Polska pomoc dla Serbii
Polska pomoc dla Bośni
Kosovo tez było objęte pomocą - podawałem wcześniej.
Kazio napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Kazio - nie rozumiemy się przeczytałeś co to jest patriotyzm a co nacjonalizm ?
Tak. Nic nowego nie przeczytalem.Janusz Bajcer napisał(a):Możesz powiedzieć dlaczego np. Serbia nie ogłosiła niepodległości i nie opuściła Jugosławii skoro nie przepadasz "Jugosławiaństwem" ?
Moge. Bo mysleli wlasnie tak jak ty:Janusz Bajcer napisał(a):Państwa powinny być narodowe - a to nie to samo co nacjonalistyczne.
Tzn. Milosewic mowi ze nie chcial "opuscic" Jugoslawie bo chodzilo mu o narod Serbski. Jugoslawia byla panstwo w ktorym wszyscy Serbowie byli w jednym panstwie. Granice republik w Jugoslawii nie byly narodowosciowe (widac i na mapie ktora wyslales). Przy rozpadzie Jugoslawii na republiki Serbowie byli by w 3-4ech panstwach: Serbii, Chorwacji, Bosni (i w Czarnogorze). Milosevic uwazal (jak ty) ze panstwa powinne byc narodowe i dlatego chcial nowe panstwo w ktorym oprocz Republiki Serbii byly by i inne czesci terytorji Jugoslawii ktore "chca" zostac w Jugoslawii, tzn. faktycznie zostac z Serbia ale sporo inni sie odlaczali to on uwazal ze to moze wykorzystac. Powiadal ze jezeli ktos ma prawo sie odlaczyc-bo tak chce, to wedlug tej samej logiki ktos ma prawo zostac w Jugoslawii-bo tak chce. "Przypadkowo" to "chcialy" czesci gdzie mieszkali Serbowie. Niektorzy to chcieli od strachu od (otwartego) nacjonalizmu (bo zostaliby w panstwie dzie nacjonalizm jest ogromny a oni byli by mniejszosc), niektorzy przez to ze jako Serbowie chcieli panstwo Serbow...
Chorwatow w Serbii bylo malo, wiec pomyslow o dolaczeniu czesci Serbii do Chorwacji przez to nie bylo (a nie przez to ze Tudzman byl mniejszy nacjonalista niz Milosewic). W Bosni sa Chorwaci, i walczono o to zeby te terytorje podpadly pod nowe panstwo Chorwatow. W koncowce okazalo sie ze jezeli zostawia ten pomysl po stronie, moga dostac cala terytorje Chorwacji i nie dostac interwencje zagranicznych sil. I tak Tudzman zrezygnowal z Bosni w koncowce.
O tym tak sami akterzy opowiadali.Janusz Bajcer napisał(a):Nie - Szwajcaria nie jest "idiotyzmem"...więc to udało się stworzyć w Szwajcarii nigdy nie mogło się udać w Jugosławii.
Zaden socjalizm nie moze sie udac, Jugoslowianski czy jakis inny. Szwajcarja nie musiala przejsc przez socjalizm. Co zdazylo by sie z SFR Jugoslawia jezeli w niej nie bylo by socjalizmu to nikt nie moze wiedziec. Sam pomysl Jugoslawii jest starszy od Tita, nie mozesz powiedziec ze Jugoslawie wymyslil Tito. Bylo przed nim i Krolewstwo SHS, tzn. Jugoslawia i przed nim.Kazio napisał(a):Nie mam córki, mam dwóch synów, ale gdyby któryś ożenił się z nie Polką nie było by mi przykro (jak bym miał córkę też nie byłoby mi przykro)
Wiecej wierze w to dzisiaj niz dzien temu ale nadal niewiele.Kazio napisał(a):Co do reszty - nie odpowiadam, bo to co napisałeś, to Twoja "historia" prawdziwa HISTORIA jest inna.
Co konkretnie nie jest prawda?
Janusz Bajcer napisał(a):Prawdą jest pielgrzymka Papieża Jana Pawła II do Chorwacji
szopen napisał(a):Panie Januszu:
http://www.policyalternatives.org/docum ... kosovo.pdf
Prosze przeczytac.
A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:
Dlaczego wlasciwie NATO zaczelo bombardowac Serbie w 1999?
szopen napisał(a):A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:
niezawodny napisał(a):szopen napisał(a):A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:
Bo 4 lata wcześniej Serbowie dopuścili się ludobójstwa w Srebrenicy a od 1991 roku prowadzili politykę czystek etnicznych w Chorwacji i Bośni.
A że świat nie chciał powtórki tego samego scenariusza w Kosowie więc NATO wkroczyło do akcji i słusznie sprowadziło Serbię do parteru. Tylko dzięki temu udało się w końcu obalić bandytę Miloszevicia, wysłać go do Hagi i zakończyć wojnę w Kosowie.
Reasumując; NATO wykonało w Kosowie kawał dobrej roboty. Warto też wspomnieć że zdecydowana większość opinii publicznej na zachodzie Europy i w USA była wtedy za akcją NATO w Kosowie - bo Serbia już dawno straciła sympatię świata pokazując dzikie barbarzyństwo i nic więcej.
No i przynajmniej sprawiedliwości stało się zadość; Serbowie poczuli na własnej skórze co odczuwali mieszkańcy ostrzeliwanych miast; Sarajewa, Zagrzebia, Karlovacza, Zadaru, Szibenika, Splitu, Dubrownika, Vukovaru itd... Lista serbskich "osiągnięć" jest bardzo długa - większość z nich można do dziś zobaczyć na własne oczy bo rany jeszcze się nie zabliźniły. Tylko trzeba ruszyć d... z przed kompa, pojechać do dawnej YU i zobaczyć to na własne oczy. Ja byłem i widziałem - nie czerpię swojej wiedzy wyłącznie z marnej jakości linków internetowych.
Janusz Bajcer napisał(a):Wszystkim winnym ludobójstwa trzeba winę udowodnić i jeśli winni - to bezprzykładnie wszystkich ukarać, aby każdy kto w przyszłości poważyłby się na podobne ludobójstwa wiedział, że kara go dosięgnie.
Chyba nikt nie myśli, że to się wydarzyło na Bałkanach można zostawić bez osądzenia i ukarania.
A może to obiektywnie osądzić i ukarać tylko Sąd Międzynarodowy.
Ps. Adamk3 - w fabrykowaniu dowodów byli tez inni, nie mniej zdolni ale dużo groźniejsi ludzie, którzy na podstawie tych dowodów bez sądów skazywali ludzi na śmierć i na łagry.
Kazio napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Prawdą jest pielgrzymka Papieża Jana Pawła II do Chorwacji
Przeczytalem. Nie rozumiem co chciales mi tym powiedziec.
adamk3 napisał(a):Janusz to jak w końcu popierasz prawo międzynarodowe czy nie?
Janusz Bajcer napisał(a):adamk3 napisał(a):Janusz to jak w końcu popierasz prawo międzynarodowe czy nie?
Prawo międzynarodowe to bardzo obszerne pojecie
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko