Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 15:09

szopen napisał(a):Panie akkon,
Czyli, kiedy pokazuje Panu, jak prymitywne uzywa pan argumenty, nagle sie okazuje, ze jestem Forrestem Gumpem. No pieknie. Christer Pettersson nie był Szwedem zapewne, a Kennedy'ego zapewnie odstrzelił ktoś z Mossadu. Czyli nawet odrzucając przykłąd Hiszpanii (gdzie winni byli Baskowie) pozostają przykłady dwóch państw, które pan zalicza do cywilizowanych i racjonalnych, gdzie jednak Szwed zabił urzędującego Szwedzkiego premiera, i Amerykanin zabił urzędującego amerykańskiego prezydenta. Jeżeli pan uważa to za "manipulowanie" faktami, to gratuluje dobrego samopoczucia.

I tu nie masz racji. Premier Szwecji nie korzystał z ochrony i zginął z rąk zwykłego psychopaty. Śmierć Kennedyego do dziś nie została wyjaśniona, choć nie ma wątpliwości że jeden z jego zabójców (L.H. Oswald) był agentem KGB szkolonym w Moskwie, czyli mógł to być zamach na zlecenie obcego mocarstwa (ZSRR).
Natomiast premier Serbii Zoran Dżindżić - zwolennik demokracji, otwarcia Serbii na świat i integracji z Europą zginął z rąk snajpera na zlecenie ludzi Miloszevicia - był to zatem typowy mord polityczny. Śmierć Dżindżicia okazała się być dla Serbii prawdziwą katastrofą bo jego następcy powrócili do nacjonalizmu, izolacji kraju i przyczyniając się do dalszego jego upadku.
niezawodny
Cromaniak
Re: Wielka Albania

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 15:14

adamk3 napisał(a):Janusz tego co piszesz nie można komentować.
Patrz Niemcy na Śląsku.

I jeszcze Krzyżacy pod Grunwaldem + małżeństwa homoseksualne... :lol:

Jest takie powiedzenie; "nie strasz. nie strasz bo się zesrasz"... :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.03.2008 15:19

niezawodny napisał(a):
Patrz Niemcy na Śląsku.

Znów błysnąłeś inteligencją. :D :) :D :) :D :) :D :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.03.2008 15:24

akkon napisał(a):
Nieśmiało (ponownie, bo zostało to wcześniej jakoś zgrabnie "przeoczone") zauważę, że Serbia jest jedynym europejskim krajem, w którym rodzimi sprawcy zamordowali urzędującego premiera.

Eee. Słabiuśki argument. Polska jest jedynym europejskim krajem w którym rodzimi sprawcy dokonali zabójstwa urzędującego prezydenta (Eligiusz Niewiadomski vs. Gabriel Narutowicz) oraz Komendanta Głównego Policji (X vs. Marek Papała).
Zyg, Zyg, jesteśmy większą dziczą od Serbów :twisted: :lol:

Pozdrawiam
Rafał
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 19.03.2008 15:24

niezawodny napisał(a):I tu nie masz racji. Premier Szwecji nie korzystał z ochrony i zginął z rąk zwykłego psychopaty. Śmierć Kennedyego do dziś nie została wyjaśniona, choć nie ma wątpliwości że jeden z jego zabójców (L.H. Oswald) był agentem KGB szkolonym w Moskwie, czyli mógł to być zamach na zlecenie obcego mocarstwa (ZSRR).
Natomiast premier Serbii Zoran Dżindżić - zwolennik demokracji, otwarcia Serbii na świat i integracji z Europą zginął z rąk snajpera na zlecenie ludzi Miloszevicia - był to zatem typowy mord polityczny. Śmierć Dżindżicia okazała się być dla Serbii prawdziwą katastrofą bo jego następcy powrócili do nacjonalizmu, izolacji kraju i przyczyniając się do dalszego jego upadku.

Panie niezawodny,
Ja nie pisałem, że zabójstwo było takie same czy też inne.
P. Akkon napisał, że tylko w Serbii jest taki cyrk, że Serb zabił serbskiego premiera. Napisał tylko tyle. I dodał, że jest to miarą demokracji w Serbii. I że nawet w Azjii czegoś takiego nie ma. Co miał na myśli, to już nie moja sprawa.

Gdyby napisał "Tylko w Serbii jedno ugrupowanie polityczne zleca zabójstwo innego" to juz by było mi trudno znaleźć kontrprzykłady. No, mamy Ukrainę z Juszczenką i Łazarenką, ale to nie byłby przykład kraju demokratycznego.

Na temat zabójstwa Olofa Palmego też są różne teorie...

Ale i tak nie uważam, żeby fakt, że w państwie istnieje ekstremalne ugrupowania, oznacza, że państwo nie jest demokratyczne. Gdyby w Polsce LPR nasłał zabójców na Tuska, to by oznaczało że Polska nie jest demokratyczna i nie posiada demokratycznego społeczeństwa? A zabójstwo Djindjicia było częścią procesu, który zbliżał Serbię do Europy. Te setki tysięcy ludiz na jego pogrzebie bardzo by się zdziwiły słysząc, że nie są częścią demokratycznego społeczeństwa.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 19.03.2008 15:24

Czyli, kiedy pokazuje Panu, jak prymitywne uzywa pan argumenty, nagle sie okazuje, ze jestem Forrestem Gumpem. No pieknie.

Cofam, bo mnie poniosło - przepraszam.
Christer Pettersson nie był Szwedem zapewne, a Kennedy'ego zapewnie odstrzelił ktoś z Mossadu. (...)pozostają przykłady dwóch państw, które pan zalicza do cywilizowanych i racjonalnych, gdzie jednak Szwed zabił urzędującego Szwedzkiego premiera, i Amerykanin zabił urzędującego amerykańskiego prezydenta. Jeżeli pan uważa to za "manipulowanie" faktami, to gratuluje dobrego samopoczucia.

I. 1. Ch. P. "przyznał się" do zabicia Olofa Palme dopiero na łożu śmierci. A na łożu śmierci mogę (bezpiecznie) powiedzieć, że jestem czternastym dalajlamą. Przyznanie się do czegoś na łożu śmierci jest bardzo fajne, bo zamyka usta żyjącym, a na dodatek można poopowiadać różne rzeczy. Fajne jest m.in. dlatego, że nikt nie sprawdzi motywu, dla którego Ch.P. miałby zabić Olofa P. I kto ewentualnie za tym stał.
2. Nie wiem kto zabił Kennedy'ego. I - zdaje się - że nikt nie wie. A czy zrobił to żyd, czy amerykaniec, czy eskimos - możemy gdybać sobie na zasadzie gdyby babka miała wąsy to by była dziadkiem.
3. Poza tym, Ameryka nie leży w Europie. Izrael też nie. Chyba że jest coś czego nie wiem.
4. To, że w jakimś kraju istnieje ekstrema, to oczywiście nie zmienia faktu, że kraj jest krajem z demokratycznym społeczeństwem. Różnica jest taka, że kraj, w którym zbrojne bandy zabijają urzędującego premiera, jest krajem chorym. Dzindzić nie został zabity dlatego, że leżał całymi dniami do góry brzuchem. Dzindzic został zabity tylko dlatego, że przyjął inną opcję rządzenia niż komunistyczna hołota. Przypomnę tylko, ze Dzindzić obrał kurs na Zachód, był wieloletnim jugosłowiańskim dysydentem (a nie karierowiczem, jak np. obecni "władcy" Czarnogóry), wiedział czego chce i dokąd chce zaprowadzić Serbię - czym naraził się pomiloseviciovskim faszystom, których - wbrew pozorom - jest nadal sporo (vide : wyniki ostatnich wyborów prezydenckich - niemalże fifty fifty).
Ten przykład dobitnie pokazuje, że w Serbii liczyło się (i może tak jest dalej) prawo pięści i prawo kuli.
Przykro mi, ale nie wierzę tym Serbom, którzy głosowali na Nikolicia. Mają biała skórę z zewnątrz, w środku są jak ruscy.
To mam na myśli.
Nie demokrację, Panie Szopen, ale społeczeństwo demokratyczne, z którego do demokracji dorosła "aż" połowa.
W żadnym innym europejskim kraju białego człowieka nie ma czegoś takiego, takiej zaszłości, takich patologii.
Mam nadzieję, że wyrażam się jasno.

II. Wszystkim serbofilom umknęło zgrabnie, że nie wszyscy Serbowie są gotowi umrzeć za Kosowo. Każdy, kto był choć raz w Serbii wie, że mnóstwo młodych ludzi dość dobrze włada angielskim (zdecydowanie lepiej niż młodzi Polacy!). Nie uczą się rosyjskiego, nie przypadkiem.
Sporo młodych Serbów wie, że Kosowo to temat zamknięty i że jest to kula u nogi ! Nie mają takich sentymentów (?) jak ci, którzy - sami nie wiedząc czego chcą - krzyczą na cały świat i domagają się niemalże pozrywania stosunków z całym uznającym Kosowo światem. Oni chcą Serbii w gronie krajów Europy białego czlowieka. A nie Serbii niczym Polski z opowieści świata według Rydzyka Tadeusza. Tylko że oni na razie siedzą cicho - sądzę że czują, że na razie nie warto się wychylać, bo strach. Wiedzą doskonale, że ci Serbowie, którzy chcieli wychylić się podczas wyborów w Kosowie i żyć po europejsku - dostali po mordzie. Ale to nic, w Serbii są wybory w maju - zobaczymy, czy "wróci nowe", czy jakimś cudem młodzież utopi tych starych. Ja trzymam kciuki za nową Serbię.
Pytanie : za jaką Serbię Pan trzyma kciuki, Panie Szopen ? Za Serbię Tadicia / Dzindzicia czy za Serbię Nikolicia / Milosevicia ? Bo chyba od tego powinniśmy byli zacząć tę rozmowę.
PS: Czy Polska w 1922 była demokratycznym krajem?

Tak.
Co nie zmienia faktu, że Polacy nie byli demokratycznym społeczeństwem.
Ale nie martwię się tym, Serbowie jako społeczeństwo nie dorośli do demokracji jeszcze w 2004 r., 82 lata po nas.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.03.2008 15:27

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):Każdy myślący człowiek, stwierdzi na czym tak naprawdę zależy Albańczykom.

Dowodem tego jest to co dzieje się w Macedonii oraz słowa już tu cytowane :

:!: Do 2013 roku Albańczycy żyjący na Bałkanach powinni się zjednoczyć i zintegrować w ramach "naturalnej Albanii" - powiedział doradca polityczny premiera Albanii Koco Danaj.
:!:
Pozdrawiam

No i dobrze - tak samo połączyli się Niemcy z NRD i RFN

Tak, tak, Później upomną się o Czarnogórę (pewne), następnie Dalmację (wielce prawdopodobne), południową Bośnię i Serbię (możliwe). I mamy nowotwór z przerzutami zwany Wielką Albanią.

Pozdrawiam
Rafał
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 15:29

asikx napisał(a):Eee. Słabiuśki argument. Polska jest jedynym europejskim krajem w którym rodzimi sprawcy dokonali zabójstwa urzędującego prezydenta (Eligiusz Niewiadomski vs. Gabriel Narutowicz) oraz Komendanta Głównego Policji (X vs. Marek Papała).

Pozdrawiam
Rafał

A po co się cofać w ocenach do XX wieku skoro mamy XXI :?:
SERBIA JEST JEDYNYM KRAJEM EUROPEJSKIM W KTÓRYM W XXI WIEKU ZAMORDOWANO URZĘDUJĄCEGO PREMIERA.
I ta definicja jest zgodna z prawdą.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.03.2008 15:31

niezawodny napisał(a):
Patrz Niemcy na Śląsku.

Brak słów.... :roll:

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.03.2008 15:35

niezawodny napisał(a):A po co się cofać w ocenach do XX wieku skoro mamy XXI :?:
SERBIA JEST JEDYNYM KRAJEM EUROPEJSKIM W KTÓRYM W XXI WIEKU ZAMORDOWANO URZĘDUJĄCEGO PREMIERA.

Kochany, nie pień się bo tracisz fason. Konflikt którego skutkiem jest podział Serbii siedzi głęboko korzeniami w XX wieku.
Czy ta pałeczka za rzymską dziesiątka zrobiła tutaj jakąś różnicę? W mojej ocenie nie - może tylko pojawiła się nowa generacja procesorów Intela i udoskonalone silniki wysokoprężne systemu common-rail. Reszta to guano, które przyczepiło sie do buta w XX wieku i ciągnie się do tej pory.
Dlatego uważam, że analogia do Narutowicza, Papały i Dżindżicia jest jak najbardziej właściwa.

Ot, co.

Pozdrawiam
Rafał
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.03.2008 15:41

asikx napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Patrz Niemcy na Śląsku.

Brak słów.... :roll:

Pozdrawiam
Rafał

Zaniemówiłeś ze względu na Krzyżaków czy homoseksualistów :?: :wink:
To wyobraź sobie taką sytuację; Krzyżak i gej w jednej osobie... :lol: Gotowy materiał na następne "orędzie prezydenta" :lol:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 19.03.2008 15:43

akkon napisał(a):
Czyli, kiedy pokazuje Panu, jak prymitywne uzywa pan argumenty, nagle sie okazuje, ze jestem Forrestem Gumpem. No pieknie.

Cofam, bo mnie poniosło - przepraszam.

Przyjmuję. Ze swojej strony, jeżeli w jakikolwiek strony pana uraziłem, proszę również przyjąć przeprosiny.

3. Poza tym, Ameryka nie leży w Europie. Izrael też nie. Chyba że jest coś czego nie wiem.

Ale nie leży w Afryce, i są jednak chyba uznawane za przykłady krajów
cywilizowanych i posiadających demokratyczne społeczeństwo. Dlatego podałem te przykłady.

4. To, że w jakimś kraju istnieje ekstrema, to oczywiście nie zmienia faktu, że kraj jest krajem z demokratycznym społeczeństwem. Różnica jest taka, że kraj, w którym zbrojne bandy zabijają urzędującego premiera, jest krajem chorym. Dzindzić nie został zabity dlatego, że leżał całymi dniami do góry brzuchem. Dzindzic został zabity tylko dlatego, że przyjął inną opcję rządzenia niż komunistyczna hołota.

Zabójcy Djindjicia zostali skazani na 40 lat więzienia, jeżeli dobrze wiem. A w wyborach ugrupowania ekstremalne przegrały.

Ten przykład dobitnie pokazuje, że w Serbii liczyło się (i może tak jest dalej) prawo pięści i prawo kuli.

Ja bym chciał delikatnie wskazać, że cała niemal cywilizowana Europa wybitnie się do tego przyczyniła.

Przykro mi, ale nie wierzę tym Serbom, którzy głosowali na Nikolicia. Mają biała skórę z zewnątrz, w środku są jak ruscy.

Nie bardzo wiem, co Pan chce przez to powiedzieć. Dla mnie kolo skóry człowieka nie ma większego znaczenia, a Rosjan szanuję i lubię tak samo jak Amerykanów, Francuzów czy innych, ale przyjmuję do wiadomości fakt, że na tym forum są ludzie mający inną opinię na ten temat.

Nie demokrację, Panie Szopen, ale społeczeństwo demokratyczne, z którego do demokracji dorosła "aż" połowa.
W żadnym innym europejskim kraju białego człowieka nie ma czegoś takiego, takiej zaszłości, takich patologii.
Mam nadzieję, że wyrażam się jasno.

Hm.. takie tylko pytanko.. skoro Kosowo jest niepodległym krajem... czy uznaje je pan za europejski kraj białego człowieka? Chodzi mi o to "żadnym innym".

II. Wszystkim serbofilom umknęło zgrabnie, że nie wszyscy Serbowie są gotowi umrzeć za Kosowo.

No i bardzo dobrze. Ja tam nikomu nie każę umierać za Kosowo.

Pytanie : za jaką Serbię Pan trzyma kciuki, Panie Szopen ? Za Serbię Tadicia / Dzindzicia czy za Serbię Nikolicia / Milosevicia ? Bo chyba od tego powinniśmy byli zacząć tę rozmowę.

Oczywiście za Serbią Tadicia. Chciałbym widzieć Serbię w jednej, wspólnej Europie bez granic, w której wszystkie suwerenne państwa wspólnie pracowałyby dla wspólnej przyszłości.

Ale ja osobiście nie stawiałbym równości między Miloseviciem i Nikoliciem.

Proszę zrozumieć: ja nie odmawiam Albańczykom prawa do własnego państwa. Na szczęście oni już mają własne państwo: Albanię. Tak samo jak Litwini w Sejnach czy Białorusiny z Hajnówki, Niemcy z Opolszczyzny i Ukraincy powypedzani z domów po akcji Wisła mają swoje państwa. Chciałbym też, by Albańczycy mieli prawo do używania własnego języka, by cieszyli się jak najszerszą autonomią. Nie chcę natomiast kolejnego obchodzenia ONZ, udawania, że Kosowo jest przypadkiem "sui generis", łamania integralności niepodległych państw. Denerwuje mnie także potwornie dwulicowość polityków UE i USA, którzy zupełnie inne standardy przykładają do Kosowa, a inne do republiki Srpskiej, Czeczenii, Kurdystanu, Baskonii, katalonii, Quebecu, Abchazji, i tak dalej.

Szanuję każdą narodowość i uważam, że jeżeli Serbowie są w stanie żyć w jednym państwie z Bośniakami i Chorwatami, choć niedawno się mordowali aż drzazgi leciały, to Albańczycy są równie cywilizowani i są w stanie żyć w jednym państwie z Serbami. Skoro Adyga dzisiaj nie domaga się już odłączenia od Włoch, to uważam, że kosowscy Albańczycy też potrafiliby żyć w autonomicznym regionie. Bomby nie wybuchają już dzisiaj w północnej Irlandii. Głęboko wierzę, że gdyby Albańczycy okazali chęć kompromisu, to potrafiliby ułożyć sobie życie z Serbami.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.03.2008 15:46

czy akkon to niezawodny :!: :D :) :D :)
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 19.03.2008 15:48

niezawodny napisał(a):
asikx napisał(a):Eee. Słabiuśki argument. Polska jest jedynym europejskim krajem w którym rodzimi sprawcy dokonali zabójstwa urzędującego prezydenta (Eligiusz Niewiadomski vs. Gabriel Narutowicz) oraz Komendanta Głównego Policji (X vs. Marek Papała).

Pozdrawiam
Rafał

A po co się cofać w ocenach do XX wieku skoro mamy XXI :?:

Prawda, ale mało brakowałoby, by tak nie było. W końcu do Chiraca strzelał Francuz (ponoć psychopata, z organizacji rasistowskich) już w 2002 roku. Na prezydenta Gruzji był zamach w 2006 (co, geograficznie to właściwie Europa :) ).
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 19.03.2008 17:11

adamk3 napisał(a):czy akkon to niezawodny :!: :D :) :D :)

Wrong address.....
Ale pochwalam za czujność : wróg nie śpi. Tak 3mać, kolego adamk3.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone