Info-Kosovo
Kwestia kosowska
niezawodny napisał(a):To są Bałkany a nie Wersal. Tam nikt nikomu nie pozostaje dłużny - obowiązuje prawo vendetty, więc zemsta Albańczyków jest dla mnie logiczna, co nie znaczy że ją popieram. To domino przestanie się przewracać z chwilą gdy przewróci się ostatni klocek - niestety taka jest smutna prawda. Warto jednak pamiętać, że ten pierwszy klocek (i to nie jeden) przewrócił Miloszewić - przywódca Serbii.
niezawodny napisał(a):Wkrótce stosunek Serbów do niego będzie taki sam jak dziś stosunek Niemców do Hitlera - to już się dzieje.
niezawodny napisał(a):Tu jestem optymistą z prostego powodu. Obecne utrzymywanie sił rozjemczych w Kosowie oraz całej administracji przez Unię Europejską kosztuję tą Unię (czyli nas wszystkich) krocie. Znacznie taniej będzie przyjąć cały ten region do UE i wesprzeć dotacjami w celu rozpędzenia gospodarki. Serbia + Kosowo + Albabania + Macedonia + Czarnogóra to raptem 17 milionów ludzi - jaki to problem wchłonąć taką garstkę dla Unii liczącej pół milarda ludzi? Liczę że tak własnie się stanie, do tego ruszą tam inwestycje unijne (głównie w infrastrukturę i turystykę), ludzie znajdą pracę i nowy sens życia. Bo na razie, żyjąc w nędzy jedyny sens widzą we wzajemnej walce o cokolwiek; o niepodległość, o jakiś klasztor itd - tak zawsze działa bieda.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W Kosovie wrzało na długo przed tym, nim Milošević w ogóle pojawił się na politycznej scenie. Wiele facet ma na sumieniu i pewnie już smaży się w piekle, ale ten "pierwszy klocek" to akurat nie on popchnął.
niezawodny napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W Kosovie wrzało na długo przed tym, nim Milošević w ogóle pojawił się na politycznej scenie. Wiele facet ma na sumieniu i pewnie już smaży się w piekle, ale ten "pierwszy klocek" to akurat nie on popchnął.
Mylisz się całkowicie bo to właśnie od Kosowa Miloszević rozpoczął swoją "wielką" karierę polityczną.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Temu nie zaprzeczam, ale Albańczycy i Serbowie zaczęli "wyrzynać się" w Kosovie co najmniej jakieś 40 lat wcześniej, nim świat usłyszał o S.Miloševiću.
mirko napisał(a):Jestem ciekawy, dlaczego szanowny panowie z USA i EU nie pozwole rozwiazać problemu niepodległosci połnocnej Irlandii i Baskii tak samo jak problem niepodległosci Kosowa?
Czyz by!!!!!
Łatwo wykonywać moc nad słabymi!
To wszystko "brudna politika" ze strony USA i EU, taka sama jaka była w czasie wojny w byłej Yugosławii. Kedy zabrałi wszystkie piniedzy(uzbrojenie)-powiedzeli:" Jo'z dosyć wojny".
Wojna dla USA i EU to dobry biznes
mkm napisał(a):Jak Europa pozwoli oddać serbskie Kosovo Albańcom to za kilka może kilkanaście lat ci niby '' proeuropejscy " Albańcy upomną się o Macedonię i Czarnogórę.
mirko napisał(a):nastepnim razem jak jestes w Puli zapraszam na drinka na piazza Forum, (tam pracuje)
tygrys500 napisał(a): ... Zreszta można poczytać nieraz wpisy na onet pl dotyczące Kosowa 90% Polaków popiera Serbie.
[/quote]PAP napisał(a):tygrys500 napisał(a): ... Zreszta można poczytać nieraz wpisy na onet pl dotyczące Kosowa 90% Polaków popiera Serbie.
... a każda Polka popiera Olka
tygrys, mkm, AndrzejJ,
Ja Wam powiem tak:
Jak się czyta posty niezawodnego czy zawodowca w tym wątku, to taka osoba jak ja, która wie 'coś' w temacie, ma szansę uzupełnić sobie brakujące elementy układanki, bo zwyczajnie Oni wiedzą dużo więcej i znają więcej szczegółów , a od mądrych zawsze miło się czegość nauczyć ...
Ale jak się czyta te wasze 'złote myśli', to się człowiek zaczyna zastanawiać czy Wy tak dla jaj czy może lekarza powinniście zmienić, bo Was leczy nie na to co trzeba ... Macie prawo mieć odmienne i swoje zdanie w temacie, ale jeżeli nie macie argumentów na jego poparcie, to lepiej nie wypisujcie nic, bo tymi swoimi teoriami się po prostu ośmieszacie ... to, że biedni Serbowie mogą tak postrzgać te zagadnienia, to ja mogę zrozumieć, bo oni pod silnym wpływem 'obiektywnych' serbskich mediów byli i są, ale że Wy żyjący w wolnym kraju popadacie w takie skrajności to już choroba jest ...
Pozdrawiam,
PAP
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko