Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 17:02

Janusz Bajcer napisał(a):mkm - to nie jest odpowiedź na pytania.

Muszę skonsultować się z prof. Eminowiczem w sprawie odpowiedzi na Twoje pytania :D Już niedługo omówimy te kwestie na '' naszej górce '' na przeciw Babiej :D
Pozdrav.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 18:26

krystek napisał(a):Nawet na tej tragedii niektórzy mogą zarobić. Btw, poszły wszystkie w trzy dni.
Ps. Rozważania niektórych "wszystkowiedzących" na temat patriotyzmu są żenujące. Kto Wam dał prawo oceny tych ludzi, co to zmienia, że np. Cavic urodził się i mieszka w USA. To co jest gorszym Serbem i nie ma prawa wyrażać swoich uczyć ?

Cena idzie do góry - trzeba się spieszyć na tamtą nie zdążyłem.
:D :) :D :) :D :)

http://allegro.pl/item329177096_kosovo_je_srbija_.html
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 18:37

Wesoły chłopak ten Novak :wink: :lol:[/quote]

Ten Novak jest naprawdę dobry - :D
i chyba za to lubi go Maria - :D , albo jest to po prostu wyraz przyjazni międzynarodowej :wink: :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.03.2008 18:41

adamk3 napisał(a):Cena idzie do góry - trzeba się spieszyć na tamtą nie zdążyłem.

Myślę że musisz się pospieszyć bo na tych koszulkach jest wydrukowana mapa wielkiej Serbii (z Kosowem, MNE, BiH, Krajiną) więc z pewnością pójdą jak woda... :P
To będzie twoja relikwia, tylko przydałby się jeszcze jakiś motyw religijny - np. ikona ze świętym Slobo... :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.03.2008 19:19

Niedługo Kosovo na allegro będzie można kupić. :wink:
Tybet jest nie na sprzedaż.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 20:22

niezawodny napisał(a):
adamk3 napisał(a):Cena idzie do góry - trzeba się spieszyć na tamtą nie zdążyłem.

Myślę że musisz się pospieszyć bo na tych koszulkach jest wydrukowana mapa wielkiej Serbii (z Kosowem, MNE, BiH, Krajiną) więc z pewnością pójdą jak woda... :P
To będzie twoja relikwia, tylko przydałby się jeszcze jakiś motyw religijny - np. ikona ze świętym Slobo... :wink:

Ty pewnie chodzisz z podobizną Busha albo jakiegoś bombowca NATO :D :) :D :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 20:37

niezawodny napisał(a):

Ten Św. Slobo to chyba Cię straszy po nocach :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 23:02

LRobert napisał(a):Akkon a propo tego co napisałeś i miłości ojczyzny na odległość. Przed wyborami słyszałem fajny kawał:
Jaki jest szczyt bezczelności?
Wyjechać z Polski i głosować na PIS. :lol:

Jeszcze druga sprawa. Ciekawe jakie byłyby reakcje gdyby sejmik jakiegoś polskiego województwa podjął uchwałę, że wypisuje się z Polski i tworzy oddzielne państwo. Pomijam oczywiście powody takiej decyzji bo te mogą być bardzo różne? Chodzi mi o reakcje w Polsce i UE.

Pierwsze takie państwo mogło by się nazywać "GOSIEWSZCZYZNA" :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 23:30

Janusz ,
Novak jest najlepszy :D - :D
Ciekawe jak by Gosia parodiował :?: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2008 00:37

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2008 01:05

LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 22.03.2008 15:51

Janusz nie czepiaj się. :lol: Ja akurat za tym posłem nie przepadam, chociaż muszę niestety przyznać, że dla województwa trochę zrobił/nie mysle tu o sławnym dworcu/ a jeszcze więcej gadał, że zrobił.
Bardziej chodziło mi o Ślask. Tam podjeto próbę wpisania Ślązaków jako naród. Następnym krokiem mogłaby być próba utworzenia państwa. Na razie się nie udało, ale nie wiadomo co czas przyniesie. I ciekawe co wtedy mówiliby popierający wolne Kosowo. Ciekawe czy ich zdanie byłoby takie jak teraz czy też przeszliby na poglądy Serbów. My z daleka możemy sobie popierać jedną lub drugą stronę. Nie wiemy jednak jak to wszystko wygląda na miejscu. Tam niestety trwa konflikt nie tylko między Serbami czy Albańczykami z Kosowa, tam swoje inetresy próbuje rozgrywać wiele państw w tym tych najwiekszych. Wszyscy chcą zyskać strefę wpływów i najmniej zależy im na interesie Serbów czy Albańczyków. Z bliska przez pryzmat tragedii rodzinnych cały problem wygląda na pewno inaczej. Miejmy nadzieję, że my nie bedziemy musieli z bliska zajmować się takimi sprawami.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2008 16:39

LRobert napisał(a):Janusz nie czepiaj się. :lol: Ja akurat za tym posłem nie przepadam, chociaż muszę niestety przyznać, że dla województwa trochę zrobił/nie mysle tu o sławnym dworcu/ a jeszcze więcej gadał, że zrobił.
Bardziej chodziło mi o Ślask. Tam podjeto próbę wpisania Ślązaków jako naród. Następnym krokiem mogłaby być próba utworzenia państwa. Na razie się nie udało, ale nie wiadomo co czas przyniesie. I ciekawe co wtedy mówiliby popierający wolne Kosowo. Ciekawe czy ich zdanie byłoby takie jak teraz czy też przeszliby na poglądy Serbów. My z daleka możemy sobie popierać jedną lub drugą stronę. Nie wiemy jednak jak to wszystko wygląda na miejscu. Tam niestety trwa konflikt nie tylko między Serbami czy Albańczykami z Kosowa, tam swoje inetresy próbuje rozgrywać wiele państw w tym tych najwiekszych. Wszyscy chcą zyskać strefę wpływów i najmniej zależy im na interesie Serbów czy Albańczyków. Z bliska przez pryzmat tragedii rodzinnych cały problem wygląda na pewno inaczej. Miejmy nadzieję, że my nie bedziemy musieli z bliska zajmować się takimi sprawami.

Śląsk kolego nigdy nie będzie odrębnym państwem , natomiast pozostanie regionem o własnej kulturze i obyczaju . Oby jak najdłużej . :D Nigdy zresztą nie stanowił w przeszłości samodzielnego państwa , należał bowiem przeważnie do Niemiec , Czech , a obecnie jest w granicach Polski . Ślązacy nie nalegają by zarejestrowano ich jako naród śląski . Oni mają i bez tego poczucie odrębności i własnej godności . :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2008 17:04

Janusz Bajcer napisał(a):Goran też był dobry

No to przeżyjmy to jeszcze raz - :D
Dokładnie pamiętam tą euforię w Chorwacji po triumfie Ivanisevica w 2001 r. :D Mecze oglądałem z Chorwatami w Murterze . Ale były emocje :D Najbardziej utkwił mi w pamięci mecz Gorana z Maratem Safinem :D

Jednak moim tenistą wszechczasów jest .... Amerykanin 8O :? , muszę się przyznać bez bicia :wink: Nie kto inny jak wielki Jimmy Connors :D - zresztą też wielki artysta :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2008 17:24

LRobert napisał(a):Janusz nie czepiaj się. :lol:
Miejmy nadzieję, że my nie bedziemy musieli z bliska zajmować się takimi sprawami.

Robercie nie czepiam się :lol: potraktuj tą "gosiewszczyznę" humorystycznie :lol:
Na szczęście w Polsce nie mieliśmy i nie mamy takich problemów narodowościowych i religijnych, jak w Kotle Bałkańskim , najczęściej różnimy się poglądami politycznymi i do ich wyrażania mamy wybory.
Nawet zmianę systemu przebrnęliśmy w miarę bezboleśnie, choć po drodze do tego bywało różnie, ale nie tak tragicznie jak na Bałkanach.
Wydaje mi się, że niepodległość Kosova to już ostatni problem w tamtym regionie.
Nowe kraje powinny zakopać "topór wojenny" i zacząć współpracować między sobą na zdrowych , dobrosąsiedzkich warunkach.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone