Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 28.03.2008 22:31

niezawodny napisał(a):... tym bardziej nie wierzę w "układ" w UE/USA bo akurat tam istnieją wolne media, które jakoś dziwnie wszystkie podobnie relacjonują to co się dzieje na Bałkanach.

yhy stad te sprawdzone informacje o masowych grobach Albanczykow w wyniku czystek etnicznych dokonywanych przez Serbow, stad sprawodzne informacje odnosnie broni masowego razenia, broni chemicznej bedacej w posiadaniu Iraku. zastanow sie do cholery przez 5s skad te niezalezne media maja informacje? w jakim stopniu podlegaja wplywom i ulegaja manipulacjom. wolne media? wolne zarty.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 28.03.2008 22:32

Niezawodny, ze wszystkiego co napisałeś wynika niezbicie, że pojęcia "cywilizacja" nie rozumiesz właściwie, ale nic to nowego :)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 28.03.2008 22:35

niezawodny napisał(a): słowa "cywylizowany" nadużywam rozmyślnie i znam bynajmniej jego znaczenie. Dla jasności pojęcie cywilizacja oznacza; prawa człowieka i demokracja.

No niestety, ale nie znasz znaczenia słowa "cywilizacja". Sprawdź, gdzie chcesz, a potem przeczytaj, co napisałeś ...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 22:36

krystek napisał(a):I nadal popierają każdego, kto może przyczynić się do osłabienia, teraz już, Rosji. Zarówno, wtedy, jak i teraz nie ma to nic wspólnego z ideologią, a z klasycznym podziałem świata na strefy wpływów. Btw przypominam, że UCK w latach 90-tych uznawana była przez administrację USA za organizację terrorystyczną, na równi z Al-Kaidą. Ale gdy tylko nadarzyła się okazja do ograniczenia wpływów rosyjskich na Bałkanach, to ta sama UCK stała się organizacją narodowowyzwoleńczą. Na tym właśnie polega relatywizm w polityce mocarstw.

Wątpię aby w Kosowie chodziło o osłabienie Rosji bo primo kosztuje to miliardy dolców a secundo jakoś nie widzę żeby osłabiało to Rosję. Kosowo to dziura, totalne zadupie, bez najmniejszego wpływu na geopolitykę. Ale jak ktoś chce tam widzieć rywalizację mocarstw to jego sprawa. Ja nie widzę. Widzę za to nowe państwo na mapie Europy, które powstało bo 100% głosujących było "za".
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 22:37

krystek napisał(a):
niezawodny napisał(a): słowa "cywylizowany" nadużywam rozmyślnie i znam bynajmniej jego znaczenie. Dla jasności pojęcie cywilizacja oznacza; prawa człowieka i demokracja.

No niestety, ale nie znasz znaczenia słowa "cywilizacja". Sprawdź, gdzie chcesz, a potem przeczytaj, co napisałeś ...

Chodzi o "cywilizację zachodnią" a nie "byle jaką". Byle jaka mnie nie interesuje, więc nie jest dla mnie punktem odniesienia.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 28.03.2008 22:38

niezawodny napisał(a):Dla jasności pojęcie cywilizacja oznacza; prawa człowieka i demokracja. Na próżno tych elementów szukać w Rosji, Chinach czy do niedawna w Serbii. Natomiast łatwo je znaleść w USA, UE i paru innych zaprzyjaźnionych krajach.

wiekszych bzdur juz dawno nie czytalem. coz ponoc ludzka rzecza jest popelniac bledy, a czlowiek uczy sie na nich przez cale zycie. [/i]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 22:46

caal napisał(a):Janusz, jednak chyba nie wychodzi Ci najlepiej czytanie ze zrozumieniem. gdzie napisałam, że media są złe i że cenzura była ok??? Napisałam, że media też kierują się swoimi interesami, czy też raczej interesami swoich mocodawców. W związku z tym, żeby wyrobić sobie jakąś opinie nalezy czytać prasę i oglądać programy informacyjne mozliwie jak najbardziej różnorodne. Żeby wypośrodkować przekaz.

Jeśli źle zrozumiałem Twoją wypowiedź , to przepraszam :oops:
Ale odniosłem wrażenie , że skoro piszesz , że za wolnymi mediami czy to prywatnymi czy rządowymi stoją jakieś grupy interesów i nacisków, to znaczy że w takim razie źle informują, a główne zadanie tych grup to manipulacja.
Ja swoje opinie wyrażam po przeczytaniu różnej prasy, na podstawie informacji i programów publicystycznych i wybieram to z czym się zgadzam.

:papa:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 22:47

fokstrot napisał(a):yhy stad te sprawdzone informacje o masowych grobach Albanczykow w wyniku czystek etnicznych dokonywanych przez Serbow, stad sprawodzne informacje odnosnie broni masowego razenia, broni chemicznej bedacej w posiadaniu Iraku. zastanow sie do cholery przez 5s skad te niezalezne media maja informacje? w jakim stopniu podlegaja wplywom i ulegaja manipulacjom. wolne media? wolne zarty.

yhy... A skąd wiadomo że w Iraku nie znaleziono broni masowego rażenia? Czy to aby nie wolne media opublikowały tą informację???
Więc może puknij się w czoło i odpowiedz sam na pytanie od kogo dowiedziałeś się że w Iraku nie znaleziono broni masowego rażenia? Od agencji TASS?
To własnie drogi fokstrocie wolne media poinformowały o tym świat co kosztowało głowę niejakiego Tony Blaira - BTW bardzo równego gościa.
Natomiast co do Kosowa to te same wolne media pokazywały masowe czystki etniczne dokonywane przez Serbów - dziesiątki tysięcy uchodźców w Albanii z księżyca nie spadło - a dowiedzieliśmy się o tym z wolnych mediów, kawał dobrej roboty wykonał nieżyjący już redaktor Milewicz.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 28.03.2008 22:51

niezawodny napisał(a):Wątpię aby w Kosowie chodziło o osłabienie Rosji bo primo kosztuje to miliardy dolców a secundo jakoś nie widzę żeby osłabiało to Rosję. Kosowo to dziura, totalne zadupie, bez najmniejszego wpływu na geopolitykę. Ale jak ktoś chce tam widzieć rywalizację mocarstw to jego sprawa. Ja nie widzę. Widzę za to nowe państwo na mapie Europy, które powstało bo 100% głosujących było "za".

Primo- te inwestycje zwrócą się z nawiązką, bo to totalne zadupie ma zajebiście dużo bogactw mineralnych do eksploatacji, których już ustawiła się kolejka firm z UE. Dodatkowo w tej dziurze nie produkuje się żadnych dóbr konsumpcyjnych, a trzeba będzie je skądś przywlec dla tego miłującego pokój narodu albańskiego. I zapewne będzie to wyglądało tak jak teraz w przypadku Afganistanu: z każdego dolara pomocy zagranicznej, wraca z powrotem 75 %, bo czymś trzeba płacić.
Secundo-rywalizacja mocarstw o strefy wpływów zaczęła się wraz z ich pojawieniem się i trwa nadal zmieniając swoją formę, ale widzę, że myślisz, iż skończyła się ona wraz z upadkiem ZSRR ? Ale jak ktoś nie chce widzieć faktów, to jego sprawa
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 28.03.2008 22:54

niezawodny napisał(a):Chodzi o "cywilizację zachodnią" a nie "byle jaką". Byle jaka mnie nie interesuje, więc nie jest dla mnie punktem odniesienia.

Svp-cywilizacja Zachodu, no chyba, że pokażesz mi inną definicję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 22:59

krystek napisał(a):Tak na marginesie, to nie ideologia jest sama w sobie źródłem zła. Są nim ludzie, którzy ją wprowadzają w życie. Pokaż mi co złego wynika z definicji komunizmu

Pokaż mi kraj gdzie udało się wprowadzić w życie idee zawarte w definicji komunizmu. :?:
Ja nie znam.
A jeśli te idee takie dobre, to jak je sobie wyobrażasz wprowadzić w życie w krajach o prywatnej własności.
Jest jeden sposób - po "Janosikowemu" zabrać bogatym, dać biednym, czyli "powtórka z rozrywki" :evil:
Ostatnio edytowano 28.03.2008 23:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 22:59

krystek napisał(a):Primo- te inwestycje zwrócą się z nawiązką, bo to totalne zadupie ma zajebiście dużo bogactw mineralnych do eksploatacji, których już ustawiła się kolejka firm z UE. Dodatkowo w tej dziurze nie produkuje się żadnych dóbr konsumpcyjnych, a trzeba będzie je skądś przywlec dla tego miłującego pokój narodu albańskiego. I zapewne będzie to wyglądało tak jak teraz w przypadku Afganistanu: z każdego dolara pomocy zagranicznej, wraca z powrotem 75 %, bo czymś trzeba płacić.

Nie mam nic przeciwko temu żeby inwestycje w Kosowo zwróciły się w 75%, choć wątpię aby to było możliwe. Te bogactwa naturalne Kosowa to ty chyba mitologizujesz - Serbia zdrowo dokładała do Kosowa, więc wątpię aby UE miał dodatni bilans na tym zadupiu.

krystek napisał(a):Secundo-rywalizacja mocarstw o strefy wpływów zaczęła się wraz z ich pojawieniem się i trwa nadal zmieniając swoją formę, ale widzę, że myślisz, iż skończyła się ona wraz z upadkiem ZSRR ? Ale jak ktoś nie chce widzieć faktów, to jego sprawa

Choć wątpię aby Kosowo osłabiło Rosję (raczej ją wzmocniło z uwagi na prorosysjki i antyeuropejski kurs Serbii) to jestem obiema łapami za ograniczeniem resztek wpływów Rosji w świecie. Rosja to Azja - tam jej miejsce i pole zainteresowań.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 23:05

krystek napisał(a):Svp-cywilizacja Zachodu, no chyba, że pokażesz mi inną definicję.

To bardzo dobra definicja - zwięzła i oddająca sens pojęcia.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 28.03.2008 23:20

niezawodny napisał(a):Nie mam nic przeciwko temu żeby inwestycje w Kosowo zwróciły się w 75%, choć wątpię aby to było możliwe.

Może nieprecyzyjnie napisałem, ale tutaj jest to wyjaśnione.
niezawodny napisał(a):Te bogactwa naturalne Kosowa to ty chyba mitologizujesz - Serbia zdrowo dokładała do Kosowa, więc wątpię aby UE miał dodatni bilans na tym zadupiu.

Na tym zadupiu jest do zagospodarowania m.in. 15 mld ton węgla brunatnego, do wydobycia, którego Niemcy, Czesi i Włosi już przebierają nogami. Natomiast bilans handlowy Kosowa wygląda następująco: import- 1,5 mld euro, eksport: 100-200 mln euro, a to oznacza, że deficyt jest porównywalny z całym dochodem narodowym. Nikt nie zaprzeczy, że jest na czym zarobić. Takie są fakty, a z faktami nie dyskutuje się.

niezawodny napisał(a):Choć wątpię aby Kosowo osłabiło Rosję (raczej ją wzmocniło z uwagi na prorosysjki i antyeuropejski kurs Serbii) to jestem obiema łapami za ograniczeniem resztek wpływów Rosji w świecie.

Wpływy Rosji na Bałkanach osłabia wszystko, co uderza w Serbię. Genezy tego trzeba szukać jeszcze w XIX w. i przypomnij sobie, dlaczego Rosja przystąpiła do I wojny św. To jest cały proces historyczny, o którym nie chce mi się tutaj pisać.

niezawodny napisał(a):Rosja to Azja - tam jej miejsce i pole zainteresowań.

Ciekawe, że z innego założenia wychodzi inny naturalny i odwieczny sojusznik Rosji, jakim są Niemcy.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 28.03.2008 23:37

niezawodny napisał(a):yhy... A skąd wiadomo że w Iraku nie znaleziono broni masowego rażenia? Czy to aby nie wolne media opublikowały tą informację???

oczywiscie informacje zdobyli ich niezalezni dziennikarze sledczy. baaa wszak wszelkie wielkie afery zostaly odkryte tylko i wylacznie przez niezaleznych dziennikarzy, ktorzy informacji dokopywali sie sami, ktorzy to wcale nie byli dobrymi narzedziami w rekach odpowiednich ludzi.
Natomiast co do Kosowa to te same wolne media pokazywały masowe czystki etniczne dokonywane przez Serbów - dziesiątki tysięcy uchodźców w Albanii z księżyca nie spadło - a dowiedzieliśmy się o tym z wolnych mediów, kawał dobrej roboty wykonał nieżyjący już redaktor Milewicz.

tak tak czystki etniczne i masowe groby. dowodow na to wciaz brak ale czy to wazne.
rozmowa z toba nadal nie ma sensu bo ty wciaz wierzysz w swoja bajke - o dobrym wujku Samie z ameryki, o niesniu wolnosci i demokracji. sadze, ze przedszkolak szybciej zrozumialby o co w tym wszystkim chodzi. zycze dalszego owocnego zycia w schizofrenicznym swiecie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone