Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.03.2008 12:24

No to treraz nikt z Serbii nie będzie chciał rozmawiać z socjalistycznym i zdradzieckim eurosojuzem.
jadrankika
Croentuzjasta
Re: Bezdomność Igora

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 25.03.2008 12:29

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):http://tygodnik.onet.pl/31,0,7525,1,artykul.html

Aleksandra Cholewa z Dubrownika / 11.03.2008

Bezdomność Igora

I to jest właśnie "Adamiek3" pokłosie wojny serbsko-chorwackiej.
Już pisałem - na wojnie są ofiary po obu stronach, natomiast nie zakłamie się historii - strzelać zaczęli Serbowie.
I to też pisałem - "kto mieczem wojuje , od miecza ginie".
Czas leczy rany - jak długi to będzie czas , zależy od tych, którzy wywołali "wojnę domową

Ps. Serbowie też mogli ogłosić niepodległość i "wyjść z Jugosławii" jako Serbia. Ale widocznie woleli przewodzić i rządzić na swój sposób.

O tak ,cudownie się żyło tym leniuchom Serbom za czasów starejYU.

Ich rządzenie polegało na wykorzystywaniu=okradaniu innych republik-
szczególnie Słowenii i Chorwacji .Wszystkie dinary szły do Belgradu.
Te darmozjady utraciły "dojne krowy"-oj jak to ich boli... :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 13:11

MWN napisał(a):No to treraz nikt z Serbii nie będzie chciał rozmawiać z socjalistycznym i zdradzieckim eurosojuzem.

Na silę ich nikt do rozmów nie zmusi :lol:
Jak na razie mega dumni Serbowie rozmawiają z kapitalistycznym :?: demokratycznym :?: zd(radzieckim) sojuzem :wink: :roll:
Ich wybór :!: :cry:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.03.2008 13:15

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a): Jak Ty sobie wobrażasz przystąpienie Serbii do UE , po tym co jankesi im zrobili :?: Zresztą przystąpienie Chorwacji też wcale nie jest takie pewne . Chorwaci wg. mnie są bowiem jeszcze większymi nacjonalistami od Serbów :? Nie jest to wszystko takie proste . Janusz,
Pozdrav.

Tak masz rację - to nie wszystko takie proste po 4 wojnach domowych wywołanych przez Milosevica.

Przecież napisałem - droga daleka , ale innej nie ma.

Wyobrażam sobie wstąpienie Serbii do UE tak, że pozbędą się mega dumy o której piszesz i wybiorą takich polityków do władzy, którzy są za UE, a nie za Rosją.

Inaczej czeka naród serbski taka izolacja jaka spotkała Albanię.

Gdyby 20 lat temu ktoś Ci powiedział, że będziemy z Niemcami w UE , że wyjdziemy z Układu Warszawskiego i z RWPG - uwierzyłbyś :?:

Na dobranoc :wink:

Janusz słabio znasz realia balkańske , a mentalności Serbów to już w ogóle . A szkoda , bo to bardzo porządni ludzie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 13:32

"Super Rodzinka" na azylu w "Super Kraju" (raju :?: :wink: )

"Na początku lutego 2006 roku Mirjana (Mira) Marković i Marko Miloszević uzyskali w Rosji azyl, a od marca 2006 roku mieli status uchodźców. Oboje od kilku lat mieszkają w Rosji.

Podejrzani są o kierowanie w latach 1996-2001 organizacją przestępczą zajmującą się przemytem papierosów. Oboje mieli na tym zarobić dziesiątki milionów euro.

W czerwcu ubiegłego roku władze serbskie wydały za nimi międzynarodowy nakaz aresztowania.

Marko Miloszević uciekł do Rosji, gdy jego ojciec stracił władzę w 2000 roku. W 2003 roku dołączyła do niego matka, ścigana listem gończym za nadużycia władzy. Marković jest także poszukiwana w celu przesłuchania w związku z zabójstwem Ivana Stambolicia, byłego prezydenta Serbii, który - jak podejrzewa prokuratura - zginął z polecenia Slobodana Miloszevicia.

Oskarżony o zbrodnie wojenne i ludobójstwo Slobodan Miloszević zmarł na zawał 11 marca 2006 roku w celi ONZ-owskiego trybunału ds. zbrodni w dawnej Jugosławii. W obawie przed aresztowaniem ani Mirjana Marković, ani Marko nie wzięli udziału w jego pogrzebie w rodzinnym Pożarevacu, 50 km od Belgradu."
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 25.03.2008 14:10

@Janusz
1) Jak Milosevic rozpetal te 4 wojny domowe? I dlaczego to on jest winny, a nie Tudjman albo Alija Izbetjakistamowic?
2) Zdaje sie, ze juz sobie wyjasnilismy, ze to nie Serbowie rozpoczeli wojne w Chorwacji. Tak samo jak Polacy z Wilenszczyzny nie rozpoczeli wojny z Rosja Sowiecka atakujac bolszewikow w 1919 w Wilnie. W pierwszym starciu to Chorwaci wyslali wojsko aby zaatakowalo Serbow, i zgineli wtedy Serb oraz Chorwat.

@pani z Chorwacji
okolo 40 do 50% pomocy federalnej w czasie Jugoslawii szlo do Kosowa. Wasze dinary szly na rozwoj Kosowskich Albanczykow, po ktorych stronie teraz tak ochoczo pani staje.
Ostatnio edytowano 25.03.2008 15:53 przez szopen, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 14:10

mkm napisał(a):Janusz słabio znasz realia balkańske , a mentalności Serbów to już w ogóle . A szkoda , bo to bardzo porządni ludzie :D

Może i słabo , bo jak chodziłem do szkoły, to uczono mnie, że jest taki jak Jugosławia, do którego trzeba aby wyjechać trzeba było mieć paszporty i że to kraj "kapitalistyczny", bo nie jest w Bloku Sowieckim.

Nie przeczę, że wśród Serbów są porządni ludzie - tak jak w każdym narodzie. (Wśród Albańczyków też)

Ale wśród Serbów byli tacy "którzy nie skrzywdzili by nawet muchy" - autorka Drakulić Slavenka

Oczywiście, że takich samych można znaleźć wśród wszystkich stron konfliktu na Bałkanach - i dlatego czeka ich Sąd

A przyszłe pokolenia powinny wyciągnąć wnioski.

Jeden jest oczywisty - utworzenie Jugosławii było błędem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 14:23

szopen napisał(a):@Janusz
1) Jak Milosevic rozpetal te 4 wojny domowe? I dlaczego to on jest winny, a nie Tudjman albo Alija Izbetjakistamowic?
2) Zdaje sie, ze juz sobie wyjasnilismy, ze to nie Serbowie rozpoczeli wojne w Chorwacji. Tak samo jak Polacy z Wilenszczyzny nie rozpoczeli wojny z Rosja Sowiecka atakujac bolszewikow w 1919 w Wilnie. W pierwszym starciu to Chorwaci wyslali wojsko aby zaatakowalo Serbow, i zgineli wtedy Serb oraz Chorwat.

Szopenie - bardzo mi przykro, ale przyjmuję do wiadomości Twoich wyjaśnień w sprawie, kto rozpoczął wojnę na Bałkanach.

Milosevic nie chciał uznać prawa odrębnych narodów do samostanowienia i po ogłoszeniu niepodległości przez poszczególne kraje, poprzedzone referendum - do wszystkich wysyłał wojsko.

Na podstawie dostępnych mi informacji uznaję, że rozpoczęli ją Serbowie.

Ale Tobie i innym nie odbieram prawa do odmiennego poglądu.

Ps. Prawidłowe nazwisko :wink: :papa:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 25.03.2008 14:50

fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 25.03.2008 14:56

@jadrankika
skad ty trollu wylazles?
Obrazek
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 25.03.2008 15:47

Janusz Bajcer napisał(a):Milosevic nie chciał uznać prawa odrębnych narodów do samostanowienia i po ogłoszeniu niepodległości przez poszczególne kraje, poprzedzone referendum - do wszystkich wysyłał wojsko.

Panie Januszu,

Być może się mylę, ale czy Milosevic byl prezydentem Serbii? W związku z tym na czym polegały jego uprawnienia do władzy nad armią JNA, jak dokładnie wyglądały rozkazy polegające na wysłaniu wojska do Słowenii, Chorwacji i Bośni? I wreszcie, skoro do "wszystkich" wysłał wojsko, to ile liczyły siły wysłane do Macedonii? Chcę się po prostu dowiedzieć.

I pytanie do wszystkich: W dyskusjach na sieci znalazłem kiedys info o filmie nagranym na wideo i ponoc puszczanym w jugosłowiańskiej telewizji, filmie z 1990, w którym dwóch członków rządów Tudjmana (Spegelj i jakis tma drugi) dyskutuja w jaki sposob m.in. wypedzic Serbow z Knina, CHorwacji, jak wymordowac oficerów JNA itd. Wasza opinia o tym filmie? Fałszywka, propaganda, czy autentyczne taśmy? A jeżeli autentyczne, to czy zmienia to coś w odbiorze zdarzeń w Chorwacji?

EDIT: I pytanie takie na boku: jak sie nazywa panstwo, ktorego prezydentem byl facet - twierdzacy, ze Niemcy zamordowali nie wiecej niz 900.000 Zydow?
Ostatnio edytowano 25.03.2008 16:20 przez szopen, łącznie edytowano 1 raz
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 25.03.2008 16:00

Dawno mnie tu nie było. Pobieznie przejrzałam ponad 30 stron i jak widzę dyskusja trwa :roll:
Z nowości, to jak widzę dołaczyły sie trolle, a poza tym nadal wikipedia rządzi.
Nie wiem czy mi się chce nadal dyskutować, zobaczę. Większego sensu w tym nie widzę.
Ale poniewaz i tak już dawno zostałam rozszyfrowana i zaszufladkowana jako obłąkany serbofil i agentka Moskwy to szczerze i serdecznie pozdrawiam pozostałych braci Słowian, serbofilów oraz lewaków wszelkiej maści :)
pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 18:06

@ szopenie

1) Slobodan Milošević (ur. 20 sierpnia 1941 w Požarevacu, Serbia, zm. 11 marca 2006 w Hadze) - jugosłowiański i serbski przywódca polityczny, prezydent Serbii w latach 1989-1997 i Jugosławii w latach 1997-2000.

Sylwetka Slbodana (nie z Wikipedii)

2) filmu nie widziałem - po śmierci Tito, który trzymał Jugosławię twardą ręką, narody ją tworzące chciały wybić się na niepodległość i niezależność od Serbii (podobnie jak Polacy chcieliśmy sie uwolnić od Związku Radzieckiego) i przemiany polityczne w tzw. krajach demokracji ludowej też miały wpływ na nastroje niepodległościowe na Bałkanach.

Jugosławia - niechciane dziedzictwo

Najwięcej na rozpadzie Jugosławii skorzystała Słowenia, która jako pierwsza weszła do UE (teraz jej przewodniczy), jako pierwsza z krajów tworzących Jugosławię uznała niepodległość Kosova

W Chorwacji też po rozpadzie Jugosławii zachodzą zmiany na lepsze, a budowę przez nich autostrad mogą pozazdrościć wszystkie dawne kraje bloku wschodniego.

Coraz więcej krajów uznaje niepodległość Kosowa
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2008 18:18

caal napisał(a): ...a poza tym nadal wikipedia rządzi.

caal - a dlaczego ma nie rządzić :wink: :?:

Co masz przeciwko wikiipedii :?:

Ps. To ja z kolei pozdrowię prawicowców i liberałów wszelkiej maści :lol:

Pozdrav :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.03.2008 18:34

caal napisał(a):Dawno mnie tu nie było. Pobieznie przejrzałam ponad 30 stron i jak widzę dyskusja trwa :roll:
Z nowości, to jak widzę dołaczyły sie trolle, a poza tym nadal wikipedia rządzi.
Nie wiem czy mi się chce nadal dyskutować, zobaczę. Większego sensu w tym nie widzę.
Ale poniewaz i tak już dawno zostałam rozszyfrowana i zaszufladkowana jako obłąkany serbofil i agentka Moskwy to szczerze i serdecznie pozdrawiam pozostałych braci Słowian, serbofilów oraz lewaków wszelkiej maści :)
pozdrav :papa:

Przynajmniej nie emanujesz niezdrową aurą politycznej poprawności.
:lol:

Pozdrawiam
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone