Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 21.03.2008 10:20

akkon napisał(a):Zdaje się że nie byłeś łaskaw dokładnie odnieść się do tego co pisałem ...
1. Konstytucja każdego kraju jest jego prawem wewnętrznym. Krótko mówiąc, jako obywatela RP interesuje mnie Konstytucja RP, a konstytucja Serbii (podobnie jak każdego innego kraju świata) mnie nie interesuje - oczywiście dopóki nie jestem obywatelem innego kraju.
Napisz więc proszę, z jakiego to szczególnego powodu jakikolwiek inny kraj świata miałby się martwić zapisami w Konstytucji RP i ich przestrzegać. A potem napisz mi, czy i dlaczego w przypadku Serbii jest inaczej - bo, z tego co piszesz, rozumiem że właśnie tak jest.

Ok. możesz olewać prawo innego kraju. Analogię pokazałem w pkt. 1. A czy tak samo odniesiesz się do rezolucji Rady Bezp. ONZ, które jako jedyne spośród rezolucji uchwalanych przez organy ONZ, mają moc prawnie wiążącą dla państw członkowskich? Aha, zapomniałem Kosowo nie należy do ONZ i może robić, co chce (czyt. na co im USA i Bruksela pozwoli), w przeciwieństwie do Serbii, która ma robić, co jej się każe ...

akkon napisał(a): 2. Z formalnego punktu widzenia Republika Chińska (Tajwan, mówiąc w skrócie), jest częścią Chińskiej Republiki Ludowej. A mimo tego, że ChRL zasiada w RB ONZ, jakoś nikt nie robi z tego zagadnienia poza samymi Chinami.

Z formalnego punktu widzenia wg władz na Tajwanie to Chiny kontynentalne i Mongolia są częścią Rep. Chińskiej, która jest uznawana jeszcze przez kilkadziesiąt państw, w tym Watykan, a do pocz. lat 70-tych także przez USA. Jednak wiadomo,że gospodarczo to CHRL, powszechnie łamiące prawa człowieka, jest liczącym się partnerem ekonomicznym USA. Ot taki relatywizm, który pokazuje, co jest najważniejsze w polityce mocarstw.

akkon napisał(a):Poza tym, chciałbym zauważyć, że z formalnego punktu widzenia Rzeczypospolitej Polskiej (i około trzydziestki innych państw, w tym sąsiadujących Serbii) - Kosowo jest niepodległym krajem.

Poza tym chciałem zauważyć ,że z formalnego punktu widzenia Kosowa nie uznało o wiele więcej państw, w tym członków UE.

Pozdrawiam.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 10:21

akkon napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ja lekturę dziękuję - Madzia pisze bzdury

Nie, Madzia wie co pisze - jest bowiem p******niętą lewaczką.
PS. Drodzy serbofile, zacznijcie podawać linki do wypowiedzi tych autorów, którzy chociaż starannie kamuflują swoje lewactwo lub indolencję.

Podaj proszę jakieś linki :?: :?: /normalnych ludzi – nie piesków na smyczy USA :!: :!: / dla idei oderwania Kosowa i Metohii od Serbii.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 21.03.2008 10:22

Janusz Bajcer napisał(a):Ja za lekturę dziękuję - Madzia pisze bzdury :lol: :papa:

To Twoja opinia, czy innego autorytetu ? Ludzie, pozwólcie innym myśleć i pisać niezależnie od oficjalnej propagandy ...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 10:31

krystek napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ja za lekturę dziękuję - Madzia pisze bzdury :lol: :papa:

To Twoja opinia, czy innego autorytetu ? Ludzie, pozwólcie innym myśleć i pisać niezależnie od oficjalnej propagandy ...

Krystek - tak to moja opinia że Madzia pisze bzdury
Ja Madzi (i innym) nie zabraniam pisać, ale jak czytam co pisze, to nie podoba mi się jej tok myślenia - jak również nie zabraniam nikomu zgadzać się z tym co pisze.

adamk3 - co innego kremacja, a co innego wykorzystywanie z kremacji ciepła do celów przemysłowych - a to właśnie się Madzi Hartman podoba :evil:

O logice Magdy Hartman

Jak widać kolejna kontrowersyjna postać - ale niech sobie pisze :lol: :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 10:48

Ostatnio edytowano 21.03.2008 13:17 przez adamk3, łącznie edytowano 1 raz
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 10:55

krystek napisał(a): (...)A czy tak samo odniesiesz się do rezolucji Rady Bezp. ONZ, które jako jedyne spośród rezolucji uchwalanych przez organy ONZ, mają moc prawnie wiążącą dla państw członkowskich?

A jak się odniesiesz do milczenia RB ONZ, która - wbrew żądaniom Serbii - jak dotąd nie unieważniła "jednostronnego i bezprawnego aktu oderwania Kosowa od Serbii" ?

Aha, zapomniałem Kosowo nie należy do ONZ i może robić, co chce (czyt. na co im USA i Bruksela pozwoli), w przeciwieństwie do Serbii, która ma robić, co jej się każe ...

Nie ma przeszkód żeby Serbia wystąpiła z ONZ ... Do niedawna do ONZ nie należała nawet Szwajcaria - i jakoś to Helwetom nie przeszkadzało. A na poważnie - kwestią czasu jest przyjęcie Kosowa do ONZ - założysz się ?

Z formalnego punktu widzenia wg władz na Tajwanie to Chiny kontynentalne i Mongolia są częścią Rep. Chińskiej, która jest uznawana jeszcze przez kilkadziesiąt państw, w tym Watykan, a do pocz. lat 70-tych także przez USA. Jednak wiadomo,że gospodarczo to CHRL, powszechnie łamiące prawa człowieka, jest liczącym się partnerem ekonomicznym USA. Ot taki relatywizm, który pokazuje, co jest najważniejsze w polityce mocarstw.

1. Generalnie nie interesuje mnie co uważają władze na Tajwanie ... wiem tylko tyle, że gdyby nie Tajwan - to prawdopodobnie niniejszy tekst pisałbym za pomoca komputera wielkości szafy.
2. Jeśli chodzi o handel ChRL z USA i innymi krajami, to istotnie - jest jak piszesz. Zarazem zauważam, że - z tego co wiem - wymiana handlowa tych krajów obejmuje produkty przemysłowe i rolnicze. Podobnie jak wymiana handlowa ChRL i UE. Natomiast chciałbym zauważyć, że wymiana handlowa najbliższego (i jedynego) sojusznika Serbii - Rosji - z jakimkolwiek krajem, obejmuje przeważnie (i niemal wyłącznie) broń. Bo nawet jeśli chodzi o gaz, to Rosja jest tylko jego reeksporterem. To taka drobna różnica w rozwoju cywilizacji, juz nie tylko miedzy USA/UE a Rosją, ale nawet między ChRL i Rosją.
3. Tak, w ChRL strasznie łamie się prawa czlowieka. Tylko że Zachód to widzi, a Rosja nie. Zgadza się ?

Poza tym chciałem zauważyć ,że z formalnego punktu widzenia Kosowa nie uznało o wiele więcej państw, w tym członków UE.

Mam prośbę - nie kłam.
Zdecydowania większość państw jeszcze oficjalnie nie wypowiedziała. A to jest różnica.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 10:59

adamk3 napisał(a):Aleksander Sołżenicyn rosyjski pisarz, laureat Nagrody Nobla o Kosowie:

Wrzuć ten link przez tiny, bo strasznie stronę rozjechał.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 11:04

adamk3 napisał(a):Aleksander Sołżenicyn rosyjski pisarz, laureat Nagrody Nobla o Kosowie:

Na tej stronce jest coś bardziej ciekawego : otóż niepodległość Kosowa uznały takie twory, jak - Naddniestrze, Płd. Osetia i Abchazja.
To naprawdę kapitalna wiadomość !
Wynika z niej, nieładnie mówiąc, że Rosja robi Serbię w ch...., skoro całkowicie zależne od niej twory uznały Kosowo, a sama Rosja - nie.
Wypada tylko pogratulować Serbom sojusznika ...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 11:13

Jescze jeden "kwiatek" w logice myślenia Magdy Hartman

Armia Czerwona wyzwoliła Estonię :evil:

Ale to tylko jej "niezależne myślenie" , które nie ma nic wspólnego z prawdą historyczną.
Chyba, że uznamy prawdę historyczną za propagandę.

:papa:
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 21.03.2008 11:16

Janusz Bajcer napisał(a):

Ja za lekturę dziękuję - Madzia pisze bzdury :lol: :papa:

Ciekawe podejście, niedawno Janusz jako lekture obowiązkową
zalecał nam PAPa opis podróży do Kosowa.
Znaczy,że PAP i jego koledzy to autorytety, to co nie jest zgodne
z ich poglądami się odrzuca.
Dla mnie nie jest autorytetem ani Janusz ani PAP, jak i niezawodny
czy akkon. Żegnam :evil: :evil: :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 11:20

adamk3
angielskiego w szkole mnie nie uczono - ponieważ uczono mnie obowiązkowo rosyjskiego, jednak tak "skutecznie", że już dawno wszystko zapomniałem. :lol:

A z "Ruskich" to lubię najwięcej "ruskie pierogi" :wink: :P :lol: :papa:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.03.2008 11:25

akkon napisał(a):

Na tej stronce jest coś bardziej ciekawego : otóż niepodległość Kosowa uznały takie twory, jak - Naddniestrze, Płd. Osetia i Abchazja.
To naprawdę kapitalna wiadomość !
Wynika z niej, nieładnie mówiąc, że Rosja robi Serbię w ch...., skoro całkowicie zależne od niej twory uznały Kosowo, a sama Rosja - nie.
Wypada tylko pogratulować Serbom sojusznika ...

Czym się dziwisz?
Przecież wszystkim rejonom nie uznawanym /gwałcenie prawa międzynarodowego prze USA i NATO/ jest to na rękę.

Poczytaj trochę na temat Naddniestrza, Tyryspola- podobnie jak w Kosowie panuje bezprawie.

Mnie Ambasada Polski w Kiszyniowie przestrzegła przed wjazdem do tego rejonu.

PS.

Co z linkami? A może nie masz czego zacytować?
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.03.2008 11:36

ROCHEN napisał(a):

ROCHEN,

O ile mnie pamięć nie myli, to kilka dni temu deklarowałeś, że nie dasz się sprowokować do dyskusji ... bo szkoda czasu :wink: :D ... To cóż się nagle stało :?: ... silnej woli zabrakło :?: :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: ... A może dajesz deklaracje bez pokrycia :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,

PAP
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 21.03.2008 11:38

adamk3 napisał(a):Czym się dziwisz?
Przecież wszystkim rejonom nie uznawanym /gwałcenie prawa międzynarodowego prze USA i NATO/ jest to na rękę.

No dobrze dobrze ... bezprawie w Kosowie to rzecz straszna, oczywista i całkowicie zrozumiała ... ale żeby tak było bezprawie w kraiku całkowicie zależnym od ukochanej przez ciebie (i Serbię) Rosji ?
Poczytaj trochę na temat Naddniestrza, Tyryspola- podobnie jak w Kosowie panuje bezprawie.

1. A skąd wiesz że nie czytałem ?
2. Czy bezprawiem w Kosowie jest fakt pełnienia tam funkcji policyjnych przez policję spod znaku ONZ ?
2. Życzyłbym mieszkańcom Naddniestrza żeby panowało u nich takie "bezprawie" jak w Kosowie.
PS.
Co z linkami? A może nie masz czego zacytować?

1. Nie mam chyba obowiązku cytowania ...
2. Od cytowania w naszym klanie obrzydliwych albano- ameryko - i eurofili jest niejaki Janusz B. (adres znany redakcji).
3. Popraw najpierw swój link o Sołżenicynie, potem pogadamy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2008 11:39

ROCHEN napisał(a):

ROHENIE - lekturę PAP (relacja nie tylko z podróży do Kosova) polecałem z tego powodu, że warto przeczytać co ma do powiedzenia i pokazania osoba będąca osobiście w poszczególnych krajach.
A był tam nie tylko PAP, inni też i wszyscy widzieli pozytywne zmiany zachodzące w krajach bałkańskich.

Natomiast trudno uznać mi za autorytet osobę , której poglądy są mi obce.
Powtarzam - im więcej czytam artykułów Magdy Hartman, utwierdza mnie to w przekonaniu, że pisze bzdury.
I nie chodzi tu akurat a artykuł podany prze Krystka, poczytaj ROCHENIE inne jej artykuły, ale wnioski sobie wysuniesz swoje.

Pozdrawiam - Janusz.
Ostatnio edytowano 21.03.2008 11:43 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 101
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone