz dziesiąty do Chorwacji.

Nie jestem niczyim adwokatem -wyrażam swój pogląd na sprawę konfliktu bałkańskiego - mój jest obiektywny, bo nie byłem bezpośrednim jego uczestnikiem - Ty byłeś , więc Twoja ocena jest subiektywna i dlatego się różnimy w ocenach.

Ps.Jeszcze jedna piosenka :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 18:46

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Tak Kazio - masz rację - prawda historyczna się obroni, bo jej nie da się zafałszować.

Prawda historyczna zależna jest od kierunku wiatru historii . Także , do końca nie wiadomo z której strony zawieje za kilkadziesiąt lat :?:

Chyba nie chcesz powiedzieć, że Katynia nie było i że prawda o nim za kilka lat będzie inna :?:
Kłamstwo ma zawsze krótkie nogi - a prawda zawsze się obroni.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.04.2008 19:05

Dedykacja dla Janusza :D
- - dla mnie Magdi zrobila to lepiej niż Kayah :wink:
- - cała magia Mostaru 8O

Pozdrav.
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 19:05

Janusz Bajcer napisał(a):Ps.Gdzieś już kiedyś pisałem, że demontaż komunistycznej Jugosławii tak na dobre zaczął się wraz z przemianami w Polsce w tatach 1980-1989 i w całym bloku wschodnim, tak więc mogą równie dobrze nas Polaków obwinić Serbowie za rozpad Jugosławii, co w ostateczności skończyło się wojną zamiast rozmowami przy stole o pokojowym rozpadzie kraju.

o, o, polska mega hyper turbo duma! Janusz mysli ze polska jest wieksza i wazniejsza w europie niz naprawde jest.
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 19:11

Janusz Bajcer napisał(a):Nie jestem niczyim adwokatem -wyrażam swój pogląd na sprawę konfliktu bałkańskiego - mój jest obiektywny, bo nie byłem bezpośrednim jego uczestnikiem - Ty byłeś , więc Twoja ocena jest subiektywna i dlatego się różnimy w ocenach.

Tak samo ja moge powiedziec ze twoja ocena jest subiektywna bo 10 lat jedziesz do jednego a nie drugiego,. Przytym "zakochales" sie w Chorwacje , a wszyscy wiemy, ze "milosc jest slepa".
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 19:14

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):

Chyba nie chcesz powiedzieć, że Katynia nie było i że prawda o nim za kilka lat będzie inna :?:
Kłamstwo ma zawsze krótkie nogi - a prawda zawsze się obroni.

A ty odrazu na twojego wujaszka....:lol:

Czy mozesz podac jako patriota jeden przyklad kiedy polacy robili zbrodnie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 19:27

Kazio napisał(a):o, o, polska mega hyper turbo duma! Janusz mysli ze polska jest wieksza i wazniejsza w europie niz naprawde jest.

Wcale tak nie myślę, (tak to myślą "Kaczory", ale to moja opcja)
Ja wiem, że Polska nie jest "pępkiem Europy i Świata"
Polska jako kraj, gdzie trwał długie lata "chory system (podobnie jak i w Jugosławii) musi teraz współpracować z innymi krajami - sama sobie nie poradzi, bo za mała i za biedna.
A to co przytoczyłem to nie "mega hyper turbo duma" tylko prawda historyczna :lol:

Kazio - zobacz jak Chorwacja po wyjściu z Jugosławii turystycznie się rozwija

A co Serbia (oprócz Kosova) może zaoferować turystom - bo to też piękny kraj. :?: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 19:38

Kazio napisał(a):ż
A ty odrazu na twojego wujaszka....:lol:

Czy mozesz podac jako patriota jeden przyklad kiedy polacy robili zbrodnie?

Z wujaszkiem o którym myślimy wolę nie mieć nic do czynienia.

Kazio - ja nie oskarżam całego narodu serbskiego o zbrodnie, tylko Waszych przywódców.
Polacy nawet Polakom robili zbrodnię -przykład: stan wojenny wprowadzony przez Jaruzelskiego. :!:
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 07.04.2008 19:42

Janusz Bajcer napisał(a):...Na dzień dzisiejszy moim patriotyzmem jest pamięć o historii Polski, nie głosowanie w wyborach ludzi z kierownictwa PZPR, trwanie w wierze moich Ojców, płacenie należnych państwu podatków i staranie się jak najlepiej wykonywać to co robię w pracy. Tylko tyle i aż tyle...

Respektuje twoj patriotyzm. :lol: .... ale nie rozumiem zabardzo w takim razie co w tym mozna okreslic jako "dobry nacjonalizm"....no nie wazne...
p.s.
Prosze cie nie gniewaj sie, ale wtracanie wiary (Ojcow czy nie) do patriotyzmu jest mi dziwne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone