Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser
Re: Wielka Albania

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.03.2008 17:15

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):Każdy myślący człowiek, stwierdzi na czym tak naprawdę zależy Albańczykom.

Dowodem tego jest to co dzieje się w Macedonii oraz słowa już tu cytowane :

:!: Do 2013 roku Albańczycy żyjący na Bałkanach powinni się zjednoczyć i zintegrować w ramach "naturalnej Albanii" - powiedział doradca polityczny premiera Albanii Koco Danaj.
:!:
Pozdrawiam

No i dobrze - tak samo połączyli się Niemcy z NRD i RFN

To że lubisz Albańców , jakoś jescze mogę przełknąć . Ale skrajnego nacjonalizmu albańskiego już Ci nie daruję :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.03.2008 17:17

akkon napisał(a):
adamk3 napisał(a):czy akkon to niezawodny :!: :D :) :D :)

Wrong address.....
Ale pochwalam za czujność : wróg nie śpi. Tak 3mać, kolego adamk3.

Odpowiadacie często jeden za drugiego patrz na login u góry aby się nie mylić. :wink: :D :) :)

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.03.2008 17:24

Czyli mamy tylko jednego albanofila + Janusz :D ... , a tyle szumu i zamętu :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2008 18:29

adamk3 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):Każdy myślący człowiek, stwierdzi na czym tak naprawdę zależy Albańczykom.

Dowodem tego jest to co dzieje się w Macedonii oraz słowa już tu cytowane :

:!: Do 2013 roku Albańczycy żyjący na Bałkanach powinni się zjednoczyć i zintegrować w ramach "naturalnej Albanii" - powiedział doradca polityczny premiera Albanii Koco Danaj.
:!:
Pozdrawiam

No i dobrze - tak samo połączyli się Niemcy z NRD i RFN

:?: :?: :?: :?: :?: :!: :!: :!: :!:

Janusz tego co piszesz nie można komentować.
Patrz Niemcy na Śląsku.

Niemcy na Śląsku są obywatelami polskimi narodowości niemieckiej, a NRD i RFN to było kiedyś jedno państwo i jeden naród, tylko zawierucha II wojny światowej i "zimna wojna" po wojnie utworzyła dwa państwa.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że to źle że postało ponownie jedno państwo niemieckie :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2008 18:38

asikx napisał(a):Tak, tak, Później upomną się o Czarnogórę (pewne), następnie Dalmację (wielce prawdopodobne), południową Bośnię i Serbię (możliwe). I mamy nowotwór z przerzutami zwany Wielką Albanią.

Pozdrawiam
Rafał

Spokojnie - nie po to rozpadła się Jugosławia, a świat uznał Czarnogórę i inne kraje post-jugosłowiańskie. aby oddawać je "wielkiej Albanii" czy z powrotem "wielkiej Serbii".
Jeśli w przyszłości Kosowa połączy się z Albanią, to nie będzie to żadna wielka Albania, tylko mały kraj na mapie Europy współpracujący z resztą Europy. :papa:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 19.03.2008 18:40

szopen napisał(a):Ale nie leży w Afryce, i są jednak chyba uznawane za przykłady krajów
cywilizowanych i posiadających demokratyczne społeczeństwo. Dlatego podałem te przykłady.

Rozumiem.

Zabójcy Djindjicia zostali skazani na 40 lat więzienia, jeżeli dobrze wiem. A w wyborach ugrupowania ekstremalne przegrały.

Zostali skazani, owszem. A czy ugrupowania ekstremalne przegrały ? Ja bym tego tak nie oceniał - stosunek głosów był bardzo zbliżony. Zresztą, to się dopiero okaże w wyborach parlamentarnych w maju.
Znajac nieodległą historię Serbii, niestety nie zdziwiłbym się, gdyby po wyborach wygranych przez siły proeuropejskie, doszło do aktów terroru w Serbii, podejmowanych przez przegranych, starannie podsycanych przez Kreml. Oni już raz pokazali, co umieją i jakie mają zaplecze.

Ja bym chciał delikatnie wskazać, że cała niemal cywilizowana Europa wybitnie się do tego przyczyniła.

Cóż, pozwolę sobie mieć zdanie odmienne.

Nie bardzo wiem, co Pan chce przez to powiedzieć. Dla mnie kolo skóry człowieka nie ma większego znaczenia, a Rosjan szanuję i lubię tak samo jak Amerykanów, Francuzów czy innych, ale przyjmuję do wiadomości fakt, że na tym forum są ludzie mający inną opinię na ten temat.

Chcę powiedzieć to, że dla mnie biały człowiek jest synonimem cywilizacji w całościowym sensie pozytywnym. Natomiast póki istnieje Rosja - i czynnie wtrąca się do polityki - to tam gdzie pojawiają się ruskie interesy, tam nigdy nie było, nie jest i nie będzie dobrze. Przykrym jest, gdy Serbia upatruje obrońcy w kraju, który zasłynął w historii wyłącznie z obrzydliwości i okrucieństwa. I że wiąże swoją przyszłość w taki czy inny sposób z tym krajem.
Ja wiem, że Zachód bywa w Serbii mało kochany. Ale zapatrzenie w Rosję jest automatycznym zapatrzeniem w azjatycką dzicz. Coś za coś.

Hm.. takie tylko pytanko.. skoro Kosowo jest niepodległym krajem... czy uznaje je pan za europejski kraj białego człowieka? Chodzi mi o to "żadnym innym".

Kosowo jest dla mnie właśnie przypadkiem sui generis. Pożyjemy - zobaczymy. Na razie trudno do Kosowa stosować jakiekolwiek klasyfikacje.
BTW, kosowscy Albańczycy nie są bezkrytyczni wobec swej teraźniejszości - w jesiennych wyborach frekwencja wyniosła coś koło 45%.

Proszę zrozumieć: ja nie odmawiam Albańczykom prawa do własnego państwa. Na szczęście oni już mają własne państwo: Albanię. (...)Chciałbym też, by Albańczycy mieli prawo do używania własnego języka, by cieszyli się jak najszerszą autonomią. Nie chcę natomiast kolejnego obchodzenia ONZ, udawania, że Kosowo jest przypadkiem "sui generis", łamania integralności niepodległych państw. Denerwuje mnie także potwornie dwulicowość polityków UE i USA, którzy zupełnie inne standardy przykładają do Kosowa, a inne do republiki Srpskiej, Czeczenii, Kurdystanu, Baskonii, katalonii, Quebecu, Abchazji, i tak dalej.
Szanuję każdą narodowość i uważam, że jeżeli Serbowie są w stanie żyć w jednym państwie z Bośniakami i Chorwatami, choć niedawno się mordowali aż drzazgi leciały, to Albańczycy są równie cywilizowani i są w stanie żyć w jednym państwie z Serbami. Skoro Adyga dzisiaj nie domaga się już odłączenia od Włoch, to uważam, że kosowscy Albańczycy też potrafiliby żyć w autonomicznym regionie. Bomby nie wybuchają już dzisiaj w północnej Irlandii. Głęboko wierzę, że gdyby Albańczycy okazali chęć kompromisu, to potrafiliby ułożyć sobie życie z Serbami.

Ja to doskonale rozumiem, tyle że Bałkany same z siebie są przypadkiem sui generis. Odnoszenie do nich przykładów z innych częsci Europy uważam za błędne. Nienawiść narodowościowa na Bałkanach jest potężna. Poza tym sytuacja w BiH jest daleka od normalności; ponoć napiecia między muzułmanami a Serbami są olbrzymie, jeszcze wieksze niż 15 lat temu. Stąd uważam, że Bałkany powinny się składać z państw jednorodnych etnicznie. I dlatego uważam powstanie odrębnego Kosowa za uzasadnione (z zastrzeżeniem, ze powinno dojść do korekty granic by Mitrovica znalazła się w Serbii), podobnie jak uważam, że sztuczny twór pn. BiH - powinien się rozpaść czym prędzej.
Nie wierzę w pokojowe współistnienie bałkańskich nacji obok siebie w ramach wspólnych państw. Prędzej czy później dojdzie do jakichś walk czy wojen - i powrotu okrucieństwa. Tak było od zawsze i doprawdy nie wiem, czemu obecnie miałoby być inaczej.
Nie czuję czystej sympatii w zasadzie do żadnej bałkańskiej nacji - oni, jak wiele razy pisałem - są sami siebie warci. I zdania póki co nie zmienię. Wyjątek czynię tylko do Macedończyków - "nie udało" im się zaangażować w żadną okrutną wojnę przez te prawie 20 lat, i to mimo olbrzymiej wrogości ze strony Grecji, ze strony pewnych kół w Bułgarii, jak też mimo wywrotowych działań stronnictw albańskich. Gdyby wszyscy byli tacy jak Macedończycy - byłoby zupełnie inaczej.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.03.2008 19:02

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli w przyszłości Kosowa połączy się z Albanią, to nie będzie to żadna wielka Albania, tylko mały kraj na mapie Europy współpracujący z resztą Europy. :papa:

Inaczej: żyjącym na garnuszku Europy.

Pozdrawiam
Rafał
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 19.03.2008 19:57

asikx napisał(a):Inaczej: żyjącym na garnuszku Europy.

Chciałbym zauważyć, że w tak "prymitywnych" krajach jak Albania (no i Kosowo pewnie też) istnieje inne podejście do życia. Ludzie nie wyciągają łap wołając "dajcie", jak to ma miejsce na przykład w Polsce.
Tam zawsze można liczyć na pomoc rodziny, wiele sklepów czy lokali to są interesy rodzinne, nie ma takiej zakały jak pomoc społeczna.
Jeżeli życie "na garnuszku Europy" ma oznaczać inwestycje strukturalne - i jeśli ubędzie ci z tego powodu pieniędzy z kieszeni, nie bój nic - nie zbiedniejesz. A jeśli zbiedniejesz - możesz liczyć na moją pomoc.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 19.03.2008 20:32

akkon napisał(a):

Chciałbym zauważyć, że w tak "prymitywnych" krajach jak Albania (no i Kosowo pewnie też) istnieje inne podejście do życia. Ludzie nie wyciągają łap wołając "dajcie", jak to ma miejsce na przykład w Polsce.
Tam zawsze można liczyć na pomoc rodziny, wiele sklepów czy lokali to są interesy rodzinne, nie ma takiej zakały jak pomoc społeczna.
Jeżeli życie "na garnuszku Europy" ma oznaczać inwestycje strukturalne - i jeśli ubędzie ci z tego powodu pieniędzy z kieszeni, nie bój nic - nie zbiedniejesz. A jeśli zbiedniejesz - możesz liczyć na moją pomoc.

A jest jeszcze olbrzymia diaspora albańska, która ma jakiś udział w pompowaniu pieniędzy w swoją Ojczyznę.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 20:42

akkon napisał(a): podobnie jak uważam, że sztuczny twór pn. BiH - powinien się rozpaść czym prędzej.

Zgoda na rozpad BiH oznacza zgodę na politykę czystek etnicznych.
Traktat w Dayton był okrutnym kompromisem ale kończył wojnę, więc z ciężkim sercem został podpisany przez wszystkie strony konfliktu. Fundamentem tego kompromisu jest niepodzielność BiH i prawo do powrotu wszystkich wysiedlonych do swoich domów.
Przypominam że ludność BiH była wymieszana etnicznie prawie jak w kalejdoskopie - praktycznie nie było tam (do 1992 roku) zwartych terytoriów, jednolitych etnicznie (może za wyjątkiem chorwackiego rejonu Neum). Jeśli dziś takie terytoria są to jest to wyłącznie efekt potwornego gwałtu jaki tam się wydarzył z Serbami w roli głównej jeśli chodzi o "scenariusz i reżyserię".
Dlatego nie ma mojej zgody na podział BiH i społeczności międzynarodowej póki co również.
Rozwiązanie problemów BiH jest możliwe; ten kraj powinien jak najszybciej znaleść się w UE jako całość - BiH potrzebuje tego bardziej niż HR.

P.S.
Dla mnie BiH to jedno z magicznych miejsc w Europie - niszczenie takich miejsc to barbarzyństwo a podział oznaczałby śmierć BiH.
Poza tym rozpadu BiH wg mnie nie da się przeprowadzić bez krwawej wojny. Bośniaccy Muzułmanie nigdy się na to nie zgodzą i z całą pewnością chwycą za broń. A dziś są tam największą siłą - spokojnie daliby radę Serbom, których armia przestała istnieć i nie mogłaby liczyć na wsparcie YU jak w latach 1992-95. Dlatego w razie wojny obstawiam zwycięstwo Bośniaków, rewizje granic z Dayton i zapewne czystki etniczne wśród ludności serbskiej. Wolę żeby tak się nie stało i podobnie rozumuje cywilizowany świat. PAX, PAX, PAX...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.03.2008 21:27

niezawodny napisał(a):
akkon napisał(a): podobnie jak uważam, że sztuczny twór pn. BiH - powinien się rozpaść czym prędzej.

Zgoda na rozpad BiH oznacza zgodę na politykę czystek etnicznych.
Traktat w Dayton był okrutnym kompromisem ale kończył wojnę, więc z ciężkim sercem został podpisany przez wszystkie strony konfliktu. Fundamentem tego kompromisu jest niepodzielność BiH i prawo do powrotu wszystkich wysiedlonych do swoich domów.
Przypominam że ludność BiH była wymieszana etnicznie prawie jak w kalejdoskopie - praktycznie nie było tam (do 1992 roku) zwartych terytoriów, jednolitych etnicznie (może za wyjątkiem chorwackiego rejonu Neum). Jeśli dziś takie terytoria są to jest to wyłącznie efekt potwornego gwałtu jaki tam się wydarzył z Serbami w roli głównej jeśli chodzi o "scenariusz i reżyserię".
Dlatego nie ma mojej zgody na podział BiH i społeczności międzynarodowej póki co również.
Rozwiązanie problemów BiH jest możliwe; ten kraj powinien jak najszybciej znaleść się w UE jako całość - BiH potrzebuje tego bardziej niż HR.

P.S.
Dla mnie BiH to jedno z magicznych miejsc w Europie - niszczenie takich miejsc to barbarzyństwo a podział oznaczałby śmierć BiH.
Poza tym rozpadu BiH wg mnie nie da się przeprowadzić bez krwawej wojny. Bośniaccy Muzułmanie nigdy się na to nie zgodzą i z całą pewnością chwycą za broń. A dziś są tam największą siłą - spokojnie daliby radę Serbom, których armia przestała istnieć i nie mogłaby liczyć na wsparcie YU jak w latach 1992-95. Dlatego w razie wojny obstawiam zwycięstwo Bośniaków, rewizje granic z Dayton i zapewne czystki etniczne wśród ludności serbskiej. Wolę żeby tak się nie stało i podobnie rozumuje cywilizowany świat. PAX, PAX, PAX...

Po raz pierwszy muszę się z Tobą zgodzić ( poza tym serbskim gwałtem oczywiście ) :D Uważam że BiH jest sztucznym tworem , taką Jugosławią w mniejszym garniturze i każdy ruch separatystyczny , czy Serbów , cze też Chorwatów mógłby przynieść poważne następstwa . Ale wg. mnie trudno dzisiaj przewidzieć , kto by wygrał tę wojnę :?
A Bośnia jest naprawdę magiczna i nigdzie tak jak w Bośni nie ma :D - :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.03.2008 21:44

akkon napisał(a):

Jest to system klanowy gdzie każdy z nich skupia 30 do 40 rodzin. /łatwo można policzyć ile to ludzi biorąc pod uwagę dzietność Albanek /. Klany rządzą regionami, miasteczkami wsiami itd. Interesy robi się między klanami lub wewnątrz nie dopuszczając nikogo nowego. Po prostu trzeba się dobrze urodzić. Powszechna jest wendeta /czyli zemsta rodowa/ trwająca czasami przez stulecia i jest przyczyną 30% zabójstw.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 19.03.2008 21:53

Szopen
tak jak pisales w poprzednim poscie - EOT. na rozmowy z ludzmi ograniczonymi /przykro mi ale niestety musze tak to okreslic/ szkoda nerwow.

panie niezawodny - radze poczytac jakie cyrki sie dzialy odnosnie traktatu w Rambouliet. sami Albanczycy nie chcieli go podpisac a zmusily ich do tego...tzw panstwa sprzymierzone /nato/ niosace pokoj i wolnosc :bored:
po raz setny powiem - niech nie przemawia przez Ciebie tylko i wylacznie fascynacja Ablania/Albanczykami. znajdz troche miejsca dla racjonalnego pomyslunku.
ps. gratulacje dla fachowej argumentacji - jesli w Chinach lamane sa prawa czlowieka, bo sa tam obozy pracy /nawet we Wloszech byly -> vide sprawa Polakow tam pracujacych/ to automatycznie oznacza to, ze caly zachod jest cacy. pogratulowac kolejny raz logiki

akkon
za to miara demokracji jest wciskanie ludziom kitu, ze do Iraku jedziemy niesc wolnosc i demokracje. surowce mamy w dupalu. ehhh fanatycy
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 19.03.2008 21:55

adamk3 napisał(a):
akkon napisał(a):

Jest to system klanowy gdzie każdy z nich skupia 30 do 40 rodzin. /łatwo można policzyć ile to ludzi biorąc pod uwagę dzietność Albanek /. Klany rządzą regionami, miasteczkami wsiami itd. Interesy robi się między klanami lub wewnątrz nie dopuszczając nikogo nowego. Po prostu trzeba się dobrze urodzić. Powszechna jest wendeta /czyli zemsta rodowa/ trwająca czasami przez stulecia i jest przyczyną 30% zabójstw.

Ta wendeta to nie jest tylko zemsta rodowa.Gdybyś TY zupełnie nie ze swojej winy przejechał swoim autem tam kogoś ,to dostałbyś propozycję nie do odrzucenia. :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 22:20

fokstrot napisał(a):panie niezawodny - radze poczytac jakie cyrki sie dzialy odnosnie traktatu w Rambouliet. sami Albanczycy nie chcieli go podpisac a zmusily ich do tego...tzw panstwa sprzymierzone /nato/ niosace pokoj i wolnosc :bored:

Chcieli czy nie Albańczycy traktat pokojowy podpisali (= zdodzili się na autonomię w ramach Serbii) a Serbowie nie podpisali i dlatego Kosowo jest dzisiaj niepodległym państwem.

fokstrot napisał(a):po raz setny powiem - niech nie przemawia przez Ciebie tylko i wylacznie fascynacja Ablania/Albanczykami. znajdz troche miejsca dla racjonalnego pomyslunku.

Jaka fascynacja? Ja akurat w Albanii byłem i żadnej fascynacji tam nie zaznałem, co najwyżej zaciekawienie czymś czego jeszcze nie widziałem. Racjonalny pomyślunek polega na tym że nie myślę tak jak ty stereotypowo; "Albaniec=zły, Słowianin=dobry"

fokstrot napisał(a):ps. gratulacje dla fachowej argumentacji - jesli w Chinach lamane sa prawa czlowieka, bo sa tam obozy pracy /nawet we Wloszech byly -> vide sprawa Polakow tam pracujacych/ to automatycznie oznacza to, ze caly zachod jest cacy. pogratulowac kolejny raz logiki

A zatem spróbuj popracować w Chinach przez miesiąc za miskę ryżu z pałką nad głową i zdaj relację jak ci się podobało. Wtedy podyskutujemy o logice bo na razie nie ma o czym.

fokstrot napisał(a):za to miara demokracji jest wciskanie ludziom kitu, ze do Iraku jedziemy niesc wolnosc i demokracje. surowce mamy w dupalu. ehhh fanatycy

My fanatycy? Fanatycy to w Iraku bomby codziennie podkładają i dobrze że w Iraku a nie w Europie czy Ameryce. Nie czujesz blusa że to właśnie o to chodzi? Przenieść narzuconą wojnę na terytorium wroga - to stara i sprawdzona doktryna militarna. Chyba tylko ty wierzysz że jesteśmy w Iraku żeby budować tam demokrację... :wink: Wierzysz w bzdury i w dodatku krytykujesz w to co sam wierzysz - gdzie tu jest logika???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone