napisał(a) Janusz Bajcer » 07.04.2008 17:54
Kazio - na całe szczęście w Polsce nie trzeba już wyciągać mieczów i mam nadzieję i przekonanie , że nie trzeba będzie tego robić.
Tak się składa że ja też nie mogę obecnie mieszkać tam skąd pochodzą moi Rodzice - czyli gdzieś pod Lwowem.
Na dzień dzisiejszy moim patriotyzmem jest pamięć o historii Polski, nie głosowanie w wyborach ludzi z kierownictwa PZPR, trwanie w wierze moich Ojców, płacenie należnych państwu podatków i staranie się jak najlepiej wykonywać to co robię w pracy. Tylko tyle i aż tyle.
Kazio - cały czas piszę, że wojna była straszna , ale na szczęście już się skończyła, musicie nauczyć się żyć w nowych krajach i zasypywać podziały.
A kiedyś w przyszłości jak będzie u Was tak jak w UE wolny przepływ ludzi i kapitału, to Serbowie będą mogli pracować i osiedlać się w Chorwacji i na odwrót.
Daleka i trudna to droga, ale my Polacy też długo dobijaliśmy się Europy. I też w przeszłości mieliśmy zatargi z sąsiadami i własnymi władzami.
W 1997 roku po raz pierwszy udało mi się pojechać do Chorwacji - ponieważ nie była to już Jugosławia - więc zakochałem się w Chorwacji.
Od dwóch lat zakochałem się dodatkowo w muzyce z krajów dawnej Jugosławii.
A w tym roku pojadę po raz dziesiąty do Chorwacji.
Nie jestem niczyim adwokatem -wyrażam swój pogląd na sprawę konfliktu bałkańskiego - mój jest obiektywny, bo nie byłem bezpośrednim jego uczestnikiem - Ty byłeś , więc Twoja ocena jest subiektywna i dlatego się różnimy w ocenach.
Ps.
Jeszcze jedna piosenka