Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 08:48

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):http://www.arhivrs.org/jasenovac6.asp :evil: :evil: :evil:

http://www.arhivrs.org/jasenovac/1063/IMG0100.jpg

Adamk3 - to jest straszne, w tym się zgadzamy obozy koncentracyjne potępi każdy.

Ten w Jasenovacu też

Czy to że hitlerowskie Niemcy i ich sojusznicy zakładali takie obozy oznacza, że obecne pokolenia żyjących Niemców, Chorwatów i innych narodów gdzie takie obozy powstały są za to odpowiedzialne. :?: NIE :!:

Janusz trole o tym nie wiedzą.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 09:41

Janusz Bajcer napisał(a):Tudjman w czasach socjalistycznej Jugosławii był dysydentem i spadły na niego liczne represje za działalność w ruchu na rzecz niezależności Chorwacji. I to była jego "główna wina".

http://histmag.org/?id=805

W swojej działalności naukowej podkreślał wkład Chorwatów w ruch partyzancki, starał się rehabilitować ustaszy (chorwackich faszystów, którzy w czasie II wojny stworzyli Niezależne Państwo Chorwackie — NDH) i minimalizować ich zbrodnie, przez co zyskał miano chorwackiego nacjonalisty. Wszelkie przejawy nacjonalizmu w państwie jugosłowiańskim były zwalczane przez władze, dlatego też został on usunięty z partii komunistycznej w 1967 r. i oskarżony o działalność antyjugosłowiańską. Musiał także zrezygnować z posady dyrektora Instytutu i został przeniesiony na emeryturę. Rozpoczął działalność w chorwackich stowarzyszeniach kulturalno-oświatowych, m.in. w Macierzy Chorwackiej. Wziął udział w tzw. Chorwackiej Wiośnie, a po jej upadku został aresztowany w 1972 r. i skazany na dwa lata za propagowania separatyzmu, jednak w więzieniu spędził tylko dziewięć miesięcy dzięki decyzji Tity.

Po odbyciu kary ponownie zajął się działalnością pisarską, pobierał generalską emeryturę, miał ładne mieszkanie w chorwackiej stolicy, a jego dzieci dobrze zarabiały. W 1980 r. władze wykorzystały kilka wywiadów, których udzielił dziennikarzom zagranicznym, jako pretekst do nowych oskarżeń, opowiadał się bowiem za demokratyzacją i pluralizmem. Był to pierwszy proces polityczny w Jugosławii po śmierci Tity. Skazano wówczas emerytowanego generała na trzy lata więzienia i pięć lat pozbawienia praw publicznych, jednak ze względów zdrowotnych ponownie odbył tylko część kary. W 1987 r. oddano mu paszport i rozpoczął podróże po świecie, m.in. do USA i Kanady, gdzie spotykał się z przedstawicielami diaspory chorwackiej. W 1989 r. wydał swoją najbardziej kontrowersyjną książkę — Bezdroża historycznej rzeczywistości. Poruszał w niej ponownie kwestie związane z II wojną światową, m.in. negował zbrodnie faszyzmu niemieckiego, jak również zbrodnie dokonane przez reżim ustaszy, w tym w „jugosłowiańskim Oświęcimiu” — chorwackim obozie koncentracyjnym w Jasenovacu. Książka ta wywołała oburzenie historyków, antyfaszystów, jak również organizacji żydowskich. Przekład angielski, który ukazał się w połowie lat 90. nakładem rządu chorwackiego, został skrócony — usunięto bowiem najbardziej kontrowersyjne fragmenty. itd.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 26.03.2008 11:22

adamk3 napisał(a):W swojej działalności naukowej podkreślał wkład Chorwatów w ruch partyzancki, starał się rehabilitować ustaszy (chorwackich faszystów, którzy w czasie II wojny stworzyli Niezależne Państwo Chorwackie NDH) i minimalizować ich zbrodnie, przez co zyskał miano chorwackiego nacjonalisty(...)

No tak.
Mogę zapytać, po co wyważasz otwarte drzwi ? Przecież to wszyscy wiedzą. Niezależnie od rozmiaru czcionki, boldów i innych prostych tricków, które stosujesz z uporem maniaka.
Mnie zastanawia co innego :
Tudjman - siedział za "nacjonalizm".
Izetbegović - za "muzułmański fundamentalizm".
To za co, do cholery jasnej, siedział Dzindzić ? Za nacjonalizm, czy za internacjonalizm, za odchylenie lewicowe, za prawicowe, czy za centrowe ? Za wielką Serbię czy za małą Serbię ? Za sojuz z Sojuzem, za sojuz z Jewropą, za sojuz z Hameryką, za sojuz z Kitajem czy za sojuz z Albanią ?
Nic mi nie przychodzi do głowy prócz tego, że siedział za wolność i demokrację. Za to samo zresztą zginął z rąk serbskiego faszysty.

W dodatku zastanawiam się, jak per saldo wyszła Chorwacja na tym, że rządził nią straszny nacjonalista Tudjman. I moim skromnym, sądząc po całokształcie, wyszła pięć razy lepiej niż Serbia, rządzona przez faszystę Milosevicia i nacjonalistę Kosztunicę, dzięki którym Serbia przypomina skansen. A gdy nie ma co żreć, gdy się zarabia grosze, gdy cały świat nie wpuszcza Serbów do siebie bez wizy, gdy szczytowym osiągnięciem serbskiej lokalnej myśli technicznej jest nieustanna reanimacja zabytkowych zastaw, ledwo telepiących się po drogach, gdy w centrum stolicy kraju nadal stoją wypalone ruiny, to trza zatkać gęby "mega-dumą".
W sumie dla Serbii to dobrze, że istnieją takie kraje jak Chorwacja, Bośnia, Kosowo, Albania, Unia cała i z osobna, USA, Kamerun, Boliwia, San Marino i Wyspy Owcze. Dzięki temu łatwiej wytłumaczyć własny megadumny syf, zacofanie i biedę. Zakusami podłej Unii właśnie. A gdy zajdzie potrzeba, to i zakusami San Marino.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 26.03.2008 11:30

adamk3 napisał(a):idą super
(tu 3 url -e do fotek)

Fajni są ci serbscy sojusznicy.
Fajnie by było ich wyeksportować do Serbii. Mielibyśmy od razu spokój na stadionach i ulicach, normalni Serbowie nie musieliby umierać "za Kosowo", a Albańczycy by wytłukli tę stadionową zarazę w try miga.
Same plusy dodatnie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 11:45

akkon napisał(a):
(tu 3 url -e do fotek)

Fajnie by było ich wyeksportować do Serbii. Mielibyśmy od razu spokój na stadionach i ulicach, normalni Serbowie nie musieliby umierać "za Kosowo", a Albańczycy by wytłukli tę stadionową zarazę w try miga.
Same plusy dodatnie.

Uważasz kibiców za zarazę :D :) :D :)

Wyrazy współczucia :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 11:54

akkon napisał(a):
adamk3 napisał(a):W swojej działalności naukowej podkreślał wkład Chorwatów w ruch partyzancki, starał się rehabilitować ustaszy (chorwackich faszystów, którzy w czasie II wojny stworzyli Niezależne Państwo Chorwackie NDH) i minimalizować ich zbrodnie, przez co zyskał miano chorwackiego nacjonalisty(...)

No tak.
Mogę zapytać, po co wyważasz otwarte drzwi ? Przecież to wszyscy wiedzą. Niezależnie od rozmiaru czcionki, boldów i innych prostych tricków, które stosujesz z uporem maniaka.
Mnie zastanawia co innego :
Tudjman - siedział za "nacjonalizm".
Izetbegović - za "muzułmański fundamentalizm".
To za co, do cholery jasnej, siedział Dzindzić ? Za nacjonalizm, czy za internacjonalizm, za odchylenie lewicowe, za prawicowe, czy za centrowe ? Za wielką Serbię czy za małą Serbię ? Za sojuz z Sojuzem, za sojuz z Jewropą, za sojuz z Hameryką, za sojuz z Kitajem czy za sojuz z Albanią ?
Nic mi nie przychodzi do głowy prócz tego, że siedział za wolność i demokrację. Za to samo zresztą zginął z rąk serbskiego faszysty.

W dodatku zastanawiam się, jak per saldo wyszła Chorwacja na tym, że rządził nią straszny nacjonalista Tudjman. I moim skromnym, sądząc po całokształcie, wyszła pięć razy lepiej niż Serbia, rządzona przez faszystę Milosevicia i nacjonalistę Kosztunicę, dzięki którym Serbia przypomina skansen. A gdy nie ma co żreć, gdy się zarabia grosze, gdy cały świat nie wpuszcza Serbów do siebie bez wizy, gdy szczytowym osiągnięciem serbskiej lokalnej myśli technicznej jest nieustanna reanimacja zabytkowych zastaw, ledwo telepiących się po drogach, gdy w centrum stolicy kraju nadal stoją wypalone ruiny, to trza zatkać gęby "mega-dumą".
W sumie dla Serbii to dobrze, że istnieją takie kraje jak Chorwacja, Bośnia, Kosowo, Albania, Unia cała i z osobna, USA, Kamerun, Boliwia, San Marino i Wyspy Owcze. Dzięki temu łatwiej wytłumaczyć własny megadumny syf, zacofanie i biedę. Zakusami podłej Unii właśnie. A gdy zajdzie potrzeba, to i zakusami San Marino.

Dawno nie byłeś w Belgradzie /jeśli kiedykolwiek/, ruiny Serbowie zostawili po to, aby odbudowali te zniszczenie okupanci. :D :) :wink:

Resztę bzdur pozostawiam bez komentarza…
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 26.03.2008 12:08

akkon napisał(a):
(tu 3 url -e do fotek)

Same plusy dodatnie.
Ciekawe czy dzisiaj nasza Telewizja pokaże Flage ,,Kosovo to Serbia" która prawdopodobnie zostanie wywieszona podczas dzisiejszego meczu w Krakowie Polska-USA.
Z tego co wiem Polscy kibice oprócz flagi będą wznosić okrzyk Serbia! Serbia!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2008 12:23

Adamk3 - a jak skomentujesz przebywanie na azylu w Rosji "rodzinki Miloseviców" :?:

Serbia żąda jej wydania, a najlepszy sojusznik odmawia.

No i nie widzę u Ciebie reakcji na książkę Slavenki Drakulić.
Czy nie widzisz jaki ogrom nieszczęść przynieśli zbrodniarze wojenni :?:
Czy Świat miał patrzeć spokojnie na te zbrodnie i nie interweniować. :?:

Link o Ojcu Chorwacji znałem i nawet miałem go zamieścić, ale mnie uprzedziłeś.

Tudjman gdyby żył , też miałby proces w Hadze. Świat też nie pochwalał jego dwuznacznej i kontrowersyjnej postawy.
Jego pogrzeb został zbojkotowany przez przedstawicieli społeczności międzynarodowej, gdyż z przywódców państw obecny był tylko prezydent Turcji, a większość rządów oddelegowała tylko swoich ambasadorów, co miało być sygnałem braku akceptacji chorwackiego prezydenta.

Ps. Jeśli chodzi o mnie, to daremny Twój trud powiększania i wytłuszczenia fragmentów tekstu - żadną jego grubością i wielkością czcionki nie przyjmę Twojego toku rozumowania. :!: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2008 12:31

tygrys500 napisał(a):Ciekawe czy dzisiaj nasza Telewizja pokaże Flage ,,Kosovo to Serbia" która prawdopodobnie zostanie wywieszona podczas dzisiejszego meczu w Krakowie Polska-USA.
Z tego co wiem Polscy kibice oprócz flagi będą wznosić okrzyk Serbia! Serbia!

Mogą sobie wywieszać nie jedna flagę "Kosovo je Serbia" :lol:
Nie zmieni to faktu że Kosovo jest niepodległym państwem.

Tygrysku - myślisz , że UE i USA zmienią zdanie w sprawie Kosova na podstawie tych flag i okrzyków "Serbia! SerbiaI :?: :lol: :papa:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 26.03.2008 12:37

Janusz Bajcer napisał(a):Tygrysku - myślisz , że UE i USA zmienią zdanie w sprawie Kosova na podstawie tych flag i okrzyków "Serbia! SerbiaI :?: :lol: :papa:

Nikt tak nie myśli, ale poglądy można wyrażać, prawda? A co do dalszego rozwoju wypadków, pozyjemy zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Ale musi upłynąć troszkę czasu. Teraz to wszystko zbyt świeże. Oczywiście chodzi mi wyłącznie o konsekwencje tego faktu bo w cofanie jakichkolwiek decyzji nie wierzę, to mogłaby zmienic wyłącznie wojna.
Łukasz.D
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 26.03.2008 12:58

Jeśli już temat zahaczył o stadiony to ciekawe jakie jest wasze zdanie w temacie ewentualnego bojkotu igrzysk ? Nie wiem czy nie warto założyć nowego wątku.
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 26.03.2008 13:18

Janusz Bajcer napisał(a):
Kazio napisał(a):Na WSZYSTKICH stronach byli nacjonalisci w czolowce, dlatego szansy na pokoj byly zero. To jest jeden z dwoch glownych powodow wojny. Gdyby na przynajmniej jednej stronie konfliktu byl w tym czasie ktos z innej beczki cos innego moglo sie wydarzyc, tak nie.

[img]...[/img]

Kazio - po śmierci Tito takie państwo złożone z kilku narodów o różnej religii i kulturze wcześniej czy później musiało się rozpaść, gdyby w Jugosławii wszystko było dobre, to by przetrwała (podobnie jak PRL).

A Ty widzę piszesz zza grobu - SFRN już nie istnieje i się nie wskrzesi.

:papa:

Nie widze wiele wspolnego z twoim komentarzem i moim. Jezeli masz jakis argument ze to co pisze nie jest prawda to go napisz. Bo tak to jeszcze pomysle ze chcez cos zamazac. :wink:

Czy to panstwo moglo przetrwac czy nie byla by gleboka dyskusja typu "co by bylo gdyby bylo" do ktorej sie nie bede wtracal. Ja pisalem o tym czy wojna byla konieczna czy nie a nie czy rozpad byl potrzebny czy nie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 13:19

Janusz czytaj posty które piszesz /ale widzę, że to nasze pisanie nie na marne, bo zmieniasz zdanie/ :wink:

Janusz Bajcer napisał(a):Tudjman w czasach socjalistycznej Jugosławii był dysydentem i spadły na niego liczne represje za działalność w ruchu na rzecz niezależności Chorwacji. I to była jego główna wina

Janusz Bajcer napisał(a):Tudjman gdyby żył , też miałby proces w Hadze. Świat też nie pochwalał jego dwuznacznej i kontrowersyjnej postawy.
Jego pogrzeb został zbojkotowany przez przedstawicieli społeczności międzynarodowej, gdyż z przywódców państw obecny był tylko prezydent Turcji, a większość rządów oddelegowała tylko swoich ambasadorów, co miało być sygnałem braku akceptacji chorwackiego prezydenta.

Janusz Bajcer napisał(a):Link o Ojcu Chorwacji znałem i nawet miałem go zamieścić, ale mnie uprzedziłeś.

:D :) :D :) :D :)

----------------------
Nigdzie i nigdy nie napisałem, że popieram władzę rosyjską

Odnośnie komentarzy na książkę Slavenki Drakulić, niejednokrotnie pisałem, że wojna rodzi demony.

Trzeba się zastanowić nad przyczynami a nie oskarżać za całe zło naród serbski /którego ty nie znasz i nigdy tam nie byłeś/

Janusz Bajcer napisał(a):Czy Świat miał patrzeć spokojnie na te zbrodnie i nie interweniować. :?:

PoPatrz na Kurdów jak twoje ukochane NATO działa wybiórczo i może napisz coś sensownego. :wink:
Kazio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazio » 26.03.2008 13:32

akkon napisał(a):...W dodatku zastanawiam się, jak per saldo wyszła Chorwacja na tym, że rządził nią straszny nacjonalista Tudjman. I moim skromnym, sądząc po całokształcie, wyszła pięć razy lepiej niż Serbia, rządzona przez faszystę Milosevicia i nacjonalistę Kosztunicę...

Zapominasz ze Chorwacja zrobila odklon od Tudjmana i to wiecej nie jest ta sama Chorwacja, inni ludzie zajmuja sie polityka. Pozatym, nad kim maja byc Chorwaci nacjonalisci w Chorwacji kiedy Tudjman im zalatwil dosc "czysta" Chorwacje. Serbow jest teraz tam teraz o wiele mniej, Bosniakow tez. Oficjalnie, przed wojna Serbow w Chorwacji bylo 580000, oficjalnie, teraz jest ich 180000.
adamk3
Cromaniak
Jugonostalgia

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.03.2008 14:18

Jedno mogę powiedzieć na pewno, wszyscy ludzi starsi, których spotkałem na terenach byłej Jugosławii z wielkim rozrzewnieniem wspominali czasy Tito jak było im dobrze, żyli spokojnie bez niepokojów, wojny - mogli bez problemu wyjeżdżać czy pracować za granicą.

polecam:

http://www.kns.us.edu.pl/artykuly/rozne/013.html

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone