Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.03.2008 16:21

ROCHEN napisał(a):adamk3 podziwiam Twoją wiedze i cierpliwośc. Ja zrezygnowałem
już kilkanaście dni temu.Uznałem, że szkoda na to mojego czasu.
Są ludzie z którymi nie warto dyskutować. Jak sam widzisz jak brak argumentów to się do koloru lub wielkości liter przyczepią.
Wiem że mnie ponownie zaatakuja ale mam to gdzieś, nie dam się
sprowokować do odpowiedzi. Pozdrawiam Cię serdecznie jak również
innych którzy nie popierają rozbioru Serbii. :papa: :papa: :papa: :papa:

Dzięki za dobre słowo. :wink:

Będąc na Bałkanach od dziecka (wyjazdy z rodzicami w latach 70 – tych) poznałem te kraje dosyć dobrze i nie mogą patrzeć /czytać/ jakie głupoty tu wypisują,

Serbowie zawsze byli nastawieni do nas przyjaźnie, bardzo często bezinteresownie pomagali.

Pamiętam pierwszy przejazd przez Belgrad – jak ojciec pytał o drogę - doprowadzili nas za miasto zaprosili na kawę a na koniec dali nam jakieś słodycze a ojcu karton fajek.

Koniecznie chcieli, aby wstąpić w drodze powrotnej - spaliśmy tam na drugi dzień było przyjęcie z ich znajomymi - wyjechaliśmy chyba po 3 dniach.

A teraz jeżdżę na targi i jest tzn. było /teraz po tym szalonym poparciu rozbioru Serbii jeszcze nie byłem/ równie przyjacielsko – zawsze taka sama odpowiedź od Serbów – wy jesteście moimi gośćmi – jest to fantastyczny naród.
Mam też znajomych Albańczyków, ale o tym już pisałem.

Serdecznie pozdrawiam
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 18.03.2008 16:22

Prześledziłem część postów , rozgorzała poważna dyskusja. Ja natomiast myślałem , że znajdę tu coś bardziej po polsku. Bez obrazy szanowni Państwo. Światem żądzi pieniądz i tak naprawdę on decyduje co ma być a czego ma nie być. Szczerze mówiąc jestem zainteresowany sytuacją na bałknach z powodu wyjazdu na urlop w te rejony, a niestety media są też nakręcane przez mamonę więc prawdy chyba można sie dowiedzieć u źródła czyli na miejscu. Chyba że ktoś ma informacje nie pochodzące z mediów, a od osób tam żyjących. Byłbym niezmiernie zobowiązany za przekazanie takich właśnie informacji. Pozdrawiam. i życzę owocnej dyskusji :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2008 16:32

adamk3 napisał(a):jest to fantastyczny naród.

To prawda.
Bo tylko naród fantastów może bredzić o wiecznie serbskim Kosowie... :wink: Serbowie powtarzają to bez końca i już sami w to uwierzyli, przestają odróżniać iluzję od rzeczywistości = żyją w swoim fantastycznym świecie :lol:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 18.03.2008 16:48

Panie niezawodny,
Czy Hiszpania albo Kanada sa czescia Zachodniego swiata, czy tez "ciemnego"?
I dlaczego uwaza pan, ze niepodleglosc Kosowa, gwalcenie miedzynarodowego prawa, stwarzanie takiego precedensu to "racjonalne" podejscie, a domaganie sie poszanowania prawa to cos, co cechuje "ciemny swiat"?

I wreszcie, dlaczego uwaza Pan, ze moze Pan obrazac dyskutantow? Bo w koncu, to "ciemny swiat" nie uznaje Kosowa, a "racjonalni ludzie" uznaja... Trudno prowadzic jakakolwiek dyskusje w sytuacji, gdy jest sie z gory uznawanym za oszoloma.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2008 17:11

szopen napisał(a):Panie niezawodny,

Primo forma Pan na forach nie obowiązuje a secundo Hiszpania i Kanada wkrótce uznają niepodległość Kosowa, więc nie wiem do czego pijesz.

szopen napisał(a):I dlaczego uwaza pan, ze niepodleglosc Kosowa, gwalcenie miedzynarodowego prawa, stwarzanie takiego precedensu to "racjonalne" podejscie, a domaganie sie poszanowania prawa to cos, co cechuje "ciemny swiat"?

Już wytłumaczyłem swoje stanowisko kilka stron temu. ONZ nie jest dla mnie wzorcem prawa międzynarodowego i też już pisałem dlaczego. Wskazówka; patrz Święte Przymierze - europejski ONZ z XIX wieku...

szopen napisał(a):I wreszcie, dlaczego uwaza Pan, ze moze Pan obrazac dyskutantow? Bo w koncu, to "ciemny swiat" nie uznaje Kosowa, a "racjonalni ludzie" uznaja... Trudno prowadzic jakakolwiek dyskusje w sytuacji, gdy jest sie z gory uznawanym za oszoloma.

To że jakąś część świata uważam za niecywilizowaną nie oznacza że personifikuję tą wypowiedź do kogokolwiek na tym forum.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.03.2008 17:17

Janusz Bajcer napisał(a):Wybór należy do Serbów - UE czy Rosja.
UE to współpraca i rozwój - Rosja to stagnacja i izolacja. :!:

Srebrenica - 11 lat po wojnie

Na razie nie ma żadnych przesłanek ku temu aby Serbia miala się starać o przynależność do UE . Przecież gł. stratedzy UE popierają antyserbską politykę USA i jak tu mówić w ogóle o jakimś zbliżeniu do UE . Przeciez nie tak dawno gdy amerykańskie bomby spadały na Belgrad , Europa milczała , a milczenie oznacza przyzwolenie . Teraz USA dokonuje rozbioru Serbii za przyzwoleniem , a nawet poparciem UE . Serbowie jak nie raz już podkreślałem , to megadumny naród , szanujący swoją wartość i godność :!: Tak łatwo skóry nie sprzedają , jak to się niektórym wydaje :D Serbowie w przeciwieństwie do przekupnych , nie wzbudzających zaufania Albańców są ludżmi godnymi zaufania , poczciwymi , pracowitymi i posiadającymi duży dorobek narodowy :!:
A Albania wygląda pod tym względem bladziutko :wink: Ale zapewne niedługo będzie w UE , a Serbia nie - rany i krzywdy goją się bowiem bardzo długo :(
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.03.2008 17:24

adamk3 napisał(a):
ROCHEN napisał(a):adamk3 podziwiam Twoją wiedze i cierpliwośc. Ja zrezygnowałem
już kilkanaście dni temu.Uznałem, że szkoda na to mojego czasu.
Są ludzie z którymi nie warto dyskutować. Jak sam widzisz jak brak argumentów to się do koloru lub wielkości liter przyczepią.
Wiem że mnie ponownie zaatakuja ale mam to gdzieś, nie dam się
sprowokować do odpowiedzi. Pozdrawiam Cię serdecznie jak również
innych którzy nie popierają rozbioru Serbii. :papa: :papa: :papa: :papa:

Dzięki za dobre słowo. :wink:

Będąc na Bałkanach od dziecka (wyjazdy z rodzicami w latach 70 – tych) poznałem te kraje dosyć dobrze i nie mogą patrzeć /czytać/ jakie głupoty tu wypisują,

Serbowie zawsze byli nastawieni do nas przyjaźnie, bardzo często bezinteresownie pomagali.

Pamiętam pierwszy przejazd przez Belgrad – jak ojciec pytał o drogę - doprowadzili nas za miasto zaprosili na kawę a na koniec dali nam jakieś słodycze a ojcu karton fajek.

Koniecznie chcieli, aby wstąpić w drodze powrotnej - spaliśmy tam na drugi dzień było przyjęcie z ich znajomymi - wyjechaliśmy chyba po 3 dniach.

A teraz jeżdżę na targi i jest tzn. było /teraz po tym szalonym poparciu rozbioru Serbii jeszcze nie byłem/ równie przyjacielsko – zawsze taka sama odpowiedź od Serbów – wy jesteście moimi gośćmi – jest to fantastyczny naród.
Mam też znajomych Albańczyków, ale o tym już pisałem.

Serdecznie pozdrawiam

Mam zdecydowanie podobne odczucia do Twoich :D :D :D
Ale Albańczyków nie mam w gronie znajomych . Jakoś mi z nimi nie wyszło :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.03.2008 17:27

niezawodny napisał(a):
adamk3 napisał(a):jest to fantastyczny naród.

To prawda.
Bo tylko naród fantastów może bredzić o wiecznie serbskim Kosowie... :wink: Serbowie powtarzają to bez końca i już sami w to uwierzyli, przestają odróżniać iluzję od rzeczywistości = żyją w swoim fantastycznym świecie :lol:

Ale Ty nie znasz tych fantastów :D Założę się :!:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 18.03.2008 18:43

niezawodny napisał(a):
szopen napisał(a):Panie niezawodny,

Primo forma Pan na forach nie obowiązuje a secundo Hiszpania i Kanada wkrótce uznają niepodległość Kosowa, więc nie wiem do czego pijesz.

Zalezy na jakich forach. W ciagu ponad 10 lat sieciowania bylem na roznych forach i nie zauwazylem jakichs ogolnych zasad, nie liczac tego, ze ostatnio faktycznie zwyczaj mowienia wszystkich jak leci na "Ty" się znacznie rozpowszechnił, i co gorsza, przenika również do życia powszedniego.

Co do reszty, pierwsze słyszę, żeby Hiszpania miała uznać Kosowo. O ile dobrze pamietam, Hiszpania jasno okreslila, ze NIE uzna niepodleglosci Kosowa. Jeżeli o tym pan nie wiesz, to nie wiem do czego pijesz.Tak samo jak Nowa Zelandia, Portugalia, Grecja i inne rusofilskie, nieracjonalne panstwa. Canada nie wyraziła opinii i nikt nie spodziewa się, by to szybko zrobiło.

Już wytłumaczyłem swoje stanowisko kilka stron temu. ONZ nie jest dla mnie wzorcem prawa międzynarodowego i też już pisałem dlaczego. Wskazówka; patrz Święte Przymierze - europejski ONZ z XIX wieku...

A KBWE? A uklady UE z Serbami, ktory gwarantowały zachowanie rezolucji RB 1244?

szopen napisał(a): wreszcie, dlaczego uwaza Pan, ze moze Pan obrazac dyskutantow? Bo w koncu, to "ciemny swiat" nie uznaje Kosowa, a "racjonalni ludzie" uznaja... Trudno prowadzic jakakolwiek dyskusje w sytuacji, gdy jest sie z gory uznawanym za oszoloma.

To że jakąś część świata uważam za niecywilizowaną nie oznacza że personifikuję tą wypowiedź do kogokolwiek na tym forum.[/quote]

Czyli, jeżeli napiszę "racjonalne państwa są za obowiązkowym goleniem czach na łyso", a "przeciwko temu obowiązkowi jest tylko ciemny świat", to nie stanowi to wyrażenia opinii o ludziach będących przeciwko goleniu czach? Pozwolę sobie być innego zdania.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2008 19:32

szopen napisał(a):W ciagu ponad 10 lat sieciowania bylem na roznych forach i nie zauwazylem jakichs ogolnych zasad, nie liczac tego, ze ostatnio faktycznie zwyczaj mowienia wszystkich jak leci na "Ty" się znacznie rozpowszechnił, i co gorsza, przenika również do życia powszedniego.

Jak pan chcesz to będę panu mówił "pan szopen" choć poprawniej byłoby Pan Chopin ale to w sumie jest szczegół :lol:

szopen napisał(a):Co do reszty, pierwsze słyszę, żeby Hiszpania miała uznać Kosowo. O ile dobrze pamietam, Hiszpania jasno okreslila, ze NIE uzna niepodleglosci Kosowa.

To załóż się Pan że do końca roku Hiszpania uzna Kosowo. Bo jakby pan nie wiedział to panu przypomnę że hasło "nie uznamy Kosowa" było użyte na potrzeby kampanii wyborczej w Hiszpanii a wybory właśnie się odbyły...
Kto miał głosować dzięki sloganom kosowskim ten już głosował i teraz nikogo w Hiszpanii serbskie Kosowo nie interesuje, zresztą i wcześniej mało kogo interesowało.

szopen napisał(a):Tak samo jak Nowa Zelandia, Portugalia, Grecja i inne rusofilskie, nieracjonalne panstwa. Canada nie wyraziła opinii i nikt nie spodziewa się, by to szybko zrobiło.

W krajach demokratycznych opinia jest zmienna. Ci którzy nie uznali Kosowa dziś zrobią to jutro lub pojutrze. Większość państw demokratycznych już Kosowo uznała i to akurat te największe a wśród nich Polska.
A zdanie Rosji czy Chin w tej sprawie interesuje mnie tak samo jak zdanie Bangladeszu czy Gabonu.

szopen napisał(a):A KBWE? A uklady UE z Serbami, ktory gwarantowały zachowanie rezolucji RB 1244?

KBWE - jaja se pan robisz :?: Czy po prostu ZSRR jest dla pana punktem odniesienia :?: Bo to była przecież kraina wiecznej szczęśliwości... :lol:

szopen napisał(a):Czyli, jeżeli napiszę "racjonalne państwa są za obowiązkowym goleniem czach na łyso", a "przeciwko temu obowiązkowi jest tylko ciemny świat", to nie stanowi to wyrażenia opinii o ludziach będących przeciwko goleniu czach? Pozwolę sobie być innego zdania.

Panie szopen, najpierw trzeba udowodnić że państwa racjonalne są za obowiązkiem golenia na łyso a dopiero później sensowność tezy udowadniać bądź obalać. Równie dobrze możesz pan dowodzić tezy o wpływie zorzy polarnej na jajeczkowanie krokodyli :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2008 19:36

adamk3 napisał(a):Państwa na K
:wink:
http://atlas.agp.pl/index.php?fn_panstwo=K

Państwa na C :wink:

http://atlas.agp.pl/index.php?fn_panstwo=C

Czarnogóry też nie ma , a jest taki kraj.
Wniosek - atlas nieaktualny - wymaga poprawy. :lol:
asikx&rafikx
Croentuzjasta
Re: Kto zarobi na Kosowie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 18.03.2008 19:54

niezawodny napisał(a):Niech ciemnota światowa skupiona w ONZ (Serbia, Rosja, Chiny itd) dalej sobie uważa Kosowo za część Serbii - i już nie ma problemu

Hola, hola, uważam, że zagalopowałeś się. Proponuję, otrzyj pianę z ust, wytrzyj spocone ręce idź na spacer i pomyśl, czy wolno Tobie, mały człowieczku, obrażać inne narody, tylko dlatego, że prezentują inne stanowisko od tego serwowanego nam, pomiędzy hamburgerem, a bombardowaniem, przez USA? Za kogo Ty się uważasz? Co?
Im dłużej piszesz w tym wątku, tym bardziej uważam, że wypalasz się. Twoje argumenty słabną, Twoje riposty są słabiutkie. Czas na urlop herr niezawodny.

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2008 20:03

mkm napisał(a): Serbowie jak nie raz już podkreślałem , to megadumny naród , szanujący swoją wartość i godność :!: Tak łatwo skóry nie sprzedają , jak to się niektórym wydaje :D Serbowie w przeciwieństwie do przekupnych , nie wzbudzających zaufania Albańców są ludżmi godnymi zaufania , poczciwymi , pracowitymi i posiadającymi duży dorobek narodowy :!:
A Albania wygląda pod tym względem bladziutko :wink: Ale zapewne niedługo będzie w UE , a Serbia nie - rany i krzywdy goją się bowiem bardzo długo :(

W obecnym "globalnym" świecie sama mega-duma Serbom nie pomoże, bo nie są wyspą w Europie. Jak chcą współpracy z Rosją a nie z Europą to za niedługo będą nazywani "chorym narodem Europy".

A co do Albanii i jej dorobku, to widzę że jednak muszę coś wkleić dla przypomnienia jej historię

A to co poniżej to główna przyczyna bladziutkiej Albanii (pewnie o tym wiesz, ale nie chcesz o tym mówić)

"W 1946 powstała Ludowa Republika Albanii. Po wojnie członek ONZ, Układu Warszawskiego i RWPG. Od śmierci Stalina narastał konflikt między APP a KPZR, który przybrał na sile po słynnym referacie Chruszczowa w 1956. Zbliżenie ZSRR do Jugosławii wywołało krytykę Albanii i stosunki ze wszystkimi państwami Europy Wschodniej znacznie oziębiły się. Albania dryfowała ku współpracy z Chinami, zaś ZSRR wywierał na nią szantaż gospodarczy. Dlatego na moskiewskiej konferencji partii komunistycznych i socjalistycznych doszło do ostrej konfrontacji z KPZR i jej sojusznikami, co skutkowało tym, że ZSRR przestał udzielać wsparcia gospodarczego. W odwecie w ciągu kilkudziesięciu godzin ZSRR musiał ewakuować się z bazy morskiej w porcie Vlora, a Albania przejęła kilka radzieckich okrętów podwodnych oraz sprzęt i amunicję.

W 1962 przestała uczestniczyć w pracach RWPG, co odbiło się niekorzystnie na bilansie handlowym i pozycji gospodarczej kraju. W 1968 Albania skrytykowała interwencję UW w Czechosłowacji i wystąpiła z Układu Warszawskiego. Od tej pory ZSRR nazywany był mocarstwem socjal-imperialistycznym. Swą politykę zagraniczną opierała na sojuszu z Chińską Republiką Ludową, była jedynym krajem który nie podpisał Aktu Końcowego OBWE z Helsinek. Rządzona twardą ręką przez komunistę Envera Hodżę, ogłosiła się pierwszym na świecie państwem ateistycznym. W Albanii schronienie znalazł m.in. Polak Kazimierz Mijal, który udzielał tam audycji na falach "Radia Tirana". W latach 70. Albania dążyła do autarkii, nie przyniosło to jednak powodzenia. W 1976 nazwę kraju zmieniono na Ludową Socjalistyczną Republikę Albanii.

Pod koniec lat 70. ub. wieku Albania po śmierci Mao Zedonga i krótkim okresie władzy Hua Guo Fenga skłóciła się z Chinami Deng Xiaopinga, co sprawiło, iż pogrążyła się w zupełnej izolacji międzynarodowej. Nastąpiły walki frakcji we władzach, czego efektem była (być może samobójcza) śmierć premiera Mehmeta Shehu, oskarżonego przez Hodżę o szpiegostwo na rzecz supermocarstw. Nowym premierem został Adil Carcani. Śmierć Hodży w 1985 roku oznaczała powolny rozkład struktur władzy.

W 1991 u władzy w wyniku pierwszych w historii demokratycznych wyborów pozostali tam początkowo komuniści. W rok później zostali jednak obaleni przez demokratów. W wyniku krachu ekonomicznego z 1997 będącej jego skutkiem antyrządowej rebelii, oraz chaosu który pochłonął ponad tysiąc ofiar śmiertelnych, do władzy w wyniku przedterminowych wyborów doszła postkomunistyczna opozycja. Po ośmiu latach sprawowania władzy Partia Socjalistyczna utraciła władzę, a w 2005 r. po wyborach parlamentarnych władzę przejęła koalicja partii opozycyjnych, na czele z Partią Demokratyczną. Obecnie Albania jest kandydatem do NATO i Unii Europejskiej. Mimo deklaracji rządowych do spełnienia standardów tych organizacji jest jej jednak bardzo daleko."

Przykład izolacji Albanii i jej kłopotów jest wymowny - Aleksander Kwaśniewski to nie mój bohater, ale parafrazując jego powiedzenie aż ciśnie się na usta:

"Serbowie nie idźcie tą drogą" - do izolacji jak Albania. :cry: :cry:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.03.2008 20:28

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a): Serbowie jak nie raz już podkreślałem , to megadumny naród , szanujący swoją wartość i godność :!: Tak łatwo skóry nie sprzedają , jak to się niektórym wydaje :D Serbowie w przeciwieństwie do przekupnych , nie wzbudzających zaufania Albańców są ludżmi godnymi zaufania , poczciwymi , pracowitymi i posiadającymi duży dorobek narodowy :!:

W obecnym "globalnym" świecie sama mega-duma Serbom nie pomoże, bo nie są wyspą w Europie. Jak chcą współpracy z Rosją a nie z Europą to za niedługo będą nazywani "chorym narodem Europy".

A co do Albanii i jej dorobku, to widzę że jednak muszę coś wkleić dla przypomnienia jej historię

A to co poniżej to główna przyczyna bladziutkiej Albanii (pewnie o tym wiesz, ale nie chcesz o tym mówić)

"W 1946 powstała Ludowa Republika Albanii. Po wojnie członek ONZ, Układu Warszawskiego i RWPG. Od śmierci Stalina narastał konflikt między APP a KPZR, który przybrał na sile po słynnym referacie Chruszczowa w 1956. Zbliżenie ZSRR do Jugosławii wywołało krytykę Albanii i stosunki ze wszystkimi państwami Europy Wschodniej znacznie oziębiły się. Albania dryfowała ku współpracy z Chinami, zaś ZSRR wywierał na nią szantaż gospodarczy. Dlatego na moskiewskiej konferencji partii komunistycznych i socjalistycznych doszło do ostrej konfrontacji z KPZR i jej sojusznikami, co skutkowało tym, że ZSRR przestał udzielać wsparcia gospodarczego. W odwecie w ciągu kilkudziesięciu godzin ZSRR musiał ewakuować się z bazy morskiej w porcie Vlora, a Albania przejęła kilka radzieckich okrętów podwodnych oraz sprzęt i amunicję.

W 1962 przestała uczestniczyć w pracach RWPG, co odbiło się niekorzystnie na bilansie handlowym i pozycji gospodarczej kraju. W 1968 Albania skrytykowała interwencję UW w Czechosłowacji i wystąpiła z Układu Warszawskiego. Od tej pory ZSRR nazywany był mocarstwem socjal-imperialistycznym. Swą politykę zagraniczną opierała na sojuszu z Chińską Republiką Ludową, była jedynym krajem który nie podpisał Aktu Końcowego OBWE z Helsinek. Rządzona twardą ręką przez komunistę Envera Hodżę, ogłosiła się pierwszym na świecie państwem ateistycznym. W Albanii schronienie znalazł m.in. Polak Kazimierz Mijal, który udzielał tam audycji na falach "Radia Tirana". W latach 70. Albania dążyła do autarkii, nie przyniosło to jednak powodzenia. W 1976 nazwę kraju zmieniono na Ludową Socjalistyczną Republikę Albanii.

Pod koniec lat 70. ub. wieku Albania po śmierci Mao Zedonga i krótkim okresie władzy Hua Guo Fenga skłóciła się z Chinami Deng Xiaopinga, co sprawiło, iż pogrążyła się w zupełnej izolacji międzynarodowej. Nastąpiły walki frakcji we władzach, czego efektem była (być może samobójcza) śmierć premiera Mehmeta Shehu, oskarżonego przez Hodżę o szpiegostwo na rzecz supermocarstw. Nowym premierem został Adil Carcani. Śmierć Hodży w 1985 roku oznaczała powolny rozkład struktur władzy.

W 1991 u władzy w wyniku pierwszych w historii demokratycznych wyborów pozostali tam początkowo komuniści. W rok później zostali jednak obaleni przez demokratów. W wyniku krachu ekonomicznego z 1997 będącej jego skutkiem antyrządowej rebelii, oraz chaosu który pochłonął ponad tysiąc ofiar śmiertelnych, do władzy w wyniku przedterminowych wyborów doszła postkomunistyczna opozycja. Po ośmiu latach sprawowania władzy Partia Socjalistyczna utraciła władzę, a w 2005 r. po wyborach parlamentarnych władzę przejęła koalicja partii opozycyjnych, na czele z Partią Demokratyczną. Obecnie Albania jest kandydatem do NATO i Unii Europejskiej. Mimo deklaracji rządowych do spełnienia standardów tych organizacji jest jej jednak bardzo daleko."

Przykład izolacji Albanii i jej kłopotów jest wymowny - Aleksander Kwaśniewski to nie mój bohater, ale parafrazując jego powiedzenie aż ciśnie się na usta:

"Serbowie nie idźcie tą drogą" - do izolacji jak Albania. :cry: :cry:

... nie idżcie ta drogą , tylko poddajcie się bez bicia , bo jak nie to Wam zbombardujemy ponownie Belgrad :!:
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 18.03.2008 20:32

Janusz Bajcer napisał(a):A co do Albanii i jej dorobku, to widzę że jednak muszę coś wkleić dla przypomnienia jej historię

Janusz, z całym szacunkiem, ale czy uważasz Nas tutaj obecnych za debili?
Po co cytujesz cały artykuł, który nijak nie pasuje do całości tematu?Jakieś pedagogiczne niespełnienie?
Optymistycznie zakładam, ze większośc tu obecnych zna historię Albanii lepiej, niż przedstawia to ten artukuł z [BACZNOŚĆ] Wikipedii [SPOCZNIJ], więc proszę, po raz ostatni: nie produkuj zbędnych kilobajtów.

PS. Do historii cytowanej przez Janusza warto dołożyć biografię pewnego "męża stanu" Envera Hodży, gdyż historia Albanii bez tego pana jest tak niepełna, jak cro.pl bez chesjowisza :twisted:

Pozdrawiam
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone