Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 08:23

Polska pomoc dla Serbii

Polska pomoc dla Bośni

Kosovo tez było objęte pomocą - podawałem wcześniej.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.03.2008 09:11

Kazio napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Kazio - nie rozumiemy się :cry: przeczytałeś co to jest patriotyzm a co nacjonalizm ?

Tak. Nic nowego nie przeczytalem.

Janusz Bajcer napisał(a):Możesz powiedzieć dlaczego np. Serbia nie ogłosiła niepodległości i nie opuściła Jugosławii skoro nie przepadasz "Jugosławiaństwem" ?

Moge. Bo mysleli wlasnie tak jak ty:
Janusz Bajcer napisał(a):Państwa powinny być narodowe - a to nie to samo co nacjonalistyczne.

Tzn. Milosewic mowi ze nie chcial "opuscic" Jugoslawie bo chodzilo mu o narod Serbski. Jugoslawia byla panstwo w ktorym wszyscy Serbowie byli w jednym panstwie. Granice republik w Jugoslawii nie byly narodowosciowe (widac i na mapie ktora wyslales). Przy rozpadzie Jugoslawii na republiki Serbowie byli by w 3-4ech panstwach: Serbii, Chorwacji, Bosni (i w Czarnogorze). Milosevic uwazal (jak ty) ze panstwa powinne byc narodowe i dlatego chcial nowe panstwo w ktorym oprocz Republiki Serbii byly by i inne czesci terytorji Jugoslawii ktore "chca" zostac w Jugoslawii, tzn. faktycznie zostac z Serbia ale sporo inni sie odlaczali to on uwazal ze to moze wykorzystac. Powiadal ze jezeli ktos ma prawo sie odlaczyc-bo tak chce, to wedlug tej samej logiki ktos ma prawo zostac w Jugoslawii-bo tak chce. "Przypadkowo" to "chcialy" czesci gdzie mieszkali Serbowie. Niektorzy to chcieli od strachu od (otwartego) nacjonalizmu (bo zostaliby w panstwie dzie nacjonalizm jest ogromny a oni byli by mniejszosc), niektorzy przez to ze jako Serbowie chcieli panstwo Serbow...
Chorwatow w Serbii bylo malo, wiec pomyslow o dolaczeniu czesci Serbii do Chorwacji przez to nie bylo (a nie przez to ze Tudzman byl mniejszy nacjonalista niz Milosewic). W Bosni sa Chorwaci, i walczono o to zeby te terytorje podpadly pod nowe panstwo Chorwatow. W koncowce okazalo sie ze jezeli zostawia ten pomysl po stronie, moga dostac cala terytorje Chorwacji i nie dostac interwencje zagranicznych sil. I tak Tudzman zrezygnowal z Bosni w koncowce.

O tym tak sami akterzy opowiadali.

Janusz Bajcer napisał(a):Nie - Szwajcaria nie jest "idiotyzmem"...więc to udało się stworzyć w Szwajcarii nigdy nie mogło się udać w Jugosławii.

Zaden socjalizm nie moze sie udac, Jugoslowianski czy jakis inny. Szwajcarja nie musiala przejsc przez socjalizm. Co zdazylo by sie z SFR Jugoslawia jezeli w niej nie bylo by socjalizmu to nikt nie moze wiedziec. Sam pomysl Jugoslawii jest starszy od Tita, nie mozesz powiedziec ze Jugoslawie wymyslil Tito. Bylo przed nim i Krolewstwo SHS, tzn. Jugoslawia i przed nim.

Kazio napisał(a):Nie mam córki, mam dwóch synów, ale gdyby któryś ożenił się z nie Polką nie było by mi przykro (jak bym miał córkę też nie byłoby mi przykro)

Wiecej wierze w to dzisiaj niz dzien temu ale nadal niewiele. :evil:

Kazio napisał(a):Co do reszty - nie odpowiadam, bo to co napisałeś, to Twoja "historia" prawdziwa HISTORIA jest inna.

Co konkretnie nie jest prawda?

Kaziu, widzisz, że Janusz :wink: traktuje wszystko przez pryzmat mediów, które wbiły mu do głowy, że całe zło to Serbowie i Milosewic, jest jak papuga, która tylko powtarza. :D :) :D :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 09:33

Adamk3 - a ty nie czerpiesz wiedzy z mediów i nie zamieszczasz tu z nich informacji :?:

Historia prasy

Media są różne - każdy ma prawo wybrać swoje :lol: :papa:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 28.03.2008 10:20

Panie Januszu:

http://www.policyalternatives.org/docum ... kosovo.pdf

Prosze przeczytac.

A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:
Dlaczego wlasciwie NATO zaczelo bombardowac Serbie w 1999?
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 28.03.2008 10:35

Janusz Bajcer napisał(a):Prawdą jest pielgrzymka Papieża Jana Pawła II do Chorwacji
:papa:

Przeczytalem. Nie rozumiem co chciales mi tym powiedziec.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 28.03.2008 10:48

szopen napisał(a):Panie Januszu:

http://www.policyalternatives.org/docum ... kosovo.pdf

Prosze przeczytac.

A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:

trzeba było odwrócić uwagę świata od rozporka B. Clintona - słynna sprawa
z M. Lewinsky.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2008 11:04

szopen napisał(a):A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:

Bo 4 lata wcześniej Serbowie dopuścili się ludobójstwa w Srebrenicy a od 1991 roku prowadzili politykę czystek etnicznych w Chorwacji i Bośni.
A że świat nie chciał powtórki tego samego scenariusza w Kosowie więc NATO wkroczyło do akcji i słusznie sprowadziło Serbię do parteru. Tylko dzięki temu udało się w końcu obalić bandytę Miloszevicia, wysłać go do Hagi i zakończyć wojnę w Kosowie.
Reasumując; NATO wykonało w Kosowie kawał dobrej roboty. Warto też wspomnieć że zdecydowana większość opinii publicznej na zachodzie Europy i w USA była wtedy za akcją NATO w Kosowie - bo Serbia już dawno straciła sympatię świata pokazując dzikie barbarzyństwo i nic więcej.
No i przynajmniej sprawiedliwości stało się zadość; Serbowie poczuli na własnej skórze co odczuwali mieszkańcy ostrzeliwanych miast; Sarajewa, Zagrzebia, Karlovacza, Zadaru, Szibenika, Splitu, Dubrownika, Vukovaru itd... Lista serbskich "osiągnięć" jest bardzo długa - większość z nich można do dziś zobaczyć na własne oczy bo rany jeszcze się nie zabliźniły. Tylko trzeba ruszyć d... z przed kompa, pojechać do dawnej YU i zobaczyć to na własne oczy. Ja byłem i widziałem - nie czerpię swojej wiedzy wyłącznie z marnej jakości linków internetowych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 11:11

Szopenie - bardzo mi przykro , nie przeczytam z bardzo prostego powodu,nie znam angielskiego.
Już tu wcześniej pisałem, że jak chodziłem do szkoły - angielskiego nie uczono - obowiązkowy był rosyjski, ale ponieważ było to dawno to już wszystko zapomniałem :wink: a poza tym w tym rosyjskim były jakieś takie dziwne litery :wink: :wink:

Odpowiedź na pytanie:
W lutym 1999 r. Rugova stał na czele kosowskiej delegacji podczas rozmów z Belgradem, prowadzonych w Rambouillet pod Paryżem. Serbowie przystąpili do nich pod groźbą nalotów NATO. 18 marca podpisał w imieniu kosowskich Albańczyków układ zapewniający Kosowu autonomię, a kontrolę nad procesem pokojowym oddający korpusowi 28 tys. żołnierzy NATO. Serbska delegacja odrzuciła te warunki.
Odrzucenie przez Miloševića tego porozumienia stało się bezpośrednią przyczyną rozpoczętych 24 marca 1999 r. i trwających 79 dni nalotów lotniczych NATO na Jugosławię.

Natomiast Tobie jeśli przypominam o akcji BYKOM STOP - bo jak piszesz dłuższe posty, to bardzo źle się je czyta bez ogonków.
Od Kazia tego nie wymagam, bo On Serb - ale Ciebie jako Polaka proszę o poprawna pisownię :lol: :wink:
Jeśli masz problem z klawiaturą to jest na to rada - polszczyzna :lol:

I też przesyłam coś do poczytania
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.03.2008 11:51

niezawodny napisał(a):
szopen napisał(a):A potem prosze mi sprobowac odpowiedziec na jedno proste pytanie:

Bo 4 lata wcześniej Serbowie dopuścili się ludobójstwa w Srebrenicy a od 1991 roku prowadzili politykę czystek etnicznych w Chorwacji i Bośni.
A że świat nie chciał powtórki tego samego scenariusza w Kosowie więc NATO wkroczyło do akcji i słusznie sprowadziło Serbię do parteru. Tylko dzięki temu udało się w końcu obalić bandytę Miloszevicia, wysłać go do Hagi i zakończyć wojnę w Kosowie.
Reasumując; NATO wykonało w Kosowie kawał dobrej roboty. Warto też wspomnieć że zdecydowana większość opinii publicznej na zachodzie Europy i w USA była wtedy za akcją NATO w Kosowie - bo Serbia już dawno straciła sympatię świata pokazując dzikie barbarzyństwo i nic więcej.
No i przynajmniej sprawiedliwości stało się zadość; Serbowie poczuli na własnej skórze co odczuwali mieszkańcy ostrzeliwanych miast; Sarajewa, Zagrzebia, Karlovacza, Zadaru, Szibenika, Splitu, Dubrownika, Vukovaru itd... Lista serbskich "osiągnięć" jest bardzo długa - większość z nich można do dziś zobaczyć na własne oczy bo rany jeszcze się nie zabliźniły. Tylko trzeba ruszyć d... z przed kompa, pojechać do dawnej YU i zobaczyć to na własne oczy. Ja byłem i widziałem - nie czerpię swojej wiedzy wyłącznie z marnej jakości linków internetowych.

Kwestia Srebrenicy i innych miejsc została już tu wyjaśniona - ale powtórzę:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Srebrenicy

Przyczyny
Antagonizmy pomiędzy Serbami a Muzułmanami sięgają okresu tureckich podbojów, a szczególnie upadku państwa serbskiego w wyniku bitwy na Kosowym Polu. Bezpośrednią przyczyną masakry w Srebrenicy był odwet za podobne egzekucje bośniackie na Serbach, w których często zagładzie ulegały kobiety i małe dzieci.

http://www.cafebabel.com/pl/article.asp?T=T&Id=7505

dzień po rocznicy wydarzeń w Srebrenicy, bośniaccy Serbowie z pobliskiej wioski o nazwie Kravica uczcili pamięć swoich ofiar - około trzech tysięcy cywili z okolicznych wsi zabitych najprawdopodobniej przez armię bośniackich muzułmanów podczas wojny. Jak widać, wspominanie bliskich ciągle jest powiązane z pamięcią o wojnie.

--------------------------------------------------
FABRYKOWANIE DOWODÓW

NATO posunęło się nawet do prowokacji. Najsłynniejszą z nich, w miejscowości Račak, prasa niemiecka porównuje do hitlerowskiej prowokacji gliwickiej z 1939 r. Na ciała poległych w walce terrorystów z WAK naciągnięto bowiem cywilne ubrania. Mieli być "cywilnymi ofiarami serbskich oprawców". Zdumienie fińskich lekarzy, dokonujących w Račaku ekshumacji, wywołał fakt, że na cywilnych ubraniach albo nie było prze strzelin, albo ich ślady nie odpowiadały ranom widocznym na ciałach zabitych...

Większość polskich mediów bezkrytycznie powielała wiadomości o "stu tysiącach ofiar serbskiego ludobójstwa" w Kosowie. Mroziły krew w żyłach informacje o "zniknięciu" miliona mężczyzn narodowości albańskiej, 70 tys. kobiet albańskich miało być zgwałconych przez żołnierzy jugosłowiańskich, bo jakiś "dyżurny biolog" obliczył, że tyle nadawało się do zgwałcenia. Opinię publiczną elektryzowały zdjęcia satelitarne "nowych masowych grobów, do których minionej nocy Serbowie zwieźli tysiące ciał"... Te "zdjęcia" okazały się kompozycjami komputerowymi, sfabrykowanymi w kwaterze NATO w Brukseli.

------------------------------------

wiedzą jak to robić
:evil:

http://www.orient.art.pl/Fabrik.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 12:34

Wszystkim winnym ludobójstwa trzeba winę udowodnić i jeśli winni - to bezprzykładnie wszystkich ukarać, aby każdy kto w przyszłości poważyłby się na podobne ludobójstwa wiedział, że kara go dosięgnie.
Chyba nikt nie myśli, że to się wydarzyło na Bałkanach można zostawić bez osądzenia i ukarania.
A może to obiektywnie osądzić i ukarać tylko Sąd Międzynarodowy. :!:

Ps. Adamk3 - w fabrykowaniu dowodów byli tez inni, nie mniej zdolni ale dużo groźniejsi ludzie, którzy na podstawie tych dowodów bez sądów skazywali ludzi na śmierć i na łagry.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.03.2008 12:44

Janusz Bajcer napisał(a):Wszystkim winnym ludobójstwa trzeba winę udowodnić i jeśli winni - to bezprzykładnie wszystkich ukarać, aby każdy kto w przyszłości poważyłby się na podobne ludobójstwa wiedział, że kara go dosięgnie.
Chyba nikt nie myśli, że to się wydarzyło na Bałkanach można zostawić bez osądzenia i ukarania.
A może to obiektywnie osądzić i ukarać tylko Sąd Międzynarodowy. :!:

Ps. Adamk3 - w fabrykowaniu dowodów byli tez inni, nie mniej zdolni ale dużo groźniejsi ludzie, którzy na podstawie tych dowodów bez sądów skazywali ludzi na śmierć i na łagry.

Janusz to jak w końcu popierasz prawo międzynarodowe czy nie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 12:49

Kazio napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Prawdą jest pielgrzymka Papieża Jana Pawła II do Chorwacji

Przeczytalem. Nie rozumiem co chciales mi tym powiedziec.

Tylko tyle, że za całe zło w byłej Jugosławii i tzw. Bloku Wschodnim był komunizm , który nie dość, że pozbawiał ludzi życia w czasach jego trwania, to jeszcze wychodzenie z tego zbrodniczego systemu przyniosło kolejne ofiary - z czego najwięcej na Bałkanach.

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2008 12:56

adamk3 napisał(a):Janusz to jak w końcu popierasz prawo międzynarodowe czy nie?

Prawo międzynarodowe to bardzo obszerne pojecie
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.03.2008 12:59

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):Janusz to jak w końcu popierasz prawo międzynarodowe czy nie?

Prawo międzynarodowe to bardzo obszerne pojecie

:D :) :D :) :D :)
bartek r
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek r » 28.03.2008 13:01

Witam,
Mam takie małe pytanko: Czym Wam zawinili Serbowie, że Jesteście tacy anty.
Uważam, że niepodległe Kosovo to głupota- studnia bez dna dla unijnych dotacji i izolowanie Serbii . Teraz to wygląda tak: źli Serbowie i biedni Albańczycy. Jestem jak Wy Cromaniakiem i uważam, że ta strona to super sprawa, ale nie można być tak zaślepionym i traktować wrogów Chorwacji jak swoich. Byłem w Cro 2 razy i też się "zakochałem" ale bez przesady. Przecierz w Serbii mieszkają normalni ludzie tacy jak w Polsce, Chorwacji, czy Albanii a patrzenie na Serbów przez pryzmat wojny to głupota.
Moje zdanie jest takie że Amarykańce dali kolejnego pstryczka Rosji kosztem Serbów a my sobie patrzymy jak inne kraje w czasie rozbiorów Polski
P.S. Jestem też kibicem Lecha Poznań i traktowanie kibiców na równi z kryminalistami - szkoda nawet komentować
Jestem mgr inż. - piszę to bo KIBIC nie równa się SMIEĆ
Przepraszam za błędy jeżeli znajziecie ;-)
POZDRAWIAM
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone