Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 13:21

Maciej napisał(a):
mkm napisał(a):

Czy Emir Kusturica też według Ciebie mówi bzdury :?: :!:

Nie Emir tylko Nemanja, tak pokochał swoją półserbskość że przyjął w zeszłym roku prawosławie :wink:
A tak serio to żaden autorytet, Underground nakręcił za pieniadze Milosevica, był wspierany przez reżim i nie przeszkadzało mu płonące w tym czasie "jego" Sarajevo.
a dla równowagi to uważam za wielki skandal, pieprzona polityczna poprawność, chłopak nie ma szans na kolejny medal tylko dlatego ze kocha swój kraj.
Chore.

Ci sportowcy też bardzo kochają swój kraj - :D
I w niedalekiej przyszłości będą rzadzić i dzielić światowym tenisem :D Zobaczysz :!: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 13:22

Maciej napisał(a):Janusz, przy całej mojej dla Ciebie sympatii, argumenty słabe, na odległość nie można kochać ? Nie wiem jak studiowanie w USA ma wykluczać miłość do Ojczyzny.

Chłopak nie tyko studiował w USA , On się tam też urodził i żyje, a więc można powiedzieć , że Serbia to Ojczyzna jego Rodziców.
Ale nie przeczę, można kochać na odległość :wink: choć w tym przypadku była to "miłość nieprzemyślna", jak to się mówi :?: - acha - "miłość jest ślepa" :wink: :lol: :papa:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 13:25

Janusz Bajcer napisał(a):List

Hmm ... powiem szczerze : abp Amfilohije wygłosił mowę godną biskupa Kościoła chrześcijańskiego. Jest to mowa wyważona i pełna refleksji. Niewątpliwie zawiera elementy jednostronne i nieco emocjonalne, ale nie ma w sobie elementów parcia do konfrontacji i nawoływania do wojny, jak to niedawno był wywrzaskiwać inny duchowny, niejaki biskup Artemije.
Za tego drugiego - każdy chrześcijanin powinien się wstydzić, bo od takiego pyskacza trudno wymagać skruchy.
Za abp Amfilohije - nie, bo naprawdę wypowiedział się godnie i spokojnie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 13:31

Janusz Bajcer napisał(a):
Maciej napisał(a):Janusz, przy całej mojej dla Ciebie sympatii, argumenty słabe, na odległość nie można kochać ? Nie wiem jak studiowanie w USA ma wykluczać miłość do Ojczyzny.

Chłopak nie tyko studiował w USA , On się tam też urodził i żyje, a więc można powiedzieć , że Serbia to Ojczyzna jego Rodziców.
Ale nie przeczę, można kochać na odległość :wink: choć w tym przypadku była to "miłość nieprzemyślna", jak to się mówi :?: - acha - "miłość jest ślepa" :wink: :lol: :papa:

Co by zrobili jak jakiś Albańczyk by napisał że Kosowo jest Albańskie?

Obrazek

Pewnie nawet nikt by nie wspomniał, albo najwyżej pochwalił gest dla idei wolności.
:D :) :D :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 13:50

mkm napisał(a):I w niedalekiej przyszłości będą rzadzić i dzielić światowym tenisem :D Zobaczysz :!: :D

W tym przypadku zgoda, ale będą rządzić dlatego że trenują i żyją poza Serbią - nie mieli by sukcesów gdyby żyli i trenowali w swoim kraju, który niewątpliwie kochają.
Dziewczynom życzę 2 i 3 miejsca w rankingu - zaraz za nasza Agnieszką.

Ana Ivanovic - mieszka w Bazylei/Szwajcaria

Jelena Jankovic - mieszaka na Florydzie/USA (w strasznym kraju)

Novak Djokovic - mieszka w Monako

Wesoły chłopak ten Novak :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 13:59

Oddajmy głos młodym - warto poczytać :lol: :papa:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.03.2008 13:59

Panowie,

Ja pozwolę sobie wtrącić się w ten wątek, zadając logiczne pytanie: Jeżeli Kosovo jest Serbskie, a USA Serbię z Kosova okrada, to co powinien zrobić pływak-patriota :roll: :?: ... Moim skromnym zdaniem, powinien z USA wyjechać i wrócić do Serbii, bo dalsze przebywanie w USA (i czerpanie z tego korzyści) można traktować, przyjmując konserwatywną serbską logikę, jako kolaborację z wrogiem, ewentualnie zaprzedawanie duszy diabłu :wink: ... ale pan Serb-nie-Serb woli siedzieć wygodnie w USA, a swój patriotyzm okazywać jedynie za pomocą tanich i płytkich 'chwytów' :( ... że tak się wyrażę, tak to każdy głupi potrafi :roll:

Jeszcze pytanie do mkm'a : A ci serbscy tenisiście, których nam pokazujesz, to gdzie oni szlifują swe talenty :?: ... no jak myślisz :roll: :?: ... bo ja stawiam, że na 90% w USA pod okiem amerykańskich trenerów :lol: :lol:

Pozdrawiam,

PAP
adamk3
Cromaniak
Powrót do domu

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 14:00

Tak powinna wyglądać droga z Kosowa do Albanii. :D :) :)

Obrazek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.03.2008 14:08

Póki co, coraz częściej tak wyglądają drogi w Serbii a coraz rzadziej w Albanii jak na powyższym obrazku...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 14:14

mkm napisał(a):I w niedalekiej przyszłości będą rzadzić i dzielić światowym tenisem :D Zobaczysz :!: :D

W tym przypadku zgoda, ale będą rządzić dlatego że trenują i żyją poza Serbią - nie mieli by sukcesów gdyby żyli i trenowali w swoim kraju, który niewątpliwie kochają.
Dziewczynom życzę 2 i 3 miejsca w rankingu - zaraz za nasza Agnieszką.

Ana Ivanovic - mieszka w Bazylei/Szwajcaria

Jelena Jankovic - mieszaka na Florydzie/USA (w strasznym kraju)

Novak Djokovic - mieszka w Monako

Wesoły chłopak ten Novak :wink: :lol:

Ty jak zwykle na wszystko znajdziesz wytłumaczenie :D Gdyby chodziło o Ivanisevica , to na pewno byś tego nawet nie zauważył , że trenował i mieszkał poza Chorwacją .
Nasza Agnieszka ( też trenuje poza Polską ) jeszcze sporo musi się uczyć i nabiegać , by dorównać Serbkom .
Novak jest świetny - dzięki za filmik ( już jewst w ulubionych ) :D
Takich właśnie pamiętam Serbów z lat młodości :D
Pozdrav.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 14:18

PAP napisał(a):

Panowie,

Ja pozwolę sobie wtrącić się w ten wątek, zadając logiczne pytanie: Jeżeli Kosovo jest Serbskie, a USA Serbię z Kosova okrada, to co powinien zrobić pływak-patriota :roll: :?: ... Moim skromnym zdaniem, powinien z USA wyjechać i wrócić do Serbii, bo dalsze przebywanie w USA (i czerpanie z tego korzyści) można traktować, przyjmując konserwatywną serbską logikę, jako kolaborację z wrogiem, ewentualnie zaprzedawanie duszy diabłu :wink: ... ale pan Serb-nie-Serb woli siedzieć wygodnie w USA, a swój patriotyzm okazywać jedynie za pomocą tanich i płytkich 'chwytów' :( ... że tak się wyrażę, tak to każdy głupi potrafi :roll:

Jeszcze pytanie do mkm'a : A ci serbscy tenisiście, których nam pokazujesz, to gdzie oni szlifują swe talenty :?: ... no jak myślisz :roll: :?: ... bo ja stawiam, że na 90% w USA pod okiem amerykańskich trenerów :lol: :lol:

Pozdrawiam,

PAP

I od czasu do czasu w Belgradzie też - :D :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 14:36

Janusz Bajcer napisał(a):Oddajmy głos młodym - warto poczytać :lol: :papa:

http://www.3pytania.pl/polski/list11.html

Zastanawiałem się nad tym, mimo że media serwowały nam gotowe analizy i interpretacje wydarzeń.
------------------------

Nawet dzieci zrozumiały :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.03.2008 15:50

Akkon a propo tego co napisałeś i miłości ojczyzny na odległość. Przed wyborami słyszałem fajny kawał:
Jaki jest szczyt bezczelności?
Wyjechać z Polski i głosować na PIS. :lol:

Jeszcze druga sprawa. Ciekawe jakie byłyby reakcje gdyby sejmik jakiegoś polskiego województwa podjął uchwałę, że wypisuje się z Polski i tworzy oddzielne państwo. Pomijam oczywiście powody takiej decyzji bo te mogą być bardzo różne? Chodzi mi o reakcje w Polsce i UE.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 21.03.2008 15:52

Nawet na tej tragedii niektórzy mogą zarobić. Btw, poszły wszystkie w trzy dni.
Ps. Rozważania niektórych "wszystkowiedzących" na temat patriotyzmu są żenujące. Kto Wam dał prawo oceny tych ludzi, co to zmienia, że np. Cavic urodził się i mieszka w USA. To co jest gorszym Serbem i nie ma prawa wyrażać swoich uczyć ?
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.03.2008 16:36

krystek napisał(a):Rozważania niektórych "wszystkowiedzących" na temat patriotyzmu są żenujące. Kto Wam dał prawo oceny tych ludzi

krystek,

Nikt nie ocenia poziomu ich patriotyzmu, bo to jest niepomierne i każdy ma do tego prawo, bez znaczenia czy mieszka daleko czy blisko od swojej ojczyzny :) ...

Ja zaś poddaję jedynie w wątpliwość etyczno-moralny aspekt mieszkania (i czerpania z jego zasobów intelektualnych i materialnych) w kraju, który jest agresorem (wedle perspektywy serbskiej) ich ojczyzny ... ot i tyle ...

Inna rzecz , że jetem pewien, że gdyby taki pan Serb pływak urodził się i studiował w Moskwie, a na zawodach obnosił sie z koszulką 'wolna Czeczenia', to by go szybciutko do pionu doprowadzili jego rosyjscy gospodarze :lol: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone