Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 30.03.2008 13:10

niezawodny napisał(a):Setki godzin nagrań telewizji z całego świata pokazujących exodus tysięcy kosowskich albańczyków do Albanii + największy w powojennej Europie obóz uchodźców w Kukes (Albania) to dla ciebie brak dowodów? To co jest dowodem dla ciebie? Chyba tylko twoje własne wynurzenia?

przepraszam a dzialanosc UCK to juzmamy w dup...? jestes tak ograniczony czy tylko udajesz, ze widzisz zawsze tylko i wylacznie jedna strone /ta lepsza dla Albanczykow/ problemu?

wolnosc slowa? wez mnie nie rosmieszaj. byles w stanach? mieszkales tam? dyrdymaly prawisz.
twoja cala wolnosc i demokracja konczy sie juz na lotnisku, gdzie w kazdej chwili mozesz dostac w przyslowiowa "dupe".

Za to rozmowa z tobą "ma sens" bo ty wszędzie widzisz amerykański podbój

moze gdybys cokolwiek wiedzial nt polityki i dzialalnosci "wielkich mocarstw" moglibysmy dluzej porozmawiac. a tak co chwile padam ze smiechu widzac twoja posty pt: "Ameryka piewca wolnosci, demokracji i swobod obywatelskich". tym sie wiec roznimy, ze ja nie "lykam jak pelikan" wszelkich bajek gloszonych przez busha i jego ferajne.
jak juz pisalem - dalczego owocnego zycia w schizofrenicznym swiecie

ps.
Zapewne dzisiejsza Polska jest dla ciebie krajem o analogicznej sytuacji jak PRL, zdominowanym przez obce mocarstwo, jedynie USA zamieniło się miejscami z ZSRR

wydaje mi sie, ze nic takiego nie pisalem, ale jakie to ma dla ciebie znaczenie :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.03.2008 15:53

fokstrot napisał(a):przepraszam a dzialanosc UCK to juzmamy w dup...? jestes tak ograniczony czy tylko udajesz, ze widzisz zawsze tylko i wylacznie jedna strone /ta lepsza dla Albanczykow/ problemu?

Póki nie było Miloszevicia nie było UCK - kapujesz?
Powstanie i działalność UCK jest dla mnie naturalnym procesem historycznym - takie organizacje zawsze powstają wszędzie tam gdzie jest wojna/okupacja/apartheid itd. To samo co ty sądzisz o UCK sowieci i faszyści mówili o Armii Krajowej... A Miloszević to skrzyżowanie Stalina z Hitlerem, więc UCK była jak najbardziej pożyteczna.

fokstrot napisał(a):wolnosc slowa? wez mnie nie rosmieszaj. byles w stanach? mieszkales tam? dyrdymaly prawisz.
twoja cala wolnosc i demokracja konczy sie juz na lotnisku, gdzie w kazdej chwili mozesz dostac w przyslowiowa "dupe".

Aha, fokstrot dostał w dupę na lotnisku (pewnie nie wpuścili do Ameryki) i już wnioskuje o braku wolności słowa w USA :lol:

fokstrot napisał(a):moze gdybys cokolwiek wiedzial nt polityki i dzialalnosci "wielkich mocarstw" moglibysmy dluzej porozmawiac. a tak co chwile padam ze smiechu widzac twoja posty pt: "Ameryka piewca wolnosci, demokracji i swobod obywatelskich". tym sie wiec roznimy, ze ja nie "lykam jak pelikan" wszelkich bajek gloszonych przez busha i jego ferajne.
jak juz pisalem - dalczego owocnego zycia w schizofrenicznym swiecie

I o to chodzi; ty pękasz ze śmiechu po moich postach a ja po twoich i dobrze - śmiech to zdrowie a to forum jest rozrywkowe. Tyle że ja w odróżnieniu od ciebie nie przeżywam żadnych frustracji typu "utracone Kosowo" czy "biedny, powieszony Hussain" tudzież "biedny, ścigany Bin Laden" bo świadomie akceptuję w całości politykę USA. I zwisa mi to że uważasz mnie za schizofrenika, który łyka propagandę amerykańską jak pelikan rybę. Bo co ty o mnie wiesz? Czytałeś choć jedną książkę, na której ja kształtuję swoją opinię? Szczerze wątpię a raczej jestem tego pewien że nie.
Natomiast zastanawia mnie co łyka ktoś kto jest antyamerykański :?: :lol: Kiedyś ktoś taki łykał komunizm dziś łyka inne "lewactwo", którego na świecie nie brakuje a książek do tego czytać nie trzeba żadnych (chyba że coś z "guru lewaków" - Łysiaka).
A psychologowie już dawno zdiagnozowali przyczyny antyamerykanizmu; kompleksy i jeszcze raz kompleksy na tle przewagi politycznej, ekonomicznej, militarnej, naukowej i kulturowej USA. Mnie ta przewaga nie przeszkadza, więc jestem wolny od tych kompleksów i różnych frustracji po "utraconym Kosowie".
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2008 17:03

Ponieważ wiele osób "psy wiesza" na Ameryce, to może w przewie dyskusji o Kosovie i Kotle Bałkańskim poczytajmy sobie o wynalazkach

Większość wynalazków w XX wieku z których korzystamy, powstała Ameryce.
Dlaczego tam - chyba nie trzeba tłumaczyć.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.03.2008 18:04

Janusz a co ma, przepraszam, piernik do wiatraka?

Niezawodny, jak miło odkryć nie podejrzewane nawet aspekty Twojej osobowości, czytasz oto ksiązki, cóż, to miło, nigdy bym na to nie wpadła czytając Twoje posty. nie wiem co prawda co to za literatura, która tak pozwala Ci bezkrytycznie i bez wyjatków akceptować politykę USA, ale skoro sam deklarujesz, że taki z Ciebie ortodoks, to ok, to wiele wyjasnia.

Natomiast w kwestii Łysiaka. Osobiście kiedyś go czytywałam, jakkolwiek krytycznie, ale od wielu lat, jak dla mnie on się do czytania nie nadaje. Nazywanie go lewakiem jest jednak chybione stanowczo. Owszem, kiedyś pieszczoszek komuny, o czym oczywiście był uprzejmy zapomnieć. Po audiencji u papieża doznał odlotu religijnego. Bardzo mnie wtedy rozśmieszył i absolutnie zdumiał bo zmienił swój stosunek do Bolesława Śmiałego motywując, iż skoro papież go potepia, to on również musi zmienić zdanie na temat tego władcy :roll: A później już było tylko gorzej. Natomiast cały czas odnoszę wrażenie, że jego poglądy to prawicowy neobolszewizm. Trudno mi to inaczej ująć, ale lewicowcem to bym go stanowczo nie nazwała, oj nie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2008 18:19

caal napisał(a):Janusz a co ma, przepraszam, piernik do wiatraka?

Nic :lol: - to tylko taki przerywnik, te wynalazki :wink: :papa:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.03.2008 19:34

caal napisał(a):Janusz a co ma, przepraszam, piernik do wiatraka?

Ano ma; postęp jest cechą pozytywną bo służy ludziom ("by żyło się lepiej") i jak słusznie zauważył Janusz niemal cały obecny postęp naukowo-techniczny jest dziełem USA - wystarczy zerknąć na listę lauretów nagrody Nobla w nauce, przyznawanej przez Europejczyków; prawie sami Amerykanie. To jest BTW jeden z fundamentów antyamerykanizmu - kompleksy niższości... Bo Amerykanie potrafią a inni nie a to zawsze budzi zawiść - na szczęście nie u wszystkich.
Komputer i internet dzięki którym możemy pisać bzdury na CRO.pl też wynaleziono w "znienawidzonej" Ameryce... Więc może w imię pokuty wszyscy antyamerykanie zrezygnują z amerykańskich wynalazków - tylko najprzód zaopatrzcie się w świece bo Edison też był z USA :wink:

caal napisał(a):Niezawodny, jak miło odkryć nie podejrzewane nawet aspekty Twojej osobowości, czytasz oto ksiązki, cóż, to miło, nigdy bym na to nie wpadła czytając Twoje posty. nie wiem co prawda co to za literatura, która tak pozwala Ci bezkrytycznie i bez wyjatków akceptować politykę USA, ale skoro sam deklarujesz, że taki z Ciebie ortodoks, to ok, to wiele wyjasnia.

Heh, ja jestem ortodoks? Chyba jednak antyamerykanizm, który ty reprezentujesz to ruch mniejszościowy, choć bardzo modny ostatnio, przyznaję. Ale ta moda szybko przemija gdy USA trzeba błagać o ratunek jak to już nie raz się Europie i Polsce zdarzało. Ale ludzka pamięć jest krótka i zawodna...
A co do literatury; polecam "antyamerykanom" jakąkolwiek książkę historyczną o roli USA w świecie w ciągu ostatnich 100 lat, jakąkolwiek... I oczywiście nie książkę Łysiaka czy i innych "nawiedzonych wizjonerów" a jakiegokolwiek historyka.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 30.03.2008 21:19

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ wiele osób "psy wiesza" na Ameryce, to może w przewie dyskusji o Kosovie i Kotle Bałkańskim poczytajmy sobie o wynalazkach

Większość wynalazków w XX wieku z których korzystamy, powstała Ameryce.
Dlaczego tam - chyba nie trzeba tłumaczyć.

np. AMBO

http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline

Czarne złoto Morza Kaspijskiego

http://www.niemiecki.ang.pl/cafebabel.h ... l&right=pl

= = = :arrow:

http://stopwariatompolitycznym.eu/index ... teel-land/

na kilka dni jadę na południe wesprzeć braci Słowian i pogadać z innymi, mam nadzieję, że do tego czasu będę miał jeszcze konto na CRO.PL :D :) :D :) :D :)

do zobaczenia
Serdecznie pozdrawiam
:papa:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.03.2008 21:32

Dziękuję niezawodny za wyjaśnienie mi co to takiego jest postęp i czemu słuzy, myślę, że samodzielnie bym na to nie wpadła :)
Oczywiście ci dokonujacy epokowych wynalazków to zapewne etniczni amerykanie? A mnie się wydaje, że mając kasę stać ich na drenaż rynku mózgów.
Niezawodny skoro polecasz jakieś książki, to może podaj tytuły i autorów, bo co będzie jeśli przeczytam jakąś niewłaściwą? Jakąś lewacką?

Adamk3 koniecznie zdaj relację ze wspierania braci Słowian i tak w ogóle, szerokiej drogi i miłego pobytu :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2008 21:46

stop politycznym wariatom :wink: :lol:
LPR to już margines polityczny w Polsce , ale jest demokracja , więc niech sobie Pan Jan pisze - poczytałem go trochę i tak jak nie lubię szpinaku , nie "trawię" jego poglądów. :cry: :cry:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.03.2008 22:26

Janusz Bajcer napisał(a):stop politycznym wariatom :wink: :lol:
LPR to już margines polityczny w Polsce , ale jest demokracja , więc niech sobie Pan Jan pisze - poczytałem go trochę i tak jak nie lubię szpinaku , nie "trawię" jego poglądów. :cry: :cry:

Myślę ,że powinna być jakaś akcja .....Januszowi stop. :wink:
Zlinkuje ,a może i zlinczuje.Nie zna się chłop na temacie,ale idzie w zaparte. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2008 23:03

adamk3 napisał(a):np. AMBO

AMBO to nie wynalazek tylko biznes. :lol:
Ale biznes to dla "wszelkiej maści" lewaków "płachta na byka" :wink:
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 30.03.2008 23:08

@niezawodny
widzisz twoj problem jest taki, ze nie potrafisz logicznie myslec i wyciagac odpowiednich wnioskow, tudziesz wlasciwie interpretowac wypowiedzi innych osob. stwierdzenie, iz w stanach potencjalnego czlowieka traktuje sie na lotnisku jak terroryste nie oznaczalo, ze zostalem zakuty w kajdany i wydalony z tego skrawka ziemi. poza tym ponawiam pytanie: byles tam, zyles przez jakis czas, miales okazje poznac ten kraj? prawiac takie dyrdymaly sadze, ze nie.

Kompleksu "utraconego Kosova" nie mam, lecz w przeciwienstwie do ciebie razi mnie jawna niesprawiedliwosc. podobna do tej, gdy twoim zachodni przyjeciele dali nam kopa w dupe przy ustalaniu granic, stref wplywow etc. ale coz tu tlumaczyc - wszak w twoim mniemaniu Sam to dobry wujaszek, ktory uprawia tylko dobra dzialanosc. razi jedynie wybiorczosc jego dzialania ale co takiego prawicowca jak ty to obchodzi.
aaa koncowka tez jest dobra. same przewagi, zobaczymy jak dlugo jeszcze na nich pociagna. zdaje sie, ze poki starczy cierpliwosci Chinczykom i Rosjanom & poki ropa nie wyczerpie sie w Iraku. chociaz nie, wtedy wymysli sie pretekst do najazdu na Iran, w imie szerzenia demokracji i walki o prawa czlowieka rzecz jasna.

ps. Lysiak lewakiem hehehe gratuluje. sam to wymysliles? w zyciu bym na to nie wpadl, szczegolnie po przeczytaniu kilkunastu jego ksiazek i poznaniu pogladow tego goscia

edit: dzieki Bogu istnieje Ameryka - bez niej nadal zylibysmy w epoce kamienia lupanego. cala reszta swiata tylko siedzi i zbija baki, kopiujac dokonania zza ocenau.

odnosnie roli stanow w historii: z checia poslucham o fantastycznej dzialalnosci chociazby CIA w ameryce poludniowej i srodkowej, oraz innych aferach ktore jakims cudem wyszly na jaw /iran-contras/.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 30.03.2008 23:26

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):np. AMBO

AMBO to nie wynalazek tylko biznes. :lol:
Ale biznes to dla "wszelkiej maści" lewaków "płachta na byka" :wink:

tak tak Januszku, odwracanie kota ogonem to tez specjanosc wszelkiej masci "prawakow". ile razy padalo stwierdzenie, ze Zachod poszedl na wojne Kosowska bo mial w tym biznes nastepowal atak furii ze strony "Albanofilow". jeszcze raz owocnego zycia w schizofrenicznym swiecie zycze wszystkim
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 30.03.2008 23:53

Janusz Bajcer napisał(a):Na na przyczyny tego konfliktu i jego przebiegu mam swoje zdanie na podstawie dostępnych i przeczytanych materiałów np. takie źródło - a jakie to zdanie, to nie będę przytaczał ponownie swoich wypowiedzi w tej sprawie.

Nie mam ta ksiazke i dlatego nie moge ja skomentowac.

Janusz Bajcer napisał(a):Jedno tylko napiszę - uznaję prawo wszystkich narodów dawnej Jugosławii do własnego państwa w ich historycznych granicach zgodnie współpracujących ze sobą , w przyszłości w ramach UE.
(z ewentualną korektą sporych terytoriów dokonaną przy stole rokowań)

Na ogol, problem z historycznymi granicami jest ze historja jest dynamiczna. Swiat sie stale zmienia, stale byly migracje, wojny itd. Tzn. strony nigdy nie moga sie umowic ktory moment w historji trzeba wybrac za referencyjny. Co jezeli Turcja powie ze cala Serbia jest ich :lol: Na ogol, zwracanie do historji niestety moze jeszcze rozpalic konflikty. Tak np. wyglada konflikt Izrael-Palestyna, kazdy udowodnia jakiejs swoje "historyczne prawo".

Mnie sie bardziej podoba jakiejs "normalniejsze" panstwowe prawo wedlug ktorego by np. moj ojciec znowu dostal w Chorwacji ziemie swojego ojca. Niestety, to by sie zdazylo tylko na sadzie miedzynarodowym a nie zdazylo sie na Chorwackim.

Historja zostaje wykorzystywana od zawsze.

Napisze jeden swoj poglad: Zauwazylem ze wiekszosc nacjonalistow powie ze to co oni robia i mowia jest "patrjotyzm". A z drugiej strony prawdziwy patrjoci zabardzo o tym nie mowia. Bo to jest normalne, tak samo jest normalne kochac swoja matke i ojca tak samo jest normalne ze jestes patrjota. Jezeli ktos zabardzo zaczyna mowic o patryotyzmie, to odrazu mysle czy on cos kreci...

Janusz Bajcer napisał(a):Czy powstanie na nowo jakaś nowa wspólna Chorwacko-Serbska cywilizacja w postaci państwa , skoro macie podobny język i religię - to nie wiem (a raczej wątpię) ale o to trzeba by pytać Chorwatów.

Ja nie mowilem o przyszlosci a o okreslaniu wpolnego panstwa jako idiotyzm. Jezeli chodzi o przyszlosc, trzeba trzymac czciuki zeby pare setek lat nie bylo nowego konfliktu i nowe generacje sie zbliza cywilizacyjnie :lol:

Kulturowo, zblizanie bedzie (jest) o wiele szybsze. W kulturze tez sa interesy. Ludzie z kultury sa bardziej wyedukowani niz przecietni ludzie, ludzie z profesji intelektualnych przecietnie sa mniej nacjonalisci niz inni.
Technika 21. wieku pomoze ale przedewszystkim interesy. W Serbii w TV kablowej ludzie ogladaja wszystkie Chorwackie kanaly (w Chorwacji niestety nie). Stacje TV od paru lat wymienaja program, bo kieruja ich interesy (nagrywanie programu jest drogie a przez wymiane program dostaje sie zadarmo). Coraz wiecej filmow i serialow nagrywa sie w spolnej produkcji, znowu chodzi o interesy bo w takim razie jeden film moze zabaczyc o wiele wiecej ludzi i moze wiecej zarobic, a nagrywa sie za te same pienadze... itd. itd. Ten model jest w kazdej sferze kultury.

Janusz Bajcer napisał(a):Historia Chorwacji

Historia Serbii

Katolicyzm a prawosławie

...- jeśli jest coś nie ścisłego - Kazio popraw.

Nie moge wszystko poprawiac, dlugo by trwalo :lol: Na ogol, prawie wszystko tam jest prawda, tzn. nie jest falszywe, ale... jest to wszystko zabardzo "instant". Jest tu zbyt malo wyjasnen i informacji na tych linkach,zeby ktos np. z Polski na podstawie tego mial swoje poglady. Na ogol, w jednej sentecji: moje zdanie jest ze nacjonalizm jest to wielkie iracjonalne zlo, ktore zamieszalo wszystko. Sa i czesci Chorwacji gdzie jezyk ktory uzywaja jest bardziej podobny do tego w Belgradzie niz w Zagrzebiu (i na odwrot). Zadne nowe pisanie historji nie moze to zaniekac.

Co do linku o katolicyzmie i prawoslawiu, jest to tez napisane w wersji zabardzo "instant" i ktos latwo moze stwierdzic cos co nie jest prawda.
Bardzo nie lubie cytowac Wikipedie jako autorytet, ale tym czasem to zrobie bo widze ze tu sie bardzo lubi Wikipedia :lol:

Pierwsza rzecz o ktorej tam pisze jest roznica w "Filioque" (przez ktora sie podzielil kosciol na wschodni i zachodni)

W angielskiej wersji (http://en.wikipedia.org/wiki/Filioque_clause):

The filioque issue has been the only real theological point of dispute between the Eastern and Western churches. All other extant differences between the churches are non-theological in nature;

Tzn. pisze ze filioque jest jedyna prawdziwa roznica w teologji cerkwi i kosciolu. Przed tym pisze i ze, jedyny moment kiedy ta roznica byla na poziomu problemu to moment rozpadu kosciolu na katolicyzm i prawoslawie w 14. wieku. (Tzn. musieli w tym momencie znalezc jakis dobry powod a faktycznie poklocili sie o to kto ma byc nastepny papierz. To tam tak dokladnie nie pisze :lol:). W koncu, stwierdzono ze roznicy w znaczeniu nie ma, a na poczatku 21. wieku nawet umowiona wspolna formulacja "duch jest wyslany przez syna".

W polskiej wersji na Wikipedii pisze i:

Jan Paweł II, celebrując msze z udziałem prawosławnych, odmawiał Credo bez Filioque.

.. i nie pisze ze ktos to uwazal za herezje.. Problem filioque jest dawna przeszlosc.

Wiekszosc "glownych roznic" podanym w linku ktory podales to sprawy praktyczne. Np. kto uzywa chleb ktorego typy, kto uzywa ktory kalendarz itd. To sa sprawy organizacyjne a nie sprawy wiary, patryjarch moze jutro powiedziec "od teraz uzywamy ten i ten kalendarz" i to niczego nie zmieni. (A pozatym, w sprawie kalendarza, Serbska prawoslawna cerkiew tez przechodzi na nowy kalendarz.). Oprocz filiqoue liturgja i msza sa takie same, jedni wiecej spiewaja, jedni graja itd. ale forma jest dokladnie taka sama.

Moge dokladniej pisac i innych podanych roznicach, ale w kazej chodzi albo o "polityke" albo o sprawy praktyczne ktore ani jedna strona nie uwaza za roznice. Moze to tak nie wyglada kiedy czyta sie to co tam jest napisane, ale tak jest. I ufam sie w autorytet jaki Wikipedia ma tutaj :lol: i podkreslam ze tam pisze ze filioque jest jedyna roznica w teologii.
Oczywiscie i slowa katolik i prawoslawny maja dokladnie to samo znaczenie. Slowo Catolicus jest z laciny, a prawoslawny ze wschodu.
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 30.03.2008 23:57

Janusz Bajcer napisał(a):... ile razy padalo stwierdzenie, ze Zachod poszedl na wojne Kosowska bo mial w tym biznes nastepowal atak furii ze strony "Albanofilow". jeszcze raz owocnego zycia w schizofrenicznym swiecie zycze wszystkim

Mysle ze najwiekszy biznes Europa zachodnia zrobi w tym ze teraz moga powiedziec Albanskim "azilanta" na zachodzie ze teraz maja nowe panstwo i musza wyjechac (Wiekszosc ich nie ma obywatelswo!).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 123
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone