Janusz Bajcer napisał(a):adamk3 napisał(a):http://tygodnik.onet.pl/31,0,7525,1,artykul.html
Aleksandra Cholewa z Dubrownika / 11.03.2008
Bezdomność Igora
I to jest właśnie "Adamiek3" pokłosie wojny serbsko-chorwackiej.
Już pisałem - na wojnie są ofiary po obu stronach, natomiast nie zakłamie się historii - strzelać zaczęli Serbowie.
I to też pisałem - "kto mieczem wojuje , od miecza ginie".
Czas leczy rany - jak długi to będzie czas , zależy od tych, którzy wywołali "wojnę domową
Ps. Serbowie też mogli ogłosić niepodległość i "wyjść z Jugosławii" jako Serbia. Ale widocznie woleli przewodzić i rządzić na swój sposób.
MWN napisał(a):No to treraz nikt z Serbii nie będzie chciał rozmawiać z socjalistycznym i zdradzieckim eurosojuzem.
Janusz Bajcer napisał(a):mkm napisał(a): Jak Ty sobie wobrażasz przystąpienie Serbii do UE , po tym co jankesi im zrobili Zresztą przystąpienie Chorwacji też wcale nie jest takie pewne . Chorwaci wg. mnie są bowiem jeszcze większymi nacjonalistami od Serbów Nie jest to wszystko takie proste . Janusz,
Pozdrav.
Tak masz rację - to nie wszystko takie proste po 4 wojnach domowych wywołanych przez Milosevica.
Przecież napisałem - droga daleka , ale innej nie ma.
Wyobrażam sobie wstąpienie Serbii do UE tak, że pozbędą się mega dumy o której piszesz i wybiorą takich polityków do władzy, którzy są za UE, a nie za Rosją.
Inaczej czeka naród serbski taka izolacja jaka spotkała Albanię.
Gdyby 20 lat temu ktoś Ci powiedział, że będziemy z Niemcami w UE , że wyjdziemy z Układu Warszawskiego i z RWPG - uwierzyłbyś
Na dobranoc
mkm napisał(a):Janusz słabio znasz realia balkańske , a mentalności Serbów to już w ogóle . A szkoda , bo to bardzo porządni ludzie
szopen napisał(a):@Janusz
1) Jak Milosevic rozpetal te 4 wojny domowe? I dlaczego to on jest winny, a nie Tudjman albo Alija Izbetjakistamowic?
2) Zdaje sie, ze juz sobie wyjasnilismy, ze to nie Serbowie rozpoczeli wojne w Chorwacji. Tak samo jak Polacy z Wilenszczyzny nie rozpoczeli wojny z Rosja Sowiecka atakujac bolszewikow w 1919 w Wilnie. W pierwszym starciu to Chorwaci wyslali wojsko aby zaatakowalo Serbow, i zgineli wtedy Serb oraz Chorwat.
Janusz Bajcer napisał(a):Milosevic nie chciał uznać prawa odrębnych narodów do samostanowienia i po ogłoszeniu niepodległości przez poszczególne kraje, poprzedzone referendum - do wszystkich wysyłał wojsko.
caal napisał(a): ...a poza tym nadal wikipedia rządzi.
caal napisał(a):Dawno mnie tu nie było. Pobieznie przejrzałam ponad 30 stron i jak widzę dyskusja trwa
Z nowości, to jak widzę dołaczyły sie trolle, a poza tym nadal wikipedia rządzi.
Nie wiem czy mi się chce nadal dyskutować, zobaczę. Większego sensu w tym nie widzę.
Ale poniewaz i tak już dawno zostałam rozszyfrowana i zaszufladkowana jako obłąkany serbofil i agentka Moskwy to szczerze i serdecznie pozdrawiam pozostałych braci Słowian, serbofilów oraz lewaków wszelkiej maści
pozdrav
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko