Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 17.03.2008 15:25

Wikipedia, Janusz daj sobie z nią spokój.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 17.03.2008 15:48

Muzułmańska dywizja Waffen SS (albańska Skanderbeg) w czasie drugiej wojny światowej wymordowała wiele tysięcy kosowskich Serbów. W miejsce wymordowanych Serbów Hitler sprowadził do Kosova Albańczyków z Albani.
Pod koniec wojny dywizja Waffen SS Skanderbek ( złożona z Albańczyków ) została przekierowana do Polski by dalej mordować dzieci, gwałcić kobiety ,palic nasze domy.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2008 15:58

asikx napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Tito stworzył "kocioł" , który w końcu pękł, [/url]

Janusz, z poważaniem, uzupełnij wiedzę ze źródeł nieco innych, niż ulubiona przez Ciebie Wikiepedia. Nie Tito tworzył ten kocioł - podwaliny Jugosławii tworzono w pierwszej połowie XIX wieku, zaś zasadnicze jej ramy utworzono w ramach SHS i późniejszej monarchii.

Pozdrawiam
Rafał

Nie masz racji Rafale. Jugosławia Titowska (po 1945 roku) była całkowicie nowym tworem politycznym, budowanym zupełnie od zera, który dziedziczył wyłącznie nazwę po przedwojennej YU.
Przedwojenna YU była monarchią, krajem unitarnym (bez podziału na republiki) i kapitalistycznym. YU titowska była nie tylko komunistyczna ale przede wszystkim była republiką federalną.
Sztuczny twór jakim była YU zarówno przed wojną jak i po wojnie trzymała przy życiu tylko jedna siła - autorytet władzy; najpierw króla a potem dyktatora. Gdy tego autorytetu zabrakło kraj rozpadł się jak domek z kart.
Natomiast XIX wieczna, illiryjska idea YU wg mnie była dobra i miała szansę powodzenia. Niestety zaprzepaszczono ją natychmiast gdy YU (SHS) powstała tworząc państwo unitarne i scentralizowane pod dominacją serbskiej dynastii panującej w Belgradzie, która natychmiast zraziła sobie wszystkie nacje tworzące YU bo nie respektowała ich aspiracji kulturowych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 16:44

Rafale i Tygrysie500 - wytłumaczcie mi czemu mam dać sobie spokój z Wikipedią?
Co macie jej do zarzucenia :?:
Czy informacje w niej podane są nieprawdziwe?

Jeśli tak , proszę na tym przykładzie wypunktować, co jest nieprawdziwego w historii Chorwacji.

Ps. A Tygrysek nie odpowiedział na wcześniejsze pytanie :cry: :wink:
Ostatnio edytowano 17.03.2008 17:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 16:59

asikx napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Tito stworzył "kocioł" , który w końcu pękł, [/url]

Janusz, z poważaniem, uzupełnij wiedzę ze źródeł nieco innych, niż ulubiona przez Ciebie Wikiepedia. Nie Tito tworzył ten kocioł - podwaliny Jugosławii tworzono w pierwszej połowie XIX wieku, zaś zasadnicze jej ramy utworzono w ramach SHS i późniejszej monarchii.

Pozdrawiam
Rafał

OK - Tito ten "kocioł" reaktywował , co nie zmienia faktu że im dłużej trwała by Jugosławia , tym większe były by problemy.

Czas wojny, był straszny dla wszystkich bez wyjątku, pora aby wszyscy zaakceptowali stan obecny i zaczęli współpracować miedzy sobą dla dobra swoich narodów i dla całej Europy, a może i świata.

Przykład Słowenii pokazuje, że wyjście ze "sztucznego tworu" było dobrym krokiem.

A historią niech zajmą się historycy i badacze.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 17.03.2008 17:11

polecam ksiżąkę Curzio Malaparte pt. Kaputt, a w szczególności wywiad z Ante Paveliciem
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 17:12

szopen napisał(a):Panie Januszu,

Jak juz pisałem, armia Jugosławiańska miała OBOWIĄZEK bronić konstytucji.

Konstytucja PRL

Czyli polskie władze i Generał Jaruzelski też (poprzez wsadzenie opozycji do więzień, łamanie charakterów , straszenie, mordowanie, i w końcu wprowadzając stan wojenny) :?: 8O :twisted:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 17.03.2008 17:19

Janusz Bajcer napisał(a):
szopen napisał(a):Panie Januszu,

Jak juz pisałem, armia Jugosławiańska miała OBOWIĄZEK bronić konstytucji.

Konstytucja PRL

Czyli polskie władze i Generał Jaruzelski też (poprzez wsadzenie opozycji do więzień, łamanie charakterów , straszenie, mordowanie, i w końcu wprowadzając stan wojenny) :?: 8O :twisted:

Czyli, Jaruzelski w 1981 zaatakowal Polske? Hm... No powiedzmy. Niektorzy tak argumentuja. Ale ja tutaj tylko polemizuje z faktem, ze Serbowie _zaatakowali_ Slowenie czy Chorwacje. MBSZ nie zaatakowali, bo

1) W Slowenii braly udzial tylko jednostki JNA, ktore mialyu obowiazek bronienia konstytucji i dzialaly na terenie swojego kraju (a wiec nie _atakowaly_), a w tym czasie w JNA wiekszosc wojska nie byla Serbska (Wiekszosc kadry dowodczej byla)
2) W Chorwacji sytuacja byla podobna - JNA rowniez walczyla w obronie konstytucji (slusznie, czy nieslusznie), a wiec nie atakowala Chorwacji
3) Sami zas Serbowie potem doprowadzili do konfliktu z Chorwatami, w którym wg mnie obie strony parly do konfliktu i nie da sie zrzucic odpowiedzialnosci na jedna tylko ze stron, tak jak Pan to robi.

Ja nie twierdze, ze Chorwaci nie mieli racji. Ja tylko twierdze, ze nie mozna patrzec na to jednostronnie piszac "to Serbowie zaczeli". Podawalem juz przyklad wojny w 1919 - kto tam zaczal? Polacy czy Bolszewicy?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.03.2008 18:19

Panowie, z polityką to ostrożnie. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze i nieważne czy to lewica czy centrum czy prawica. Kat staje się ofiarą i odwrotnie.

Trzeba tylko z jednego zdać sobie sprawę, że gdyby Związek Radziecki nie upadł czy inaczej mówiąc nie zelżył pęt krajom postkomunistycznym i nie zawarł tajnego paktu z zachodem to wolnej Polski by jeszcze długo nie było.

Takie życie , na świecie rządzą mocarstwa czy nam się to podoba czy nie.

Gdyby żył Tito to nie byłoby Chorwacji i innych państw z byłej Jugosławii.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 17.03.2008 18:21

Boze jak sie czyta te bzdury to wlos sie na glowie jezy.
UCK nie bylo organizacja terrorystyczna, agresja NATO na Serbie nie byla agresja tylko akcja rozjemcza i humanitarnym przedsiewzieciem...
wiem, ze niektorzy na forum czuja ogramna sympatie do Ablanii, Albanczykow etc ale szerzenie bzdur jest juz przesada
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.03.2008 18:39

fokstrot napisał(a):Boze jak sie czyta te bzdury to wlos sie na glowie jezy.
UCK nie bylo organizacja terrorystyczna, agresja NATO na Serbie nie byla agresja tylko akcja rozjemcza i humanitarnym przedsiewzieciem...
wiem, ze niektorzy na forum czuja ogramna sympatie do Ablanii, Albanczykow etc ale szerzenie bzdur jest juz przesada

Też tego nie strzymałem i ogoliłem się już na łyso. :wink:
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 17.03.2008 19:38

adamk3 napisał(a):
xpictianoc napisał(a):UCK nie bylo terrorystyczne, terroryzm to coś innego.
To mi przypomina trochę taka scene kiedy Palestyńczyk rzuca kamieniem a żołnierze strzelają z automatów.

Jako znawca :D tematu powinieneś się zapoznać szczegółowo z tematem.

UCK było uznawane przez CIA podobnie jak Al-Kaida itd., – jako organizacje terrorystyczne.

Znajdź tu /na dole/:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojne_or ... orystyczne

Terroryzm dla przypomnienia:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Terroryzm

a więc już wyjaśniam że terroryzm to nie każde dążenie do niepodległości, etc lecz... konkretny schemat działań mający na celu wywołanie terroru (strachu) czyli
1. Uderzenie w niewinne osoby w celu
a) wywołanie masowego strachu
b) wywołanie masowego parcia na rząd
c) zastraszenie rządu

Polecam książkę mojego promotora prof. P. Mazurkiewicz "Przemoc w polityce" jest tam kilka rozdziałów o terroryzmie (począwszy od rzadów terroru w Rewolucji francuskiej po AlKaide.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 19:40

tygrys500 napisał(a):Muzułmańska dywizja Waffen SS (albańska Skanderbeg) w czasie drugiej wojny światowej wymordowała wiele tysięcy kosowskich Serbów. W miejsce wymordowanych Serbów Hitler sprowadził do Kosova Albańczyków z Albani.
Pod koniec wojny dywizja Waffen SS Skanderbek ( złożona z Albańczyków ) została przekierowana do Polski by dalej mordować dzieci, gwałcić kobiety ,palic nasze domy.

Poproszę o udokumentowanie , że dywizja o której piszesz (a faktycznie była taka) działała w Polsce.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.03.2008 19:42

fokstrot napisał(a):Boze jak sie czyta te bzdury to wlos sie na glowie jezy.

Bzdury każdy może pisać , to nic nie kosztuje :D Ale jak można czuć sympatię do Albańców , tego to już naprawdę nie rozumię :wink:
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 17.03.2008 19:50

szopen napisał(a):
akkon napisał(a):Ale tak sie składa, że przez ostatnich kilka lat siły NATO i policji spod znaku ONZ zajmowały się głównie ochroną Serbów. Zabierzmy zatem polskich policjantów z Mitrovicy. Albańscy policjanci sami sobie poradzą z Serbami. Tak ma być ?

Zabierzmy polskich policjantów i wpuścmy serbskich. I spokój.

A co do tej ochrony, to w jej czasie ALbańczykom udało się zabić coś koło 5 tyś Serbów, Romów i Gorańców, a od 200 do 300 tysięcy wypędzić. Przypominają się marcowe pogromy 2004.

dobre! Równie bzdurnego postu nie czytałem. W 1991 w Kosovie było 250tys. nie Albanczykow czyli powinno byc w Kosovie obecnie okolo 50tys. deficytu czyli gdyby 50tys. Serbow przyjechalo dzis do Kosva bylo by ich ZERO!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone