niezawodny napisał(a):szopen napisał(a):A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:
Dlaczego wlasciwie NATO zaczelo bombardowac Serbie w 1999?
Bo 4 lata wcześniej Serbowie dopuścili się ludobójstwa w Srebrenicy a od 1991 roku prowadzili politykę czystek etnicznych w Chorwacji i Bośni.
A Chorwaci i masakry chocby w Ahmic to pies? A obozy koncentracyjne zakladane przez Chorwatow? Mordy mudzahedinow?
A że świat nie chciał powtórki tego samego scenariusza w Kosowie więc NATO wkroczyło do akcji i słusznie sprowadziło Serbię do parteru.
1. MIlosevic zgodzil sie na wycofanie armii z Kosowa
2. Milosevic zgodzil sie na wprowadzenie miedzynarodowych wojsk do Kosowa
3. Nie ma zadnych dowodow na czystki etniczne w Kosowie przed nalotami NATO, choc byly oczywiscie zbrodnie
4. Poniewaz 1 i 2 bylo za malo, NATO zazadalo prawa do okupacj icalej Jugoslawii, a na to Milosevic juz sie nie mogl zgodzic.
5. Po zakonczeniu nalotow NATO podyktowal Milosevicowi niemal dokladnie takie same warunki, na ktore Milosevic zgodzil sie PRZED nalotami.
Powtarzam wiec pytanie: po co byly te naloty, w wyniku ktorych zginelo pare tysiecy ludzi (wiecej niz w czasie wczesniejszych walk w Kosowie)?
Reasumując; NATO wykonało w Kosowie kawał dobrej roboty.
O tak. Na przyklad bombardujac uchodzcow, cywilne cele bez wiekszego znaczenia wojskowego, i zabijajac calkiem sporo dzieci.
Serbowie poczuli na własnej skórze co odczuwali mieszkańcy ostrzeliwanych miast; Sarajewa, Zagrzebia, Karlovacza, Zadaru, Szibenika, Splitu, Dubrownika, Vukovaru itd...
Serbowie odczuli to na wlasnej skorze juz wczesniej. Ponad milion Serbow zostal wypedzony z domow. Nie wiem dlaczego Serbowie z Belgradu (ponad 50% rezerwistow ucieklo i odmowilo stawienia sie do armii w czasie wojen w Jugoslawii) maja placic za to, co robili ich rodacy w Bosnii. I to jednostki zlozone glownie z kryminalistow i marginesu spolecznego.
Hajdinjaka juz pan czytales?
Lista serbskich "osiągnięć" jest bardzo długa - większość z nich można do dziś zobaczyć na własne oczy bo rany jeszcze się nie zabliźniły. Tylko trzeba ruszyć d... z przed kompa, pojechać do dawnej YU i zobaczyć to na własne oczy. Ja byłem i widziałem - nie czerpię swojej wiedzy wyłącznie z marnej jakości linków internetowych.
Ale jadac trzeba patrzec. Jezeli cale zlo przypisujesz pan tylko Serbom, to ja nie wiem co pan tam widzial. Naprawde, tylko Serbowie okazali sie barbarzyncami? Chorwaci nie? Muzulmanie nie? A Chorwaci i Muzulmanie w Hadze to zapewne efekt serbofilskiej propagandy?