Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 11:39

ROCHEN napisał(a): Dla mnie nie jest autorytetem ani Janusz ani PAP, jak i niezawodny
czy akkon.

No i dobrze, kolego R. :)
Masz swoje autorytety, i tak 3maj.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 11:50

Janusz Bajcer napisał(a):
ROCHEN napisał(a):

Ja za lekturę dziękuję - Madzia pisze bzdury :lol: :papa:

Ciekawe podejście, niedawno Janusz jako lekture obowiązkową
zalecał nam PAPa opis podróży do Kosowa.
Znaczy,że PAP i jego koledzy to autorytety, to co nie jest zgodne
z ich poglądami się odrzuca.
Dla mnie nie jest autorytetem ani Janusz ani PAP, jak i niezawodny
czy akkon. Żegnam :evil: :evil: :evil:

ROHENIE - lekturę PAP (relacja nie tylko z podróży do Kosova) polecałem z tego powodu, że warto przeczytać co ma do powiedzenia i pokazania osoba będąca osobiście w poszczególnych krajach.
A był tam nie tylko PAP, inni też i wszyscy widzieli pozytywne zmiany zachodzące w krajach bałkańskich.

Natomiast trudno uznać mi za autorytet osobę , której poglądy są mi obce.
Powtarzam - im więcej czytam artykułów Magdy Hartman, utwierdza mnie to w przekonaniu, że pisze bzdury.
I nie chodzi tu akurat a artykuł podany prze Krystka, poczytaj ROCHENIE inne jej artykuły, ale wnioski sobie wysuniesz swoje.

Pozdrawiam - Janusz.

Czy Emir Kusturica też według Ciebie mówi bzdury :?: :!:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 12:13

Janusz Bajcer napisał(a):adamk3
angielskiego w szkole mnie nie uczono - ponieważ uczono mnie obowiązkowo rosyjskiego, jednak tak "skutecznie", że już dawno wszystko zapomniałem. :lol:

A z "Ruskich" to lubię najwięcej "ruskie pierogi" :wink: :P :lol: :papa:

Języka przyjaciół nie musisz się uczyć wroga musisz znać

Po tamtej stronie Buga – nie ma ruskich pierogów
:) :D :) :D są przepyszne pielemieni.

Mówisz masz :wink:
---------------------------------------
Aleksander Sołzenicyn:

Nie należy poddawać się iluzji, że dla Ameryki i NATO głównym celem jest ochrona kosowarów. Jeśli by ochrona ciemiężonych, choć trochę ich naprawdę obchodziła, to mieli pięćdziesiąt lat, aby ochronić Tybet z jego rozgrabionym narodem, religiom i kulturą.

Jak by mieli dobre intencje, to mieli czterdzieści - pięćdziesiąt lat na ochronę Kurdów – porozrzucanych po różnych krajach, mordowanych, nieszczęśliwych…

Straszne jest to, co się dzisiaj dzieje, nawet nie bombardowanie Serbii, jak mi to trudno powiedzieć, najstraszniejsze jest, że NATO przeniosła nas w nową epokę:, kto silniejszy ten dusi.
----------------------------------
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 12:22

List

Idąc przykładem Adamak3 coś "powyciągam" i skomentuję :wink:

Cytat 1.
"Jeśli dojdzie do uznania niepodległości Kosowa, to "tzw. precedens kosowski" będzie świadczył o potwierdzeniu przez społeczność międzynarodową polityki stosowanej przez Ottomańską Turcję, faszystów włoskich i niemieckich, a także władze tzw. Wielkiej Albanii, w skład której wchodziło Kosowo w latach 1941- 45."

A co z polityką stosowaną w tym czasie przez Stalina (nie muszę chyba odsyłać do Wikipedii :wink: :?: - dlaczego jego imienia nie wymienił w jednym szeregu z pozostałymi. Zapomniał :?: :evil:

Cytat 2
"My Serbowie prosimy i zwracamy się do naszych braci mieszkających w USA, do braci Amerykanów, aby dobrze zastanowili się i przemyśleli swoje decyzje. Niech to wielkie mocarstwo złożone właściwie z 52 państewek i zajmujące cały kontynent nie kradnie winnicy należącej do jednego małego narodu, jak to w Starym Testamencie czynił wielki i mocny cesarz Achab okradając sługę bożego Nabota. "

Muszę zrobić "wielkie oczy" 8O USA to 52 państewka - ciekawe w jakiej szkole tego uczono Metropolitę :?: - bo do jakiś szkól niewątpliwie uczęszczał.

Cytat 3
"Szczególne podziękowania naród Serbski składa braciom Rosjanom i Rosyjskiemu Patriarsze Aleksemu, który wielokrotnie świadczył przed całą Unią Europejską prawdę o Kosowie i Metochii i w ten sposób dał świadectwo prawdziwej chrześcijańskiej moralności, która dziś wydaje się być zagrożona w Europie i w świecie."

Ponownie podwójne "wielkie oczy" 8O 8O

:papa:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.03.2008 12:31

mkm napisał(a):

Nie Emir tylko Nemanja, tak pokochał swoją półserbskość że przyjął w zeszłym roku prawosławie :wink:
A tak serio to żaden autorytet, Underground nakręcił za pieniadze Milosevica, był wspierany przez reżim i nie przeszkadzało mu płonące w tym czasie "jego" Sarajevo.
a dla równowagi to uważam za wielki skandal, pieprzona polityczna poprawność, chłopak nie ma szans na kolejny medal tylko dlatego ze kocha swój kraj.
Chore.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 21.03.2008 12:36

akkon napisał(a):A jak się odniesiesz do milczenia RB ONZ, która - wbrew żądaniom Serbii - jak dotąd nie unieważniła "jednostronnego i bezprawnego aktu oderwania Kosowa od Serbii" ?

Tak samo, jak do faktu, że do chwili obecnej większość państw nie wypowiedziała się na temat uznania niepodległości Kosowa.

akkon napisał(a): A na poważnie - kwestią czasu jest przyjęcie Kosowa do ONZ - założysz się ?

Nie założę się, bo przegram.

akkon napisał(a):3. Tak, w ChRL strasznie łamie się prawa czlowieka. Tylko że Zachód to widzi, a Rosja nie. Zgadza się ?

Owszem widzi i nawet nic nie robi. Może tak, przez analogię z Serbią, USA zafunduje Pekinowi kilka miesięcy bombardowań. Ależ nie, bo jest za dużo do stracenia zielonych banknocików.

akkon napisał(a):Mam prośbę - nie kłam.
Zdecydowania większość państw jeszcze oficjalnie nie wypowiedziała. A to jest różnica.

Nie kłamię, stwierdzam tylko fakt. Inna sprawa, jak go nazwiemy. Dla mnie większość państw nie uznała, być może jeszcze, niepodległości Kosowa.
I na koniec drobny odnośnik do innych opinii serbofilskich:http://www.psz.pl/content/view/9252/
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 12:41

mkm napisał(a):Czy Emir Kusturica też według Ciebie mówi bzdury :?: :!:

Nie "mkm" - Kusturica nie mówi bzdur.
Broni emocjonalnie i subiektywnie swojego i części Serbów poglądu, i ma do tego prawo.
Ale sprawa jest przesądzona - Kosovo jest niepodległe.
I nic tu "mega duma" Serbów nie "wyduma" :wink:
Jak wyobrażasz sobie zmianę tego faktu :?:

Natomiast Magda pisze bzdury - jak znajdę ich więcej, to zapodam. :wink:

Ps. Do tej pory nikt nie odpowiedział na pytanie dlaczego Czechosłowacja mogła podzielić się pokojowo , dlaczego nawet Rosja nie oponowała na powstanie nowych/starych państw w miejsce byłych republik radzieckich, z których część jest już UE.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 12:42

Maciej napisał(a):
mkm napisał(a):

Nie Emir tylko Nemanja, tak pokochał swoją półserbskość że przyjął w zeszłym roku prawosławie :wink:
A tak serio to żaden autorytet, Underground nakręcił za pieniadze Milosevica, był wspierany przez reżim i nie przeszkadzało mu płonące w tym czasie "jego" Sarajevo.
a dla równowagi to uważam za wielki skandal, pieprzona polityczna poprawność, chłopak nie ma szans na kolejny medal tylko dlatego ze kocha swój kraj.
Chore.

Mnie nie interesuje co przyjął Emir Kusturica i za jakie pieniadze nakrecił Underground , tylko jego słowa i wzorowa postawa obywatewlska :!: :D
Chłopak sobie poradzi :D Zobaczysz :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 12:51

Maciej napisał(a):
mkm napisał(a):

Chore.

A najbardziej "chore" jest to, co w ostatnim zdaniu:

"Mistrz Europy urodził się w Anaheim, w Stanach Zjednoczonych. Później ukończył Uniwersytet w Berkeley, ten sam, który ukończył Bartosz Kizierowski. Cavić podobnie jak Polak był tam trenowany przez Mike'a Bottoma, uznawanego za najlepszego specjalistę od sprintu."

Czyli miłość do kraju z odległości - ktoś młodego chłopaka "podpuścił" i teraz żałuje. I dobrze bo Pekin blisko.
I co ciekawe dzięki pobycie w USA Serbia ma mistrza pływania. :lol:

A Serbia znów płaci :cry: (tym razem 7 tys. euro)
Ostatnio edytowano 21.03.2008 12:54 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 12:52

Broni emocjonalnie i subiektywnie swojego i części Serbów poglądu, i ma do tego prawo.

Ps. Do tej pory nikt nie odpowiedział na pytanie dlaczego Czechosłowacja mogła podzielić się pokojowo , dlaczego nawet Rosja nie oponowała na powstanie nowych/starych państw w miejsce byłych republik radzieckich, z których część jest już UE.

A dlaczego Czechy i Słowacja , a nawet Chorwacja , Węgry , Bułgaria , Albania poddały się bez bicia Hitlerowi , popierając jego politykę i tworząc w wielu przypadkach własne państwa faszystowskie :?: A dlaczego Serbowie i Polacy tego nie zrobili :?: Jak myślisz Janusz ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 12:58

mkm - to nie jest odpowiedź na pytania.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.03.2008 13:00

Janusz, przy całej mojej dla Ciebie sympatii, argumenty słabe, na odległość nie można kochać ? Nie wiem jak studiowanie w USA ma wykluczać miłość do Ojczyzny.
MKM, o czetnikach Mihajlovica współpracujących z Hitlerem pewnie nie czytałeś ? To serbscy odpowiednicy chorwackich Ustaszy tylko może nieco mniej znani ;)
A w antyfaszystowskiej partyzantce Tity większość stanowili Chorwaci więc trochę się to kłóci z Twoją tezą Chorwaci=hitlerowscy kolaboranci.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 13:00

mkm napisał(a):

A dlaczego Czechy i Słowacja , a nawet Chorwacja , Węgry , Bułgaria , Albania poddały się bez bicia Hitlerowi , popierając jego politykę i tworząc w wielu przypadkach własne państwa faszystowskie :?: A dlaczego Serbowie i Polacy tego nie zrobili :?: Jak myślisz Janusz ?

Nie zadawaj za trudnych pytań zaraz cię wytną z tematu :D :) :D :)
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 13:15

Maciej napisał(a):Janusz, przy całej mojej dla Ciebie sympatii, argumenty słabe, na odległość nie można kochać ? Nie wiem jak studiowanie w USA ma wykluczać miłość do Ojczyzny.

Masz rację, ale chciałbym zauwazyć jedną rzecz :
serbski pływak, urodzony, wychowany, wytrenowany i wyedukowany w USA ma taką samą znajomość realiów życia w Serbii, jak przedstawiciele Polonii w takim np. Chicago wiedzą, jak się żyje w Polsce.
A dlaczego piszę o tym : a mianowicie dlatego, że wielcy działacze polonijni masowo popierali Kaczyńskiego i budowę tzw. IV RP. Zasłuchani w Rydzyku, zakochani w Kaczyńskich, Ziobrze i pomniejszych pisuarach, ostro gardłowali i mieszali z błotem tych, którym idea IV RP niekoniecznie się spodobała. Jest to tym bardziej żałosne, że sami w IV RP nie przemieszkali ani dnia i nie mieli żadnych szans odczuć jest plusów na własnej skórze.
Zatem : gdyby pan serbski pływak urodził się, wychował, wyedukował, mieszkał i trenował w Kosowie - jestem za. A tak - jest po prostu partyzantem z wyciętego lasu.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.03.2008 13:16

Maciej napisał(a):Janusz, przy całej mojej dla Ciebie sympatii, argumenty słabe, na odległość nie można kochać ? Nie wiem jak studiowanie w USA ma wykluczać miłość do Ojczyzny.
MKM, o czetnikach Mihajlovica współpracujących z Hitlerem pewnie nie czytałeś ? To serbscy odpowiednicy chorwackich Ustaszy tylko może nieco mniej znani ;)
A w antyfaszystowskiej partyzantce Tity większość stanowili Chorwaci więc trochę się to kłóci z Twoją tezą Chorwaci=hitlerowscy kolaboranci.

Dziekuję za przypomnienie historii :D Ale gdzieś chyba to już słyszałem :wink: Nie chcem ale muszem po raz kolejny przypomnieć o Jasenovacu :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone